Ping! Of: hoe sociaal is IM?

Door CodeCaster op maandag 14 mei 2012 19:40 - Reacties (24)
Categorie: Online, Views: 4.807

Bereikbaar zijn is hip. Iedereen is het altijd, het kan overal en het kost haast niets (al had het weinig gescheeld voor dat laatste niet meer waar was). Het op zak hebben van een mobiel houdt tegenwoordig in dat je al op minstens vijf manieren te bereiken bent. Sinds een paar jaar kun je met een telefoon die onder de klasse 'gemiddeld' geschaard kan worden namelijk niet alleen gebeld worden of een sms ontvangen, maar ook e-mail en Instant Messaging zijn sindsdien onder het grote publiek aan een forse mobiele opmars bezig. Een goede ontwikkeling?

Wie mijn blogs een beetje volgt weet dat ik geen hoge pet opheb van sociale media, maar van chatten heb ik dat al helemaal niet. Iemand contacteren moet nuttig zijn, want, en dat is het punt dat ik wil maken, het opnemen van contact leidt af.

Nu kan, dat vooropgesteld, een beetje afleiding in veel gevallen uiteraard volledig welkom zijn. Wie kent echter niet de situatie dat je in gesprek bent iemand die je schaapachtig lachend met een half oog aankijkt, waarbij de resterende anderhalf op het scherm gericht is gericht omdat er een berichtje getikt of gelezen moet worden? Nu kan dat wellicht een mannending zijn, wij jagers kunnen immers maar één ding tegelijk, maar dat neemt niet weg dat sociale media (waar je Instant Messaging naar mijn bescheiden mening wel onder kunt scharen) eigenlijk best asociaal kunnen zijn.

Afgezien daarvan valt de informatiedichtheid van de doorgaans uitgewisselde berichtenstroom op z'n zachtst gezegd nihil te noemen. Waar bij een IRL-gesprek de gemiddelde wachttijd zo om en hooguit enkele seconden bedraagt, is er niemand die je gebiedt antwoord te geven op een chatgesprek. Om iets via chat te kunnen bespreken zul je dus moeten hopen dat degene aan de andere kant van de verbinding ook aanwezig is, anders is het maar de vraag of je bericht aankomt en juist geïnterpreteerd wordt. En dan nog duurt een gemiddeld telefoongesprek om hetzelfde te bespreken slechts een fractie van de tijd die het via een chat- of sms-sessie zou kosten.

Omdat iedereen dankzij de in de eerste alinea genoemde ontwikkelingen wèl altijd online is, gaat geen kwartier meer voorbij zonder piepje, gezoem, of combinatie daarvan. Een fractie van een seconde daarna ligt de smartphone of tablet weer in de hand, en is de aandacht voor hetgeen men aan het doen was volledig verdampt. Niet alleen de eigenaar van het apparaat, maar ook de omgeving kan hierdoor behoorlijk gestoord worden, in de breedste zin van het woord. Zo heb ik te doen met de mensen die de onbedwingbare behoefte hebben om vanuit de bios gedurende de film menen te moeten twitteren en whatsappen hoe spannend de film wel niet is, maar ook met hen die aan het geluid van hun telefoon al weten wie hen wil bereiken en hoe.

Al klink ik nu vast als een oude lul, vroeger was alles wel beter. Toen kon je heimelijk met je telefoon onder de bar vliegensvlug een sms tikken zonder ernaar te kijken, terwijl dat ook nog sneller ging dan dat gehannes op zo'n touchsreen: met T9 tik je makkelijk tweemaal zo snel als op een Querty-touchscreen, omdat je toch steeds weer opnieuw moet kijken op welke letters je je vette vingers nu weer plant. Ik wel ja. Een sms krijgen had toen nog iets bijzonders: iemand wilde iets van je weten dat maar nèt niet belangrijk genoeg was om te bellen.

Tegenwoordig kun je gedurende de dag tientallen, zo niet honderden malen bereikt worden middels Whatsapp, ping, Twitter, Google Talk, e-mail en weet ik wat nog meer, terwijl je feitelijk aan geen van die berichten iets hebt. Ja, "leuk om te lezen", maar dat was het wel.

Wat voor mij werkt: zet push en alle geluiden uit. Ik bepaal zelf wel wanneer ik een bericht lees, dat hoeft mijn telefoon niet voor mij te bepalen. Als ik eens een pauzemomentje heb, haal ik de nieuwste tweets en mails op, om daar zo al mijn aandacht op te kunnen vestigen, terwijl ik de rest van de dag niet gestoord word, behalve wanneer het echt urgent (of boeiend) is: dan gaat de telefoon.


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: You wouldn't download a car 05-'12 You wouldn't download a car
Volgende: Kopen, huren, of toch maar blijven zitten? 04-'12 Kopen, huren, of toch maar blijven zitten?

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, maandag 14 mei 2012 19:41

Dan mag nu die dwangbuis weer aan, meneer CodeCaster.

En een gratis korrel zout voor wie satire niet begrijpt.

Door Tweakers user Lemming, maandag 14 mei 2012 19:51

Plaatje van codecaster: http://i0.kym-cdn.com/ent...00/003/619/Untitled-1.jpg
Btw, met morse code toetsenbord voor android kan ik gewoon blind typen :P

[Reactie gewijzigd op maandag 14 mei 2012 19:53]


Door Tweakers user Tsurany, maandag 14 mei 2012 19:59

"Het op zak hebben van een mobiel houdt tegenwoordig in dat je al op minstens vijf manieren te bereiken bent."
Ik kom niet verder dan bellen en SMS'en als ik eerlijk ben.

Door Tweakers user Martijn19, maandag 14 mei 2012 20:06

Waar ik mij aan stoor is het feit dat ik nu gewoon altijd bereikbaar word geacht. Of eigenlijk meer het kuddegedrag dat iedereen met zo'n telefoon in de handen loopt.
Het volgende stuk is iets wat ik al kwijt wou, maar aangezien ik zelf geen blog heb lijkt me dit de meest juiste plek :)

Als voorbeeld: zondags, dit is mijn enigste vrije dag in de week. Dan wil ik lui op de bank liggen met een filmpje, een potje gamen of iets anders voor 'mezelf' doen. Ik heb immers ma-za genoeg sociale contacten.
Meestal (lees: altijd) heb ik mijn telefoon of uit, of op stil en kijk ik af en toe of ik wat 'gemist' heb. Als je dan om 19.32 een whatsapp berichtje krijgt, om 19.35 een sms, om 19.39 een gemiste oproep en dan vervolgens om 19.42 gebeld op de huistelefoon word met de vraag: "heb je wat te doen vanavond", dan kan ik mij er behoorlijk aan storen.

Zo laatst ook mijn zusje hier thuis met een stuk of 10 vriendinnen (~17 jaar), geen één die niet aan de tafel zat zonder telefoon. Wat is er zo belangrijk dat je met je 10 beste vriendinnen bent en toch nog online op Facebook moet zijn?

Of een kameraad die zin heeft om een filmpje te kijken, een film uitkiest, en vervolgens de hele film die telefoon bekijkt. Vraag ik: "Is dat zo belangrijk dat het niet na de film kan wachten", dan is het antwoord "dan word de vriendin boos".
Nou die twee hebben al meer als 3 jaar een relatie, ook zij is vaak genoeg bij mij over de vloer geweest. Nu vraag ik mij in vredesnaam af wat er zo belangrijk is dat die telefoon niet gewoon weg kan.

Of mijn broertje (13 jaar) met 10.000 tweets in een half jaar tijd. Als ik dan vraag wat hij voor speciaals deelt dat 200 mensen hem volgen krijg ik geen antwoord. Gelukkig neemt het na een preek van zijn grote broer wel behoorlijk af, ik vind namelijk dat hij best wel bewust mag zijn dat iedereen dat kan lezen, of tegen hem kan gebruiken wat hij er op zet.

Door Tweakers user wheez50, maandag 14 mei 2012 20:07

Ik heb een hele speciale telefoon*: Ik kan internet tijdelijk uitzetten. Dan doen whatsapp/facebook/twitter/etc het allemaal niet meer. Heerlijk rustig. En nog een voordeel: mijn telefoon doet drie keer zo lang met zijn batterijlading...

*(standaard samsung android)

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 14 mei 2012 20:07

Tsurany schreef op maandag 14 mei 2012 @ 19:59:
"Het op zak hebben van een mobiel houdt tegenwoordig in dat je al op minstens vijf manieren te bereiken bent."
Ik kom niet verder dan bellen en SMS'en als ik eerlijk ben.
Whatsapp/mail en facebook?

Door Tweakers user SeatRider, maandag 14 mei 2012 20:08

Tsurany schreef op maandag 14 mei 2012 @ 19:59:
"Het op zak hebben van een mobiel houdt tegenwoordig in dat je al op minstens vijf manieren te bereiken bent."
Ik kom niet verder dan bellen en SMS'en als ik eerlijk ben.
+Whatsapp, Gtalk, Email (zakelijk en prive)

Door Tweakers user Devilly, maandag 14 mei 2012 20:14

@ Jeroenneman: niet iedereen heeft een smartphone. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 14 mei 2012 20:22]


Door Tweakers user sypie, maandag 14 mei 2012 20:55

wheez50 schreef op maandag 14 mei 2012 @ 20:07:
Ik heb een hele speciale telefoon*: Ik kan internet tijdelijk uitzetten.
Ik heb ook een speciale telefoon, zo speciaal zelfs dat ik betwijfel of T-Mobile nog wel de GPRS-instellingen voor mij heeft. En mochten ze die nog hebben: ik hoef ze niet. Wanneer ik gebeld wordt met het geluid aan hoor ik echt wel dat er gebeld wordt. Wanneer het apparaat op stil staat sta ik voor de klas, heb ik andere drukte aan mijn hoofd.

Ik wil binnenkort als een soort "einde van het jaar" opdracht eens kijken wat leerlingen voor sociale kringen hebben en hoeveel tijd ze daar mee kwijt denken te zijn. Ik las dat jongeren lijden aan een enorm hoge sociale druk om maar bereikbaar te zijn en mee te doen. Als je niet meedoet met alle sociale media dan zou je er uit liggen (Metro, 8 mei 2012). De jeugd lijdt aan stress door sociale media.

Ik ben blij dat ik gestopt ben met Twitter, geen Facebook heb, nooit gehyved heb en het slechts houdt bij LinkedIn, maar dat komt ook omdat het een enorm stuk serieuzer is en daarbij ook nog eens gemodereerd wordt door groepsleden.

Lang leve de 6310i, zonder internet!

Door Tweakers user mux, maandag 14 mei 2012 21:20

Hm, ik zie het omgekeerd.

De telefoon vind ik een ontzettend onbehoorlijk apparaat. Zodra hij gaat moet je, ongeacht wat je aan het doen bent (wat je als tweaker meestal achter de computer of in je werkplaats doet) alles laten vallen en naar het ding rennen om hem op te nemen, en vervolgens kun je tijdens het gesprek bijna niks anders doen. Ja, dat is beter geworden met bluetooth waarbij je even op een headset kunt overschakelen zodat je het onding niet in je hand hoeft te houden, maar lang niet iedereen heeft altijd en overal een bluetooth headset bij zich (ik wel overigens, om die reden).

Daarentegen kun je een IM-gesprek gewoon op je computer houden, terwijl je ook bezig bent met andere dingen of direct iets kunt opzoeken wat iemand je vraagt in het gesprek. Je kunt het gesprek later voltooien, of nu meteen, en je kunt vele gesprekken met vele mensen tegelijk houden zonder dat het een zootje wordt. Wanneer je niet bereikbaar wil zijn voor iedereen maar wel voor dringende zaken, kun je dat op extreem specifieke manieren kenbaar maken in je status. Bovendien maakt het ook niet uit hoe lang of kort een IM-gesprek duurt. Het is een geweldig medium om je information overload te beperken. En met protocollen als google talk weet je zeker dat je berichten altijd aankomen; als de persoon aan de andere kant ze niet direct leest komen ze in hun e-mail inbox terecht om later op te kunnen reageren.

Voor de meest urgente en dringende zaken ever is de telefoon nog altijd geschikt. Maar voor alle andere dingen (en let's face it, zo boeiend zijn mensen gewoonlijk niet) is IM veel beter geschikt.

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 14 mei 2012 21:53

Tsurany schreef op maandag 14 mei 2012 @ 19:59:
"Het op zak hebben van een mobiel houdt tegenwoordig in dat je al op minstens vijf manieren te bereiken bent."
Ik kom niet verder dan bellen en SMS'en als ik eerlijk ben.
Verkapte kijk-mij-een-Nokia-3310-hebben-post? :P
m19 schreef op maandag 14 mei 2012 @ 20:06:
Waar ik mij aan stoor is het feit dat ik nu gewoon altijd bereikbaar word geacht. Of eigenlijk meer het kuddegedrag dat iedereen met zo'n telefoon in de handen loopt.
:Y Begrijp me niet verkeerd, ik ben vaak zat aan het internetten op m'n telefoon, maar probeer zodra dat van mij redelijkerwijs verwacht kan worden (dat wil zeggen: als ik niet meer in m'n eentje ben (OV daargelaten)) m'n telefoon gewoon in m'n broekzak te laten.
miniblog
Zo herkenbaar.
mux schreef op maandag 14 mei 2012 @ 21:20:
Daarentegen kun je een IM-gesprek gewoon op je computer houden, terwijl je ook bezig bent met andere dingen [...] Bovendien maakt het ook niet uit hoe lang of kort een IM-gesprek duurt.
Ik kan niet efficiënt multitasken, en ken eigenlijk bijzonder weinig mensen wie dat wel goed afgaat. Het is óf werken, film kijken, eten of wat dan ook, óf chatten. Dat gaat niet tegelijk. Je wordt door een chatpopup uit je concentratie gehaald.
Wanneer je niet bereikbaar wil zijn voor iedereen maar wel voor dringende zaken, kun je dat op extreem specifieke manieren kenbaar maken in je status.
Dan moet je wel mensen in je contactenlijst hebben die het fatsoen hebben dat te respecteren. En consequent je status aanpassen.
voor alle andere dingen (en let's face it, zo boeiend zijn mensen gewoonlijk niet) is IM veel beter geschikt.
Dat zal 't zijn. :)

Waar jij verder op lijkt te doelen is professioneel gebruik van IM, dus werkgerelateerd, waarbij mensen als ze contact met je zoeken je ook echt nodig hebben. Dat kan handig zijn en efficiënter dan e-mail, maar mijn concentratie-argument blijft.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 mei 2012 21:57]


Door Tweakers user Tsurany, dinsdag 15 mei 2012 06:58

SeatRider schreef op maandag 14 mei 2012 @ 20:08:
+Whatsapp, Gtalk, Email (zakelijk en prive)
CodeCaster schreef op maandag 14 mei 2012 @ 21:53:
Verkapte kijk-mij-een-Nokia-3310-hebben-post? :P
Het gaat om het woordje "minstens". Het is onzin dat je, omdat je nu een smartphone hebt, perse Whatsapp, mail, Facebook en Gtalk aan moet hebben staan of überhaupt geïnstalleerd moet hebben. Je bepaalt zelf welke applicaties je gebruikt en je wordt echt nergens toe gedwongen.
Als jij niet bereikbaar wilt zijn ben je dat niet, zo simpel is het. Ik wil niet constant 24/7 bereikbaar zijn dus 's avonds gaat mijn telefoon op stil. Ik ben dan niet bereikbaar, de berichten stromen wel binnen maar zolang ik ze niet lees ben ik gewoon niet bereikbaar.

Bereikbaar zijn betekent niet dat je de berichten ontvangt, het betekent dat jij actief reageert op die berichten. Dat is echt je eigen keuze.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 15 mei 2012 07:16

@codecaster, ook prive is dat prima mogelijk,


of het is omdat ik als uitzonderlijk bot te boek sta, dat men, het van mij aanneemt, wanneer mijn status op 'niet beschikbaar' staat. het mooie van communicatie is wel dat je er even zogoed zeer duidelijk en direct, mee kunt zijn, als fluweelzacht (en misselijkmakend).

mijn devies en beste advies, opvoeden van je omgeving kan geen kwaad, en hoe lomper iemand doet, hoe lomper ik reageer... (werkt echt heel goed)

Door Tweakers user Groentjuh, dinsdag 15 mei 2012 12:03

Ik snap ook niet waarom mensen echt honderden keren op hun mobiel moeten kijken. Op mijn mobiel bespaar ik een hoop batterij en misschien heeft wat dure MBs door internet maar 2 minuten elke 30 minuten aan te laten gaan of als ik toch bezig ben met mijn mobiel.

Heb je me direct nodig: bel me. SMS kan maar daar heb je weer geen garanties op dat ik het gelijk lees. En dan geld zeker voor email! Bij email kan het rustig een half uur duren voordat ik hem pas heb en misschien lees ik hem pas uren later!

Het is leuk dat je via allerlei manieren mensen kan bereiken, maar mensen moeten er inderdaad wel goed mee omgaan. Ten eerst moet je er niet constant mee bezig zijn. Als je kijkt een de supermarkt dan zie je regelmatig medewerkers(Jonge vulploeg jongens) er ook mee lopen. Het lijkt mij niet dat het de bedoeling is dat hij aan het socialiseren is onder werktijd.
Ten tweede moet je het correcte medium kiezen. Sommige dingen gaan beter met tekst, terwijl soms juist geluid heel handig is of misschien zelfs video bellen. De gene wijze is direct, de ander niet. De kans dat je iemand snel bereikt via de telefoon is groter dan door die persoon een email te sturen.

Als je er goed mee om kan gaan zijn die smartphones geen probleem. Ook al de manieren van communiceren hoeven geen probleem te zijn. Het is puur hoe iemand/je omgeving//jouw (vrienden)kring/jij het gebruikt.

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 15 mei 2012 12:06

Tsurany schreef op dinsdag 15 mei 2012 @ 06:58:
Het gaat om het woordje "minstens". Het is onzin dat je, omdat je nu een smartphone hebt, perse Whatsapp, mail, Facebook en Gtalk aan moet hebben staan of überhaupt geïnstalleerd moet hebben. Je bepaalt zelf welke applicaties je gebruikt en je wordt echt nergens toe gedwongen.
Het gaat mij er dan ook niet om hoe ík ermee omga, want dat doe ik helemaal zelf, en dan zou ik dus niets te bloggen hebben. Ik noem in de afsluiting dan ook de oplossing voor mijn kant van het probleem. Echter:
Groentjuh schreef op dinsdag 15 mei 2012 @ 12:03:
Als je er goed mee om kan gaan zijn die smartphones geen probleem. Ook al de manieren van communiceren hoeven geen probleem te zijn. Het is puur hoe iemand/je omgeving//jouw (vrienden)kring/jij het gebruikt.
deze meneer slaat dus de spijker op de spreekwoordelijke kop.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 mei 2012 12:07]


Door Jorg, dinsdag 15 mei 2012 13:20

Ik heb ooit een patient tegenover me gehadm, die zat te sms'en terwijl ik de uitslagen van alle onderzoeken aan het doornemen was. Deze dame heb ik uiteraard acuut buiten gezet, met een afspraak voor over 3 weken. ZO asociaal!

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 15 mei 2012 15:33

Jorg schreef op dinsdag 15 mei 2012 @ 13:20:
Ik heb ooit een patient tegenover me gehadm, die zat te sms'en terwijl ik de uitslagen van alle onderzoeken aan het doornemen was. Deze dame heb ik uiteraard acuut buiten gezet, met een afspraak voor over 3 weken. ZO asociaal!
hehe misschien was ze wel de resultaten aan het doortwitteren voor een second opinion ? ;)

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 15 mei 2012 16:03

Ik heb dan wel Facebook, Twitter en 3 mailadressen op mijn iPhone staan, maar ik kijk alleen naar deze zaken als ik er tijd voor heb. Vaker niet dan wel. Als mensen mij moeten hebben, dan bellen of SMSen ze maar.

Waarschijnlijk omdat ik ook nog heb meegekregen dat het asociaal is om met je telefoon of iets anders bezig te zijn anders dan met je gesprekspartner(s) ... In ieder geval vind ik het ook asociaal dus deel ik je mening :)

Wat trouwens nog veel ergers is, zijn Whatsappende/SMSende/whateverende kinderen op de fiets. Ik heb iedere ochtend en middag van die zwalkende fietsers omdat men te druk op de telefoon bezig is met weet ik veel wat. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik er 1 laat schrikken omdat deze denkt dat zijn/haar fiets sterker is dan mijn Skoda. Mijn toeter is in ieder geval wel een stuk harder dan het geluid ..

Door Tweakers user Donool, dinsdag 15 mei 2012 17:35

WHiZZi schreef op dinsdag 15 mei 2012 @ 16:03:
Wat trouwens nog veel ergers is, zijn Whatsappende/SMSende/whateverende kinderen op de fiets. Ik heb iedere ochtend en middag van die zwalkende fietsers omdat men te druk op de telefoon bezig is met weet ik veel wat. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik er 1 laat schrikken omdat deze denkt dat zijn/haar fiets sterker is dan mijn Skoda. Mijn toeter is in ieder geval wel een stuk harder dan het geluid ..
Ben ik helemaal met je eens, vooral die 12(!!!) tot 19 jarige meisjes met hun BlackBerry op de fiets, overal met dat ding in de hand. Afgelopen week ben ik ook door een stuk of 4 bijna aangereden omdat ze met dat ding in hun handen zaten, uitkijken ho maar. Ik vind echt dat er een verbod op moet komen dat je op de fiets een telefoon in je hand mag hebben, het gaat een keer fout, echt fout. Wat kan er nou zo belangrijk zijn op ping, whatsapp, msn, facebook, twitter dat je je leven ervoor riskeert?

Voor de mensen met Android die bijvoorbeeld 's nachts niet bereikbaar willen zijn, je kan Go Power Master downloaden en een tijdschema aangeven voor een bepaalde telefoon modus, Alarm only. Die staat bij mij op 22:00 t/m 08:00, dan gaat WiFi, 3g etc en alles uit dus ben je niet bereikbaar. Zo zorg je ervoor dat je ook niet wordt afgeleidt omdat je een sms'je of whatever binnenkrijgt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 mei 2012 17:39]


Door Tweakers user Lrrr, dinsdag 15 mei 2012 19:32

De hele tijd op je telefoon moeten kijken om te sms'en? Ik kan anders wel redelijk blindtypen op mijn telefoon, hoor. (En nee, ik heb geen fysiek toetsenbord.)

Door Tweakers user AMD1800, woensdag 16 mei 2012 13:52

Mijn irritatie op dit vlak blijft toch wel, dat iemand nog steeds zijn/haar telefoon pakt, terwijl die persoon op dat moment gewoon met andere mensen aan tafel zit om te eten. En je hoort sowieso tijdens gesprekken niet zo te kloten met je telefoon.

Door Tweakers user jokapo, zondag 20 mei 2012 14:59

Ik herken me in alle bovenstaande voorbeelden. Ook ik heb zoon moderne koelkast waar je alles mee kan..... Behalve je vrouw bevredigen en je eten opeten dat zijn dingen die die nog "net" niet geleerd heeft.

Als ik thuis ben staat hij bij mij 9 van de 10 keer met het geluid op uit. Zo behoudt ik mijn rust thuis en kan ik relaxen. Op het moment dat ik de voordeur weer uitstap is tijd genoeg om mee te gaan met de mobiele altijd bereikbare massa. Maar thuis dus niet

Door Tweakers user Shinigami, zondag 20 mei 2012 17:16

Ik ben er wel blij mee. Vroeger was ik de sociale paria omdat ik als klein tweakertje met computers en smartphones bezig was en alsmaar naar een scherm zat te staren.
Nu is iedereen "contactgestoord" :P.

Overigens live bereikbaar op Skype, Viber, Google Talk/+, Facebook Chat, Whatsapp, m'n eigen VOIP nummer en oldskool mobiel telefoneren. Omdat het kan.

Door Tweakers user Shinigami, zondag 20 mei 2012 17:26

Daarnaast levert deze maatschappelijke ontwikkeling ook hilarische situaties op. Mensen die onvermoed tegen een paal oplopen, hun telefoon in de pisbak laten vallen, de verkeerde trein instappen... Hele volksstammen lopen met een bord voor hun kop. Deze kleine momentjes van hilariteit hebben we zo hard nodig in deze tijden van economische- en politieke crisis. Laten we daarom vooral lachen in plaats van huilen om deze ontwikkeling.

Reageren is niet meer mogelijk