Communicatie deel 6: de vaatwasser

Door CodeCaster op dinsdag 31 januari 2012 22:15 - Reacties (15)
Categorie: Een eigen huis, Views: 5.325

Toen ik me vanavond geestelijk voorbereidde om de drie borden en acht kopjes uit de vaatwasser in de kast te plaatsen, kwam de onverlaat die dat op zijn geweten had de keuken binnen.

"Die wát op zijn geweten had?", zult u zich wellicht afvragen. Sta mij toe dit te verduidelijken. Een vaatwasser heeft namelijk een dubbele functie. Niet alleen is hij geschikt om vuile vaat in te plaatsen teneinde die door het apparaat te laten reinigen, nee, eens die functie is vervuld, zal blijken dat hij ook prima dienst doet als servieskast. Deze laatste vaardigheid van dit witte monster (die kleur vermoed ik trouwens slechts, het is een inbouwgeval) is trouwens bij puur toeval ontdekt, niet op zijn minst te danken aan de door enkele van mijn huisgenoten vertoonde luiheid, inherent aan het aanneembeleid van onze verhuurder. Het ding inschakelen bestaat immers slechts uit het plaatsen van een Sun-blokje in het apparaat en de programmaknop in de 'start'-stand te draaien. Vervolgens wordt het wasprogramma uitgevoerd, en draait de knop gedurende dat programma automagisch naar de 'stop'-stand.

Dat is niet mijn vaatwasser, vriend. Ook mijn foto niet trouwens. PIPA, SOPA, wasda?Het probleem ontstaat echter wanneer dit wasprogramma klaar is, dan moet het apparaat immers worden leeggeruimd! In mijn hele hier wonende geschiedenis (ja, ik wil weg, ik ben aan het werken en sparen voor een koophuis, zie vorige posts in deze categorie) heb ik slechts het genot van een handvol huisgenoten mogen ervaren die ook daadwerkelijk over die bijzondere gave beschikten. Meestal staat de schone vaat je dagenlang tegemoet te blinken vanuit de vaatwasser, waarna ik de zware taak van toch al snel drie minuten maar weer op me neem.

Vaak wordt er echter proletarisch gewinkeld uit de 'schone' vaatwasser: als men een bord, bestek, of wat dan ook nodig heeft, wordt het simpelweg uit het apparaat getrokken. Dit gaat door tot het ding zo'n beetje half leeg is, een proces dat al snel enkele dagen in beslag kan nemen. Dat zo'n halflege vaatwasser gedurende die dagen andere onwetenden uitnodigt om hun vuile vaat er weer in te plaatsen, en dat dat misschien niet zo heel handig is, aangezien de schone vaat dan nutteloos nog een rondje meedraait, komt niet in ze op.

Erger nog, sinds kort heb ik niet het vermoeden maar de zekerheid dat er nóg iets aan de hand is. Een heuse thriller, haast. Om dat vermoeden te bevestigen, heb ik onze hoofdrolspeler namelijk gisteren uitgeruimd (we moeten dat echt eens gaan turven), en vervolgens met mijn snode verstand niet alleen de programmaknop nog eens naar 'stop' gedraaid, maar daarnaast de 'aan/uit'-schakelaar in de laatstgenoemde stand gezet.

Gewoon, om kabouters uit te sluiten. Die krijgen die knop niet ingedrukt. Toen ik desalniettemin vanavond thuiskwam, en na het eten met mijn bordje en bestek de keuken in kwam wandelen teneinde deze in de vaatwasser te plaatsen, bleek aan het aldaar klinkende geluid dat het apparaat bezig was aan een programma.

Tegen beter weten had ik, voor ik het ding opentrok, nog de hoop dat het arme ding niet half leeg (of erger!) had moeten draaien. Hij presteert beter onder druk, staat in de klep, dus ik voel met hem mee. Maar helaas, de buit betrof niet meer dan drie borden, vijf kopjes en wat bestek. Ik sloot de vaatwasser weer, waardoor deze zijn programma vervolgde, en nam mijn vaat mee terug naar de kamer. Wat overigens ook een unicum is, want als een van mijn medebewoners een dergelijke constatering had gedaan, dan had hun vaat op het aanrecht gestaan totdat ik het in de (door mij uitgeruimde) vaatwasser zou zetten.

Enfin, naar blijkt, was mijn vermoeden dus terecht: er zijn op deze planeet mensen, die het nut van even wachten tot de vaatwasser misschien wat voller is vooraleer het apparaat in te schakelen (en de knop naar 'start' te draaien natuurlijk), niet inzien. Dat bleek ook toen ik (ver) bovengenoemde huisgenoot vanavond vroeg of híj de vaatwasser wellicht had aangezet.

"Ja, hoezo?" vroeg hij, deed de vaatwasser open, en zette zijn nog halfvolle soepkom bovenin. Ondersteboven.


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Halbe Zijlstra en het onderwijs, deel twee 03-'12 Halbe Zijlstra en het onderwijs, deel twee
Volgende: WCF: Data, Versioning en DTO's 01-'12 WCF: Data, Versioning en DTO's

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 31 januari 2012 22:15

(we moeten dat echt eens gaan turven)
:')

Ik loop al een tijdje met stukken van dit verhaal rond, al dan niet gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Ik hoop dat het bevalt, de insteek is humor.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 januari 2012 22:16]


Door Tweakers user Gish, dinsdag 31 januari 2012 22:31

Ik hoop dat het bevalt? Ja.

De insteek is humor? Gelukt.

Ondanks een dood saaie dag ga ik nu toch met een glimlach mijn bed in. Als de tijd daarvoor rijp is :+

:D

Door Tweakers user Gaming247, dinsdag 31 januari 2012 22:34

Leuke stuk. Mooie schrijfstijl ook.

Door Tweakers user Jape, dinsdag 31 januari 2012 22:36

Zo bekend dit verhaal :o Ik heb het thuis ook, en dat is dan alleen samen met mijn vrouw :X

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 januari 2012 22:36]


Door Tweakers user mvdam, dinsdag 31 januari 2012 22:51

Het einde, deed boven alles van een zeer herkenbare situatie een grote glimlach op mijn gezicht achterlaten. Waarmee ik nu naar bed ga! Dank CodeCaster :)

Door Greveldinges, dinsdag 31 januari 2012 23:15

Is erg leuk, en herkenbaar natuurlijk :)

Door Tweakers user mgizmo, dinsdag 31 januari 2012 23:29

Jape schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 22:36:
Zo bekend dit verhaal :o Ik heb het thuis ook, en dat is dan alleen samen met mijn vrouw :X
Precies, wen er maar aan. Als je samen gaat wonen, blijf je dit houden.

Door Tweakers user woekele, woensdag 1 februari 2012 06:46

Ach ja, we hebben hier al weken een 'koude oorlog' of de thermostaat 's nachts op 14 of 15 moet :D Gelukkig is het maar 1 graadje verschil, dus blijkbaar passen we best goed bij elkaar ;)

Door Tweakers user Kerberos84, woensdag 1 februari 2012 09:58

Het woord "automagisch" maakte mijn dag :D THX

Door Tweakers user dragon4ce, woensdag 1 februari 2012 10:47

agreed Doctor Sheldon Cooper :+

geinig stukje, vooral het einde :p

Door Tweakers user Pixeltje, woensdag 1 februari 2012 11:58

Hoe herkenbaar..

Door Tweakers user kmsch, woensdag 1 februari 2012 16:47

Argh, ik zit dit met afschuw te lezen :P Erg goed geschreven, ik zie het helemaal voor me. Word je niet knettergek daar? Ben zelf 16, woon nog bij pa en ma thuis natuurlijk, en die hameren altijd op het "vaatwasser zo efficiënt inruimen als mogelijk" en het "niet nutteloos laten draaien". Prima, doe ik braaf, maar nu snap ik pas goed wat het alternatief is :P Leuk stukje! Ik ga de rest ook eens lezen :)

Door Tweakers user THEsmiley, zondag 5 februari 2012 18:43

Heel herkenbaar inderdaad! Heb zelf voor (gelukkig!) een korte tijd een woning moeten delen totdat ik mijn eigen plek had en moest toen constateren dat men zelfs te lui was om servies in de vaatwasser te plaatsen; of als deze nog niet uitgeruimd was de vaatbak verder te vullen... |:(
Met nu een eigen huis gaat dit een stuk beter, zeker omdat mijn partner en ikzelf dezelfde opvatting delen ;)
Goed geschreven en geinig stuk _/-\o_

Door Tweakers user masauri, zondag 5 februari 2012 22:19

de laatste zin deed me echt strike gaan, zalig gewoon, zalig!

Door Eva | Communicatie, vrijdag 10 februari 2012 11:30

Leuk stukje dat ik meeneem in mijn communicatie trainingen. Zeer herkenbaar. Dit gaat dan slechts over de vaatwasmachine. Met wat fantasie vertaal je dit naar de werkvloer, waar je dezelfde problematiek terug vindt. Natuurlijk is dit voor een observator een humoristische kijk op het gebeuren en het samenleven. Maar dit gebrek aan communicatie is voor een bedrijf soms rampzalig. Eva Joos.

Reageren is niet meer mogelijk