Telefoonterreur namens telecomproviders en energieleveranciers (of: Stel, je kunt niks deel twee)

Door CodeCaster op vrijdag 11 juni 2021 13:00 - Reacties (32)
Categorie: Online, Views: 8.623

Heb je wel eens gehoord van "Consument Connect BV"? Of de "Energie Bond". Of de Prijsmelder. Garantiemelder. Servicemelder. Service Beheer. Contractgarantie. Vaste Lasten Adviesbond. Telecom Servicepunt. Nationale Adviesgroep. MKB Collectief. Tariefchecker. Totaal Energie Collectief. En zo zijn er nog tientallen varianten.

Al deze namen komen uit de koker van in ieder geval één, hooguit een handvol oplichters, en deze personen en diens callcenters terroriseren al jarenlang alle zzp'ers.

Neem eens een kijkje op deze sites:Als je iets opvalt, dan ben je minstens zo scherp als de medewerkers van deze bedrijven: ze jatten de kleuren, teksten en logo's van KPN, en doen zich aan de telefoon ook voor als 's lands oudste telecombedrijf. Of als Ziggo. Of ze claimen een onafhankelijk adviesbureau te zijn dat jou helpt het goedkoopste energiecontract af te sluiten.

Begin van het gesprek

Een gemiddeld gesprek tussen telemarketeer (TM) en nietsvermoedende klant (NK) verloopt als volgt:
TM: Goededagdeel, met servicebeheernamens KPN, wat fijn dat ik u tref! Ik zal het kort houden, want we zijn allemaal druk hè: als uw internet- en televisieabonnement goedkoper zouden kunnen, zou u daar dan interesse in hebben?
NK: Eh, jazeker!
TM: (Gegniffel, weer zo'n zuinige Hollander, beet!) Uitstekend! Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft, zijn we bij u in de buurt bezig met het aanleggen van ons supersnelle glasvezelnetwerk.
NK: Euh, ja, ik heb wel wat graafwerkzaamheden gezien.
TM: Precies! En daar willen we u graag op aansluiten. Met hoeveel apparaten gaat u online? Vast geen twintig, toch?
NK: Nee, een stuk of [2-15].
TM: Dan is 50 Mbit voor u meer dan genoeg! Dat kost u de eerste zes maanden dan slechts 30 euro per maand, en daarna 41,32.
NK: Nou, dat klinkt goed! (Dat doet het helemaal niet, want ik betaal 25 euro voor 1000 Mbit bij mijn huidige aanbieder).
Of, als het tuig belt voor een energiecontract:
TM: Goededagdeel, met vastelastenadviesbondnamens uw energieleverancier, wat fijn dat ik u tref! Ik zal het kort houden, want we zijn allemaal druk hè: uw energierekening kan goedkoper! Dat is goed nieuws, toch?
NK: Eh, jazeker!
TM: (Gegniffel, weer zo'n zuinige Hollander, beet!) Uitstekend! Wij hebben namelijk tijdens het runnen van onze checks gedetecteerd dat u te veel betaalt. Bij welke aanbieder zit u nu en wat is uw verbruik?
NK: (Wait, what, daar bel je toch vandaan?) Euh, bij [willekeurig], en ik gebruik 3000 kWh en 900 m3 (nope).
TM: Ah, ja, da's een bekende veel te dure. U heeft geluk; het kan goedkoper! Namelijk bij [willekeurige energieleverancier die misschien een lagere unitprijs heeft].
NK: Okay, en hoe zit dat dan met leveringskosten, of als mijn verbruik toch lager of hoger uitvalt?
TM: Nee geen probleem meneer, het is gegarandeerd goedkoper!

Bullshitbingo

Laat dit duidelijk zijn: ze verkopen bullshitverhaal op bullshitverhaal. Ze claimen dat T-Mobile Thuis over de coaxkabel gaat, en dat dat gegarandeerd meer storingen geeft dan glasvezel. Of dat SuperWifi beter is dan glasvezel. Dat 50 Mbit genoeg is voor een heel gezin met tig tablets tegelijk. Of dat de netbeheerder een korting geeft voor mijn wijk, en dat het absurd is dat mijn energieleverancier me dat nog niet verteld heeft, dus dat ik wel móet overstappen. Dat de glasvezel die in mijn wijk ligt echt wel door KPN is aangelegd (nee, dat is het niet) en dus zeker wel goedkoper kan dan mijn huidige aanbieder (dat kan niet, want die is eigenaar van het netwerk).

En dan gaat het gesprek verder:
TM: Mooi, zullen we dat voor u in orde gaan maken dan?
NK: Nou, ik heb nog wel wat vragen over de tarieven...
TM: Weet u wat, ik geef u de korting niet voor zes, maar voor negen maanden. Akkoord? (Of: de cashback van 50 euro wordt ineens 100 euro).
NK: Ik denk dat dat wel goed klinkt...
Dan begint de poppenkast al helemaal:
TM: (Geveinsd verbaasd): Wist u dat er een onderneming op uw adres staat ingeschreven?
NK: (Surprised Pikachu): Goh, nu je het zegt... Ja, ik ben zzp'er!
TM: Oh wat goed, wat doet u voor werk?
NK: [Bullshitantwoord, gaat je niks aan.]
TM: Ah, nou, weet u, omdat we tegenwoordig allemaal thuiswerken, is de volledige btw van uw [stroom- en gasaansluiting|internetaansluiting] aftrekbaar van de belasting (red.: NO IT'S NOT)! Elk voordeeltje pakken wat er te pakken valt, dat hoort ook bij ondernemen, toch? Heheheh.
NK: Ah, ok, dus alle prijzen die je hiervoor noemde, waren ook exclusief btw?
TM: Ehh, ja, uiteraard, ik bel u zakelijk.

Afkappen

Laat dit duidelijk zijn: op dit punt komt het gesprek zelden. Meestal heb ik heel snel opgehangen. Niet opnemen is geen optie, want ze blijven iedere dag of paar dagen bellen, tot je opneemt of het nummer blokkeert. Daarom ben ik een aantal keren het gesprek aangegaan, om een melding te kunnen maken bij de ACM en bij WieHeeftGebeld.nl, en om hun script uit te horen om te kijken hoe ver ze zouden gaan. En dat is echt héél ver.

Daarnaast is het telefoonnummer waarop dit gebeurt zowel privé als zakelijk al járen in gebruik, en word ik nog wel eens legitiem gebeld vanaf een mij onbekend nummer, of zelfs anoniem (bijvoorbeeld voor medische aangelegenheden), en dit tuig schroomt er niet voor om af en toe nog steeds anoniem te bellen. Dus nogmaals: ik moet ieder telefoontje aannemen. Voel je dus vooral niet geroepen in de comments te zeggen dat jij onbekende nummers niet opneemt: jij bent mij niet.

Enfin, op dit punt vraag ik hoe men aan m'n gegevens komt. De antwoorden:
 • "U vult vast wel eens een online enquête in!"
 • "Surft u met cookies aan?"
 • "Er staat in uw energiecontract dat wij contact met u mogen opnemen."
 • "U heeft uw telefoonnummer zeker opgegeven bij een prijsvraag?"
 • "U bent klant geweest van [namens]." (nope)

Kamer van Koophandel

Excuses, rokdragers, maar daar zakt je broek toch van af? Wat al deze boeven gemeen hebben, is dat ze hier keihard liegen. Ze hebben namelijk een oude KvK-dump opgekocht, waarin ik ook sta, met het bij het jaren geleden aanmelden van mijn eenmanszaak zo naïef opgegeven mobiele privénummer. Deze dump, samen met allerlei andere databronnen tot aan Excel-sheets met de gegevens van makkelijk beïnvloedbare ouderen aan toe, circuleert al jaren tussen verschillende callcenters.

Het feit wil echter dat ik al jaren de flikker op met je spam "non-mailing indicator" aan heb staan bij de KvK. En dat ik mijn mobiele nummer al even heb verwijderd uit mijn registratie aldaar. En dat ik, samen met tien miljoen andere nummers in het Bel-me-niet Register sta.

Daar heeft men echter collectief schijt aan. Een greep uit mijn verweren en hun reacties:
 • (Aan het begin van het gesprek) Nee bedankt, ik heb geen interesse - TM: Waarom betaalt u graag te veel?
 • Ik sta in het Bel-me-niet Register - TM: (Gelach) Nee meneer, zo werkt dat niet. Wij mogen u bellen omdat u "onder het collectief valt".
 • Ik beroep me op m'n recht van verzet, wil graag dat jullie mijn gegevens verwijderen en me niet meer bellen - TM: Een week of twee later bellen ze met een andere naam vanaf een ander nummer
 • (Ik hou ze een half uur aan de lijn, laat ze werkelijk alle prijslijsten, varianten en voorwaarden oplezen, en zeg dán dat ik al tig keer heb gezegd geen interesse te hebben) - TM: (Wordt boos)

Wassen neus

Voor de energiemarkt is er "CIRE" - Centraal Intermediair Register Energiemarkt. Dat is de slager die z'n eigen vlees keurt. Klachten gaan naar het callcenter in kwestie, en de reactie krijg je niet te zien.

Dan is er de ACM, die na ettelijke meldingen telkens belooft ernaar te kijken, maar er niets aan kan doen.

En dan hebben we nog de aanstaande nieuwe opt-inwet die op 1 juli in werking treedt. Zouden ze zicht eraan houden? Ik denk dat ik het antwoord al weet.

ACM, KPN, Ziggo, Tim, doe er wat aan!

Ik ben dus boos. Boos dat mijn gegevens na jaren nog steeds worden verhandeld. Boos dat callcentermedewerkers keer op keer leugens verkopen. Nee, het kán niet goedkoper, en nee, de btw is níet aftrekbaar op mijn huisadres. En nee, ik heb mijn gegevens niet aan jullie gegeven, die hebben jullie op een schimmige manier verkregen, en je gebruikt ze zoals niet mag.

Mijn vraag aan KPN, Ziggo en de energieleveranciers: waarom accepteren jullie contracten van deze tenten? De klachten zijn niet van de lucht. Zoek maar eens naar enkele van de namen bovenaan deze post. Of tik zo'n telefoonnummer in op je favoriete websearchengine. Of kijk naar je telefoonscherm wanneer ze bellen: "Possible Fraud".

Waarom steekt iedereen z'n kop in het zand? Makkelijk verdienen en doen alsof je neus bloedt? Wat kunnen wij als zzp'ers doen? Een petite starten? Kamervragen laten stellen? KPN of die callcenters zelf platbellen?

Stel, je kunt niks...

Door CodeCaster op woensdag 24 maart 2021 12:00 - Reacties (27)
Categorie: Online, Views: 7.421

... dan ga je anderen oplichten! Een grap die ouder is dan het Internet luidt:
Hoe word je snel rijk? Schrijf een boek "Hoe word je snel rijk?" en zorg dat je er daar veel van verkoopt.
Al meer dan een jaar vallen mij advertenties op met name YouTube op, waarin jonge gasten in flashy filmpjes vertellen dat rijkdom voor iedereen binnen handbereik is. Voorbeelden zijn "Boyd Hoek", "Mick van Zadelhoff" en "Bas Urlings", maar er zijn er meer. Alles hieraan is nep en onbetrouwbaar. Sites met ervaringen en reviews zijn door henzelf, of door hun vriendjes geschreven. Je ziet ze voor een greenscreen op een zonnig eiland met palmbomen op de achtergrond met een basketbal spelen, terwijl ze vertellen dat ze vanuit hun luie strandstoel of rondsloffend op hun slippers tienduizenden euro's per maand omzetten verdienen.

En jij kunt dat ook! Je moet alleen even een cursus bij ze kopen, ter waarde van € 6000, nu voor € 2000, nee, voor slechts € 999! Wat je in deze cursus verteld wordt, verschilt per seizoen. Het probleem dat ik heb met hun Get-rich-quick schemes, is dat ze beloven dat je bijna slapend rijk kunt worden, terwijl ze keer op keer strategieën aanprijzen die mogelijk nog gewerkt zouden hebben ook, ware het niet dat dat enkel het geval zou zijn wanneer je er in die inmiddels allang verzadigde markten op tijd bij zou zijn geweest. Een jaar of tien geleden.

Het enige waar deze gastjes goed in zijn, is SEO, advertenties (ver)kopen en reviews kopen. Sterker nog, ze hebben het tot een kunst verheven om andere sites reviews over hen te laten schrijven die beginnen als kritisch verhaal, om uit te monden in een verkooppraatje, mét referral-link waardoor de "review"schrijver er nog aan verdient ook. En dankzij hun ervaring in de zoekmachineoptimalisatie staat de eerste pagina van Google vol met dergelijke overduidelijk gekochte nepreviews.

Ga de namen uit de advertenties maar eens Googlen, dan komen er sites over "zorgeloos leven", "online rijkdom", "paypro" enzovoorts voorbij, en nog meer van dat soort sites die allemaal naar elkaar linken, waar men advertorials heeft geschreven waarin men bíjna moeite doet om in de eerste alinea kritisch over te komen, waarna men hun kop niet meer uit Boyds en aanverwante reten getrokken krijgt

Ook stimuleren de cursusverkoper hun deelnemers om hun bedrijf te voorzien van lovende reviews op Google om zo kans te maken hun cursusgeld terug te verdienen. Check de reviews maar; alle vijfsterrenreviews zijn in de trant van "Ik heb net de cursus gevolgd, nog geen cent verdiend, maar het was superleerzaam!".

De onderwerpen die ik in een jaar tijd voorbij heb zien komen, zijn:
 1. Affiliate marketing: stel, je hebt een populaire klusblog, receptensite of makeupvlog. Zou het dan niet mooi zijn als je, naast de gewone advertenties die je daar al op toont, nóg meer geld zou kunnen verdienen door te linken naar webshops? Dat kan, en dat heet affiliate marketing. Bezoekers die op jouw blog op een daarvoor geprepareerd linkje naar een populaire webshop klikken en vervolgens binnen een aantal uren of dagen iets bestellen, zorgen ervoor dat jij een vast bedrag of percentage van de bestelling op je rekening gestort krijgt.
 2. Advertentiedoorverkoper: jouw bakker op de hoek, jouw tandarts, je kapper en je dierenarts: waarschijnlijk adverteren deze nog niet, of nauwelijks op het web. Jij kunt een cursus volgen om advertentiecampagnes aan te maken bij Facebook en Google, en deze kennis vervolgens in te zetten om deze campagnes op te starten voor je lokale ondernemers. Zij krijgen meer klanten, en jij een deel van deze extra omzet.
 3. Dropshipping: dit is de nieuwste variant van deze advertenties. Je kunt jezelf zó bij de bekende grote webshops aanmelden als verkoper. Je kiest een niche uit waarvan er nog niet zo veel shops zijn, je vertaalt de producttitels, uploadt dezelfde afbeeldingen en installeert wat software, en alle bestellingen die eindklanten op de grote shops doen, stuur jij door naar China. Jij krijgt geld, en zij, soms, een soms werkend product.
Mijn commentaar, in het kort, op deze onderwerpen:
 1. Affiliate marketing werkt, net als eigenlijk al deze onderwerpen, pas bij grote aantallen. Het is leuk om een zakcentje te verdienen aan een handvol aankopen die jouw bezoekers per maand doen, maar als jij een gestage stroom van inkomsten wil realiseren, zul je hard aan de bak moeten. Een populaire blog schrijven die veel bezocht wordt, en waar veel mensen doorklikken naar webshops, is een dagtaak. Een receptensite starten die boven alle andere receptensites komt in de zoekmachines, is méér dan een dagtaak. Hoe ga je aan nieuwe onderwerpen en recepten komen? Hoe ga jij meer aan SEO besteden dan de gevestigde orde? De cursus zal je bij een tegenvallend bezoekersaantal en dus tegenvallende aantallen kliks en inkomsten vertellen dat je er niet genoeg tijd en moeite in steekt. Wáárom denk je dat er zoveel sites zijn die vertellen hoe je rijk kunt worden? De enige die daar rijk van worden, zijn de eigenaren van die sites zelf, en die gaan je écht niet vertellen hoe je hún inkomsten kunt afnemen.
 2. Advertentieverkoop zorgt voor dezelfde vieze nasmaak als Herbalife. En dan niet die van het product zelf, want er is niemand die het gebruikt, alle klanten zijn verkopers. Ja, je kunt leren hoe je advertenties verkoopt, maar je lokale bakker heeft geen internetadvertentiebudget van 1000 euro per maand, waar jij, als je er al 10% aan overhoudt, dus 100 euro mee zou omzetten. Misschien wil die bakker dat wel een keer proberen, en misschien wel drie keer ook, maar als de beloofde omzetstijging uitblijft, en dat zal die, kun je dus twintig nieuwe lokale klanten per maand moeten gaan werven om er enigszins van te kunnen leven. Op een gegeven moment heb je alle lokale ondernemers wel gehad, en wil geen ervan je zelfs maar meer aannemen om achter de kassa te zitten.
 3. Alsof er nog niet genoeg shops zijn die goedkope troep uit China halen met nepkeurmerken,
  zonder aan garantieafhandeling, ondersteuning of retouren te willen doen. Zie ook de vele afleveringen van bijvoorbeeld BNN's Boos hierover: 1, 2, en vele andere online resources over hoe slecht voor alles en iedereen dropshippen en het overhalen van ongekeurde Chinese namaakartikelen is. Wel eens een tegenligger op de weg gehad met veel te scheel en blauw licht dat je verblindt? Daar zit een heel trots persoon achter het stuur die voor ongeveer € 3,50 LED-koplampen uit het verre oosten heeft gekocht.
Wat zou het volgende onderwerp zijn waarover ze cursussen gaan uitgeven, crypto?

Wat me verder ontzettend tegen de borst stuit, is de hoeveelheid misinformatie leugens die ze verspreiden. Het is níet mogelijk om op de genoemde manieren met weinig moeite veel geld binnen te harken; het is kei- en keihard werken met veel risico en weinig kans op écht succes. Als het al zo makkelijk zou zijn, waarom zouden zij dan de wereld willen vertellen hoe dat te doen? Vrijwillig meer concurrentie de wereld in helpen, uit altruïsme? Dan zouden ze die cursussen ook wel gratis maken. En de bedragen en aantallen dan, waarmee ze schermen. Ik kan ook een Word-documentje volkalken over hoe je goeie blogs schrijft (niet dat ik dat kan, maar dat maakt niet uit), dat document omzetten naar PDF en iedereen vertellen dat dat PDF'je € 250 waard is, maar dat ze het voor € 25 kunnen kopen.

Of schermen met dat ze al ruim 20.000 succesvolle leden hebben. Ja? Heeft Nederland behoefte aan 20.000 mensen die advertenties verkopen, of die dropshipshops bij Amazon en Bol aanmaken? Hebben ze daadwerkelijk 20.000 naïevelingen zo ver gekregen om duizend euro naar ze over te maken? Ja, dan zou ik ook filmpjes gaan opnemen over hoe makkelijk het is om slapend rijk te worden.

En dan nog het verschil tussen omzet en winst. De cursussen hebben het ook steeds over het verleggen van je tarrrgets, met rollende 'r'. Als je op deze manier aan het werk gaat en er geld mee verdient, laat staan dat je ervan in je levensonderhoud wil voorzien, dan ben je ondernemer. Een ondernemer draait omzet. Je kunt best een omzet hebben van € 10.000 en zelfs een target van 12K voor de volgende maand, maar een winst van slechts € 2.000, omdat je inkoop, afschrijving, verzendkosten en overhead bij elkaar € 8.000 euro zijn. Van die tweeduizend euro die je overhoudt, moet je dan nog inkomstenbelasting betalen, jezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, sparen voor mindere tijden én geld inleggen in je pensioen. Vergeet ook de boekhouder niet, of in ieder geval een boekhoudpakket.

Kortom: slapend rijk worden bestaat. Als je ergens de eerste of de beste in bent.


Update: het management van Boyd heeft na het lezen van deze blog contact met mij opgenomen, en me te kennen gegeven dat ik de plank echt volledig missla. Ik heb dan ook een aanbieding gekregen om de cursus met korting te volgen, voor slechts € 500, en dat was de beste beslissing van m'n leven.

Ik post dit nu vanaf m'n eigen eiland op de Bahama's, dus so long fuckers! :w

Advertenties in EA's Origin verwijderen

Door CodeCaster op dinsdag 10 juli 2012 22:30 - Reacties (20)
Categorie: Online, Views: 6.342

Met enige regelmaat ben ik te vinden op de digitale slagvelden van Battlefield 3. Om mee te doen met dit strijdgewoel is men helaas genoodzaakt gebruik te maken van het gedrocht genaamd Origin. Dit programma voegt, behalve een melding wanneer er updates beschikbaar zijn, totaal niets toe aan de spelbeleving. Gelukkig is het programma zo in te stellen dat hij onzichtbaar inlogt, dus veel last had je er niet van.


Lees verder »

Ping! Of: hoe sociaal is IM?

Door CodeCaster op maandag 14 mei 2012 19:40 - Reacties (24)
Categorie: Online, Views: 5.458

Bereikbaar zijn is hip. Iedereen is het altijd, het kan overal en het kost haast niets (al had het weinig gescheeld voor dat laatste niet meer waar was). Het op zak hebben van een mobiel houdt tegenwoordig in dat je al op minstens vijf manieren te bereiken bent. Sinds een paar jaar kun je met een telefoon die onder de klasse 'gemiddeld' geschaard kan worden namelijk niet alleen gebeld worden of een sms ontvangen, maar ook e-mail en Instant Messaging zijn sindsdien onder het grote publiek aan een forse mobiele opmars bezig. Een goede ontwikkeling?


Lees verder »

Downloadmanager

Door CodeCaster op donderdag 9 september 2010 13:45 - Reacties (20)
Categorie: Online, Views: 6.189

Vroegâh, toen stabiele en snelle internetverbindingen nog zeldzaam waren en tegelijkertijd het downloaden van een breed scala van bestanden aan populariteit won, begonnen downloadmanagers aan hun opmars. Deze kleine, handige programmaatjes werden door de actievere internetgebruikers geïnstalleerd om zo grote bestanden in stukken binnen te kunnen halen (HTTP biedt sinds versie 1.1 dan wel ondersteuning voor de Range-header, maar die mag genegeerd worden door de server, en niet iedere client heeft de header in het verleden correct geïmplementeerd). Een downloadmanager biedt de gebruiker de mogelijkheid om downloads te pauzeren, te hervatten (na een al dan niet verwachte onderbreking van de download), en te downloaden van meerdere locaties tegelijk.

Anno 2010, nu de meeste clients en servers de header op de juiste manier versturen en beantwoorden en thuisgebruikers internetverbindingen hebben met een uptime waar de gemiddelde gezinswagen jaloers op kan worden en die met ettelijke megabytes per seconde downloaden neemt het nut van een downloadmanager met fikse sprongen af. Eén van de gevallen waarbij het wel handig is zijn de vaak relatief grote updates van de spellen van Blizzard. Hierbij download je middels een op BitTorrent gebaseerd systeem de updates, of zelfs het volledige spel. Dan hoef je ook niet meer naar de winkel voor de DVD, hoewel die goedkoper is dan de download bij Blizzard zelf, maar dat terzijde.

Nu kwam mij vanmorgen een update tegemoet van mijn favoriete browser. Deze was binnen ettelijke seconden geïnstalleerd, waarna mij op een pagina werd aanbevolen een update van een zekere Plug-in te updaten. Deze geüpdatete Plug-in is maar liefst 2,66 MB groot, de Gratis McAfee® Security Scan Plus (optioneel) van 0,98 MB niet meegeteld. Het downloaden van deze nieuwste versie zou met mijn internetverbinding exact één seconde duren wanneer dit op volle snelheid plaatsvindt, dus vol goede moed vinkte ik het aanbod voor de virusscanner uit (en serieus, kan daar geen cookie voor worden gezet? Ik heb al een virusscanner, laat me met rust!) en klikte op de downloadknop.

Mijn verwachting, het verschijnen van een popup met de vraag of ik de installer van de plugin wilde uitvoeren, werd niet waargemaakt. Ik werd daarentegen omgeleid naar een pagina waar ik een waarschuwing kreeg dat er, ik citeer, was “voorkomen dat deze website u vraagt programmatuur op uw computer te installeren“. Aangezien ik niet op de site Adobe.com was om pizza te bestellen maar toch wel om programmatuur te installeren zocht ik naar de link naar de executable. Dit is blijkbaar sinds deze versie van de site verdwenen, dus er zat niets anders op dan de gehate Adobe DownloadManager te installeren. Een klik op “Toestaan” liet mijn browser een XPI-bestand van 488 KB downloaden, en de snelle rekenaar weet dat dat al zo’n twintig procent van de daadwerkelijke download is. Gelukkig zit er geen datalimiet op mijn internetabonnement, maar stel je voor dat de installer van het acht gigabyte grote Starcraft twee gig zou zijn.

Hoe dan ook, na het installeren van de downloadmanager moest ik mijn browser herstarten. Dat alleen duurt al langer dan het downloaden van die 2,66 MB zou duren, dankzij de vele tabs die ik standaard open heb staan. Na deze herstart komt de downloadmanager naar voren die direct begint met het downloaden van de Flash-player. Ik dacht dat Firefox-extensions in een sandbox draaien, en inderdaad: uit de XUL (XML User Interface Language, de ‘taal’ waarin Firefox-uitbreidingen worden geschreven) blijkt dat het enige wat de plugin doet is het opstarten van een executable die, gelukkig wel na elevation, de download start en de gedownloade executable opstart.

Install Flash Player “Maar wat is, lieve zeiksnor CodeCaster”, zullen jullie je wel afvragen, “nu eigenlijk het probleem?”. Sta mij toe dat uit te leggen. Het enige wat de downloadmanager is, is een krap halve MB grote extensie die moet worden geïnstalleerd in Firefox (en bij iedere keer dat de browser start moet worden uitgepakt en geladen), die niets meer is dan een regeltje javascript die éénmalig een executable opstart. Deze executable doet volgens Wireshark vervolgens niets anders dan een HTTP-request uitvoeren naar deze URL. Oh ja, en een fancy downloadbalkje tonen, want dat kan de browser natuurlijk niet zelf. Maar de DLM beschikt dus niet over torrentfunctionaliteit of andere nuttige dingen die een browser van zichzelf niet kan. En Firefox controleert zijn Plug-ins zelf regelmatig op updates (dus ook de Flash-player), dus ook daarvoor is de downloadmanager al totaal overbodig. Dit is echter pas zo sinds deze versie van de Plug-in, want voorheen kreeg je bij het niet downloaden van de extensie een link in de trend van "bij problemen met de automatische installatie klikt u hier om dat handmatig te doen" voorgeschoteld.

Kortom: Adobe, gefeliciteerd met het opdringen van je bagger. En mensen die geen Firefox-extension willen installeren om Flash 10.1 te installeren: klik hier.


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif