Gebruik je taakbalk nuttig

Door CodeCaster op vrijdag 29 juni 2012 12:00 - Reacties (40)
Categorie: Tech, Views: 8.447

Gisteren werd bekend dat Microsoft met Windows 8 de eerste (niet-mobiele) versie sinds 3.1 uitbrengt die het weer zonder startknop moet stellen, omdat haast niemand de knop gebruikt.

Uiteraard zorgde dat bij het uitkomen van de eerste publieke previews al voor veel protest, want verandering is uiteraard eng. Er zijn zelfs al oplossingen van derden om de knop terug op de desktop te toveren. Toegegeven, er zullen vast mensen zijn die de knop écht nodig menen te hebben, maar veranderingen hoeven eigenlijk zo vervelend helemaal nog niet te zijn. De opmerkingen die voorstanders uitten, bleken aardig gegrond te zijn: veel mensen blijven vastgeroest in de Windows 95-manier van werken, terwijl we ondertussen al een jaar of zeventien verder zijn.

Een veel efficiëntere oplossing, geïntroduceerd in Windows 7, is het zogeheten 'pinnen' van iconen aan de taakbalk. Hiermee zet je programma's vast, waardoor het icoon altijd zichtbaar is. Een bijkomend voordeel is dat je het bijbehorende programma met een tweetal toetsen kunt starten: houd de Windows-toets ingedrukt en tik een getal in, en het bijbehorende programma wordt geactiveerd.

Mijn taakbalk ziet er zo uit:

Taakbalk (small)


Met Win+1 start ik m'n browser op, Win+3 opent Visual Studio (of wisselt à la een lokale Alt+Tab tussen de draaiende instanties) en met Win+0 open ik het tiende gepinde programma, Remote Desktop. Mocht ik de verder naar rechts geplaatste programma's nodig hebben, dan moet ik helaas mijn muis gebruiken; daar staan dus alleen tools die ik zelden gebruik of toch al met de muis moet bedienen.

Iedere keer wanneer ik een prorgamma moet starten dat ik nog niet gepind heb, pin ik het alsnog. Zo heb je altijd alle veelgebruikte applicaties bij de hand en hoef je dat vermaledijde startmenu niet eens meer te openen. Ik gebruik de startknop alleen nog maar om Windows af te sluiten. Waarom jij nog niet?


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Advertenties in EA's Origin verwijderen 07-'12 Advertenties in EA's Origin verwijderen
Volgende: You wouldn't download a car 05-'12 You wouldn't download a car

Reacties


Door Tweakers user Hahn, vrijdag 29 juni 2012 12:07

Ik wil m'n startbalk helemaal niet vol hebben met icoontjes, ik wil daar alleen dingen staan die ik ook echt aan het gebruiken ben op dat moment. De rest heb ik onder de Start-knop staan (en wat er niet staat kan ik makkelijk opzoeken door het zoekveld) en dat vind ik ideaal werken.

Dus ik vind het een gaar besluit van Microsoft om de Start-knop weg te halen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 12:08]


Door Tweakers user dcm360, vrijdag 29 juni 2012 12:10

Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar ik kom redelijk vaak wel tot zodanig veel programma's dat 1 rij icoontjes niet meer voldoende is (mn taakbalk staat niet op een breedbeeldscherm). Zeker op mn laptop is dat vervelend want dat scherm is al dusdanig klein dat ik niet de taakbalk 2x zo groot ga maken. Daarbij houdt ik van een opgeruimde omgeving, dus ik wil alleen de icoontjes er hebben staan die ik gebruik.

Door Tweakers user downtime, vrijdag 29 juni 2012 12:10

Ik zie het probleem met die Start knop niet zo. De meest gebruikte 10-15 programma's zet ik wel in de taakbalk maar Windows heeft nog allerlei tools die je zo weinig gebruikt dat je ze niet allemaal in de taakbalk wilt (of gezien de beperkte ruimte: kunt) zetten.
Voor een deel van die tools heb ik het Start menu gewoon nodig omdat ik zelfs niet altijd meer weet hoe zo'n tool heet dus een paar letters van de naam intikken is dan ook onbegonnen werk.

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 29 juni 2012 12:11

Hahn schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:07:
Ik wil m'n startbalk helemaal niet vol hebben met icoontjes, ik wil daar alleen dingen staan die ik ook echt aan het gebruiken ben op dat moment.
Waarom? Het is duidelijk zichtbaar welke applicaties actief zijn en welke niet. Mensen die dat als argument gebruiken zijn vaak ook degenen die huilen als hun browser een halve gig gebruikt, "Want nu heb ik nog maar 6 van m'n 8 gig ram vrij ;( ". Nofi uiteraard.
De rest heb ik onder de Start-knop staan (en wat er niet staat kan ik makkelijk opzoeken door het zoekveld) en dat vind ik ideaal werken.
En als je gaat kijken welke programma's je regelmatig gebruikt, blijkt dat je tien keer per dag de naam van hetzelfde programma zit in te tikken. Dit is Windows, niet Linux.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 12:12]


Door Tweakers user de echte flush, vrijdag 29 juni 2012 12:12

Start knop:
1) Snel even een programma zoeken dat niet op de taakbalk staat omdat het niet vaak gebruikt wordt (windows toets en typen maar).
2) Snel een file zoeken.
3) soms nog uit gewoonte naar de user folder via start knop.
4) slaapstand, afsluiten, herstarten ;)

Probeer eens al die icoontjes te pinnen op een scherm van 1280x1024 wat nog véél mensen gebruiken (mezelf inbegrepen). Zelf als je de icoontjes klein zet wordt het al een hele lijst.
En vanaf het moment dat de taakbalk vol staat en je het pijltje krijgt is het voordeel voor mij al helemaal weg.

Ik ben héél blij met de pin functie, zoekfunctie in het startmenu,... Maar de start knop kan ik momenteel nog niet missen! :)
Het kan ook zijn dat ik gewoon een die-hard start knop gebruiker ben ;)

Door Tweakers user krietjur, vrijdag 29 juni 2012 12:12

idem hier, ik wil helemaal geen taakbalk vol iconen, vind ik erg onrustig en onoverzichtelijk. Applicaties die ik veel gebruik heb ik gepinned in het startmenu, en dat vind ik een prima manier van werken. Aan die halve seconde tijdwinst die het wellicht met zich meebrengt heb ik geen behoefte :)

Door Tweakers user ArnieNFW, vrijdag 29 juni 2012 12:12

Het punt is dat ik de startknop niet veel gebruik, maar hem in ieder geval zeker niet in de weg vind zitten. Ik snap dus niet waarom ze hem dus gewoon er niet in laten.

Verder heb ik recent een beta van Win8 geïnstalleerd.... ik ben er erg van geschrokken. Maar ja, Vista heb ik ook maar 2 weken (geprobeerd) te gebruiken.

Ben overigens wel benieuwd naar welke applicaties je allemaal vastgepind heb staan. Kan je een lijstje opnoemen? Altijd geïnteresseerd in utils die ik nog niet ken!

Door Tweakers user Big Womly, vrijdag 29 juni 2012 12:13

-Omdat het startmenu een hoop meer links bevat dan enkel die naar executables. (bijvoorbeeld MRU's)
-Omdat het startmenu alles groepeert wat bij elkaar hoort in mapjes. In de taakbalk enkel mappen hebben staan doet volgens mij het hele concept van quicklaunch/taakbalk teniet.
-Omdat er een aantal tools op mijn PC staan die ik niet vaak manueel start. Ze lopen op de achtergrond (zoals antivirus, back-up) om hun werk te doen. Voor die enkele keer dat ik ze manueel moet opstarten hoef ik niet permanent herinnerd te worden dat het geïnstalleerd is.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 12:14]


Door Tweakers user Hahn, vrijdag 29 juni 2012 12:14

CodeCaster schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:11:
[...]

Waarom? Het is duidelijk zichtbaar welke applicaties actief zijn en welke niet. Mensen die dat als argument gebruiken zijn vaak ook degenen die huilen als hun browser een halve gig gebruikt, "Want nu heb ik nog maar 6 van m'n 8 gig ram vrij ;(". Nofi uiteraard.
Ik heb veel beter overzicht als ik de 4 programma's die ik open heb staan zie staan en meer niet, in plaats van 4 programma's open tussen 15 gepinde programma's. Ook al is het duidelijk te zien, zonder al die andere gepinde programma's is het nog veel duidelijker (en opgeruimder).

En ik ben juist van geheugen moet gebruikt worden, anders heb je er niks aan. En van gebruikt geheugen merk ik niks.
[...]

En als je gaat kijken welke programma's je regelmatig gebruikt, blijkt dat je dus tien keer per dag de naam van hetzelfde programma zit in te tikken. Dit is Windows, niet Linux.
Als ik iets 10x per dag open, dan zet ik het wel in het menuutje onder de Start-knop. Ik zoek alleen dingen op die ik niet zo vaak gebruik, de rest staat in dat menu.

Door Tweakers user Coocoocachoo, vrijdag 29 juni 2012 12:31

Ik heb een hekel aan dat groeperen van vensters van dezelfde applicatie, dus dat heb ik uitstaan. Daarnaast heb ik niet alleen het icoon, maar een label erbij in mijn startbalk. (En ja, dat is misschien vastroesting in Win95/98/XP denkwijze, maar dat vind ik nu eenmaal het prettigste.)
Ik heb dan ook eigenlijk alleen de applicaties gepinned die ik 99% van de tijd aan hebt staan. Doordat de icoon+label zoveel ruimte inneemt wil ik die kostbare ruimte niet verspillen aan icoontjes van applicaties die niet draaien.

De startknop klik ik echter vrijwel nooit op. Ik gebruik de Windows toets om het menu te openen en dan typ ik in het zoekvenster om een applicatie te starten. Voor zover ik begrijp zit die functionaliteit nog steeds in Windows 8, alleen niet onder dat knopje. Als dat zo is klopt de aanname van Microsoft dus wat mijn gedrag betreft.

Door Tweakers user Cyphax, vrijdag 29 juni 2012 12:39

Ik kan niet zo goed overweg met veel open vensters, veel knoppen op de taakbalk en al helemaal niet met het groeperen van die knoppen. Iheb welgeteld 3 applicaties gepind op de taakbalk en een daarvan is Explorer.

Dat wat jij allemaal gepind hebt in je taakbalk staat bij mij in het startmenu gepind. Daar hoef ik niet zo vaak naar te kijken als naar m'n taakbalk.

Ik denk dat je eigenlijk maar 1 conclusie kan trekken: het is een kwestie van smaak. ;)

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 29 juni 2012 12:44

dcm360 schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:10:
ik wil alleen de icoontjes er hebben staan die ik gebruik.
Hahn schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:14:
Ook al is het duidelijk te zien, zonder al die andere gepinde programma's is het nog veel duidelijker (en opgeruimder).
Cyphax schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:39:
Ik denk dat je eigenlijk maar 1 conclusie kan trekken: het is een kwestie van smaak. ;)
Hier kan ik uiteraard niets tegen inbrengen, dat komt inderdaad op smaak neer. Ik werk al een tijdje op deze manier en vind het niet onoverzichtelijk. En nee, mijn desktop is (op het prullenbak-icoon na) volledig leeg.
ArnieNFW schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:12:
Ik snap dus niet waarom ze hem dus gewoon er niet in laten.
Ik ook niet, ik probeer alleen aan te tonen dat ik de knop zelden gebruik, dat Microsoft doorheeft dat dat voor heel veel mensen geldt en dat het wellicht eens nuttig kan zijn je vastgeroeste gewoontes los te laten omdat iets wellicht wat efficiënter kan.
Hahn schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:14:
En ik ben juist van geheugen moet gebruikt worden, anders heb je er niks aan. En van gebruikt geheugen merk ik niks.
Gelukkig.
ArnieNFW schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:12:
Ben overigens wel benieuwd naar welke applicaties je allemaal vastgepind heb staan. Kan je een lijstje opnoemen? Altijd geïnteresseerd in utils die ik nog niet ken!
Weinig spannends, vooral ontwikkelspul. Qua tools zie je Paint.NET, Fiddler, Snipping Tool, Notepad++ en Filezilla, een FTP-client.
Big Womly schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:13:
Omdat het startmenu een hoop meer links bevat dan enkel die naar executables. (bijvoorbeeld MRU's)
Die je ook kunt oproepen door te rechtsklikken op het icoon van de bijbehorende applicatie.
Omdat het startmenu alles groepeert wat bij elkaar hoort in mapjes.
Het enige waarbij ik dat nuttig vond, is de Office-map. De rest van de programma's die ik gebruik hebben in hun map in het startmenu de link naar de executable, een helpbestand (of tegenwoordig een link naar de website) en een uninstaller. Hoe vaak gebruik je die laatste twee?
de echte flush schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:12:
windows toets en typen maar [...] zoekfunctie in het startmenu
downtime schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:10:
omdat ik zelfs niet altijd meer weet hoe zo'n tool heet
Hahn schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:14:
Ik zoek alleen dingen op die ik niet zo vaak gebruik, de rest staat in dat menu.
Big Womly schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:13:
Voor die enkele keer dat ik ze manueel moet opstarten hoef ik niet permanent herinnerd te worden dat het geïnstalleerd is.
Die functionaliteit verdwijnt inderdaad niet: als je op de Windows-toets drukt krijg je een qua functionaliteit met het startmenu vergelijkbaar menu te zien.
Cyphax schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:39:
Dat wat jij allemaal gepind hebt in je taakbalk staat bij mij in het startmenu gepind.
Een hele klik per keer meer! :P

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 12:45]


Door Tweakers user Airdack, vrijdag 29 juni 2012 12:46

Ik heb nog nooit van mn leven iets gepind op mijn taakbalk. Ik heb in Win7 de quicklaunch bar wel teruggetoverd, maar ik wil gewoon duidelijk het onderscheid kunnen zien tussen een knopje dat ik gebruik om een programma op te starten (klein icoontje in mijn quicklaunch bar) of een programma dat open staat.
Daarbij geeft de bredere balk van een programma dat openstaat mij ook info over het programma, zo zal een browserscherm met mijn webmail open laten zien of ik nieuwe mail heb of niet. En vooral voor deze functionaliteit heeft het 'pin' concept geen goede oplossing.

Door Tweakers user Coocoocachoo, vrijdag 29 juni 2012 12:52

Airdack schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:46:
Ik heb nog nooit van mn leven iets gepind op mijn taakbalk. Ik heb in Win7 de quicklaunch bar wel teruggetoverd, maar ik wil gewoon duidelijk het onderscheid kunnen zien tussen een knopje dat ik gebruik om een programma op te starten (klein icoontje in mijn quicklaunch bar) of een programma dat open staat.
Daarbij geeft de bredere balk van een programma dat openstaat mij ook info over het programma, zo zal een browserscherm met mijn webmail open laten zien of ik nieuwe mail heb of niet. En vooral voor deze functionaliteit heeft het 'pin' concept geen goede oplossing.
Ik gebruik dat in combinatie met elkaar. De brede balk, met gepinnede programma's. Hierbij staan mijn gepinnede programma's ook altijd op dezelfde plek (i.e. links), wat ik ook erg prettig vind.
(Ik mis nog steeds de functionaliteit om de vensterrepresentaties in de startbalk (hoe noem je die dingen in godsnaam) naar lieve lust heen en weer te kunnen slepen en zo de startbalk zelf in te delen.)

Door Tweakers user IStealYourGun, vrijdag 29 juni 2012 13:42

*Mompelt iets over keuze*
Omdat iets oud is, wil het niet zeggen dat het slecht is. Ik bezig ook niet zoveel de startknop als vroeger, maar ik gebruik hem nog. Ik maak zelfs nog gebruik van de functie om shortcuts naar folders op mijn taakbalk te gebruiken; Het is efficiënt en werkt goed.
http://tweakers.net/ext/f/pUj3ySPITAnWfCsOQEsAIFtL/full.png

Als de logica is: het wordt weinig gebruikt, dus slopen maar. Dan is de startknop niet het eerste dat moet worden gesloopt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 13:42]


Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 29 juni 2012 13:44

Beste codecaster, pinnen is geen alternatief voor het startmenu. Het startmenu is sinds Vista zoveel meer geworden dan een program launcher, het is een zoektool geworden. En hoewel dat nog altijd gaat in de metro launcher vind ik ook dat geen oplossing.

MS heeft beslist van de desktop enorm sober te maken. Zo klinish dat het de gewone gebruiker zou moeten afschrikken en dat enkel de mensen die er nog moeten zijn erop komen (zoals de meeste power users). En dan gaan ze je ineens verplichten van naar die metro launcher te gaan als je een 'find as you type' wenst toe te passen. Ipv een sober menu in een hoek ga je ineens van een sobere interface naar een fullscreen kleurrijke omgeving die om je aandacht loopt te schreeuwen. Daar gaat je concentratie ...

Door Tweakers user Mmore, vrijdag 29 juni 2012 13:57

Het enige dat ik gebruik is de Windows toets en dan intikken wat ik wil gebruiken en op enter rammen. Dit werkt vaak al als je alleen de eerste paar letters van een programma intikt. En dit blijft gewoon werken (als ik 't goed begrijp). Voor mij is dat fijnste / snelste manier om te werken en zoals hier al eerder aangegeven - het zal een kwestie van smaak zijn.

Het gaat wel leuk worden op werk. Ik werk in een callcenter waar je regelmatig klanten die *totaal* geen idee hebben hoe de computer werkt moet gaan assisteren met het instellen van bepaalde software en dergelijke. Dan is die duidelijk aanwezige start knop altijd wel een mooie uitkomst: 'ziet u dat gekleurde vlaggetje linksbeneden op het scherm? Daar mag u op klikken!".

Ik zal wel over moeten op Windows 8 al is het alleen maar om gewend te gaan raken aan wat onze klanten straks zien. :)

Door Tweakers user Infant, vrijdag 29 juni 2012 14:03

Win, en dan C start bij mij Chrome op. Of Win+2. Of Win+r, Chrome, enter.

Dat zou onder Linux kunnen zijn Ctrl+t, chrome, enter.

Het is allemaal even snel. Het boeit niet. Ik kan er ook op klikken, licht er aan waar mijn handen zijn, of ik er op leun, lui ben, op zijn kop lig....

Zolang het niet meer dan een seconde duurt om whateven op te starten, is het allemaal prima. Als de startknop dan plaat moet maken voor iets anders, okee.

Door Tweakers user DefLite, vrijdag 29 juni 2012 14:06

Op Mac doe ik altijd cmd+spatie dan wordt zoekveld geopend, vervolgens eerste paar letters programma en enter.
Is er niet iets soortgelijks voor Windows tegenwoordig?

Door Tweakers user edeboeck, vrijdag 29 juni 2012 14:07

Ik gebruik de startknop alleen nog maar om Windows af te sluiten.
Mag ik vragen waarom je daar nog de startknop voor gebruikt?

Door Tweakers user edeboeck, vrijdag 29 juni 2012 14:08

DefLite schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 14:06:
Op Mac doe ik altijd cmd+spatie dan wordt zoekveld geopend, vervolgens eerste paar letters programma en enter.
Is er niet iets soortgelijks voor Windows tegenwoordig?
Ja hoor, gewoon op startknop drukken (ik gebruik die op mijn toetsenbord, klik er quasi nooit op) en beginnen typen maar... zowel voor programma's als documenten, mails, etc... dat zal op Mac wel hetzelfde zijn zeker?

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 29 juni 2012 14:10

edeboeck schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 14:07:
[...]
Mag ik vragen waarom je daar nog de startknop voor gebruikt?
Vertel, wat is het minst inspannende (let op: mijn ene PC staat ver onder mijn bureau en de ander hangt achter m'n TV) alternatief, zeker als je wil rebooten?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 14:11]


Door Tweakers user Aham brahmasmi, vrijdag 29 juni 2012 14:21

Blokker_1999 schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 13:44:
Beste codecaster, pinnen is geen alternatief voor het startmenu.
Zo te horen is de taskbar voor hem de vervanging van de desktop geworden: waar hij voorheen shortcuts op de desktop had, staan ze nu allemaal op een rij in de taskbar.

Verder ben ik het er wel mee eens dat het startmenu erg functioneel is sinds Vista -- ik heb nog wel shortcuts op de desktop maar gebruik meestal het startmenu om iets op te starten, simpelweg omdat ik meestal al meerdere programma's heb open staan en ze niet wil minimaliseren om bij de desktop te kunnen komen.

Edit: De belangrijkste shortcuts op mijn desktop zijn voor veelgebruikte mappen en documenten, bijna geen programma's.

Ik heb maar drie dingen op de taskbar gepinned in W7: show desktop knopje (omdat ik niet helemaal rechtsonder wil klikken) en twee text editors.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 14:24]


Door Tweakers user Trinsec, vrijdag 29 juni 2012 14:22

CodeCaster schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 14:10:
[...]

Vertel, wat is het minst inspannende (let op: mijn ene PC staat ver onder mijn bureau en de ander hangt achter m'n TV) alternatief, zeker als je wil rebooten?
Eh, alt-f4?

Door Tweakers user h2bzeit, vrijdag 29 juni 2012 14:25

Tjah... Launchy is alles wat ik nodig heb.... Enige wat ik pinned heb is mijn My Documents directory. start knop edit ik er bij windows 7 al jaren uit omdat bij sommige applicaties de startknop graphics over het open staande scherm heen gaan.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 14:55]


Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 29 juni 2012 14:27

Dat werkt niet als de focus op een programma staat. Ik heb sneller het startmenu geopend en op Shutdown geklikt (of pijltje aanwijzen -> Restart) (of Win, pijl rechts, Enter) dan eerst op de taakbalk klikken of Win+D drukken, dán Alt+F4 indrukken (waarbij ik eventueel nog de keuze voor Restart moet maken door te scrollen of pijl omlaag in te drukken) en dan op Enter duwen of OK klikken.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 juni 2012 14:37]


Door Tweakers user Coocoocachoo, vrijdag 29 juni 2012 14:35

Dat sluit je huidige programma af...

Ik gok dat Windows+D, ALT+F4 de juiste toetsencombinatie is om het windows afsluitprompt op te roepen als je programma's open hebt?
Persoonlijk vind ik Windowstoets, ->, ENTER (shutdown) en Windowstoets, ->, ->, ENTER (Hibernate) het makkelijkste. Vooral ook omdat ik dat makkelijk blind kan doen zonder mijn scherm aan te hoeven zetten. Maar ik ben waarschijnlijk niet op de hoogte van alle alternatieven.

Door Tweakers user Devilly, vrijdag 29 juni 2012 15:52

Coocoocachoo schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 14:35:
[...]
Dat sluit je huidige programma af...
Als je geen programma op de voorgrond open hebt staan, verschijnt een venster waarin de computer uitgeschakeld, herstart enz. kan worden.

Door Tweakers user Gish, vrijdag 29 juni 2012 17:53

Even een aanvulling op alles wat al gezegd is: Ik vind het érg prettig om te zoeken via het nieuwe 'start' menu. Wanneer ik mijn Windows knop in ram, en vervolgens begin te typen word ik namelijk niet ondergespammed door 11 instellingen die ook een hit hebben, 7 mails uit outlook die over het onderwerp gaan en 2 handleidingen, en ohja, ook nog ergens halverwege het programma zelf.

Nee, in tegendeel. Ik krijg netjes aan de rechterzijde van mijn scherm prachtige groepen te zien! Ik kan kiezen om te zoeken in applicaties, settings, files, internet, email, etc. Voor mij persoonlijk werkt dit érg prettig. Geen overbodige troep meer in je zoekresultaten.

Door Tweakers user Hahn, vrijdag 29 juni 2012 19:12

Gish schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 17:53:
Even een aanvulling op alles wat al gezegd is: Ik vind het érg prettig om te zoeken via het nieuwe 'start' menu. Wanneer ik mijn Windows knop in ram, en vervolgens begin te typen word ik namelijk niet ondergespammed door 11 instellingen die ook een hit hebben, 7 mails uit outlook die over het onderwerp gaan en 2 handleidingen, en ohja, ook nog ergens halverwege het programma zelf.

Nee, in tegendeel. Ik krijg netjes aan de rechterzijde van mijn scherm prachtige groepen te zien! Ik kan kiezen om te zoeken in applicaties, settings, files, internet, email, etc. Voor mij persoonlijk werkt dit érg prettig. Geen overbodige troep meer in je zoekresultaten.
Zo werkt het startmenu in Windows 7 ook al...?

Als ik op 'Word' zoek in m'n startbalk dan krijg ik bovenaan 'Programma's' te zien en daaronder 'Configuratiescherm', 'Documenten' en 'Bestanden'.

Door Tweakers user Gomez12, zaterdag 30 juni 2012 00:42

Persoonlijk kan wmb het startmenu weg mits er maar net zoals in mac een makkelijke manier is om te zoeken.

De enige reden dat ik de start-knop aantik is om naar het zoek-veld te gaan.

Ik pin misschien hooguit 4 of 5 programma's, de rest bereik ik allemaal via zoeken. Maarja, ik gebruik op een dag misschien maar 10 progs, maar per week (qua veelgebruikte progs) gaat dat toch wel richting de 50.
Die wil ik allemaal niet gepind hebben (daarvoor zijn het er teveel) die wil ik gewoon onder handbereik hebben via windows-knop (/alt-spatie on mac) en dan de beginletters intikken.

Door Tweakers user Gish, zaterdag 30 juni 2012 00:50

Hahn schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 19:12:
[...]
Zo werkt het startmenu in Windows 7 ook al...?

Als ik op 'Word' zoek in m'n startbalk dan krijg ik bovenaan 'Programma's' te zien en daaronder 'Configuratiescherm', 'Documenten' en 'Bestanden'.
Absoluut. Totdat er een fijn programmaatje is wat zich om eenofandere duistere reden zich schaart onder je documenten. Of een muziekbestand wat plotseling tussen je mail staat..? Komt je niet bekend voor? Heb ik onder Windows 8 nog nooit last van gehad :) Oh, ja, zelfde bestanden, zelfde applicaties.

Door Tweakers user Juicy, zaterdag 30 juni 2012 09:06

Een veel efficiëntere oplossing, geïntroduceerd in Windows 7, is het zogeheten 'pinnen' van iconen aan de taakbalk. Hiermee zet je programma's vast, waardoor het icoon altijd zichtbaar is.
Om programma's te kunnen 'pinnen' zullen ze eerst moeten draaien. Gaan we dat dan weer via de Explorer doen ? Lekker door onze 'program files' of 'program files (x86)' paden browsen op zoek naar obscure namen waaronder de programma namen pas te vinden zijn ?

Door Tweakers user jbdeiman, zaterdag 30 juni 2012 10:46

'Pinnen' is een handige toevoeging, maar eigenlijk niets meer dan een verbetering van het oude "snelstarten" werkbalkje, waar nu meer functionaliteit in zit, omdat je daar nu ook aan kan zien welk programma actief is en binnen veel van die programma's nu een preview hebt van het openstaande scherm.
Ik gebruik het 'pinnen' dus ook zoals de oude snelstartbalk: Mijn veelgebruikte/ geopende programma's zijn daar terug te vinden, programma's die ik (bijna) niet gebruik zoek ik op via de zoekfunctie in het startmenu. Het is mij nog niet gebeurt dat ik iets verkeerd opstartte via die functie, als je de naam maar kent. Een gemiddelde gebruiker gebruikt op zijn hoogtst een select aantal programma's regelmatig, waardoor je nog steeds een redelijk clean startbalkje hebt. Het meeste bedienen van de programma's gebeurt toch met de muis, en de oude alt-tab combinatie werkt ook nog steeds prima.

Door Tweakers user FlowinG, zaterdag 30 juni 2012 12:31

Misschien vind je bins ook handig: http://www.1upindustries.com/bins/ Hiermee kan je vier gelijksoortige knopjes tegelijkertijd pinnen (bijvoorbeeld word, outlook, excel, powerpoint) :)

Door Tweakers user Paul - K, zaterdag 30 juni 2012 20:37

Wat een troep, ik heb tegenwoordig gewoon nog steeds de oude vista-xp stijl zonder die grote blokken en omslachtig gedoe. Maar dan wel m'n taskbar aan de linkerkant van mijn scherm zodat er een mooi lijstje staat.

Door Tweakers user TTx, zondag 1 juli 2012 11:00

Ik pin ook weinig op de taskbar, om de doodeenvoudige reden dat ik soms mis klik. Als ik bijvoorbeeld de verkenner wil openen en ik klik per ongeluk op Eclipse, dan ben ik weer een half uur verder voordat Eclipse weer afgesloten is.

Door Tweakers user mux, zondag 1 juli 2012 11:09

Aan de ene kant is pinnen simpelweg geen alternatief voor het startmenu, want je mist nagenoeg alles behalve het opstarten van executables. Als je meer doet kan het niet. Je kunt ook lang niet zo gemakkelijk mapjes maken en groeperen, of explorer-links maken naar verschillende mappen (die zien er dan allemaal hetzelfde uit). Het is een downgrade, om geen reden. De startknop neemt maar de plek in van één icoontje.

Aan de andere kant is Windows zoals altijd hoogst modbaar en er zijn meer dan genoeg productiviteitstools om dit allemaal te fiksen. Sinds jaar en dag bestaan er dingen als Fingertips, Direct Folders, teracopy, etc. om tekortkomingen in de standaard UI aan te vullen voor power users. Ik verwacht dus niet dat dit echt problemen oplevert voor mezelf.

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 2 juli 2012 09:58

Kennen jullie de werkbalk snelstarten niet meer van in der tijd win 2000 en XP. Bij Vista zat ie er niet meer standaard in, maar je kan het wel 'simuleren'.

Check this:
http://users.telenet.be/dries_schuddinck/PRIVE/tb.jpg

Je maakt ergens op je hdd een map aan, zet daarin alle snelkoppelingen en die map kan je dan op je taakbalk gooien.

Lekker handig als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd op maandag 2 juli 2012 09:59]


Door Tweakers user WebHawk, maandag 2 juli 2012 13:03

Coocoocachoo schreef op vrijdag 29 juni 2012 @ 12:52:
[...]
Ik gebruik dat in combinatie met elkaar. De brede balk, met gepinnede programma's. Hierbij staan mijn gepinnede programma's ook altijd op dezelfde plek (i.e. links), wat ik ook erg prettig vind.
(Ik mis nog steeds de functionaliteit om de vensterrepresentaties in de startbalk (hoe noem je die dingen in godsnaam) naar lieve lust heen en weer te kunnen slepen en zo de startbalk zelf in te delen.)
Knoppen heten ze. En je kunt ze gewoon heen en weer slepen in Windows 7. In Vista kon dat volgens mij ook al. In XP kon het met een tooltje.

Reageren is niet meer mogelijk