Exit De Pers

Door CodeCaster op vrijdag 30 maart 2012 11:55 - Reacties (19)
Categorie: Media, Views: 4.222

Helaas, 's lands beste gratis krant is niet meer. Waarschijnlijk had de persoon die ze 's ochtends in de herkenbare, groene zuilen bij de stations legt de hoop al eerder opgegeven, want de afgelopen anderhalve week was 'ie in Alphen en Leiden nergens meer te vinden.

Je kunt over het verdwijnen treuren, je kunt je schouders ophalen, of je kunt je gal spuwen in een column in een ándere gratis krant. Ebru Umar koos voor de laatste optie.

Nu ben ik sowieso geen fan van de columnisten in Metro en Spits, omdat ze stuk voor stuk niet kunnen schrijven: ze krijgen nog geen twee zinnen aaneen geregen, coherentie mist, inhoud mist, rede mist en vaak hebben de stukken ook nog geen conclusie of prikkelend open einde. Lees bijvoorbeeld eens iets van de kortzichtige Rita Verdonk, of Prem: meer een op papier gezette gedachtestroom, die haast neigt naar omdat-het-moet. Iets waar sommige bloggers ook wel eens last van lijken te hebben.

Toch verdient Umar wat mij betreft de loden griffel, of hoe je slechte schrijvers dan ook te kakken zet. Ze noemt De Pers in haar column namelijk:
het kinderdagverblijf van overbodige journalisten
Lager dan dat kun je niet gaan, zeker niet wanneer je dat schrijft in een dagblad dat van verdieping nog nooit heeft gehoord. Als ik klakkeloos van het ANP overgenomen berichten wil lezen, ga ik wel naar nu.nl. En dat wil ik niet, dus daar kom ik nooit.

De Pers betekende voor mij eens iets anders dan het standaardnieuws. Geen gezemel over gebeurtenissen waarbij die een week lang worden uitgekauwd, zoals de rest dat wel doet: de eerste dag groot op de voorpagina, de tweede dag in twee kolommen op pagina twee, enzovoorts. In plaats van eindeloze herhaling bood De Pers de verhalen áchter het nieuws, met een boodschap, een mening, inhoud.

Blijkbaar niet voor Umar. Die noemt het poppenkast en oplichting, en krijgt er buikpijn van. Zelf staat ze blijkbaar liever als bladvulling in een krant waarmee ik m'n reet nog niet eens durf af te vegen.

Dan vraag ik me af: wanneer opent het kinderdagverblijf voor overbodige columnisten?


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Kopen, huren, of toch maar blijven zitten? 04-'12 Kopen, huren, of toch maar blijven zitten?
Volgende: HTTP-verkeer debuggen met Fiddler 03-'12 HTTP-verkeer debuggen met Fiddler

Reacties


Door Tweakers user Roytoch, vrijdag 30 maart 2012 11:59

100% mee eens. Jammer dat het toch niet is gelukt met de Pers, maar in de tijd dat hij er was heb ik hem met veel plezier gelezen - zulke goede achtergronden in een gratis krant zijn fantastisch.

Volslagen belachelijke column trouwens, als je een krant en zijn/haar journalisten wil beledigen en dat doet met een stuk waarin je zinsneden gebruikt als
- Want WTF neemt dat onzinnige idee www.reddepers.nl serieus?!
- Hoe kun je die shit geloven?
Neem ik je sowieso al niet heel serieus, maar dat het dan in de metro moet is helemaal verdrietig.

Door Tweakers user Rincewind, vrijdag 30 maart 2012 12:03

Hmmm. Als ik de link naar die column volg krijg ik een '500 - internal server error'.. Slashdot-effect misschien ?

Door Tweakers user h2bzeit, vrijdag 30 maart 2012 12:06

Pers > Metro > Spits

Rip De Pers

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 maart 2012 12:06]


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 30 maart 2012 12:30

kun je da tniet op op slashdot powned geenstyl en weet ik wat al nog niet meer spammen want dit is werkelijk de eerste collum die mij bevalt

gelukkig schijnen er plannen te zijn om 'de pers' te digitaliseren, als dat lukt is het binnekort byebye nu.nl

Door Tweakers user Sgreehder, vrijdag 30 maart 2012 13:24

Ach, Umar mag dan niets snappen van kwaliteit, ze kent haar medium wel. Met haar de Metro en Spits, want die kranten leven nog.

Door Tweakers user wheez50, vrijdag 30 maart 2012 13:36

De Pers: een krant.
De metro: een slechte krant
De spits: een reclameblaadje met zo nu en dan anp berichten.

Door Tweakers user Ivos, vrijdag 30 maart 2012 15:21

Ik zie het probleem niet, Metro / spits zijn toch ideaal als je wilt weten welke (overpriced) telecomaanbiedingen er zijn? En het is natuurlijk fijn dat je na het lezen grijze handen van de inkt hebt, geeft nét die extra je ne sais quoi!

Verder jammer van De Pers inderdaad, kwam nog in de buurt van een behoorlijke krant. Waarschijnlijk was hun strategie om er juist niet enkel een veredeld reclameblaadje van te maken niet financieel haalbaar...

Door Davydoff, vrijdag 30 maart 2012 15:29

Get your facts straight.

- Metro werkt met Novum. Niet met ANP.

- Als we de Metro van vandaag openslaan, dan zien we op ELKE pagina artikelen van eigen hand. Ik gok op 80% van de hele krant. Allemaal met voldoende verdieping. Van de bacteriezaak in Maasstad tot consumentenrechten bij vliegtuigmaatschappijen. Plus een prachtig Mode blad van Metro zelf.

De Pers kon 5 jaar lang op hun manier gemaakt worden, omdat ze daar 60.000 euro per dag konden verbranden (zie Marcel Boekhoorn) Het was een slecht businessmodel.

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 30 maart 2012 15:52

Davydoff schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 15:29:
Get your facts straight. [...] De Pers kon 5 jaar lang op hun manier gemaakt worden, omdat ze daar 60.000 euro per dag konden verbranden (zie Marcel Boekhoorn) Het was een slecht businessmodel.
Jammer dat het businessmodel niet goed was, het product was dat wel. Het getuigt eenvoudigweg niet van bijzonder veel stijl om een column te schrijven zoals Ebru dat doet. Ik vind een feitelijke misser of twee in een blog of column minder erg dan gebruikmakend van verkrachte taal met modder smijten.
Davydoff schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 15:29:
Ik gok op 80% van de hele krant. Allemaal met voldoende verdieping.
Vind je? Dat de naam en foto van een redacteur bij een artikel staat zegt niet dat het niet gewoon in eigen woorden herschreven persbericht is.
Plus een prachtig Mode blad van Metro zelf.
Prachtig wellicht, maar wie zit daar op te wachten?

Door Davydoff, vrijdag 30 maart 2012 16:15

Blijkbaar heel veel adverteerders. Metro Mode zit er vol mee. Dus wel een goed businessmodel.

Het product De Pers was goed, omdat er dus debiel veel geld in werd getrapt.

Je opmerking over het herschrijven van persberichten zegt mij dus dat jij de afgelopen jaren geen Metro meer in je handen heb gehad. Ik zie namelijk genoeg eigen nieuws staan.

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 30 maart 2012 16:28

Davydoff schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 16:15:
Blijkbaar heel veel adverteerders. Metro Mode zit er vol mee. Dus wel een goed businessmodel.
Want voor wie maken we ook alweer een krant? De adverteerder? Dat is dan ook het verschil tussen De Pers en Metro. Voor laatstgenoemde zou ik het dan ook nooit overwegen te betalen.

Door Tweakers user Sorbo, vrijdag 30 maart 2012 16:41

Mooi stukkie an sich, hoewel er naar mijn mening ook goede columns in gratis kranten staan. Katinka Polderman wil mij nog wel eens aan het lachen krijgen, en Kustaw Bessems (helaas wel van De Pers) is vaak ook top :)

Lars Anderson heeft vandaag op vk.nl ook een prachtig opiniestuk in elkaar gedraaid over wat er nu precies mis was met de pers, en is dan ook zeker de moeite waard om te lezen

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 30 maart 2012 16:48

Over de quote van Umar. Het is juist altijd De Pers geweest die journalistiek bedreef, in tegenstelling tot de Metro en de Spits, die de nadruk eigenlijk meer legden op het entertainmentgehalte. In de Spits kon je sowieso ook net dat stukje extra lezen, wat je op het internet ook niet las. Dit in tegenstelling tot de Metro en Pers, verlaagd tot bladerkrantjes, door te bladeren in 2 minuten.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 maart 2012 19:09]


Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 30 maart 2012 16:52

Sorbo schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 16:41:
Lars Anderson heeft vandaag op vk.nl ook een prachtig opiniestuk in elkaar gedraaid over wat er nu precies mis was met de pers, en is dan ook zeker de moeite waard om te lezen
Mooi stuk ja. En inderdaad, de twee die je noemt vind ik zeker te pruimen.
Gelukkig begint je reactie met "Die Umar is echt episch", waardoor ik de rest niet eens meer serieus hoef te nemen. Een columnist die schrijft als een veertienjarige heeft geen plek in een krant, gratis of niet. Of ik begrijp je reactie niet, maar dat komt dan doordat je wat namen door elkaar haalt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 maart 2012 17:24]


Door Tweakers user magnifor, vrijdag 30 maart 2012 18:00

Als ik klakkeloos van het ANP overgenomen berichten wil lezen, ga ik wel naar nu.nl.
Welke nederlandse sites schrijven wel hun eigen artikelen dan?

Door Tweakers user MicGlou, vrijdag 30 maart 2012 18:25

Helaas, 's lands beste gratis krant is niet meer. Waarschijnlijk had de persoon die ze 's ochtends in de herkenbare, groene zuilen bij de stations legt de hoop al eerder opgegeven, want de afgelopen anderhalve week was 'ie in Alphen en Leiden nergens meer te vinden.
In de groene bakken? Dan heb je toch altijd het verkeerde krantje gelezen ben ik bang, de pers vind je in de lichtblauwe bakken... de Metro ligt in de groene bakken. :)
Nu ben ik sowieso geen fan van de columnisten in Metro en Spits, omdat ze stuk voor stuk niet kunnen schrijven: ze krijgen nog geen twee zinnen aaneen geregen, coherentie mist, inhoud mist, rede mist en vaak hebben de stukken ook nog geen conclusie of prikkelend open einde.
Of wat dacht van die tenenkrommende koppen boven artikelen? Verschrikkelijk niveau af en toe... alleen daarom lees ik nooit de Spits. Stukken zijn regelmatig zonder aanleiding ook kwetsend geschreven etc... Metro is eigenlijk hetzelfde als Spits maar wat 'normaler' geschreven. De Pers was gewoon een goed krantje, ietwat saai misschien.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 maart 2012 18:28]


Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 30 maart 2012 19:09

CodeCaster schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 16:52:


[...]

Gelukkig begint je reactie met "Die Umar is echt episch", waardoor ik de rest niet eens meer serieus hoef te nemen. Een columnist die schrijft als een veertienjarige heeft geen plek in een krant, gratis of niet. Of ik begrijp je reactie niet, maar dat komt dan doordat je wat namen door elkaar haalt.
Sorry, ik gebruikte het verkeerde woord. Zal mijn eerste zin wel wegpoetsen. Ik ben het namelijk volledig met je eens dat dat figuur echt niet kan schrijven en daarnaast ook rare standpunten heeft.

Door Tweakers user Boudewijn, vrijdag 30 maart 2012 20:37

Och de pers en spits zijn het kinderdagverblijf voor telegraaf-journalisten die het niet halen bij te telegraaf. Ik weet alleen niet of ik daar nou trots op zou zijn.

De pers vond ik +- 5 jaar geleden beter; bijvoorbeeld het financiele nieuws is er ook al compleet uit verdwenen en het was imo zelfs nog wat teveel sport en media prut. Zonde, ik las hem graag.

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 30 maart 2012 21:49

AMD1800 schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 19:09:
[...]

Sorry, ik gebruikte het verkeerde woord. Zal mijn eerste zin wel wegpoetsen. Ik ben het namelijk volledig met je eens dat dat figuur echt niet kan schrijven en daarnaast ook rare standpunten heeft.
Ah, duidelijk. Eensch. :)
MicGlou schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 18:25:
In de groene bakken? Dan heb je toch altijd het verkeerde krantje gelezen ben ik bang, de pers vind je in de lichtblauwe bakken... de Metro ligt in de groene bakken. :)
Blauw? Turquoise dan nog, en ik vind dat meer groen dan blauw. :P
Boudewijn schreef op vrijdag 30 maart 2012 @ 20:37:
De pers vond ik +- 5 jaar geleden beter; bijvoorbeeld het financiele nieuws is er ook al compleet uit verdwenen en het was imo zelfs nog wat teveel sport en media prut. Zonde, ik las hem graag.
Ook eens, het media/entertainmentgedeelte (MSM met hun showbizrommel, filmpjes-van-de-dag (daar hebben we Dumpert toch voor?)) hoefde voor mij ook niet zo.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 maart 2012 21:52]


Reageren is niet meer mogelijk