Alles wat een student meemaakt

Halbe Zijlstra en het onderwijs, deel twee

Door CodeCaster op maandag 12 maart 2012 21:50 - Reacties (8)
Categorie: Student, Views: 3.798

Al eerder liet ik me uit over deze vriendelijke VVD'er, maar wat hij nú weer heeft bedacht bewijst nog meer aan waanzin grenzende roekeloosheid.


Lees verder »

Uitzuigers bij de DUO

Door CodeCaster op woensdag 4 mei 2011 21:45 - Reacties (51)
Categorie: Student, Views: 12.616

Ik weet niet of het komt doordat ik af en toe een verschrikkelijke zeikerd ben (en ja, ik hoor de "af en toe?" al), maar ik heb weer eens ruzie met een groot bedrijf. Het is voor de verandering niet de NS, niet de Telegraaf Media Groep en ook niet de ABN, maar de Dienst Uitvoering Onderwijs is aan de beurt.


Lees verder »

Kapotmaken van het onderwijs, een handleiding door de VVD

Door CodeCaster op woensdag 9 februari 2011 11:11 - Reacties (34)
Categorie: Student, Views: 6.649


Halbe Zijlstra spoort niet. Zo, dat staat. De VVD'er, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, schudt het ene na het andere plan om het onderwijs te hervormen uit z'n mouw.


Lees verder »

Het schoolbord de klas uit

Door CodeCaster op donderdag 18 februari 2010 14:46 - Reacties (22)
Categorie: Student, Views: 7.436

Vanmorgen werd in het dagblad De Pers SP'er Arda Gerkens aan het woord gelaten over de bezuinigingen die de overheid op ICT-gebied moet doen. Nu heb ik weinig met politiek, maar zodra het over technologie gaat begint men in Den Haag vaak als koploze kippen te kakelen zonder van klok noch klepel gehoord te hebben, en over één item daarvan wilde ik graag iets kwijt.

Volgens Arda kan het Smartboard, het interactieve schoolbord dat tegenwoordig in veel scholen het klassieke krijt- of whitebord vervangt, veel goedkoper:
Volgens Gerkens is er grote winst te halen op ICT-gebied door bijvoorbeeld slimmer te kijken naar investeringen. Neem de digitale schoolborden die scholen voor 5000 euro per stuk aanschaffen, terwijl je voor 800 euro met een whiteboard, beamer en een speciale variant van de Nintendo Wii precies hetzelfde hebt.
Nu zal ze door de journalist vast niet letterlijk zijn geciteerd, maar er bestaat inderdaad een project waarbij een Wii-controller kan worden gebruikt om een infraroodbron zoals bijvoorbeeld een infraroodpen te volgen. Dit project is opgepakt en tot een pakket van handleidingen en een applicatie ontwikkeld, die onder de naam Smoothboard wordt verkocht. De software is helaas niet in het Nederlands te verkrijgen, en de hardware moet zelf in elkaar geschroefd en opgehangen worden. Mevrouwe Gerkens denkt dat dit hobbyproject in zijn huidige staat gereed is om een professioneel ontwikkelde, ondersteunde oplossing te vervangen. Sta mij toe uit te leggen waarom dat niet zo is.

Om te beginnen moet de computer die de invoer van de Wiimote gaat verwerken een applicatie draaien waarmee de controller via bluetooth verbonden moet worden. Na het verbinden dient de Wiimote gekalibreerd te worden. De controller moet voor een correcte werking over vrij zicht op het bord beschikken, dus zal op een creatieve manier ongeveer recht boven het bord moeten worden gehangen. Dit maakt het lastig om de batterijen te vervangen, die naar verluidt ongeveer dertig uur meegaan. Gelukkig kan 'ie ook via USB van stroom worden voorzien. Wel een cursus creatief solderen nodig, en de garantie van de Wiimote is pleite. Daarnaast moet je nog een infraroodpen zien te regelen, die eveneens op batterijen werkt. Afgezien van deze technische mankementen dient er bij een Smoothboard gebruik gemaakt te worden van een zelf aan te schaffen, monteren en onderhouden beamer. Iedereen die wel eens iets met een beamer presenteert weet dat het niet fijn is om met je giechel recht die schijnwerper in te kijken, en zeker niet in het gemiddelde klaslokaal waar de beamer toch vrij laag en dicht op het bord (en dus de leraar) hangt. Bij de 600i-uitvoering van het Smartboard is dit probleem verholpen door de beamer boven het bord te hangen. Ten slotte is het Smartboard aanraakgevoelig, wat een stuk prettiger schrijft dan een infraroodpen.

Ja, het Smartboard is relatief duur, maar het is een kant-en-klare, bruikbare oplossing waarbij de betalende gebruiker wordt voorzien van ondersteuning en trainingen, wat van de Wii-oplossing niet gezegd kan worden.

Mevrouw Gerkens, ga alstublieft niet beknibbelen op het onderwijs, maar maak u bijvoorbeeld eens hard tegen de JSF of een ander miljardenverslindend, onnodig project.

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Dank u, Sinterklaasje?

Door CodeCaster op maandag 7 december 2009 20:04 - Reacties (15)
Categorie: Student, Views: 6.276

Geachte heer Klaas,

Wanneer u mij vraagt of ik veel tijd heb gestoken in het opstellen van mijn verlanglijstje, het vervaardigen van mijn suprise of het opstellen van het vod dat voor gedicht door moest gaan moet ik u eerlijk bekennen dat ik hier niet bepaald dágen in heb gestoken, maar enkele uren was ik toch wel zoet.

Ik snap de moeilijke keuze ook wel waar u ieder jaar weer voor staat. Wat geef je nou aan een halfvolwassen vent die volgens zijn verlanglijstje alles al heeft behalve een briefje van honderd euro? Inderdaad, een zwart-witte afdruk van een biljet van dat bedrag, heel leuk. Kon er niet eens een rug vanaf, ouwe schriep?

Dan nog iets. Het is haast een cliché, maar vindt u soms dat ik stink? Maar liefst vier flessen douchegel heeft u mij dit jaar geschonken. Nou, ik dank u op m'n blote knietjes hoor. Nadat ik de twee die ik nog over had van vorig jaar heb opgebruikt.

En wellicht is m'n BMI wat aan de lage kant, dat verklaart nog niet waarom ik anderhalve kilogram aan snoepgoed heb gekregen... voordat ik het op krijg is het over datum!

Groeten,

* CodeCaster

P.s.:

Beste Sint,

Bedankt voor het gezellige feestje dat u ons dit jaar weer heeft geschonken. Gezellig met familie en vriendin bij elkaar, en ook dankzij het feit dat u op m'n stageplek wat snoep achterliet gaat hier de komende maand niemand met een lege maag de deur uit.

Tot volgend jaar!

http://tweakers.net/ext/f/ilOej63MDjtLfEl58UemGAjY/full.jpg

;)

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif