First world problems

Door CodeCaster op woensdag 30 november 2011 17:20 - Reacties (22)
Categorie: Random thoughts, Views: 4.421

Bagatelliseren is hip. En nu kan iedereen het. En het kost slechts drie woorden: "first world problem". Welk probleem je ook hebt, het stelt niets voor. Want: de kindertjes in Afrika hebben honger.

Ik kan geen statement bedenken dat nog nietszeggender is dan dat, maar er lijkt een nieuwe rage over het interpret te waaien: iedere opmerking de grond in timmeren met de oneliner "First world problem!", al dan niet in meervoud, al dan niet gevolgd door een volgens de poster zeer toepasselijke smiley: :').

Het enige waar die smiley op van toepassing is, is op de persoon die die zinsnede hanteert. Sta me toe uit te leggen waarom, zodat we voor eens en voor altijd van deze onzin zijn verlost.

Context is altijd prettig. Die zal ik dan ook geven: wij, de Westerse Wereld, worden gezien als de First World. Wij zijn voorzien van alle gemakken, het leeuwendeel van onze samenleving hoeft zich niet druk te maken over het feit of 'ie vanavond wel te eten heeft, vrijwel iedereen heeft een dak boven z'n hoofd en zo'n beetje onze enige natuurlijke vijanden zijn suikerziekte, auto's en alcohol.

Wanneer wij ons dan druk maken over slecht bereik met onze mobiele telefoon, of als de kaviaar net niet meer in de aanbieding is, of wanneer de TNT weer eens een pakketje is kwijtgeraakt, verdienen wij blijkbaar een verwijt. "Welneen, mafketel", wordt ons dan in verhulde termen naar het hoofd geslingerd, "de kindertjes in Afrika hebben helemaal geen telefoons, geen kaviaar, en al helemaal geen postbodes! Dus waar maak je je druk om?".

Zoals u ziet, trouwe lezer (en voor de echt trouwe lezers, mijn excuses dat het ruim twee maanden heeft mogen duren vooraleer ik weer in de virtuele pen klom) is dit hele principe niets anders dan een van een fleurige nieuwe verpakking voorziene "waar maak je je druk om (:'))", eveneens gebezigd door mensen die zichzelf dankzij hun onverschilligheid verheven voelen boven boven mensen die wél mate van beschaving vertonen, namelijk door het uiten van kritiek.

Mijn aversie jegens deze hele hetze is tweeledig. Ten eerste vind ik zeiken heerlijk, dus vind ik dat het te allen tijde moet kunnen, mits leuk en/of leerzaam verpakt. Je ergens druk om maken, ergens kritiek op geven of simpelweg zeiken, is voor sommige mensen niet alleen het hoogste goed, maar ook noodzakelijk om te overleven. Het toont namelijk dát je je ergens druk om maakt, in tegenstelling tot apathisch op de bank zitten en zo nu en dan een traan latend om een van vliegen voorzien hongerbuikje dat op televisie verschijnt, of het dragen van gekleurde armbandjes.

Ten tweede is het gewoon geen vergelijking. De twee feiten in kwestie staan altijd volledig los van elkaar: ik heb probleem A, en een totaal aan mij ongerelateerde bevolkingsgroep (hoewel de meningen daarover verschillen) in een voor mij totaal irrelevante locatie met een niet aan mijn situatie spiegelbare levensstandaard heeft probleem B.

In hoeverre doet hun probleem dan mijn probleem teniet? Kan íemand mij dit uitleggen?


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Now you have two problems 12-'11 Now you have two problems
Volgende: WCF: Address, Binding, Contract! 09-'11 WCF: Address, Binding, Contract!

Reacties


Door Tweakers user wheez50, woensdag 30 november 2011 17:28

Ik zag vanmiddag nog een leuke reclame voor een truffelsnijder. Iets voor jou misschien?

Door troep, woensdag 30 november 2011 18:07

Wat zeur je nou, al die arme kindjes in afrika hebben het pas zwaar!

Door nu, woensdag 30 november 2011 18:19

Vanmiddag mijn oude erikson met android eens omgeruild voor een iPhone en wat een vooruitgang! Snap echt niet wat mensen nou in android zien, wel leuk dat je zoveel kan instellen maar het is niet echt gebruiksvriendelijk allemaal en het loopt regelmatig vast. Me nieuwe iPhone werkt ook veel fijner met mijn iMac op mijn werk, ze hebben op mijn werk namelijk afgelopen jaar eindelijk die lelijke windows 7 bakken eens omgeruild voor iMacs. Opvallend is dat de productiviteit volgens de cijfers met 23% omhoog is gegaan sinds de overstap.

Door Tweakers user Magnetra, woensdag 30 november 2011 18:24

@hierboven: teveel Appelsap gedronken?

Door Tweakers user Soggney, woensdag 30 november 2011 18:55

Ten eerste: je vind misschien drukmaken lollig, maar het heeft een negatief effect op je lichaam en je levensduur.

Ten tweede: de meeste zaken die je opnoemt zijn luxeproblemen. Ze onstaan door gewenning. Zodra je gewent bent aan een bepaalde vorm van luxe (telefoon, auto, postbode, ...) en de luxe is belemmerd/verwijderd, dan onstaat er voor jou een probleem.
Dat probleem kan je als groot ervaren, maar als je het in perspectief bekijkt, is enkel die luxe (tijdelijk) niet beschikbaar. Is dat een probleem? nee. Maak je er een probleem van? de meesten wel.

De reden waarom mensen het luxeprobleem dan vergelijken met een "3de wereld" probleem is om de zaken wat beter in perspectief te plaatsen, en je te doen laten beseffen dat 1: je je druk aan het maken bent om eigenlijk niets. en 2: je ondanks je probleem het echt wel goed hebt.

Ik zou zeggen, het is beter om te appreciëren wat je hebt, dan om je druk te maken in wat je niet meer hebt.

Door Tweakers user cosmo_roel, woensdag 30 november 2011 18:59

Wat was nu eigenlijk de druppel, welk probleem dat jij ophoeste en waar iemand anders op reageerde met het bekende zinnetje?

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 30 november 2011 19:00

Soggney, het spijt me, maar wat je nu doet is enkel herhalen wat ik ook al had geschreven. Je onderbouwt je motivatie niet. Je zegt alleen maar dat ik het goed heb, en dat ik me druk maak om niets.

Ik hoef me geen zorgen te maken om andere dingen (ik heb werk, ik heb eten, ik heb een dak boven m'n hoofd). Dat waardeer ik iedere dag weer. Maar het zet de deur open voor nieuwe "problemen". Ik hoef geen perspectief. Ik weet dat zes miljard mensen nooit diezelfde "first world problems" als ik zullen ervaren. Dat verandert alsnog voor mij de zaak toch niet?

Dat neemt toch niet weg dat zaken waar je in derdewereldlanden géén rekening mee hoeft te houden (of die daar zelfs in z'n geheel niet voorkomen), hier wel als op z'n minst vervelend zou kunnen ervaren?

Verder zijn er natuurlijk gradaties waarin je je druk maken. Iets als hoogstens hinderlijk ervaren, er je schouders over ophalen en doorlopen is één, slapeloze nachten om andere zaken waar je wat zwaarder aan tilt weer iets anders.

@cosmo_roel helaas, geen. :P Ik liep al een tijdje met dit idee, en ik lees het steeds vaker, dus besloot het "probleem" toen maar even van me af te schrijven. ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 november 2011 19:13]


Door Tweakers user PilatuS, woensdag 30 november 2011 19:15

Waar het denk ik om gaat is dat sommige mensen over kleine ongemakken doen alsof het enorm erg is. "Mijn auto had vanochtend een lekker band, wat ik heb toch een k*t leven" Zo zijn er nog tig voorbeelden te bedenken van dingen die natuurlijk wel balen zijn maar waar sommige mensen van denken dat het enorm erg is. Dan is het niet zo vreemd om je eens te bedenken dat het allemaal wel meevalt en dat je eigenlijk enorm veel mazzel hebt dat je hier woont en iedere dag genoeg te eten hebt.

Sommige mensen kunnen enorm zeiken over simpele dingen die compleet niet boeien en gewoon luxe problemen zijn, dan is er niets mis mee om eens te zeggen dat er mensen omkomen van de honger en dat je niet zo moet zeiken over kleine onzinnige tegenslagen.

Edit
Dat waardeer ik iedere dag weer.
En daar gaat het nou juist om. Er zijn enorm veel mensen die vergeten hoe goed ze te hebben en denken dat het vanzelfsprekend is en niet waarderen wat ze wel hebben. Door dat wel te waarderen wordt het een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 november 2011 19:19]


Door Tweakers user Mentalist, woensdag 30 november 2011 19:23

Ik ben die kids in Afrika beu. 50 jaar geleden waren ze arm, toen hebben we er X miljard in gepompt, nu zijn ze nog steeds arm.

Er is ook maar één oplossing voor, de volgende drie stappen die je gelijktijdig uit moet voeren:

1. Bij een corrupt regime: zoek het paleis van de koning op. Bom erop.
2. Ontwikkelingshulp stopzetten. Gratis geld en voedsel maakt dat mensen minder snel in opstand komen. Kijk naar de revoluties in Egypte, Libië etc. Stuk voor stuk landen die geen ontwikkelingshulp krijgen!
3. Landbouwsubsidies opheffen, zodat Afrika iets kan exporteren.

Ikzelf beschik niet over een knop om dit te realiseren (zou leuk zijn als de "versturen" knop hieronder dat effect zou hebben, maar helaas :+) dus ik wil me er verder ook niet meer druk om maken. Ik kan er niets aan doen.

Kut voor ze dat ze daar in de shit zitten, maar dat ligt compleet buiten mijn macht. En hier in het westen hebben we net zo goed problemen, of dat nu op een andere schaal is of niet. Geluk is van heel veel andere dingen afhankelijk dan geld en bezit. Meer geld en meer bezit brengt jammer genoeg maar tijdelijk meer geluk, maar het verlies ervan staat voor permanent minder geluk.

Stel dat ik de mogelijkheid zou krijgen om een jaar als een koning te leven, dan zou ik het waarschijnlijk nog niet eens doen ook. Want daarna kan je amper meer wennen aan je normale leven.

Ik ben het dus helemaal met je eens CodeCaster: zeik on!

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 november 2011 19:25]


Door truth, woensdag 30 november 2011 19:26

Toch weet ik zeker dat de mensen in derde wereldlanden gelukkiger zijn dan de mensen in het westen die alleen nog maar in materialisme kunnen denken en vergeten zijn wat echt belangrijk is in het leven.

Door Tweakers user PilatuS, woensdag 30 november 2011 19:36

truth schreef op woensdag 30 november 2011 @ 19:26:
Toch weet ik zeker dat de mensen in derde wereldlanden gelukkiger zijn dan de mensen in het westen die alleen nog maar in materialisme kunnen denken en vergeten zijn wat echt belangrijk is in het leven.
Dat ligt eraan. No way dat jij in een gebied waar constant een burgeroorlog aan de gang is gelukkiger bent dan hier.

Er is eens een groot onderzoek gedaan naar gelukkig zijn en welvaard/geld. Het resultaat was dat geld niet gelukkig maakt en dat arm zijn niet ongelukkig maakt. Alleen als je echt niet rond kan komen waardoor je niet fatsoenlijk kan eten maakt je dat ongelukkiger. In welk land je verder woont en hoeveel geld je hebt maakt dus niets uit.

Door Tweakers user Mentalist, woensdag 30 november 2011 19:40

truth schreef op woensdag 30 november 2011 @ 19:26:
Toch weet ik zeker dat de mensen in derde wereldlanden gelukkiger zijn dan de mensen in het westen die alleen nog maar in materialisme kunnen denken en vergeten zijn wat echt belangrijk is in het leven.
Ook dat is volgens mij waar. :) Ze hebben daar ook nooit alles gehad wat wij hebben, dus ze missen het ook amper tot niet. 50 jaar geleden had je in het westen ook geen terabyte en gigahertz computer, maar dat maakte mensen toen ook niet ongelukkiger. En tot de dag van vandaag is onze benzine zo ongeveer de duurste in de hele wereld waardoor we er minder van kunnen kopen, maar ook dat maakt ons niet minder gelukkig.

Maar in de meeste derdewereldlanden zijn de sociale contacten volgens mij veel sterker. Dat heeft denk ik ook een grote positieve invloed op het geluk wat je kan ervaren.

Kijk dan naar iets als http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfmoord#Statistische_gegevens en het blijkt wel dat als onze materiële samenleving uiteindelijk niet weet bij te dragen tot meer geluk. Zie op http://en.wikipedia.org/w...countries_by_suicide_rate hoe zelfs een land als België slechter (hoger) kan scoren dan Zuid-Afrika.

Maar eigenlijk uiteindelijk het belangrijkste: als jij post "wat een kutdag vandaag, alwéér een lekke band", en je leest dan enig medeleven als reactie daarop, dan geeft dat je weer enige goede moed. Hongerige kinderen in Afrika, daar valt niets aan te doen. Wat je ook doet in je leven, tegen de tijd dat je doodgaat hebben ze daar nog steeds honger. Je kan overwegen om er als Arts zonder Grens heen te gaan, maar dat is voor weinigen iets waar je echt aan wil beginnen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 november 2011 19:51]


Door Tweakers user wimjongil, woensdag 30 november 2011 20:08

Vind jij dit allemaal echt grote problemen?

Ik spendeer aardig wat tijd op het internet, maar de dingen die jij beschrijft ben ik nog nooit tegengekomen... Alleen dingen zoals in die link van mij.

Door Tweakers user IStealYourGun, woensdag 30 november 2011 20:57

W3ird_N3rd schreef op woensdag 30 november 2011 @ 19:23:
3. Landbouwsubsidies opheffen, zodat Afrika iets kan exporteren.
Dat is eigenlijk één van de problemen. In plaats van het lokaal te houden, verkopen de boeren en grootgrondbezitters het aan buitenlandse kopers tegen - in verhouding - spotgoedkope prijs, maar meer dan dat ze op de binnenlandse markt zouden krijgen.

Gevolg, de boeren en lokale bevolking blijft arm en hongerig. En dat (oooh ironie) om onze honger te stillen.

Door Tweakers user Gish, woensdag 30 november 2011 21:42

*Zucht* Waar maak je je nou weer druk om, de kindertjes in afrika hebben honger en wij hebben behoefte aan weer een paar leuke blogs. Dus, huphup, schrijven jij :P :+

Door Tweakers user ZpAz, woensdag 30 november 2011 21:43

Zucht, mijn download schiet maar niet op. Hoe moet ik nu een film gaan kijken straks.


edit: Ik denk dat deze foto's wel toepasselijk zijn :')

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 december 2011 00:20]


Door Tweakers user Mar2zz, donderdag 1 december 2011 07:32

Ach ja, had ik niet ergens gelezen dat de 3e wereld niet meer bestaat? En dat ie, als ie bestaat, zichzelf oplost?

Op Ted.com had ik een mooie presentatie gezien, over hoe het HIV-probleem zichzelf zo mooi oplost als je geen medicijnen geeft. Het is gezond voor een arm land om een flinke opruiming te hebben (hoe hard dat ook moge wezen)...

Oorlog (mits eindig maar met veel slachtoffers), hongersnood (idem), dodelijke ziektes (idem, mits onbehandeld) hebben een gunstig effect op het economisch klimaat en daardoor op de welvaart in landen.

Dus eigenlijk kun je concluderen dat de problemen in landen die al 50 jaar arm zijn niet erg genoeg zijn. Er blijven steeds te veel mensen over waardoor het land zichzelf niet omhoog kan werken op de welvaartsladder. Immers je hebt minder snel hongersnood als je met minder mensen bent...

Very inspiring video (alles van die vent is interessant):
http://www.ted.com/talks/..._insights_on_poverty.html

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 1 december 2011 10:46

"In hoeverre doet hun probleem dan mijn probleem teniet? Kan íemand mij dit uitleggen?'
Zoals andere hierboven hebben aangegeven denk ik ook dat dat niet de bedoeling is van een dergelijke opmerking. Het is de bedoeling dat je eraan herrinert wordt dat er ergere dingen zijn (relativeren), simpelweg omdat de overgrote gedeelte van de "westerlingen" simpelweg apatisch is voor alles wat niet met hun eigen lichaamscellen te maken heeft. Zoals jijzelf dat ook zo mooi verwoord : "Ik weet dat zes miljard mensen nooit diezelfde "first world problems" als ik zullen ervaren. Dat verandert alsnog voor mij de zaak toch niet?"

Dat klopt, dat veranderd de zaak voor jou niet. Ik zou ook zeggen hou het ook zo : bekijk alles maar alleen van jou perspectief en hou de wereld mooi zwart-wit, dat is lekker simpel en hapklaar voor iedereen...

Op het moment dat je gaat zeuren over problemen mag je van anderen die er niet zo over denken best wel verwachten dat zij het juist wel gaan relativeren, voor jou in sommige gevallen waarbij iemand zulke oogkleppen op heeft dat ie het voor de rest zelf niet ziet. Je mag ook tegen je collega zeggen bijvoorbeeld dat je last hebt van darmkrampen vandaag. Waarop hij, na 2 zware darmkanker-operaties, mogelijkerwijze zal aangeven dat die darmkrampen wel eens zouden kunnen mee vallen. Heeft niets met derderwereldlanden te maken maar nogmaals wel met relativeren. En nee dat zal je darmkrampen er niet minder op laten worden....

Door Tweakers user Aham brahmasmi, donderdag 1 december 2011 14:27

TIGER79 schreef op donderdag 01 december 2011 @ 10:46:
En nee dat zal je darmkrampen er niet minder op laten worden....
Als je het goed doet, dan worden ze er wél minder van. Of in ieder geval de geestelijke druk die ermee gepaard gaat kan minder zijn als je relativeert. Bijna alle ziekten (vooral de grootste killer hart&vaatziekten) worden voor een belangrijk deel veroorzaakt of sterk verergerd door stress. Ongezond leefgedrag (eten, roken, overmatig drinken etc.) zijn ook allemaal stress-gerelateerd. Als je je opwindt over niets dan is dat niet alleen een verspilling van tijd en energie, maar ook slecht voor je gezondheid. Je leeft er letterlijk korter door.
Vergelijking: een kind heeft een heel kleine wereld waarin hij totaal in spel en speelgoed en lichamelijke behoeften op kan gaan; een volwassene heeft een veel ruimere ervaringswereld en laat zich niet in kleine dingen vangen (zoals een veelgebruikt internet-grapje). M.a.w. het vermogen om te relativeren is enorm belangrijk, vooral om succesvol samen te kunnen leven.

Door Tweakers user Kerberos84, donderdag 1 december 2011 16:19

Ten eerste vind ik zeiken heerlijk

Heerlijk :D
Je hebt o zo gelijk... Het is gewoon een oneerlijk vergelijk, en wordt in leven gehouden door de snobs van deze tijd. Als je niet meegaat in hun vergelijkingen ben je een koel, koudhartig persoon... Fuck them!

En oh ja, ik doe soms ook mee aan doe acties (bvb Music for Life zal ik wel weer steunen) maar dat betekent niet dat gans mijn leven daarrond draait.

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 2 december 2011 01:07

Enige first world problem dat er hier is is dat je het suikerziekte noemt. Daarmee sla je de plank zo ver mogelijk mis.

Het heeft heel weinig met suiker te maken maar meer met koolhydraten. Dit is onder andere (fruit)suiker maar ook zetmeel valt hieronder. Iemand met diabetes kan geen koolhydraten afbreken (daar heb je het hormoon insuline voor nodig wat in je alvleesklier, door de eilandjes van Langerhans, word geproduceerd).

Iemand met diabetes kan dus niet alleen geen suiker afbreken tot brandstof, maar ook zetmeel niet. Zoals ik hierboven typte: de naam "suikerziekte" slaat de plank gigantisch mis omdat je ongeveer 90% van het ziektebeeld/symptomen mist.

Goeie blog verder, trouwens!

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 2 december 2011 10:09

Soggney schreef op woensdag 30 november 2011 @ 18:55:
Ten eerste: je vind misschien drukmaken lollig, maar het heeft een negatief effect op je lichaam en je levensduur.


Ik zou zeggen, het is beter om te appreciëren wat je hebt, dan om je druk te maken in wat je niet meer hebt.
je kunt het ook anders zien, op het moment dat je je niet druk maakt heb je ook niet de behoefte op iets te veranderen, en zonder de behoefte te veranderen blijven dingen zoals ze zijn, klagen is gewoon een vorm van politiek bedrijven om anderen met jouw toe motiveren er iets aan te doen, doe je dit niet dan wordt een samenleving LUI en zal met genoeg van dat soort mensen uiteindelijk zelf af kunnen glijden naar een 3e wereld status.

bovendien valt het nog maar te bezien of door stress veroorzaakte activiteit slechter is dan door inslaping veroorzaakte luiheid, bankhangen en chipsvreten.

in zekere maten ga ik dan ook mee in wat Mar2zz, al aangeeft, de natuurlijke orde der dingen zo dat soort dierlijke overschotten (mensen zijn ook dieren) vanzelf moete oplossen,

het probleem is dat wij in onze godheids-waan denken dat we de natuur kunnen manipuleren, maar dan vervolgens niet genoeg ons best doen om het daadwerkelijk te laten slagen. volgens de WHO (meen ik) zou er genoeg voedsel moeten zijn op aarde voor +/- 20mrd mensen als we efficient genoeg met grondstoffen omgaan.

heelaas is onze overwinningsdrang sterker dan onze sociale coherentie (als ik dat zo goed formuleer), waardoor we een bepaalde zwakte hebben als soort die hoewel oplosbaar, zorgd dat wij als soort steeds zwakker worden, uiteindelijk zal ook dat probleem zich wel oplossen en zullen enkel de slimmen (samenwerkenden) en sterken (overwinnenden) over blijven

ik zie met de huidige 'crisis' die vooral gebaseerd is op inhaligheid en gebrek aan vertrouwen en wil tot samenwerking dan ook een potentiële dreiging dat wij in de eerste wereld een zelfde soort 3ewereldslot zouden kunnen ondergaan als ons systeem zich niet snel gaat herstellen...

Reageren is niet meer mogelijk