Kopen, huren, of toch maar blijven zitten?

Door CodeCaster op woensdag 11 april 2012 15:00 - Reacties (63)
Categorie: Een eigen huis, Views: 9.000

Op het moment van schrijven woon ik zo’n vijfenhalf jaar op kamers. Het wordt ondertussen tijd om iets voor mezelf te gaan betrekkken, omwille van privacy en woongenot. Ik ben echter een zogeheten starter, en wij schijnen het moeilijk te hebben. Leest u mee?

Eisen woning

Locatie
De locatie van het door mij te betrekken pand ligt vast: dit wordt Alphen aan den Rijn. Ik woon hier zoals gezegd nu vijfenhalf jaar, en wil er niet meer weg. Mijn familie en vrienden wonen allen binnen een kwartier fietsafstand en daarnaast zijn de openbaarvervoeraansluitingen van en naar Alphen, incidentele vertragingen daargelaten, zeer goed.

Ik zoek voor mijn toekomstige woning wel een woning die zo dicht mogelijk bij het treinstation ligt, om overduidelijke redenen: het OV kost mij niets (de werkgever betaalt) en ik heb geen behoefte aan een auto. De limiet ligt voor mij op ongeveer 15 minuten fietsen naar het station, omdat ik daarna nog 45 minuten met het OV naar mijn werk moet.

Qua omgeving heb ik een sterke voorkeur voor de aan de zuidwestelijke kant gelegen wijk Kerk & Zanen. De bouw van deze wijk is in de jaren ‘90 gestart. Deze appartementen zijn voor ons starters echter behoorlijk aan de prijs: voor minder dan € 150.000 is er niets te koop, en het begint pas echt vanaf zo'n twee ton.
Grootte
Met het oog op de toekomst en een wat striktere scheiding van wonen, slapen, eten en werken (wat ik nu in één ruimte doe) ben ik op zoek naar een appartement met minstens drie kamers. Oppervlaktes vanaf zo’n 70 vierkante meter, met een woonkamer van 20 vierkante meter of meer, neem ik serieus.
Budget
Mijn totale woonbudget, waarbij ik niet hoef in te boeten op mijn levensstijl en daarnaast nog enigszins kan sparen, bedraagt op basis van mijn huidige salaris zo'n 800 euro. Dit is exclusief al mijn verzekeringen, g/w/l, internet, (mobiele) telefonie, enzovoorts. De leenregels van banken en NHG respecterend, kan ik een hypotheek van ongeveer € 150.000 krijgen, wat neerkomt op een woningprijs van € 140.000.

Mogelijkheden

Sociale huur
Voor sociale huur kom ik, in verband met mijn inkomen, bijna niet meer in aanmerking. Wellicht lukt het in 2012 nog om een passende woning te vinden via de woningbouw, maar met de daarna redelijkerwijs te verwachten salarisgroei kom ik hoogstwaarschijnlijk boven de geldende inkomensgrens voor sociale huur uit.

Het is dus een optie, maar een die slechts beperkt open blijft. Daarnaast ben ik met mijn huidige inschrijftijd van drieënhalf jaar zelden aan de beurt voor interessante woningen: degene waarvoor ik word uitgenodigd zijn klein en slecht onderhouden, en tegelijkertijd moet ik net zo veel betalen aan huur als aan een hypotheek van 120K.
Particuliere huur
De prijzen van particuliere huur beginnen bij € 750 per maand exclusief g/w/l, als ik tenminste iets meer wil dan één kamer. Dat is dus mijn volledige woonbudget. Need I say more?
Antikraak / Tijdelijke huur
Geen optie. Ik wil erop vooruitgaan qua luxe en zekerheid, niet achteruit.
Koop
Zodoende rest naar mijn bescheiden mening niets dan kopen.

Huis Kopen

Waarom nu?
Een vraag die ik veel gesteld krijg, is waarom ik nu zou willen kopen, met de nadruk op nu. Het gaat immers niet heel goed met de huizenmarkt, de verkopen dalen, men kan steeds minder lenen en eeuwenoude regels staan ineens op losse schroeven. Men is dus bang en wacht liever af.

Deze afwachtende houding komt mij echter niet ten goede. Ik wil heel erg graag weg waar ik nu woon, en behalve tijdelijk iets (duurs) huren zijn er weinig alternatieven over.

Ik denk daarnaast dat in het segment waarin ik opereer (i.e. de onderkant van de markt) weinig ruimte meer is voor prijsverlaging. Ik zie wel veel appartementen van 175K die in mijn ogen (en getuige de absurde stijgingen en daarop volgende dalingen die de prijzen de afgelopen jaren hebben doorgemaakt) nog geen 140K waard zijn, maar die verkopers gaan hun appartement niet uit voor minder dan 160K, omdat dat is wat zij er vijf jaar geleden voor hebben betaald. De crisis verhelpen willen we allemaal, ervoor betalen niemand. Zij net zo goed als ik niet.
Wanneer dan wel?
Hierdoor heb ik slechts twee opties: blijven zitten waar ik zit en wachten tot de huizen goedkoper worden en/of ik meer verdien, of gewoon nu iets kopen wat ik nu kan betalen. Met recht een dilemma te noemen.

En erg lang wil ik niet meer wachten. Zodoende vind ik het dus te verdedigen om juist nu te kopen: ik ga niet nog twee jaar op kamers zitten wachten op salarisverhogingen en wat de markt doet. Ik ben tegen die tijd immers ook bijna dertig.

Daarentegen verkoopt de woningbouw in Alphen nu enkele van haar appartementen. Zoals bij iedere actie van een willekeurige middenstander of grootgrutter meldden schreeuwende letters dat dit de laatste kans zou zijn. Daar geloof ik weinig van, ze bieden deze appartementen ondertussen al een paar jaar aan, maar ik geloof wel dat de aanbiedingen redelijk interessant zijn.

Nu bevind ik mij in de gelukkige positie dat ik mee mag loten voor een aantal te verkopen appartementen, die per stuk nog geen ton moeten opbrengen. Het gaat om gerenoveerde appartementen in een flat uit ‘69, gelegen op een tiental minuten fietsen van het station. Dit is voor mij makkelijk te betalen, want de netto hypotheeklasten zijn lager dan de huur van een vergelijkbaar appartement.

Op het moment dat ik het kopen van een van deze appartementen echter in overweging nam, kwam de berekenende, voorzichtige ik naar boven: kopen doe je niet zomaar, kopen doe je als je zeker weet dat je het ergens toch al snel een jaar of vijf gaat uithouden. Kopen doe je als je weet dat het een verstandige beslissing is, die op z’n minst even voordelig is als huren, en liefst lucratiever.

Kan ik over vijf jaar mijn appartement nog wel kwijt? En voor welk bedrag dan?

Ik ken mezelf. Ik krijg spijt als ik het doe, en nog meer spijt als ik het niet doe. Ik ga er nog maar eens een nachtje over slapen.http://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Ping! Of: hoe sociaal is IM? 05-'12 Ping! Of: hoe sociaal is IM?
Volgende: Exit De Pers 03-'12 Exit De Pers

Reacties


Door Tweakers user KnoxNL, woensdag 11 april 2012 15:04

I feel your pain, precies dezelfde situatie en huur nu ook voor 700 euro een appartement van 100m2. Dit is dan wel een zeer slecht (lees: goedkoop gebouwd) appartement, maar wel weer op een toplocatie.

Kopen WAT IK GRAAG WIL kan ik niet, ik krijg als eenverdiener maar een hypotheek van 180.000 en een starterslening kom ik niet voor in aanmerking daar ik met mijn ex al ooit een huis in bezit heb gehad.

Sociale woningbouw kom ik niet voor in aanmerking wegens salaris/inschrijftijd.

Kijk trouwens eens of ze in jouw gemeente een starterslening aanbieden, dat kan nog gesloten deuren openen misschien.

Succes!

Door Tweakers user boombes, woensdag 11 april 2012 15:24

Ik zit op dit moment tijdelijk gehuurd in een appartement i.v.m. de wet leegstand (hier in Zuid-Limburg is het nogal een probleem, vergrijzing = weinig starters op de markt).

Het gaat ook nog om een appartement van iemand die ik persoonlijk ken en stond al 4 jaar te koop zonder een enkele kijker te hebben gehad. Hierdoor kan de gemeente minder moeilijk doen om een huis dat te koop staat te gaan verhuren. Nu hoef ik me natuurlijk niet bang te maken dat dit appartement 1.2.3. verkocht gaat worden, echter is dat wel het geval moet ik er binnen 3 maanden uit. Woon hier samen met me vriendin heb 75m2 en 3 kamers + keuken. betaal +/- 300 euro huur per maand. echter is dit natuurlijk niet representatief omdat ik zuid Limburg woon.

Mijn tip: kijk eens op jaap.nl of een dergelijke site en selecteer eens op lang te koop staande woningen en ga eens praten met de verkoper of je onder deze voorwaarden ook een appartement / woning kan huren, voorop gesteld dat je dit wilt.

Een nadeel heeft dit wel maar dat heb je hierboven ook al genoemd: Je bouwt niks op en alle "verbouwingen" die je eraan doet zijn voor eigen kosten en je weet niet hoelang je ervan mag genieten. (een argument wat voor mijn appartement niet opgaat maar voor de omgeving waar jij in woont natuurlijk wel).

Door Tweakers user Erwin537, woensdag 11 april 2012 15:28

Alvast excuses voor mijn waarschijnlijk zeer kortzichtige en domme reactie, maar nu een huis kopen is toch niet perse onverstandig? De huizen prijzen zijn laag, en moeten toch ooit weer stijgen. Hoe lang dit duurt is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar verder dalen zullen ze toch niet?

Door Tweakers user thewizard2006, woensdag 11 april 2012 15:30

Optie 3: Zorgen dat je een vriendin met inkomen krijgt en samen een huis kopen :)

Door Tweakers user karstnl, woensdag 11 april 2012 15:32

thewizard2006 schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:30:
Optie 3: Zorgen dat je een vriendin met inkomen krijgt en samen een huis kopen :)
Of een partner waar je mee wilt samen wonen die een inkomen heeft.

Door Sjaak, woensdag 11 april 2012 15:35

Hier precies dezelfde situatie. Ik huur nu voor 800 euro een ruim appartement in Utrecht. Ik wil er weg vanwege de belachelijk hoge verwarmingskosten (160/maand), veroorzaakt door blokverwarming.

Sociale huur is alleen dit jaar nog een optie, vrije sector helemaal niet omdat je vaak te maken krijgt met een inkomenseis (van 4 tot 7 keer de kale huur). Kopen is lastig omdat er voor 140-150k vrijwel niets te koop is in Utrecht en omstreken. MAW: ik kan nergens heen. Ben als een idioot aan het zoeken maar het aanbod is klein en de eisen absurd.

Door M, woensdag 11 april 2012 15:38

Wat je zegt bij sociale huur en een te hoog inkomen is volgens mij deels waar. Voor zover ik heb begrepen is het (in ieder geval bij Woonbedrijf in Eindhoven) zo dat ze hierbij alleen kijken naar je salaris op het moment dat je de overeenkomst aangaat. Als je later meer gaat verdienen, kunnen ze je er niet uitschoppen. Ook is het zo dat ze 10% van hun hun sociale woningen mogen toewijzen aan mensen met een inkomen boven de grens (moeten ze dit wel willen/doen natuurlijk). Dit kan natuurlijk anders zijn bij andere woningstichtingen... bron voor deze info: http://www.woonbedrijf.co...ende/Veelgestelde-vragen/ kopje "Inkomensgrens/EU Beschikking"

Door Tweakers user onok, woensdag 11 april 2012 15:43

Ik heb vrij recent mijn eerste huis gekocht, en heb daar geen centje spijt van. Deze tijd is voor sommige starters juist best gunstig! Waarom? Een aantal punten:

Het gaat slecht met de huizenmarkt, dat klopt idd. De prijzen zijn nu laag. Dat is alleen maar gunstig toch? Het is een kopersmarkt. Veel huizen staan inmiddels al jaren te koop. Dat geeft je een enorme sterke onderhandelingspositie. En ja natuurlijk, de prijzen kunnen nog verder zakken. Maar hoever? dat weet niemand. Misschien gaan de huizenprijzen over 2 jaar wel weer stijgen. Misschien niet. Een huis kopen is altijd een risico. Maar huren is altijd geld weggooien, dat is een ding dat je zeker weet. Ook het feit dat je nu op kamers zit geeft je een goede onderhandelingspositie. Veel verkopers zitten immers met dubbele lasten en willen hun huis zo snel mogelijk kwijt. Jij kunt op elk gewenst moment je huur opzeggen. Dat betekend dat je snel weg kan en niet eerst je eigen huis hoeft te verkopen.

Een hypotheek krijgen is voor een alleenstaande starter lastiger. Klopt. Ga van tevoren naar een bank/hypotheekverstrekker voor een verkennend gesprek (dit kost niks, ze willen je immers binnenhalen als klant). Doe dit voordat je überhaupt al iets op het oog hebt. Ze kunnen je financiële situatie doorlichten, en dan vertellen ze wat ongeveer het maximale bedrag is wat je van ze kunt krijgen. Dan weet je vantevoren welk budget je hebt, en wat dan je maandlasten worden. Doe dit echt, de bedragen die je op funda of wat dan ook ziet staan zijn slechts een hele ruwe indicatie en kunnen afwijken van je eigen situatie.
Bovendien: Als je een vaste baan hebt (as in: vast contract) dan willen ze je maar al te graag hebben als bijna 30-er. Je bent voor de bank de ideale klant. Als je geen vast contract hebt, dan wordt de situatie al heeeel anders. In dat geval zou ik nog ff lekker op kamers blijven wonen.

Door Tweakers user YaaD, woensdag 11 april 2012 15:51

EDIT: Door me lange verhaal vertel ik het zelfde als onok xD

Een idealer tijdstip dan nu een huis kopen zal er in de nabije toekomst niet snel meer zijn. zoals je zelf aangeeft gaat het slecht met de huizenmarkt.

Het is tegenwoordig een kopersmarkt en de tijden van een verkopersmarkt zijn allang voorbij. Het is jammer dat de woningen voor jou niet voor het oprapen liggen, maar als iemand niet bereid is om te zakken in prijs, dan zoek je toch verder? Ik begrijp dat je een woning in jouw huidige omgeving zoekt. Dat maakt het wellicht wat lastiger voor je met zoeken, maar als je nu begint met oriënteren en het uitzoeken van woningen dan komt er vanzelf iets op je pad dat je aanspreekt.

Ikzelf ben vaak nogal huiverig over appartementen omdat het vaak een bepaald soort mensen aantrekt, en daar bedoel ik mee dat het vaak om starters gaat, alleenstaanden of mensen met een wat minder budget.

Concrete bronnen heb ik niet, maar dat is slechts mijn gevoel. Wellicht een niet al te goed voorbeeld maar ik heb voor een zelfde beslissing gestaan of ik een appartement zou kopen. Financiën waren toen niet het probleem.

De woning stond toen voor 172.000 te koop, nu 4 maanden later voor slechts 139.000 euro. dat is een waarde daling van 33000 euro in pak m beet 12 maanden tijd. Daar word iedereen toch verdrietig van?

Ik zie de waarde van een appartement helaas niet erg stijgen :(

Als ik ook een tip mag geven: Ga niet meteen rechtstreeks naar een bank voor een gesprek. Bij jou in de buurt zitten tussenpersonen die namens meerdere banken hypotheken verkopen. Deze tussenpersonen kunnen vaak een hogere korting realiseren voor jou dan een hypotheekadviseur die namens 1 bank spreekt.

Provisies die tussenpersonen vragen kun je als ik het goed zeg in je hypotheek financieren. Zo niet, dan is het wel terug te vragen bij de belasting :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 15:53]


Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 15:56

deze situatie hebben wij ook ook gehad 2 jaar terug, daar ik lang bij de woningbouw ingeschreven stond gekozen voor huur via de woningbouw. dit wel nadat ik uitgeloot werd op een interessant object en mijn eisen (dezelfde als jij en voornamelijk de 3e kamer) heb laten varen.

ik heb een nette 2 kamer flat uit 1985 in een goede buurt (haaswijk, oegstgeest) welke erg ruim uitvalt. de badkamer is in december vernieuwd en de staat van onderhoud is goed. enige nadeel: een 50 liter electrische boiler met nachtstroom en gaskachels. voordeel: jaarlijks gas-water-licht onder de 1000 euro inclusief de vaste kosten en de huurprijs is zo laag dat kopen (hypotheek) geen optie is. hier heb ik wel 7 jaar voor ingeschreven gestaan.

ik heb o.a. gekeken voor nieuwbouw projecten in nieuw vennep en hoofddorp, maar die vielen zo duur uit dat geen enkele starter ze op kon hoesten (a la 139k inclusief de starterslening voor een 2 kamer appartement van 50m2 (koop)

verder wezen kijken bij verkoopobjecten van de woningbouw: 3 (voormalig 4) kamer flats in (mindere) buitenwijken van gemiddeld 70 m2 voor 100-110k welke allemaal gemoderniseert moesten worden. zeer slechte staat van onderhoud en nog geen vereniging van eigenaren... dus geen pot om dit financieel mee op te vangen.

de flats hadden oude individuele warmwater voorzieningen: electrische boilers van zeker 30 jaar oud, keukengeisertjes of hele oude geisers zonder afvoer voor de verbrandingsgassen. slecht geisoleert en zal het dus duur stoken zijn met de verouderde centrale verwarmings units op de daken en de kwikmeters op de radiatoren. keukens en badkamers waren in een dermate slechte staat dat vervangen onoverkomelijk was, ook overal was het stucwerk dermate slecht dat dit overnieuw moest door vocht problemen.
ook hadden de betreffende flats geen liften. meer minnen dan plussen, en de lage prijs komt puur voort uit het gebrek aan onderhoud en de locatie van deze flats.

wil je echt wat leuks, zie dan af van alphen aan den rijn, eigelijk net nadat wij voorzien waren begonnen ze in Leidschendam - Gravin Juliana van Stolberglaan een leuk project

op een steenworp afstand van station den haag - laan van nieuw oost indie en een winkelcentrum voor je dagelijkse benodigdheden)

volledig gerenoveerde flats (ex woningbouw) die op plaats na aan al je eisen voldoen met vraagprijzen onder de 140k. 3,4 en 5 kamers. Zie funda

dit had het bij ons geworden als we de woningbouw flat niet hadden.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 16:18]


Door Tweakers user Supermario16, woensdag 11 april 2012 15:59

Stabiel is de huidige markt niet, zeker als ze nog aan de HRA gaan morrelen (waar ik wel rekening mee houd) zullen de prijzen zeker nog verder gaan dalen. Ik ben ook aan het rondkijken (woon nu bij mijn ouders, wel al 1 jaar op kamers gezeten...), maar het is gewoon een risico als alleenstaande, wat ik persoonlijk het liefst zo lang mogelijk uitstel. Voordelen van wachten (mijn beredenering op dit moment):
* Sparen (lagere hypotheek uiteindelijk)
* Zekerheid HRA
* Nog steeds prijsdalingen in het vooruitzicht.
Daarnaast zit ik zelf nog met een dilemma dat ik niet zeker ben van de locatie, maar dat is een ander verhaal :)

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 16:04

[oeps]

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 16:04]


Door Tweakers user Phr34k, woensdag 11 april 2012 16:06

Bij ons in Culemborg komen soms ook woningen te koop via de woningbouw, maar dat is dan inclusief terugkoopverplichting. In dat geval koopt de woningbouw het huis weer terug voor de dan geldende prijs, en deel je de eventuele winst of verlies. Misschien zijn er meer woningbouw organisaties die zoiets doen?

Door Tweakers user Maximilian, woensdag 11 april 2012 16:06

Jongens, ik snap jullie probleem totaal.

Ik ben samen met mijn vriendin al een tijdje op zoek naar een huis, vooral voor koop.
We hebben al 11 huizen bekeken waarvan de staat niet helemaal tof was maar wel betaalbaar. Daarvan hebben we 2 huizen 2x bekeken, maar na nadere inspectie blijkt het een complete chaos voor de toekomst te gaan worden. :(
Nu hebben wij (nog) een gezamelijk inkomen van ~1800 netto per maand en voor alsnog mogen we niet meer dan 150 lenen van de bank en krijgen we met smeken net aan een starterslening van 45.

En dan willen ze de starters daarmee stimuleren |:(

Huidige Locatie: Den Haag
Nieuwe Locatie: Zoetermeer

Nieuwbouw
- aanmerking komen in verhouding tot salaris (berekening hypotheek last van 4,5x gezamelijk inkomen)
- duur (prijs in verhouding tot service/faciliteiten)
- te klein (prijs in verhouding tot ruimte/kamers)
+ wel een leuke spaarpot gezien er geen kosten koper is en sowieso de waarde stijgt, ongeacht de huidige 'crisis' situatie.
+ je hoeft de komende 10 jaar geen grondig onderhoud te doen, daar kan je voor sparen


Bestaande bouw
- het duurt minimaal 10 - 15 jaar voordat je je k.k. weer terug hebt in deze 'crisis'
- verkoop na koop en na die 10 - 15 jaar is onzeker qua prijs
- makelaar wilt snel van het huis af (haast wordt overal geboden)
- huidige aanbod is vaak omdat er geen geld meer is geweest voor onderhoud, dus hou je de troep van iemand anders over.
+ kan je nu heel erg op afdingen... Begin-bod met -20% van vraagprijs is bijna niet raar geworden.
+ mensen hebben vaak al wat gedaan aan het huis om het aantrekkelijker te maken voor de verkoop


Particuliere Huur
- onderhoud / service / facilitair is het vaak een drama
- mensen laten vaak hun eigen spullen staan waar je niets mee mag
- er mag geen gaatje geboord worden of een likje verf of iets dergelijks
- als de bank / woningbouw er achter komt kan de huurder de sjaak worden en jij dus ook
+ mensen zijn blij dat je in ieder geval de hypotheek betaald dus je kan een hoop maken
+ eigen spullen van de mensen kan soms handig zijn
+ je kan makkelijker afspraken maken over GLW kosten


Huur via verenigingen of bedrijven
- Salaris schaling is minimaal 4x de maand huurprijs
- Strengere regelgeving
- In aanmerking komen is heel lastig
- Veel huizen / appartementen zijn budget uitgevoerd
+ Onderhoud en reparatie wordt geregeld met een belletje
+ Je mag zelf inrichten (als je het maar weer achterlaat zoals er gevraagd wordt)
+ Geen gezeur met OZB WOZ GLW (soms)

Edit:
Punt is dus eigenlijk, wat is verstandig:
Het is net een potje poker
Overal zitten + en - 's aan...

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 16:12]


Door Tweakers user Poenzkie, woensdag 11 april 2012 16:08

Ik heb 3 maanden geleden ook een huis gekocht als alleen staande starter. En ik neem het risico maar tuurlijk is huren veiliger maar dat is bij voorbaat al weggegooid geld. En ik heb een 1 kamer starts appartement gekocht. Maar ben wel van plan om hier 5 jaar te blijven en hoop dat de markt dan is aangetrokken. En zon gesprek is echt aan te raden. Via de ABN Amro site kon ik maar €95k lenen terwijl ik nu een hyphotheek van €120k heb...

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 16:12

@poenszkie, een 1 kamer start appartement kopen met een hypotheek van 120k... dan zit je onder de 40m2? met een last hoger als 400 euro per maand ex servicekosten e.d. dat verkoop je nooit voor meer als 80k in de huidige markt... of het moet op een byzondere plek/stadshard gesitueerd zijn. ik denk (nee weet eigelijk zeker) dat ik je vierkant uitlach in mijn 2 kamer huurflatje. zeker op 5 jaar.

edit: ik zie dat je in hoofddorp woont, dan heb ik een heel goed idee waar je 1 kamer appartementje zich bevind. ik zou als ik jou was nog eens goed na rekenen of huren echt weg gegooit geld had geweest in jou geval

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 16:14]


Door Tweakers user Maximilian, woensdag 11 april 2012 16:17

@fvdberg
Dat ligt natuurlijk aan de plaats van aankoop en plek inside de plaats...

Funda 97k 80m2 <- Enschede

Soort appartement Portiekflat (appartement)
Oppervlakte 80 m² woonopp.
Aantal kamers 4 kamers (3 slaapkamers)
Bijzonderheden Balkon en schuur / berging

Funda 103k 32m2 <- Amsterdam

Soort appartement Benedenwoning (appartement)
Oppervlakte 32 m² woonopp.
Aantal kamers 2 kamers (1 slaapkamer)
Bijzonderheden Tuin en schuur / berging

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 16:19]


Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 16:21

@maximilian, dat is absoluut waar en dat zal ik niet ontkennen, echter regio amsterdam/leiden/den-haag zijn qua prijzen ongeveer gelijk. dit mag je ook niet met enschede vergelijken. waar ik hier een appartementje 3 hoog achter voor koop koop ik in enschede een voor onze begrippen ruime eens-gezinswoning met tuin
de huurprijzen echter verschillen niet veel met hier, zeker de sociale niet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 16:22]


Door Tweakers user Maximilian, woensdag 11 april 2012 16:28

@fvdberg
Dat is goed om te weten, zo ver heb ik nog niet gekeken.
Maargoed... Om het 1 of het ander, blijft het ongelooflijk dat (single) starters bijna niet de kans krijgen, terwijl dat nu net de mensen zijn die gestaag het geld op moeten gaan leveren voor banken. (lees: economie weer op gang krijgen)

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 16:36

true, ik val zelf ook in die categorie en heb puur de kans gekregen omdat ik direct op mn 18e ingeschreven heb. anders had ik idd moeten wachten op mn vriendin die dit jaar afstudeert en daarna uiteraard gaat werken.

straks kunnen we van datzelfde feit de vruchten plukken, en meer dan 1 maandsalaris oppotten en daarna kopen wat we echt willen. bovendien zijn we dan minder locatie gebonden (ik werk zelf op wisselende locaties en vakgebied van mn vriendin kan ze ook door het ganse land beoefenen.

in geval van codecaster is de koop apartementen van de woningbouw een hele goede, mits hij dit zelf basic opknapt en deels als belegging ziet. maar gezien de huidige markt lijkt blijven zitten, en een partner (bij voorkeur met inkomen/afgeronde studie) zoeken om daarmee samen kopen de beste optie.

Door Koper, woensdag 11 april 2012 16:43

Net als jou heb ik deze twijfels ook gehad. Wat mij echter heeft doen besluiten tot koop is de simpele realisatie dat of je nu koopt of later je hebt over 30 jaar een woning die van jou is en of die woning over 30 jaar nu 300 000 waards is of 50 000 hij is van jou. Met huren heb je over 30 jaar nog steeds helemaal niks. Ik heb zelf recentelijk een nieuwbouw apartement gekocht en ik ben er ontzettend blij mee.

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 16:57

Erwin537 schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:28:
Alvast excuses voor mijn waarschijnlijk zeer kortzichtige en domme reactie, maar nu een huis kopen is toch niet perse onverstandig? De huizen prijzen zijn laag, en moeten toch ooit weer stijgen. Hoe lang dit duurt is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar verder dalen zullen ze toch niet?
als de banken het niet aan hypotheek geven, en de potentiele kopers het dus niet op kunnen hoesten betekend het dat de prijzen te hoog zijn. natuurlijk merk je dit het eerst in de randstad

vermoedleijk zullen de prijzen verder (mooeten) zakken, zodat de potentiele kopers het weer kunnen betalen,

zeker als straks de hypotheekrente aftrek waarschijnlijk wordt wegbezuinigd zal de daling hard gaan, want dit gaat elke koper met hypotheek (en zeker die met een top hypotheek) hard in de portemonnee merken, dit is bij 100.000 euro tegen 6 % (oftewel 6000 euro) toch zo'n 2520 euro op jaarbasis.

waarschijnlijk gaan ook z.g.n. "scheefwoners" dan moeten verkopen omdat ze het te grote huis dan niet meer kunnen betalen of een kleiner huis dan financieel aantrekkelijker wordt. de hypotheken die alleen om belastingtechnische redenen nog staan zullen dan afgelost worden waardoor het voor banken makkelijker wordt om hypotheken te verstrekken (sterker nog - van levensbelang).

dat betekent 2 maandsalarissen minder oftewel 1/6e van wat je jaarlijks te besteden heb...

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 17:10]


Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 17:02

@koper ik deel je mening volledig, maar alleen in geval van een eensgezinswoning/3 of meerkamer flat (of natuurlijk een 1/2 kamerflat als je geen levens partner wil/ kinderwens hebt) waar je oud in kan worden/je leven volledig in kan leven. met de huidige markt kan dat appartementje (of het verschil tussen de aankoopsprijs, verkoopprijs en de restschuld) je als je door wil groeien ivm kinderen/kinderwens nog wel eens een zware ballast worden....

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 17:04]


Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 11 april 2012 17:09

KnoxNL schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:04:


Kopen WAT IK GRAAG WIL kan ik niet, ik krijg als eenverdiener maar een hypotheek van 180.000 en een starterslening kom ik niet voor in aanmerking daar ik met mijn ex al ooit een huis in bezit heb gehad.
Lol, dan moet je je eisen bijstellen. Voor 180.000 kan je al best een leuk huis vinden. Zelfs hier in de randstad, waar de prijzen het hoogst zijn, kan je voor 180.000 wel een 4/5 kamer woning vinden in goede staat in een redelijke tot goede buurt met een oppervlakte van 90m2.


Ondanks dat de banken een stuk moeilijker doen met geld lenen zijn het voor kopers momenteel zeer goede tijden. zo'n 6 a 7 jaar geleden, toen hadden de kopers het pas moeilijk....
fvdberg schreef op woensdag 11 april 2012 @ 16:57:
[...]


zeker als straks de hypotheekrente aftrek waarschijnlijk wordt wegbezuinigd zal de daling hard gaan

.
Ze roepen al 10 jaar dat ze dat gaan doen. In de tussentijd is er niets veranderd. Ik zou er dan ook niet op rekenen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 17:12]


Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 17:11

idd voor 180k kan je heel veel vinden, daarvoor kan je uitzoeken....

@ChojinZ: als huizen een reeele waarde hebben en mensen niet boven hun stand gaan wonen is de belastingaftrek niet noodzakelijk, daarom kan deze wat mij betreft wegbezuinigd worden.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 17:16]


Door Tweakers user Cave_Boy, woensdag 11 april 2012 17:12

Ik doe zelf een flatje huren.. Dit omdat het kwa kopen voor mij hier in de buurt er niet inzit. De prijzen zijn te hoog. Huren is gelukkig gelukt (na 9,5 jaar wachten).

Sommigen melden dat huren weggegooid geld is. Dit is deels het geval. Echter je hebt als huurder wel een aantal voordelen.
- Je onderhoud aan de woning (dak/ etc) hoef je niet zelf te verzorgen (kan aardig oplopen per jaar).
- Bij een crisis zoals nu zijn er heel veel die met fors verlies hun woning hebben moeten verkopen.
- Bij verhuizen zit je niet nog met een huis vast.

Bij koop heb je natuurlijk dat het van jou is. Echter het onderhoud moet je wel uitvoeren. Zoals hierboven al eerder is gemeld je verkoopt je huis veel minder snel als er toch bepaalt onderhoud niet zorgvuldig wordt gedaan. Dat kan vrij snel de prijs dalen bij de verkoop. Het is een schommel effect nu midden in een crisis huur lekker veilig. Je maakt geen kapitaal op maar je verliest ook niks. Je hebt gewoon een vaste uitgave.

De hypotheekrente is momenteel ook een erg gewild onderwerp. Persoonlijk denk ik ook waarom krijgen de kopers wel geld terug maar de huurders niets? De kopers krijgen notabene is een normale tijd ook vaak veel meer voor hun woning... Ofwel ten tijde van wonen een lekkere teruggaaf en bij overgaan naar andere woning nog vaak lekkere winst. Bij huurders niks nada. Als je mazzel hebt heb je een hele kleine huurtoeslag van 20 euro.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 17:15]


Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 11 april 2012 17:29

fvdberg schreef op woensdag 11 april 2012 @ 17:11:

@ChojinZ: als huizen een reeele waarde hebben en mensen niet boven hun stand gaan wonen is de belastingaftrek niet noodzakelijk, daarom kan deze wat mij betreft wegbezuinigd worden.
Heb je gelijk in. Maar een groot deel van Nederland heeft het huis al gekocht en woont dus al boven hun stand. Die groep zou in de problemen komen als er gerommeld wordt met de belastingaftrek. En die groep is best groot.

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 17:30

@ChojinZ dat is dan een zure appel waar ze doorheen zullen moeten bijten... ze waren er immers zelf bij toen ze de contracten hebben getekent..

vergeet trouwens ook de overdrachtsbelasting niet... deze is doorgaans voor rekening van de koper van het object, enkele uitzonderingen daargelaten, al zit ie bij nieuwbouw verrekend in de prijs dit wordt bij de hypotheek ook meegefinanciert en dien je dus op te tellen bij je aankoopsprijs.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 17:32]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 11 april 2012 17:35

in sommige delen verkopen coorperaties ook met een terugkoop garantie, als je niet 100% zeker weet dat je daar wilt blijven is dat een optie, ?

over die hypotheek aftrek die GAAT er gegarandeerd af anders komen er gewoon rellen en veel ook, misschien zullen ze een tussen-regeling instellen om het geleidelijk te laten lopen (zoals bij de pensioenen), maar het is gewoon onverkoopbaar dat er mensen zijn die op een hypotheek van 10T @6% geen belasting hoeven betalen, daarmee dus feitelijk een zooi geld bespraren die nu dan maar moet worden goed gemaakt door mensen die geen hypotheek aftrek hebben, het zou de staat in ieder geval miljoenen zo niet miljarden opleveren als deze regeling beperkt of afgeschaft werd. geld dat meer dan hard nodig is voor onderwijs gezondheid innovatie en onze concurentie-positie op de wereldmarkt.

wil nederland spanje niet acterna gaan dan zullen we ECHT flink moeten investeren (met geld dat we dus niet hebben)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 17:41]


Door Tweakers user Mediarange, woensdag 11 april 2012 18:02

Ik zie het probleem niet hoor, toen ik een woning zocht had ik 2 weken later een ruim appartement met 3 slaapkamers. Zo moeilijk is het niet, de woningen liggen voor het oprapen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 18:04]


Door Tweakers user wibra, woensdag 11 april 2012 18:07

ik ben blij dat ik voor deze verscheurende keuze niet heb moeten staan. Ik ben per toeval in Slovakije beland en heb van mijn spaargeld + 3,5 jaar lenen een appartementje van 80m2. Wel nog wat kosten aan gehad om het een beke in leefbare staat te krijgen, maar ik zit er graag in nu.

Door Tweakers user Mediarange, woensdag 11 april 2012 18:08

i-chat schreef op woensdag 11 april 2012 @ 17:35:
wil nederland spanje niet acterna gaan dan zullen we ECHT flink moeten investeren (met geld dat we dus niet hebben)
Afgelopen 10 jaar is er 130 miljard geïnvesteerd in Nederland en het heeft niks geholpen, we zijn alleen maar armer geworden omdat we ons krom betalen een rentes. Om weer vooruit te kunnen in Nederland moeten we ECHT flink bezuinigen en de staatsschuld terugbrengen zodat we niet al ons geld kwijt zijn aan rente. Als we nu gaan investeren gaan we zeker weten Spanje achterna.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 18:11]


Door Tweakers user upje, woensdag 11 april 2012 18:22

Misschien is de info van de Vereniging Eigen Huis iets voor jou?

Door Tweakers user Eärendil, woensdag 11 april 2012 18:30

fvdberg schreef op woensdag 11 april 2012 @ 16:57:
[...]
zeker als straks de hypotheekrente aftrek waarschijnlijk wordt wegbezuinigd zal de daling hard gaan, want dit gaat elke koper met hypotheek (en zeker die met een top hypotheek) hard in de portemonnee merken, dit is bij 100.000 euro tegen 6 % (oftewel 6000 euro) toch zo'n 2520 euro op jaarbasis.
Er is geen enkele partij voor om dit in een klap helemaal af te schaffen, zeker niet voor het segment waar het nu om gaat. Verder wordt er gekeken naar een totaal pakket, dus waarschijnlijk gaat de overdrachtsbelasting ook op de schop. Van die €2500 is over 10 jaar waarschijnlijk nog minstens €1500 over, of er zijn andere regelingen voor huizen in dit segment.
De onzekerheid van de afgelopen jaren m.b.t. de hypotheekrenteaftrek is al gedeeltelijk ingeprijsd in de huidige markt, dus als daar eindelijk een beslissing over wordt genomen kan dat ook een positief effect hebben (beetje afhankelijk van de uitvoering)

Door Tweakers user i-chat, woensdag 11 april 2012 19:06

@mediarange, onzin bespraren doe je niet door snijden maar door beter investeren,
zouden we dat doen dan waren tal van miljarden projecten niet buiten proporties gegroeid, als sommige projecten al honderden miljoenen euros meer kosten dan begroot, kiezen we steeds om er geld bij te stoppen in plaats van de verantwoordelijken daar hoofdelijk aansprakelijk voor te stellen - iets wat in het bedrijfsleven trouwens veel gangbaarder is.

moest dit op grote schaal gebeuren dan zou dat wel eens zomaar 10% van onze begrotings zorgen weg kunnen nemen of wellicht meer? zie jij efficientie vergroting in de zorg? als je naar de tandarts gaat? ik zie namelijk alleen een hogere eigen bijdrage.

Door Tweakers user Mediarange, woensdag 11 april 2012 19:13

i-chat schreef op woensdag 11 april 2012 @ 19:06:
@mediarange, onzin bespraren doe je niet door snijden maar door beter investeren,
zouden we dat doen dan waren tal van miljarden projecten niet buiten proporties gegroeid, als sommige projecten al honderden miljoenen euros meer kosten dan begroot, kiezen we steeds om er geld bij te stoppen in plaats van de verantwoordelijken daar hoofdelijk aansprakelijk voor te stellen - iets wat in het bedrijfsleven trouwens veel gangbaarder is.

moest dit op grote schaal gebeuren dan zou dat wel eens zomaar 10% van onze begrotings zorgen weg kunnen nemen of wellicht meer? zie jij efficientie vergroting in de zorg? als je naar de tandarts gaat? ik zie namelijk alleen een hogere eigen bijdrage.
Ik zou je graag antwoord willen geven maar je tekst is zo onsamenhangend en vol met spel- en grammatica fouten dat ik niet begrijp wat je bedoelt.

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 11 april 2012 19:19

Eärendil ik heb ook nergens gezegd dat dat in een keer afgeschaft wordt... alleen dat er wordt wegbezuinigd...

en natuurlijk is het logisch dat we voor de slachtoffers welke door de verstrekkers van dergelijke hypotheken gemaakt zijn een vorm van compensatie zal komen, maar moet de overheid (wij) die betalen?

reken je maar niet rijk, eventuele compensatie van overheidswege zal dan echt alleen voor de lagere inkomens zijn of op het stuk overdrachtsbelasting zitten. al is het gissen hoe ze dat vorm gaan geven. feit is dat het noodzakelijk is.

de komende jaren zal alles duurder worden, en zullen onze salarissen niet in verhouding stijgen. onze koopkracht wordt dus lager met lagere huizenprijzen als gevolg.

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 11 april 2012 20:35

Wat een hoop reacties! :o
KnoxNL schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:04:
Kijk trouwens eens of ze in jouw gemeente een starterslening aanbieden, dat kan nog gesloten deuren openen misschien.
Helaas niet, en in de directe omgeving ook niet.
boombes schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:24:
woning kan huren, voorop gesteld dat je dit wilt.
Helaas voor mij geen optie, al klinkt het wel als een oplossing voor wie het wil. Ik heb echter geen zin in het tijdelijke aspect.
partner met inkomen en samen kopen
Dat zie ik niet zitten. Ik wil het zelf kunnen betalen.
M schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:38:
sociale huur en een te hoog inkomen
Daar heb je helemaal gelijk in. Ik kom echter zelfs niet in aanmerking voor een huurwoning, ik sta telkens tussen plek 10 en 20 op de wachtlijsten. Als ik dan al word uitgenodigd voor een bezichtiging, gaat het om een éénkamerappartement dat net zo groot en net zo duur is als mijn huidige kamer. Dan blijf ik wel zitten waar ik zit.
onok schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:43:
En ja natuurlijk, de prijzen kunnen nog verder zakken. Maar hoever? dat weet niemand. Misschien gaan de huizenprijzen over 2 jaar wel weer stijgen. Misschien niet. Een huis kopen is altijd een risico.
Dat was ook een beetje het punt van m'n blog. ;)
Ga van tevoren naar een bank/hypotheekverstrekker voor een verkennend gesprek (dit kost niks, ze willen je immers binnenhalen als klant). Doe dit voordat je überhaupt al iets op het oog hebt.
Daar ben ik al volop mee bezig. Zaterdag weer een gesprek bij de Hypotheekshop. :)
YaaD schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:51:
als je nu begint met oriënteren en het uitzoeken van woningen dan komt er vanzelf iets op je pad dat je aanspreekt.
Ik ben al anderhalf jaar aan het zoeken.
Ikzelf ben vaak nogal huiverig over appartementen omdat het vaak een bepaald soort mensen aantrekt, en daar bedoel ik mee dat het vaak om starters gaat, alleenstaanden of mensen met een wat minder budget.
Klopt, maar voor een rijtjeshuis moet ik al snel het anderhalf tot twee keer zo veel neerleggen als wat ik kan krijgen.
fvdberg schreef op woensdag 11 april 2012 @ 15:56:
wil je echt wat leuks, zie dan af van alphen aan den rijn, eigelijk net nadat wij voorzien waren begonnen ze in Leidschendam - Gravin Juliana van Stolberglaan een leuk project
Ik kijk uiteraard ook wel eens in de omgeving, om te vergelijken vooral, maar ik zie het echt niet zitten om op minstens een half uur (auto) of uur (OV) reizen te zitten van de dichtstbijzijnde familie of vriend. Die appartementen in Leidschendam zien er ook wel mooi uit voor die prijs!
Daar heb je helemaal gelijk in. Ik vraag me alleen nog af hoe lang ik moet wachten. :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 22:52]


Door Tweakers user Civil, woensdag 11 april 2012 20:43

Ga in ieder geval eens babbelen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Bij de bekende banken of via de bekende online hypotheek berekeningen op het internet wordt je niet veel wijzer. Een hypotheek is geen eenheidsworst, maar een op jouw situatie gebaseerd advies. Het eventueel hebben van spaargeld kan bijvoorbeeld al hele andere hypotheekvormen opleveren, door een startinleg in een bankspaardepot bijvoorbeeld. Ik heb persoonlijk ervaren dat er ineens hele andere dingen mogelijk werden.

Verder is de huidige markt zoals gezegd een kopersmarkt. Je hebt het voor het uitkiezen en niet zelf iets te verkopen. Maak daar gebruik van.

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 11 april 2012 20:45

Phr34k schreef op woensdag 11 april 2012 @ 16:06:
Bij ons in Culemborg komen soms ook woningen te koop via de woningbouw, maar dat is dan inclusief terugkoopverplichting. In dat geval koopt de woningbouw het huis weer terug voor de dan geldende prijs, en deel je de eventuele winst of verlies. Misschien zijn er meer woningbouw organisaties die zoiets doen?
i-chat schreef op woensdag 11 april 2012 @ 17:35:
in sommige delen verkopen coorperaties ook met een terugkoop garantie, als je niet 100% zeker weet dat je daar wilt blijven is dat een optie, ?
Nope, de woningbouw die hier de hele regio bestiert doet enkel aan een antispeculatiebeding: je mag beloven of je het appartement drie jaar niet verkoopt (20% korting) of zes jaar (30%). Na de gekozen periode kun je het aan om het even wie verkopen, en mag je de korting en winst (of eventueel verlies) zelf houden.
:Y
fvdberg schreef op woensdag 11 april 2012 @ 16:36:
in geval van codecaster is de koop apartementen van de woningbouw een hele goede, mits hij dit zelf basic opknapt en deels als belegging ziet.
Koper schreef op woensdag 11 april 2012 @ 16:43:
of je nu koopt of later je hebt over 30 jaar een woning die van jou is en of die woning over 30 jaar nu 300 000 waards is of 50 000 hij is van jou
Precies. De bedoeling is dus om voor nog geen ton een kaal maar gerenoveerd appartement te kopen, dat voor een euro of tienduizend wat te verbouwen en het over een jaar of vijf voor 110K te kunnen verkopen. :)

Peanuts voor sommigen wellicht, maar ik ben gewoon bang voor het bedrag wat ik kan verliezen. Wat nu als ik er over vijf jaar maar 90K voor krijg?
Dat is jouw probleem. :*
upje schreef op woensdag 11 april 2012 @ 18:22:
Misschien is de info van de Vereniging Eigen Huis iets voor jou?
En op welke informatie doel je dan precies? Ik ken die site zo'n beetje uit m'n hoofd. ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 20:46]


Door Melodic Metal, woensdag 11 april 2012 22:10

Ach het kan veel erger :)

Ik wil graag het huis uit. (woon nog bij mijn ouders)

Huren kan niet door rare eisen:
- Minimaal 4,5 keer het bruto inkomen.
- Minimaal 2 personen

Kopen kan ook niet:
- Maximale hypotheek van 55k.

Met een standaard MBO salaris, zonder vriendin kan ik voor geen mogelijkheid het huis uit...
Sparen zodat ik de ton bereik, waar hier in het oosten wel wat voor te koop staat, gaat nog jaren duren. Misschien dat ik 10k per jaar kan sparen, maar met alle studies en prut wat ik nog wil gaan volgen is de kans klein.

Door Tweakers user Tazzios, woensdag 11 april 2012 22:10

Bij de woningbouw zijn er soms ook regelingen dat ze de eerste x jaar de woning altijd van je terug kopen. Uiteraard wel tegen de markt waarde. Maar je komt er in dat geval wel sneller vanaf dan dat je het op de particuliere markt moet aanbieden.

Door Tweakers user Fiander, woensdag 11 april 2012 22:17

Precies. De bedoeling is dus om voor nog geen ton een kaal maar gerenoveerd appartement te kopen, dat voor een euro of tienduizend wat te verbouwen en het over een jaar of vijf voor 110K te kunnen verkopen. :)

Peanuts voor sommigen wellicht, maar ik ben gewoon bang voor het bedrag wat ik kan verliezen. Wat nu als ik er over vijf jaar maar 90K voor krijg?
an sich valt het wel mee hoor...
hou er rekening mee dat wanneer jij over x jaar je huis verkoopt, het reël is dat de markt weer iets gunstiger is voor verkopers ( dit zegt niks over de prijs )
en dat alle huizen ongeveer hetzelfde steigen/dalen in procenten. dus als jou huis 10% minder waard is, dan ook het huis wat je wilt kopen, zodat het niet uitmaakt.

zolang er nog telkens meer mensen bij komen in nederland ( we zijn in 10 jaar van 15 naar 17 mln Nederlanders gegaan ) zal de vraag naar huizen stijgen.
Ik ben het ook met anderen eens dat een huis een gebruiks voorwerp is wat minder waard word, maar voor elke % die een huis minder waard word, word normaal gesproken de grond onder het huis 2% meer waard. 20 jaar terug 120 GULDEN voor een m2 bouwgrond, word nu rustig 300 euro voor gevraagd per m2.

en nu natuurlijk advies, en hierin kan ik alleen zeggen wat ik zou doen.
ik ga er vanuit dat je nu in een studenten flat zit, en dus inderdaad geen privacy hebt en
omdat je zegt dat je verwacht dat je salaris in de komende tijd nog toeneemt.
Ik zou antikraak gaan zitten voor één a twee jaar. lage huur, qua privacy en ruimte een echte verbetering, de huizen prijzen zullen tussen nu en twee jaar niet echt gaan stijgen, maar je salaris wel, omdat je groter gaat wonen heb je meer meubelen nodig, waar je zo ook geld voor hebt.

hou er rekening mee dat je een huis koopt voor een langere tijd. als je er korter dan 7 a 8 jaar zit, is de verhuisboete ( notariskosten, makelaar, overdrachtsbelasting ) gewoonweg te hoog. dus door één a twee jaar te wachten (waarbij antikraak je meestal de meeste ruimte geeft, en het goedkoopst is) kun je wellicht wel meteen het juiste huis kopen, ipv je eerst behelpen met iets kleiners omdat wat je eigenlijk net buiten berijk was.

wat je ook doet, veel succes

Door Tweakers user likewise, woensdag 11 april 2012 22:54

Mijn advies, uit eigen ervaring: probeer z.s.m. via woningbouw (Woonbedrijf/Trudo) iets leuks te vinden. Koop niet vanuit kamers een woning, je begaat grote fouten die je zelf alleen door ervaring in een (huur)woning kunt opdoen. Dit geeft je nog de tijd en ruimte na te denken wat je precies in een koopwoning zoekt.

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 11 april 2012 23:03

Fiander schreef op woensdag 11 april 2012 @ 22:17:
dat alle huizen ongeveer hetzelfde steigen/dalen in procenten. dus als jou huis 10% minder waard is, dan ook het huis wat je wilt kopen, zodat het niet uitmaakt.
Daar zit wel wat in, helaas blijft een restschuld een restschuld, hoe goedkoop de nieuwe woning ook is geworden. Je antikraakverhaal vind ik echt geen oplossing, hooguit een tussenstap, en daar zit ik eigenlijk niet op te wachten in verband met de onzekerheid die daaruit voortkomt. Ik wil gewoon ergens gaan wonen, en zeker weten dat dat mijn plekje is voor de komende 5+ jaar.
likewise schreef op woensdag 11 april 2012 @ 22:54:
Mijn advies, uit eigen ervaring: probeer z.s.m. via woningbouw (Woonbedrijf/Trudo) iets leuks te vinden. Koop niet vanuit kamers een woning, je begaat grote fouten die je zelf alleen door ervaring in een (huur)woning kunt opdoen. Dit geeft je nog de tijd en ruimte na te denken wat je precies in een koopwoning zoekt.
Dat klinkt eng. Op wat voor fouten en ervaringen doel je precies? Puur het huis, dus de locatie, grootte, indeling en het feit of ik nu eigenlijk wel of geen tuin wil?

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 23:04]


Door Tweakers user Fiander, woensdag 11 april 2012 23:35

Je antikraakverhaal vind ik echt geen oplossing, hooguit een tussenstap, en daar zit ik eigenlijk niet op te wachten in verband met de onzekerheid die daaruit voortkomt. Ik wil gewoon ergens gaan wonen, en zeker weten dat dat mijn plekje is voor de komende 5+ jaar.

Dat klinkt eng. Op wat voor fouten en ervaringen doel je precies? Puur het huis, dus de locatie, grootte, indeling en het feit of ik nu eigenlijk wel of geen tuin wil?
Je zegt dat je geen onzekerheid wilt, maar wel meteen zeker weten dat je 5+ jaar blijft wonen. Juist de zekerheid van wat je wilt krijg je met proberen, en proberen doe je niet met een koophuis. Je wilt zeker van je zaak zijn. Als je nou niet de indruk had gewekt dat je per meteen weg wilde, dan zou je ook de indruk hebben gewekt dat je niet overhaast dingen gaat doen. Bij mij heb je echter wel een beetje de indruk gewekt dat je liever gisteren dan morgen weg bent waar je nu zit, en als dat waar is, raad ik je toch aan om eerst voor een korte tijd te huren, rust te krijgen, en rustig om je heen te kijken.

En misschien een gekke vraag, maar wij zien dingen van andere hoeken dan dat jij dat doet ( tenminste zo noemen ze dat ie die tv show altijd leven op het platteland( twee huizen naar wens, en eentje met een twist, om je aan het denken te zetten ))
Hoe vaak ga je naar familie en vrienden, en hoe vaak naar je werk?
Want ik vind 15 minuten fietsen + 45 minuten OV nogal wat. Dat is 2 uur per dag 5 dagen in de week dus 10 uur per week.

Misschien ook iets om over na te denken ?

vandaar dat ik en waarschijnlijk ook Likewise adviseert om eerst tijdelijk te huren, ben je nu uit de shit, en kun je op je gemak kijken wat je echt wilt, ipv ( nogmaals, zo komt het op mij over ) overhaast te acteren

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 23:37]


Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 11 april 2012 23:47

Ik ben dus al een aantal jaren om me heen aan het kijken, en de afgelopen anderhalf jaar redelijk actief op zoek naar iets anders. Ik heb dus een aardig beeld wat er te krijgen is voor het geld dat ik nu en in de nabije toekomst kan spenderen. Het is dus zeker niet zo dat ik op stel en sprong weg wil, het is hier voorlopig nog prima uit te houden, maar ik denk wel met de genoemde appartementen een kansje te hebben geroken. Als ik namelijk een tijdje wacht en meer te besteden heb, ik noem bijvoorbeeld een 175K over een jaar, dan kan ik daarvoor een qua oppervlakte en afstand tot het OV met deze appartementen vergelijkbaar appartement kopen, alleen is dan de buurt "beter". Is me dat 75 duizend euro waard? Dat weet ik toch ook niet voor ik er heb gewoond?

En aan die 45 minuten verandert niets, dat is de afstand van het station hier tot aan m'n werk: ik woon nu letterlijk naast het station. Behalve als ik in de stad waar ik werk ga wonen, blijft de reistijd met het OV minimaal een half uur, terwijl ik dan dus ook minimaal een half uur van de rest af woon. Ik zie in sommige weken letterlijk iedere dag vrienden of familie (en op z'n rustigst alsnog wel een of twee avonden), dus dat argument weegt voor mij wel zwaar.

Ik realiseer me daarentegen ook dat die vrienden wellicht ook eens gaan verhuizen, en dat dan misschien niet doen naar een flatje naast de mijne. ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 april 2012 23:53]


Door Tweakers user ChojinZ, donderdag 12 april 2012 08:01

fvdberg schreef op woensdag 11 april 2012 @ 17:30:
@ChojinZ dat is dan een zure appel waar ze doorheen zullen moeten bijten... ze waren er immers zelf bij toen ze de contracten hebben getekent..
En dat gaat nooit gebeuren want dat zou betekenen dat we in 1 klap een paar 100.000 daklozen erbij hebben omdat een groot deel de hypotheek niet meer kan betalen. Daarnaast word de markt dan overspoelt met nog meer koopwoningen (mensen kunnen het immers niet meer betalen) wat er voor zorgt dat de gemiddelde prijs van een woning nog meer daalt. Gevolg: Nog meer overgewaardeerde huizen prijzen.

Door Tweakers user Fiander, donderdag 12 april 2012 08:41

Gelukkig te lezen dat je er al wel langer over had nagedacht.

En zodra je in je eigen stekkie zit, kun je ook verwachten dat die vrienden / familie ook eens bij jou langs komen.

Ik spreek uit eigen ervaring, op een gegeven moment is op je eigen bank / bureaustoel zitten ook erg prettig. Gewoon even niet vliegen / draven, maar lekker rust.

wat je ook doet, succes, en geniet er van

Door Tweakers user Alarmnummer, donderdag 12 april 2012 08:53

Wonen in Nederland is gewoon erg lastig. Ik had zelf een goed salaris in Nederland, maar kopen is lastig als je alleen bent en niet vast wilt zitten aan een te dure hypotheek. Verder ben ik altijd dicht bij mijn werk gaan wonen, maw regelmatig verhuizen.

Ik ben een jaar geleden naar Bulgarije vertrokken en dat heeft goed uitgepakt.

Ik heb mijn studieschuld afbetaald en dit jaar heb ik voldoende geld bij elkaar om een goed vrijstaand huis in de buurt van Varna te kopen.

De huizen prijzen zijn een stuk lager (50/60k en dan heb je al iets heel leuks), en belasting is een stuk lager (10% inkomsten belasting).

Dus door de spelregels te veranderen, krijg je totaal andere opties. Misschien iets om over na te denken. Nederland is gewoon een lastig land.

ps:
Je moet hier niet komen om voor een Bulgaars salaris te werken, dan is het k*t met peren :)

Door Tweakers user KnoxNL, donderdag 12 april 2012 09:18

ChojinZ schreef op woensdag 11 april 2012 @ 17:09:
[...]


Lol, dan moet je je eisen bijstellen. Voor 180.000 kan je al best een leuk huis vinden. Zelfs hier in de randstad, waar de prijzen het hoogst zijn, kan je voor 180.000 wel een 4/5 kamer woning vinden in goede staat in een redelijke tot goede buurt met een oppervlakte van 90m2.
Ik wil niet snobbistisch overkomen, maar 90m2 is om te huilen. Zoals ik al zei, ik heb nu iets meer dan 100m2, waarom zou ik er op achteruit willen gaan als ik ga kopen? En ik wil juist een tuintje, dus geen appartement. Zo'n belachelijke eisen zijn dat toch niet.

En juist omdat ik eerder gekocht heb met mijn ex weet ik wat er allemaal bij komt kijken een huis een beetje in orde te maken. Geloof me, met 180 k kom je nergens.


Door Tweakers user fvdberg, donderdag 12 april 2012 10:46

ChojinZ schreef op donderdag 12 april 2012 @ 08:01:
[...]
En dat gaat nooit gebeuren want dat zou betekenen dat we in 1 klap een paar 100.000 daklozen erbij hebben omdat een groot deel de hypotheek niet meer kan betalen. Daarnaast word de markt dan overspoelt met nog meer koopwoningen (mensen kunnen het immers niet meer betalen) wat er voor zorgt dat de gemiddelde prijs van een woning nog meer daalt. Gevolg: Nog meer overgewaardeerde huizen prijzen.
nogmaals ik heb nergens gezegd dat dit van het een op het andere moment moet. maar het is gewoon een feit dat de mensen die de dupe worden oogkleppen op gehad hebben toen ze in de val van de financierder trapten. ook hebben deze mensen genoeg waarschuwingen gehad (o.a. de val van dsb) plus ze hadden op hun vingers kunnen natellen.

verder: die mensen komen niet op straat, daar hebben we het sociale vangnet voor. wel zullen ze in de schuldsanering komen en failliet verklaard worden, maar wees eens realistisch... dat waren ze al toen ze tekenden voor de tophypotheek. ze hebben enkel uitstel van executie gehad...

ook denk ik dat het een optie kan zijn om de aftrek tot een bedrag van 160k intact te laten en af te bouwen op een termijn van 20 jaar tot 0 hierdoor komen de zwakkeren niet in gevaar mits ze aflossen

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 april 2012 10:52]


Door Tweakers user TheFes, donderdag 12 april 2012 11:15

Maximilian schreef op woensdag 11 april 2012 @ 16:06:
Jongens, ik snap jullie probleem totaal.

[...]
Ik snap dat je niet graag je kosten koper terug wil verdienen, en je huis met winst wil verkopen. Maar besef je wel dat wanneer je over 7 jaar ofzo je huis kunt verkopen en er 10K verlies op maakt, je voor die 10K wel 7 jaar woongenot hebt gehad. 10K over 7 jaar is maar 119 euro per maand, daar kun je echt geen huis van huren hoor!

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 12 april 2012 11:33

Behalve dan dat je over die 10K in die 7 jaar ook nog eens 4200 euro rente hebt betaald, en ondertussen ook de rest van je hypotheek hebt moeten betalen en aflossen. Je woont allerminst in een huis voor enkel de restschuld!

Door Tweakers user Zanthr, donderdag 12 april 2012 11:54

Ik zeg, skip Alphen en koop mijn appartement in Leiden.
http://www.funda.nl/koop/...t-83711205-brahmslaan-73/

Betaalbaar en per direct beschikbaar.

Zonder gekkigheid: Kopen is misschien een drama, maar verkopen is niet veel lekkerder.

Door Tweakers user whocarez, donderdag 12 april 2012 12:11

Het lagere segment is redelijk stabiel. Heb 3 jaar geleden voor 175 een hoekwoning gekocht. Moest wel wat aangebeuren maar was wel wat we zochten.

Hypotheek op 2 namen niet gedaan. Waarom niet? Starterlening en NHG was voldoende daarnaast geen idee wat de rente aftrek gaat doen en je gaat samenwonen voor het eerst. Dus voor het zelfde geld valt er 1 weg en moet je verkopen omdat je in je eentje de lasten niet kan dragen. Met het gegeven dat de woningmarkt niet stabiel is ga je er dan alleen maar op achteruit. Je ziet soms huizen al 2 jaar te koop staan voor geen gekke prijzen.

Als ik naar men woz waarde kijk is de woning eerst omhoog gegaan zelf tot boven het aankoop bedrag maar inmiddels zitten we nu op het zelfde punt als 3 jaar terug.

Als ik zelf nu voor het zelfde dillema zou staan zou ik kopen in het lage woning segment. Doordat je vermogen opbouwt kun je later altijd naar grotere huizen kijken, Als je nu gaat huren kost het je alleen maar geld. Je hebt dan wel zekerheid dat je iedere jaar maximaal 5% meer per maand gaat betalen. Met een goede hypotheek blijft dit gelijk mits de rente aftrek blijft

Door Tweakers user ChojinZ, donderdag 12 april 2012 12:18

KnoxNL schreef op donderdag 12 april 2012 @ 09:18:
[...]


Ik wil niet snobbistisch overkomen, maar 90m2 is om te huilen. Zoals ik al zei, ik heb nu iets meer dan 100m2, waarom zou ik er op achteruit willen gaan als ik ga kopen? En ik wil juist een tuintje, dus geen appartement. Zo'n belachelijke eisen zijn dat toch niet.

En juist omdat ik eerder gekocht heb met mijn ex weet ik wat er allemaal bij komt kijken een huis een beetje in orde te maken. Geloof me, met 180 k kom je nergens.
Yup! klinkt erg snobbistisch! Word ook nog eens onderschreven door de opmerking dat je met 180K nergens komt. Oftewel, jouw eisen zijn gewoon niet realistisch..
fvdberg schreef op donderdag 12 april 2012 @ 10:46:
[...]

nogmaals ik heb nergens gezegd dat dit van het een op het andere moment moet. maar het is gewoon een feit dat de mensen die de dupe worden oogkleppen op gehad hebben toen ze in de val van de financierder trapten. ook hebben deze mensen genoeg waarschuwingen gehad (o.a. de val van dsb) plus ze hadden op hun vingers kunnen natellen.
De hypotheekaftrek is er al decenia lang. Hoe kan je dan oogkleppen ophebben als je gebruik maakt van een regeling die er al jaren is? Overigens heeft de val van de DSB bank daar weinig mee te maken. Er waren daarvoor al duizenden mensen die bij een andere hypotheek verstrekker een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek hadden afgesloten.
fvdberg schreef op donderdag 12 april 2012 @ 10:46:
[...]


verder: die mensen komen niet op straat, daar hebben we het sociale vangnet voor. wel zullen ze in de schuldsanering komen en failliet verklaard worden, maar wees eens realistisch... dat waren ze al toen ze tekenden voor de tophypotheek. ze hebben enkel uitstel van executie gehad...

ook denk ik dat het een optie kan zijn om de aftrek tot een bedrag van 160k intact te laten en af te bouwen op een termijn van 20 jaar tot 0 hierdoor komen de zwakkeren niet in gevaar mits ze aflossen
Sociale vangnet? Als jij je hypotheek niet kan betalen word je gewoon je huis uit gezet en de overheid gaat je dus echt niet helpen met het aflossen van de hypotheek. gevolg: je staat op straat en zal een huurwoning moeten zoeken. Maar als dat voor 100.000 gezinnen geld, dan komt er ineens een tekort aan sociale huurwoningen.

Door Tweakers user fvdberg, donderdag 12 april 2012 13:54

ik denk niet dat jij een idee hebt hoeveel mensen er in deze situatie zitten, het is eerder regel als uitzondering geweest, en de mensen hebben blind vertrouwen gehad in de verkopers die deze troep adviseerden. en denk maar niet dat de verkoper er zelf achter stond, want ze kregen behoorlijke commissies voor hun dienst.

en denk jij echt dat als de mensen hierdoor massaal financieel kapot gaan dat de overheid ze laat zakken? nee. dat is het sociale vangnet.

Door Tweakers user ChojinZ, donderdag 12 april 2012 14:17

fvdberg schreef op donderdag 12 april 2012 @ 13:54:
ik denk niet dat jij een idee hebt hoeveel mensen er in deze situatie zitten, het is eerder regel als uitzondering geweest, en de mensen hebben blind vertrouwen gehad in de verkopers die deze troep adviseerden. en denk maar niet dat de verkoper er zelf achter stond, want ze kregen behoorlijke commissies voor hun dienst.

en denk jij echt dat als de mensen hierdoor massaal financieel kapot gaan dat de overheid ze laat zakken? nee. dat is het sociale vangnet.
Lol, dat idee heb ik juist bij jou.

Juist omdat de groep zo ontzettend groot is zal er niet snel iets veranderen aan de hypotheekaftrek. Je geeft zelf al aan dat het een hele grote groep is die in deze situatie zit. Dan spreekt het toch voor zich dat, als het fout gaat, er ontzettend veel schulden ontstaan. Zoveel schulden dat het zelfs voor de overheid lastig word om bij te springen.

et social vangnet zoals we dat 10 jaar geleden kende is er niet meer.
Er wordt overal op bezuiningd. Zorg, onderwijs, uitkeringen, etc. De voedselbank is de afgelopen de jaren nog nooit zo populair geweest. Maar jij denkt dat de overheid wel bijspringt als er duizende mensen torenhoge schulden hebben? Denk het niet...

Door Tweakers user KnoxNL, donderdag 12 april 2012 14:30

ChojinZ schreef op donderdag 12 april 2012 @ 12:18:
[...]


Yup! klinkt erg snobbistisch! Word ook nog eens onderschreven door de opmerking dat je met 180K nergens komt. Oftewel, jouw eisen zijn gewoon niet realistisch..
Ik zie het graag andersom, en vind je reactie ook kortzichtig.

Waarom staat de wet mij toe om voor €800 euro in de maand te huren, maar kan ik daar geen hypotheek voor krijgen? Dat zou mij de mogelijkheid bieden een duurdere woning te kopen. Daar zit hem de ongelijkheid.

Door Tweakers user firefly112, donderdag 12 april 2012 16:33

Ik zat 1 jaar geleden met het zelfde probleem. ik woonde toen nog bij mijn ouders maar mijn vriendin en ik wouden graag samen gaan wonen. alleen wisten we niet of we wouden kopen of huren. we hebben toen voor huren gekozen aangezien we eerste moesten kijken of we wel samen konden wonen. ook al hadden we al 5 jaar. we hebben toen een appartement gehuurd voor 700 euro p/m voor 50 m/2. dit was het goedkoopste wat wij konden vinden (Particulier). wij konden toen die tijd nog geen wonen via de woning corporatie krijgen aangezien je hier een x aantal punten voor moest hebben. alleen was er zo hoog aantal punten nodig dat ik over 5 jaar nog niet genoeg zou hebben. en de huizen die werden aangeboden voor weinig punten werden naar 1 dag al van de site gehaald. omdat deze huizen voor allochtonen worden gebruikt. Hun hebben het tenslotte meer nodig als ik.

nu een jaar verder hebben mijn vriendin en ik besloten om een huis te kopen. het leek er op dat wij niet zo hoge hypotheek konden krijgen als we hoopte. volgens internet kwam dit neer op een maximale hypotheek van rond de 160.000 uit. wij hebben toen een afspraak gemaakt met de JA ZEKER DE Hypotheker. uit dit gesprek is toen gebleken dat wij een veel hogere hypotheek konden neem als dat wij dachten. namelijk 200.000. we hebben nu dus een huis gekocht in Dronten voor 180.000 met 150 m2. dit is dus nog al een vooruitgang. we hebben natuurlijk wel veel van het huis kunnen af lullen omdat hun al een anderen huis hadden en dus dubbele lasten. ze vroegen er eigenlijk 200.000 voor. nu gaan wij volgende week verhuizen. ik hoop dat je iets aan dit verhaal hebt.

Door Tweakers user jokapo, zondag 20 mei 2012 15:10

Het probleem in de huidige hypothekenmarkt is zoiezo dat je nog maar 104% van de WOZ waarde van een koopwoning als hypotheek mag nemen.

Bijvoorbeeld heb je een leuke woning op het oog waar de WOZ waarde 185.000 is kan je een hypotheek krijgen van 192.400 euries. Zo wordt je op een bepaalde manier gedwongen om of er een hoop eigen geld in te stoppen om zo toch net het wat duurdere huis te kunnen kopen, of om een goedkoper huis te kopen wat het eigenlijk voor je gevoel net niet is.

Om ook nog even antwoord te geven op de vraagstelling kopen of huren. Ik zou zeggen kopen. Hoe goedkoop je koopwoning uiteindelijk wordt dat toch van jou en met huur gooi je iedere maand weer geld weg waar je niet van terugziet bij verhuizen naar wat anders.

Sterkte met je zoektocht

Reageren is niet meer mogelijk