Alles over media.

Doet Spotify überhaupt aan regressietests?

Door CodeCaster op woensdag 16 december 2020 12:10 - Reacties (12)
Categorie: Media, Views: 5.397

Al jaren doneer ik een tientje per maand aan Spotify om een breed scala aan muziek legaal, reclamevrij en op verschillende apparaten te kunnen luisteren. Ik gebruik voornamelijk de Windows-app, afgewisseld door het luisteren op m'n Denon-receiver (zonder HEOS) waarbij ik de Spotify-app op Android als afstandsbediening gebruik.

Deze app en de achterliggende API's worden met enige regelmaat geüpdatet, en met ongeveer dezelfde regelmaat gesloopt. In het vak van softwareontwikkeling is regressietesten onmisbaar, waarbij je controleert of je nieuwste aanpassingen bestaande functionaliteit niet om zeep helpen. Spotify lijkt hier niet aan te doen.

Wat er nu weer stuk is
Oftewel de motivatie voor het tikken van deze blog: vandaag zijn de terugspoel- en skipfunctionaliteit overleden. De receiver speelt muziek af, en in de Android-app tik ik op de pijl naar links om het huidige nummer opnieuw te beginnen, en nogmaals om het nummer dat daarvoor speelde weer af te spelen. De app reset inderdaad de tijdlijn naar 0:00, en toont na de volgende tik op de knop ook het vorige nummer, maar de receiver speelt vrolijk door waar 'ie was. Ook tikken op de tijdlijn in de app zorgt er niet meer voor dat het afspelen op de receiver skipt naar dat moment in het nummer. Lichtelijk irritant.

Song Radio
Ook maak ik graag gebruik van de "Song Radio"-feature: er zit een nummer in je hoofd en je hebt meer zin in dat soort muziek. Dan zoek je het nummer op, opent het contextmenu (rechtsklikken in Windows, [...]-knop in Android) en kies voor "Go to Song Radio". Daar presenteert Spotify een afspeellijst, beginnend met het gezochte nummer, gevolgd door allemaal daarop lijkende muziek. Daarnaast heb ik de functie "Autoplay" aan staan, omschreven als "Autoplay similar songs when your music ends".

Sinds een week of twee werkt dat autoplay echter niet meer; de Song Radio-playlist begint wanneer alle gegenereerde nummers zijn afgespeeld weer doodleuk bovenaan de lijst.

Twee maanden geleden hebben ze Song Radio ook al gesloopt; toen stond het opgezochte nummer niet meer in de lijst, maar een willekeurig ander nummer van dezelfde band. Dít hebben ze snel daarna weer gefixt.

Casting
Omstreeks begin september hebben ze de app dusdanig geüpdatet dat 'ie, tijdens het gebruik als afstandsbediening voor de receiver of ander afspeelapparaat, aan Android meldt dat 'ie aan het casten is. Gevolg: je kunt ein-de-lijk het volume bedienen vanaf je lockscreen. Handig.

Dit casten zorgt er echter ook voor dat, wanneer je tijdens het afspelen op de receiver een headset in je telefoon prikt om een telefoontje te gaan plegen, Spotify stopt met casten en verder doorspeelt over je headset. Weer zo'n halfbakken geïmplementeerde feature.

Verbinding met receiver
Normaal gesproken zet zet ik m'n receiver aan, wacht een minuut, open Spotify op m'n telefoon, start in de app een nummer, tik op het speaker-icoon waar voorheen "Devices Available" stond, en tik de naam van m'n receiver aan, zodat er daarop verder wordt afgespeeld. Als ik het op exact die volgorde doe, werkt het fantastisch. Wanneer de app echter al actief was vóór ik de receiver inschakelde, vindt de app hem niet. Dan moet ik Spotify killen, weer openen, het nummer weer starten en dán verschijnt de receiver als afspeelapparaat. Als ik geluk heb.

Ook wil de app nogal eens de verbinding met de receiver verliezen, zodat de receiver verder speelt, maar niet meer reageert op de app voor veranderingen in volume of nummer.

Conclusie
Nee, dit is een rant. Spotify, is het nou echt zo moeilijk?

You wouldn't download a car

Door CodeCaster op donderdag 24 mei 2012 09:35 - Reacties (45)
Categorie: Media, Views: 7.955

Vanaf het moment dat de eerste stoomtrein met zijn wielen de rails raakte, werden postkoetsen al snel overbodig. Er was immers een efficiëntere manier van vervoer gevonden: informatie kon sneller, verder en in grotere volumes verspreid worden. Een vergelijkbare ontwikkeling heeft plaatsgevonden dankzij radiografie: plots kon dezelfde boodschap in een fractie van een seconde aan de andere kant van de wereld zijn, was het fysiek versturen van een bericht niet meer noodzakelijk en werd het langzame maar onvermijdelijke einde van het posttijdperk ingeluid.


Lees verder »

Exit De Pers

Door CodeCaster op vrijdag 30 maart 2012 11:55 - Reacties (19)
Categorie: Media, Views: 4.754

Helaas, 's lands beste gratis krant is niet meer. Waarschijnlijk had de persoon die ze 's ochtends in de herkenbare, groene zuilen bij de stations legt de hoop al eerder opgegeven, want de afgelopen anderhalve week was 'ie in Alphen en Leiden nergens meer te vinden.


Lees verder »

Reclame is dood, leve de reclame. En vaarwel privacy.

Door CodeCaster op woensdag 13 juli 2011 15:00 - Reacties (17)
Categorie: Media, Views: 6.531

Afgelopen week zag ik, tegen alle trends die kaalheid propageren in, reclame voor een tandenborstel met 37% meer haren. Echte mannen gebruiken natuurlijk alleen kale tandenborstels, want geef toe: hoe minder haar hoe sneller je het in je mond steekt, toch?

Of kauwgom met microgranulen? Ja, die moet ik hebben! Cola in de kroeg heet geen cola meer maar postmix, een doos is een collo en als een virus niet in z'n eentje is heten ze virii. Wait, what? Ja, zie mij eens vol van reclame-educatie potjeslatijn uitkramen zodat je wil kopen wat ik aanprijs!


Lees verder »

Downloadprogramma's instellen als services

Door CodeCaster op zondag 5 juni 2011 12:50 - Reacties (21)
Categorie: Media, Views: 9.767

In een eerder blog schreef ik al over de geweldige downloadprogramma's SABnzbd+, μTorrent, Sick Beard en Couch Potato. In deze tweede blog over dit onderwerp wil ik uitleggen hoe je services maakt van deze applicaties. Dit was eerder onderdeel van de originele post, maar dan was die wel erg groot geworden. Daarnaast is het maken van services optioneel; wanneer je dit niet doet werkt alles net zo goed. Er is echter één voordeel: ze starten vanzelf, je hoeft dus niet meer in te loggen op je computer na een herstart van het systeem.


Lees verder »