Spatiefouten

Door CodeCaster op zaterdag 21 januari 2012 21:15 - Reacties (39)
Categorie: Random thoughts, Views: 7.343

Hangt het er nou van af, of hangt het er vanaf? En vanaf wanneer dan?


Lees verder »

First world problems

Door CodeCaster op woensdag 30 november 2011 17:20 - Reacties (22)
Categorie: Random thoughts, Views: 4.421

Bagatelliseren is hip. En nu kan iedereen het. En het kost slechts drie woorden: "first world problem". Welk probleem je ook hebt, het stelt niets voor. Want: de kindertjes in Afrika hebben honger.

Ik kan geen statement bedenken dat nog nietszeggender is dan dat, maar er lijkt een nieuwe rage over het interpret te waaien: iedere opmerking de grond in timmeren met de oneliner "First world problem!", al dan niet in meervoud, al dan niet gevolgd door een volgens de poster zeer toepasselijke smiley: :').

Het enige waar die smiley op van toepassing is, is op de persoon die die zinsnede hanteert. Sta me toe uit te leggen waarom, zodat we voor eens en voor altijd van deze onzin zijn verlost.


Lees verder »

Netneutraliteit

Door CodeCaster op woensdag 22 juni 2011 10:20 - Reacties (7)
Categorie: Random thoughts, Views: 3.362

Zoals je wellicht al hebt meegekregen, heeft de PvdA gisteren gestemd voor een subamendement (een wijziging van een wijziging van een nog in te voeren wet, ja, ook ik had er nog nooit van gehoord). Het goedkeuren van dit amendement houdt in dat internetproviders, hoewel niet tegen hogere kosten, gefilterd internet mogen aanbieden.


Lees verder »

Consumptie verplicht

Door CodeCaster op zondag 20 februari 2011 16:45 - Reacties (20)
Categorie: Random thoughts, Views: 5.854

Ergens vorige week, ik denk dat het donderdag was, besloot ik samen met een vriend pizza te gaan eten. Dit besluit werd niet lichthartig genomen, nee, we zijn er eerst eens even flink voor gaan zitten onder het genot van een Hertog Jan van maar liefst zeven graden Celsius.


Lees verder »

Told you so

Door CodeCaster op woensdag 8 december 2010 11:00 - Reacties (20)
Categorie: Random thoughts, Views: 7.157

Een week of twee geleden kwam de gemeente Alphen aan den Rijn eventjes in het nieuws. De gemeente zou namelijk opdracht hebben gegeven tot het uitvoeren van een onderzoek. Het onderwerp daarvan was de invloed van straling op bomen, wat natuurlijk als met bruine suiker gezoete yoghurt is voor de linkse mueslivreters. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Wageningen, want die van Leiden was te dichtbij.

De strekking van het onderzoek was als volgt:
Straling van zendmasten heeft mogelijk een negatieve invloed op de gezondheid van planten. Uit onderzoek is gebleken dat Essen in een kweekcel met zogenaamde wifi access points verkleuringen en afsterving van bladeren vertonen.
De essen werden gedurende ruim drie maanden blootgesteld aan zes stralingsbronnen met frequenties variërend van 2412 tot 2472 MHz en een vermogen van 100 mW EIRP op 50 cm afstand.
HerfstboomMijn reactie daarop: dat heet herfst. Zelfs ik met mijn Janboerenlulverstand (en ja, dat is een contaminatie van boerenverstand en "op z'n Janboerenfluitjes", maar ik laat 'm lekker staan) kan bedenken dat het bestuderen van één boom met daaromheen vijf opgevoerde access points niets bewijst. Ten eerste is een testgroep van één testobject nogal, laten we "beperkt" zeggen, maar daarnaast zijn dergelijke opgevoerde access points niet standaard. De honderd milliwatt waarmee ze gedurende drie maanden uitzonden, maar ook zeker de geringe afstand van 50 centimeter, zijn niet bepaald alledaagse situaties voor bomen. Die staan namelijk doorgaans buiten, en access points binnen. Zet er dan meteen een paar UMTS-masten naast die met 5 Watt uitzendt, dan kun je constateren dat de boom langzaam gekookt wordt.

Ik was ook niet de enige die dat dacht, getuige de AAaRGH-strip die enkele dagen daarna in De Spits stond:
AAaRGH

Gelukkig heeft het dagblad De Pers dit verhaal ook opgepikt en gisteren in de fijne categorie Pinokkio uitgeplozen. De strekking:
Wat is de bewering?
Wifi-straling maakt bomen dood. De straling van draadloos internet zou bij bomen opmerkelijke afwijkingen in de groei, bloedingen en scheuren in de bast veroorzaken.

Wie zei dat?
Als we afgaan op de stortvloed aan berichtgeving – ‘Wifi kills trees!’ – die vanaf 11 november wereldwijd begon rond te zingen, zou deze bewering afkomstig zijn uit een onderzoek van de TU Delft, TNO, de gemeente Alphen aan den Rijn en de leerstoelgroep plantcelbiologie van de Wageningen Universiteit. Feit is dat de Wageningse Universiteit op 19 november een persbericht over dit onderwerp op haar website zette.

Hoe zat het ook alweer?
Wageningen University onderzocht in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn (TNO en de TU Delft hadden hier dus niets mee te maken) in hoeverre elektromagnetische straling, zoals die van zendmasten, een rol zou kunnen spelen bij de verslechterde gezondheid van de bomen.

Wat is waar?
Kunnen we nu stellen dat bomen doodgaan door wifi-straling? Zeker niet. De Wageningse onderzoekers halen zelf al aan dat ze het wenselijk vinden om de proef te herhalen en ‘bij voorkeur gedurende een langere periode en op grotere schaal’. Daarnaast houden ze ook alvast een slag om de arm: ‘Een verband tussen de onderzochte wifi-straling en het brede scala aan ziekteverschijnselen bij volwassen bomen kan uitdrukkelijk niet worden gelegd op basis van het huidige onderzoek’.
Dus zet je aluhoedjes maar weer in de kast. :)


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif