Uitzuigers bij de DUO

Door CodeCaster op woensdag 4 mei 2011 21:45 - Reacties (51)
Categorie: Student, Views: 10.726

Ik weet niet of het komt doordat ik af en toe een verschrikkelijke zeikerd ben (en ja, ik hoor de "af en toe?" al), maar ik heb weer eens ruzie met een groot bedrijf. Het is voor de verandering niet de NS, niet de Telegraaf Media Groep en ook niet de ABN, maar de Dienst Uitvoering Onderwijs is aan de beurt.

Al sinds m'n dertiende werk ik. En hard ook. Ik vind het niet meer dan terecht dat je, wanneer je daar fysiek ook maar enigszins toe in staat bent, de handen uit de eventueel spreekwoordelijke mouwen steekt en je eigen kostje gaat verdienen.

Jarenlang is dat in mijn geval goed gegaan. M'n spaarrekening groeide, ik kon blijven kopen wat ik wilde en ik hield nog vrije tijd over om naar school te gaan ook. Of was het nou andersom? Hoe dan ook, drie maanden geleden viel er post op de deurmat. Ik had m'n diploma behaald, stelde de DUO vast, en m'n studiefinanciering was omgezet in een gift. Geen lening, geen schulden, een diploma, een baan, een beetje geld op de bank, nooit meer met samengeknepen billetjes wachten op post van de DUO: ik was een gelukkig mens.

Een maand later vond men in Groningen het echter nodig met een flinke domper op mijn vreugde in te hameren: ze hadden in februari 2011 geconstateerd dat ik in het jaar 2008 te veel geld had verdiend, en ik had verzuimd dit vóór juli 2009 aan te geven! Het spreekwoord dat vermeldt dat ambtelijke molens langzaam malen werd maar weer eens bewaarheid.

De communicatie is net zo snel. Toen ik en nog 20.000 studenten met mij de brief ontvingen waarin ze mij betichtten van het te veel werken, was het 19 februari. De brief had een dagtekening van twee weken daarvoor, en dat heeft bij verschillende mensen alweer voor problemen gezorgd: de bezwaartermijn is namelijk vier weken, en voordat het bezwaarschrift vanaf de postbus zijn weg naar de juiste afdeling heeft gevonden zijn de overgebleven twee weken ook verstreken, waardoor de DUO er vanuit gaat dat je geen bezwaar hebt, en krijg je een vordering toegestuurd.

Dat ik fout zat zul je mij nooit horen ontkennen. Ik had mijn inkomsten nauwkeuriger moeten bijhouden, en netjes in de maand waarin ik over de bijverdiengrens ging mijn studiefinanciering stop moeten zetten. Achteraf bleek dat m'n werkgever ook niet vrij was van enige blaam; op de jaaropgaaf had ik honderden euro's meer verdiend dan cumulatief volgens m'n laatste loonstrook. Iets met vakantiegeld wat er niet bij werd opgeteld. En zo bleek m'n stage, die mij bruto 500 euro opleverde waar ik netto nog geen 300 euro aan overhield, voor maar liefst 540 euro mee te tellen. De werkgeversbijdrage hoort blijkbaar ook bij de berekening. Maar in april 2009, toen ik aangifte deed bij de belasting en deze getallen voorbij zag komen, was ik de DUO met hun stomme regeltjes allang vergeten.

In dat geval had het zelf op tijd aangeven bij de DUO me zo'n vijfhonderd euro inkomsten aan studiefinanciering gescheeld en had ik twee maanden maal honderddertig euro aan OV-kosten gehad: samen zo'n 760 euro. Ik heb dit enkel voor de maand december gedaan, omdat ik volgens mijn rudimentaire berekeningen toen over de bijverdiengrens ging, maar blijkbaar ging ik dat in oktober al.

olie-uitzuigerDus DUO eist nu zo'n 3500 euro van me. Ik heb namelijk, zo constateerden ze, een euro of 2600 bruto meer verdiend dan de bijverdiengrens van 2008, en dat moet ik netto terugbetalen. Daarmee houdt het echter nog niet op, nee, omdat ik de bijverdiengrens heb overschreden had ik ook geen recht meer op een studenten-OV, dus ook die moet ik elf maal à tachtig euro terugbetalen. Voilá, deze harde werker die met uren en uren ploeteren een euro of 2000 netto bijeen heeft geharkt mag nu nóg harder werken en 3500 euro terug inleveren. Hoe bedoel je een slechte return on investment!

Niet alleen het twintig weken lang drieënvijftig uur bikkelen per week (veertig uur stage, dertien uur bijbaan) om m'n rijbewijs te kunnen bekostigen naast de kamerhuur, het eten, de zorgverzekering, het collegegeld en al het andere waar een student veel geld aan uitgeeft blijkt totaal zinloos te zijn geweest, nee, het nalopen van m'n loonstroken van 2009 gaf aan dat ik voor dat jaar voor ongeveer dezelfde bedragen in het schuitje zit.

En hoe lang heb je om te corrigeren? Een half jaar. Hoe lang doet de DUO erover om te reageren op mijn belastingaangifte? Bijna twee jaar. Dus voor 2009 kan ik al niet meer mijn stufi met terugwerkende kracht terugbetalen wat me wederom een euro of 760 zou kosten, integendeel, volgend jaar krijg ik wéér een brief dat ik 3500 euro moet betalen.

Nu vind ik het verschil tussen 1500 euro en 7000 euro een beetje enorm veel, dus heb ik een bezwaarschrift getikt en naar de DUO gestuurd. Wanneer daar een negatief antwoord op komt kan ik nog in beroep gaan. Ik heb echter van het Landelijk Studenten Rechtsbureau begrepen dat zelfs de meest schrijnende gevallen geen coulance krijgen, zelfs niet voor de rechter, want regels zijn regels. Zo is er iemand die slechts een aantal euro over de bijverdiengrens ging, maar alsnog die paar euro plus zo'n duizend euro OV-vergoeding moet terugbetalen.

Dat strookt toch niet met welke vorm van rechtvaardigheid dan ook? Daarnaast, wanneer je het te veel verdiende bedrag terugbetaalt zit je toch weer onder de bijverdiengrens, waardoor je automatisch weer wél recht hebt op een OV-kaart?

Over die OV-studentenkaart heb ik nóg een geschil met de DUO lopen. In 2010 heb ik wederom flink veel gewerkt, en pas door het onder ogen krijgen van het in februari ontvangen besluit over 2008 weet ik hoe de DUO het inkomen berekent. Zo blijk ik, hoe nauwkeurig ik het ook heb bijgehouden, ook in 2010 weer over de bijverdiengrens te zijn gegaan. Gelukkig in de laatste maand waarin ik studiefinanciering kreeg, augustus, dus ik heb een wijzigingsformulier opgestuurd waarin ik aangaf dat ik de studiefinanciering van die maand wilde terugbetalen.

Twee weken daarna kreeg ik weer een brief van de DUO, een instantie jegens wie de haat in mij inmiddels meer brandt dan een in lichterlaaie staande hei, waarin ze stelden dat ik niet alleen de studiefinanciering moet terugbetalen die ik in augustus 2010 heb ontvangen, maar ook nog eens 132 euro voor het in het bezit hebben van mijn OV-studentenkaart.

Dat dacht ik dus niet. Ik heb in mei dat jaar mijn OV stopgezet op de site van de DUO omdat ik voor mijn werk al OV-abonnementen had aangeschaft, en de kaart vervolgens niet meer gebruikt. Je moest daarna ook nog het studentenreisproduct van de kaart halen bij een ophaalautomaat, maar dat is bij de verschillende pogingen die ik in mei, juni en juli deed, mislukt. Pas toen ik het de eerste dag na mijn vakantie, op 9 augsutus opnieuw probeerde, werkte het. En dat was volgens de telefoonmiep van de DUO die ik daar deze week over belde dus welgeteld vier dagen te laat.

Speaking of which: aan de telefoon zitten nog incompetentere mensen dan bij de gemiddelde helpdesk van een telefonieprovider: toen ik vorig jaar tegen het einde van mijn studie belde over hoe de studentenkaart stop te zetten (het was immers mei, de studentenchipkaart was net vijf maanden oud en de procedures er omheen waren nog niet zo netjes gedocumenteerd als nu), werd ik op een bijzondere wijze te woord gestaan, zoals j1985j het zo netjes verwoordt: "Je kent ze wel: van die mensen die iets stellig zeggen, maar dan met enorme twijfel in hun stem". Mijn werd verteld dat het stopzetten op de site voldoende zou zijn om van het studentenreisproduct af te komen. Niet "dat weet ik niet, ik ga het even navragen", nee, gewoon de klant keihard voorliegen.

De persoon die ik sprak over het chipkaart-debacle uit augustus 2010 kwam uit dezelfde kweekvijver. Het gesprek bleef, na het uitleggen van het probleem, in het volgende cirkeltje hangen:
1. DUO: dan had je het reisproduct op tijd stop moeten zetten.
2. Ik: dat heb ik gedaan, maar het verwijderen was niet mogelijk tot augsutus. Dus ik ga niet betalen.
3. Ga naar 1.
Omdat het na op drie verschillende manieren te hebben uitgelegd nog steeds niet binnen kwam, heb ik de persoon maar bedankt, en de telefoon opgehangen. Bezwaarschrift nummer twee werd getikt. En ik ondertussen ook.

Letterlijk. Het gevoel van machteloosheid wordt steeds groter. Gelukkig ben ik niet alleen, en zijn we lotgenoten aan het verzamelen om actie te ondernemen wanneer kamervragen en bezwaarschriften niets meer uithalen.

Voorlopig ben ik er even helemaal klaar mee. DUO: up yours!


Young Ones Vyvyan Up Yourshttp://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Automagisch series en films binnenhengelen 05-'11 Automagisch series en films binnenhengelen
Volgende: .NET nu ook in het Nederlands! 04-'11 .NET nu ook in het Nederlands!

Reacties


Door Tweakers user TD-er, woensdag 4 mei 2011 22:12

Niet om je kwaad te maken of helemaal moedeloos, maar vergeet niet dat DUO ook rente rekent over dit soort zaken.
Nu is orde van 3.5% niet heel veel maar over een bedrag van zo'n 7k euro is dat toch ook weer zo'n 250 euro per jaar.

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 4 mei 2011 22:22

Het is 1,5% en als ik móet betalen, betaal ik uiteraard in één keer om van het gezeur af te zijn. :)

Het netto verschil tussen die 1,5% en de rente op m'n kwartaalspaarrekening is me de paar tientjes verschil niet waard om te zorgen dat er elke maand weer genoeg op m'n betaalrekening staat om af te betalen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 mei 2011 22:25]


Door Tweakers user br men, woensdag 4 mei 2011 22:34

Ik heb zelf ook problemen met het DUO over 2008.
Te veel inkomsten gehad wegens een uitkering waarvan ik al 3000 euro terug betaald heb.
Dus eigenlijk niet te veel inkomsten gehad.
Schiet ook niet op om dit recht te zetten..
Ten eerste was m'n brief zo laat aan gekomen dat ik al te laat was om bezwaar te maken op de dag dat ik de brief ontving.
Gebeld, zou dan geen probleem zijn maar moeten ze wel even bewijs kregen.
Logisch, maar ja dan stuur je iets op.. Hoor je er niks van.. even later.. bericht met hoeveel ik terug moet betalen. Ook inclusief die extra kosten voor het OV.
Hopeloos dat DUO!

Door Escovan, donderdag 5 mei 2011 02:08

Joh maak je niet zo druk om DUO, en richt je frustratie ook niet op hen. En als ik jou was (zeker met 1,5% rente) zou ik de procedure voor het maandelijks per automatische incasso aflossen gewoon volgen. Kies je toch voor de aanval, dan ga je op termijn werkelijk leergeld betalen.

Door Tweakers user sunflame, donderdag 5 mei 2011 07:58

Ik heb exact hetzelfde meegemaakt in 2006.. Heel hard werken om een leuk zakcentje bij te verdienen en vervolgens 3600 euro terug moeten betalen. Ook hier koste het me dus meer dan dat ik gewoon niet was gaan werken.

Ik heb toen ook een procedure aangespannen en aangedragen dat ik dus beter gewoon op de bank kan blijven zitten en niet bijdragen aan de maatschappij. Dat blijikbaar in het 'echte' leven ik dus beter een uitkering kan gaan vangen dan aan het werk kan gaan en de vraag gesteld wat voor voorbeeld dit wel niet moet zijn.

Ook ik kreeg snoeihard te horen dat het een gevalletje 'helaas pindakaas' was en gewoon even binnen de gestelde termijn moest betalen om verdere verhoging te voorkomen.

Als ik er aan terug denk (= 5 jaar geleden) wordt ik nog steeds furieus.

Door Tweakers user mux, donderdag 5 mei 2011 08:32

Maar... je weet toch dat je niet teveel moet werken? Je gaat dan toch niet zelfs in de buurt van die grens werken, omdat je weet dat je er gezeik mee krijgt en basically voor niks hebt gewerkt als je eroverheen gaat? Al die uren die je in het werk hebt gestopt had je beter in administratie kunnen stoppen.

Dit heeft niks te maken met 'hard werken', je hebt de regels voor een toeslag overtreden terwijl je dat toen al prima wist. Nu moet je het volgens die regels terugbetalen. Volgens je verhaal vraagt DUO geen cent teveel: precies het brutobedrag dat je teveel hebt betaalt plus de uitgekeerde studiefinanciering en OV-kaart. Of mis ik ergens iets?

Door Tweakers user sunflame, donderdag 5 mei 2011 08:46

@Mux,
Uiteraard heb je gelijk dat ik beter had moeten opletten, net als CodeCaster. Ik was gewoon niet met administratie bezig, maar drukker met het behalen van mijn diploma en het betalen van zaken als studentenkamer, laptop, etc...

Wat betreft de regels die ik dus inderdaad heb overtreden; deze zijn zo ongelooflijk krom. Het kweekt gewoon een hoop onbegrip als je 'hard werkt' en daar dan niets uit terugkrijgt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 08:46]


Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 5 mei 2011 08:53

mux schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 08:32:
Maar... je weet toch dat je niet teveel moet werken? Je gaat dan toch niet zelfs in de buurt van die grens werken, omdat je weet dat je er gezeik mee krijgt en basically voor niks hebt gewerkt als je eroverheen gaat?
Het is niet bepaald royaal rondkomen van duizend euro bruto per maand plus studiefinanciering, dat is bij elkaar een euro of duizend terwijl je legio kosten hebt aan huisvesting, verzekeringen, studie en eten. En kom alsjeblieft niet met een vergelijking met de bijstand, want die krijgen bij elkaar meer gesubsidieerd dan drie studenten samen.

Het gaat om het totaalplaatje. Niet alleen om het terugbetalen, want daar kan ik me nog redelijk in vinden. Het gaat erom dat je in mijn ogen onterecht ook nog eens duizend euro kwijt bent voor je OV omdat je te veel hebt verdiend, terwijl je dat te veel verdiende al hebt terugbetaald! En de gebrekkige communicatie, en de traagheid (waardoor ik en velen met mij óók voor 2009 genaaid zijn maar dit niet meer kunnen terugdraaien).

Door Tweakers user zzattack, donderdag 5 mei 2011 09:27

Ik heb afgelopen jaar kunnen regelen dat het deel dat ik boven de bijverdiengrens zat als correctie op mijn jaaropgaaf kreeg en dus zo weer onder de bijverdiengrens kwam. Ik had in eerste instantie niet door dat het tegenwoordig om een bruto maximum gaat waar dat voorheen netto was. De uren teveel zijn 'uitgeschoven' over de eerste maanden van dit jaar.

Door Tweakers user IStealYourGun, donderdag 5 mei 2011 09:28

Je zit te vloeken op DUO, wat enigszins wel terecht zal zijn. Maar anderzijds lijkt er meer fout te lopen hoe alles is geregeld en moet je dus aankloppen bij Den Haag. Ik snap echt niet waarom overheden in Europa zo hoge eisen stellen aan zo jonge mensen, om te studeren. Blijkbaar ziet de Nederlandse regering zijn studenten eerder als last dan een investering en moeten kinderen in armere gezinnen maar gaan werken in plaats van studeren, net zoals dat was ten tijde van de industriële revolutie; Met dat verschil dat de middenklasse nu ook toegang heeft tot onderwijs.

Dan vind ik de Belgische/Vlaamse werking een stuk beter. Het kost véél geld (40% van de Vlaamse begroting), maar heel je toekomst word wel bepaald door je studies en de kost voor een student worden daarom zo laag mogelijk gehouden. Enig "nadeel" is dat je als student hier niet veel mag werken (max. 50x8u/jaar). En ook daar heb ik geen probleem mee omdat je hiermee voorkomt dat er bedrijfjes enkel op goedkope studenten werkt.

Hoeveel je in die 50 dagen verdiend maakt niets uit voor de wetgever en het bruto bedrag is quasi het netto bedrag.

Door Tweakers user dvdheiden, donderdag 5 mei 2011 09:30

Je hoeft toch nooit meer terug te betalen dan dat je gekregen hebt? Dus hoe kom je dan aan 7000?

Moet zelf ook terugbetalen namelijk, te weten: het gehele bedrag ontvangen aan stufi. Gozijdank heb ik mijn ov-kaart nooit afgehaald, waardoor het "slechts" ruim 1100 euro bedroeg...

Door Tweakers user Ruben314, donderdag 5 mei 2011 09:30

Kun je niet met terugwerkende kracht alsnog je stuffie over een deel van 2008 stopzetten?

Door Tweakers user bakvis, donderdag 5 mei 2011 09:34

CodeCaster schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 08:53:
[...]

Het is niet bepaald royaal rondkomen van duizend euro bruto per maand plus studiefinanciering, dat is bij elkaar een euro of duizend terwijl je legio kosten hebt aan huisvesting, verzekeringen, studie en eten. En kom alsjeblieft niet met een vergelijking met de bijstand, want die krijgen bij elkaar meer gesubsidieerd dan drie studenten samen.

Het gaat om het totaalplaatje. Niet alleen om het terugbetalen, want daar kan ik me nog redelijk in vinden. Het gaat erom dat je in mijn ogen onterecht ook nog eens duizend euro kwijt bent voor je OV omdat je te veel hebt verdiend, terwijl je dat te veel verdiende al hebt terugbetaald! En de gebrekkige communicatie, en de traagheid (waardoor ik en velen met mij óók voor 2009 genaaid zijn maar dit niet meer kunnen terugdraaien).
1000 euro per maand, ik denk dat veel studenten daar een moord voor zouden doen! Toen ik nog op kamers (dat was tot februari) zat moest ik het doen met 650-700 euro per maand en mij heb je ook niet horen klagen.

Knattekening die ik plaats is dat ik geen zorgverzekering en studie hoefde te betalen, dat deden mijn ouders en mijn kamer huur was maar 260 euro per maand.

Des al niet te min, met 1000 euro netto per maand (makkelijk getal) moet 't toch makkelijk kunnen:
Kamer: 350 euro (gemiddelde prijs studenten kamer)
Zorg: 130 euro
Studie: 200 euro (boeken, plus maandelijkse afschrijving collegegeld)
Eten: 200 euro (ruim genomen, 50 euro in de week voor één persoon is goed te doen, ik deed tussen de 20 en de 30 euro (ex weekend, toen was ik bij mijn ouders))

Alles bij elkaar opgeteld zit ik op 880 euro, met ruime bedragen. Zelf was ik het volgende kwijt maandelijks:
Kamer: 260
Vaste lasten (water, telefoon, internet etc): 80
eten: 120
Dat is 460 euro per maand. Wat ik moest betalen van een weekend baantje en een basus+uitwonende beurs. Dit ging net, maar uiteindelijk ben ik bij gaan lenen om een beetje geld over te houden voor de weekenden.

Door Tweakers user sypie, donderdag 5 mei 2011 09:39

Zo zie je maar weer: werken loont niet.

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 5 mei 2011 09:42

bakvis schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:34:
1000 euro per maand, ik denk dat veel studenten daar een moord voor zouden doen!
Dan moeten ze meer werken.

Je vergeet voor het gemak even zaken als tandarts, kleding, inrichting, rijbewijs, onvoorziene uitgaven voor apparaten die kapot gaan, vervoer (een fiets is niet bepaald gratis en als je wekelijks 50 kilometer fietst wil je wel enig comfort), overige verzekeringen, sparen, telefoon, en ... voor mij werd totaal niets betaald.

Achteraf had ik dat extra geld beter kunnen lenen, dan had ik het ook terug moeten betalen, maar dan zonder achterlijke verhoging van 80 euro per maand voor m'n OV. Dus inderdaad:
sypie schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:39:
Zo zie je maar weer: werken loont niet.
HackZois schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:30:
Je hoeft toch nooit meer terug te betalen dan dat je gekregen hebt? Dus hoe kom je dan aan 7000?
3500 euro voor 2008 (2600 te veel verdiend, 900 OV) en voor 2009 hetzelfde verhaal.
Ruben314 schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:30:
Kun je niet met terugwerkende kracht alsnog je stuffie over een deel van 2008 stopzetten?
Nee, dat kan maar tot een half jaar nadat het betreffende jaar is verstreken. Daarom ben ik ook zo pissig dat ze er nu pas mee komen, want voor 2009 kan ik het ook niet meer corrigeren.

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 10:01]


Door Tweakers user mcsluis, donderdag 5 mei 2011 10:01

Heb je ooit gehoord van de belastingterm 'Inkomensmiddeling'? Hierbij kan je 3 aaneengesloten jaren bij de belasting aangeven om te middelen (totaal / 3 ).

Dus VB:

inkomen 2007 = Ver onder bijverdiengrens
inkomen 2008 = Net boven bijverdiengrens
Inkomen 2009 = Net boven bijverdiengrens
-----------------------------------------------------------
Gemiddeld = alle jaren onder de bijverdiengrens.

Het punt is dat je dit moet afstemmen met de belastingdienst (aanvragen). vervolgens moet dit ook weer gecorrigeerd worden door DUO in hun adminstratie.

Ik weet niet of dit jou zou helpen je gemiddelde jaarinkomen te drukken tot onder de bijverdiengrens. Daarnaast is het een hoop moeite waarbij ik mij afvraag of het allemaal werkelijk toepasbaar is binnen de regels van DUO (bij de belastingdienst kan het wel).

http://www.inkomensmiddeling.nl/faq

Door Tweakers user Ruud, donderdag 5 mei 2011 10:05

De regeling voor 2010 mbt OV is overigens aangepast. Terugbetalen is niet meer met terugwerkende kracht maar vanaf de maand dat je over de bijverdiengrens bent gegaan...

*nog een slachtoffer* :X nou ja, slachtoffer. Eigen schuld dikke bult!

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 10:07]


Door Tweakers user lemming_nl, donderdag 5 mei 2011 10:11

CodeCaster schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:42:
[...]

Dan moeten ze meer werken.

Je vergeet voor het gemak even zaken als tandarts, kleding, inrichting, rijbewijs, onvoorziene uitgaven voor apparaten die kapot gaan, vervoer (een fiets is niet bepaald gratis en als je wekelijks 50 kilometer fietst wil je wel enig comfort), en voor mij werd totaal niets betaald.

Achteraf had ik dat extra geld beter kunnen lenen, dan had ik het ook terug moeten betalen, maar dan zonder achterlijke verhoging van 80 euro per maand voor m'n OV. Dus inderdaad:

[...]
Alsnog is 1000 euro een bedrag waar je prima voor kunt leven. Je moet een beetje handig doen en zorgen dat je niet overal de hoofdprijs voor betaald. Geen studieboeken kopen bij de boekhandel bijvoorbeeld. Als je dat wat handig doet houd je, bij een redelijke huur, echt wel wat geld over voor leuke dingen. Als je meer nodig hebt is lenen de beste keuze (tenzij je echt tijd over hebt). Je gaat na je studie toch een stuk meer verdienen dan je nu doet. Dan moet het geen probleem zijn om dat terug te betalen.

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 5 mei 2011 10:36

mcsluis schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 10:01:
Heb je ooit gehoord van de belastingterm 'Inkomensmiddeling'?
Dat geldt enkel en alleen voor de belastingdienst. De daadwerkelijke hoogte van je verzamelinkomen verandert niet.
Het gaat er niet over wat ik met mijn geld doe. Het gaat erom dat tijdig stopzetten me 760 euro gekost had en dat de constatering van de DUO me 3500 euro kost. Dat gat is absurd groot.

Door Tweakers user lemming_nl, donderdag 5 mei 2011 10:42

CodeCaster schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 10:36:
[...]

Het gaat er niet over wat ik met mijn geld doe. Het gaat erom dat tijdig stopzetten me 760 euro gekost had en dat de constatering van de DUO me 3500 euro kost. Dat gat is absurd groot.
De bedoeling is dat je niet over dat bedrag heen gaat, nogal wiedes dat je afgestraft wordt wanneer je teveel verdient. Ze bieden de mogelijkheid om daar omheen te gaan. Als jij je administratie niet op orde hebt (terwijl je wel van de regeling af wist) lijkt me dat niet het probleem van de DUO.

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 5 mei 2011 10:42

lemming_nl schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 10:42:
[...]
nogal wiedes dat je afgestraft wordt wanneer je teveel verdient.
:D Welkom in Nederland.

Door Tweakers user mcsluis, donderdag 5 mei 2011 10:49

CodeCaster schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 10:36:
[...]

Dat geldt enkel en alleen voor de belastingdienst. De daadwerkelijke hoogte van je verzamelinkomen verandert niet.
Nu ik erover nadenk... logisch idd. Helaas ook geen oplossing. Kutjes...

Door Tweakers user In Search of Sunrise, donderdag 5 mei 2011 10:53

CodeCaster schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 08:53:
[...]

Het is niet bepaald royaal rondkomen van duizend euro bruto per maand plus studiefinanciering, dat is bij elkaar een euro of duizend terwijl je legio kosten hebt aan huisvesting, verzekeringen, studie en eten. En kom alsjeblieft niet met een vergelijking met de bijstand, want die krijgen bij elkaar meer gesubsidieerd dan drie studenten samen.
En je denkt dat iemand in de bijstand geen kosten heeft?
Doe even normaal zeg. Zonder huurtoeslag en zorgtoeslag kunnen deze mensen zich niet eens redden. Je hebt geen idee waar je over praat. Bijstand is geen vetpot. M'n moeder zit in de bijstand sinds ze gescheiden is en krijgt huur en zorgtoeslag. Zou ze dit niet krijgen, dan kon ze op straat gaan leven. Juist studenten hebben het beter getroffen en verder kan men de kosten gaan delen. Ook zijn er vaak allerlei studentenkortingen.
Ja, de kosten van je school hakt er redelijk in. 1500 euro ben je zo kwijt. Maar zoals boeken kun je best tweedehands kopen, bijvoorbeeld bij de slegte. En vaak heb je niet eens alle boeken nodig, omdat er slechts een klein deel van gebruikt wordt. Kun je net zo goed uittreksels maken. Tja en zoals eerder gezegd en zoals je zelf aangeeft is het je eigen schuld.
Je weet wat de regels zijn bij DUO. Niet dat ze altijd even netjes zijn. Zelf heb ik nooit last van ze gehad. Ik ben ook geld aan die gasten kwijt, maar dat wist ik.

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 10:54]


Door Tweakers user mcsluis, donderdag 5 mei 2011 11:01

Dit doet mij denken aan de tijd dat ik nog stufi kreeg. Ik had per ongeluk bij de IBG doorgegeven dat ik particulier verzekerd was waardoor ik meer stufi kreeg. Echter bij de Menzis scheen ik registreerd te staan als ziekenfonds. Oftwel, ik mocht 1000 gulden terugbetalen aan stufi.

Later bleek dat ik onterecht als ziekenfonds geregistreerd stond, en in die periode particulier verzekerd had moeten zijn. Oftwel of ik even 1800 gulden aan Menzis wilde betalen (verschil in premie + dikke boete).

Conclusie zaakjes niet voor elkaar = kosten maken. We praten dan wel over 1999. Ik heb er van geleerd..

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 11:02]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 5 mei 2011 11:06

bakvis schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:34:
[...]


1000 euro per maand, ik denk dat veel studenten daar een moord voor zouden doen! Toen ik nog op kamers (dat was tot februari) zat moest ik het doen met 650-700 euro per maand en mij heb je ook niet horen klagen.

Knattekening die ik plaats is dat ik geen zorgverzekering en studie hoefde te betalen, dat deden mijn ouders en mijn kamer huur was maar 260 euro per maand.
bah - rijke lui's zoontje zeker? - er zijn ook mensen die AL Hun schoolgeld zelf moeten betalen vanaf dat ze 16 zijn, - werkte ten tijde van mijn stufie (mbo) tijd ook gewoon 20 uur per week... (10 op zaterdag en 10 op zondag), en daar mocht ik 100% van aan studie, kleding en andere zut besteden, - mijn (en velen met mijn) ouders weigerde een lening te nemen om mijn studie te betalen, dus de keuze was simpel, - of je de pleuris werken, of tot je nek in de schulden.

het enige voordeel dat ik had, was dat ik +/- 40% van mijn inkomen zwart kreeg uitbetaald omdat mijn baas had uitgezocht dat me dat een hoop ellende (waaronder met duo (of hoe die toko in mijn tijd ook heette).). zou besparen.

conclusie, oneerlijkheid duurt het langste...
Des al niet te min, met 1000 euro netto per maand (makkelijk getal) moet 't toch makkelijk kunnen:
Kamer: 350 euro (gemiddelde prijs studenten kamer)
Zorg: 130 euro
Studie: 200 euro (boeken, plus maandelijkse afschrijving collegegeld)
Eten: 200 euro (ruim genomen, 50 euro in de week voor één persoon is goed te doen, ik deed tussen de 20 en de 30 euro (ex weekend, toen was ik bij mijn ouders))

Alles bij elkaar opgeteld zit ik op 880 euro, met ruime bedragen. Zelf was ik het volgende kwijt maandelijks:
Kamer: 260
Vaste lasten (water, telefoon, internet etc): 80
eten: 120
Dat is 460 euro per maand. Wat ik moest betalen van een weekend baantje en een basus+uitwonende beurs. Dit ging net, maar uiteindelijk ben ik bij gaan lenen om een beetje geld over te houden voor de weekenden.
ik mis nog wat zaken: inboedel / brand / schade / etc verzekering bijv. of je wilt als student onverzekerd rond lopen?

maar zelfs als 1000 euro een hoog bedrag is, wat geeft hen 't recht om hardwerkende mensen zo lomp en ongenuanceerd hard aan te pakken, terwijl er aan de andere kant uitkerings trekkers zijn met een dikke plasma tv (ahum m'n schoonmoeder bijv).

dit zijn gewoon regel-homo's (nofi), zonder eigen herseninhoud. boetes voor lang studeerders of hardwerkende studenten. - terweil ik m'n klauwen in het vuur durf te steken als ik zeg dat die hufter van een rutte zelf NOOIT ene rotcent voor z'n studie heeft betaald - en hard studeren zal hem ongetwijfeld ook totaal vreemd zijn. of mijn nickname is geen ichat.

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 5 mei 2011 11:10

@In Search Of Sunrise: het is absoluut niet mijn bedoeling mensen in de bijstand aan te vallen. Je zit daar meestal niet zonder reden.

Ik heb alleen weinig behoefte aan mensen die even komen vertellen dat ik het zo slecht nog niet had met mijn inkomsten. Dat weet ik zelf ook wel, daar heb ik namelijk helemaal zelf voor kromgelegen.

En natuurlijk heb je niet alle boeken nodig voor je opleiding die op de lijst staan, natuurlijk zijn er tweedehands boeken, en misschien schelen die twee tientjes per boek wel ongeveer helemaal niks op het geld wat mijn studie per jaar kostte omdat ik andere drukken nodig had en titels die in Nederland amper verkrijgbaar waren. En laptops die meer dan twee jaar meegaan liggen natuurlijk ook niet bepaald op de rommelmarkt.

Maar daar gáát het hier dus helemaal niet over. Het gaat er over dat de DUO tergend traag werkt, nog stugger is dan een stuk bevroren touw, en mensen zoals ik die willen werken naast hun studie (en die ook nog eens gewoon nominaal halen) kei- en keihard het deksel op hun neus flikkert. Lees ook het stuk over de OV uit augustus 2010 nog eens. Zo ga je toch niet om met mensen?

@de rest: waarom ga je lekker politiek correct en met een wijzend vingertje zitten beweren dat ik fout zit? Ik heb dit gelukkig ook al in de zesde alinea van mijn blog toegegeven.

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 11:26]


Door Tweakers user wizzkizz, donderdag 5 mei 2011 11:20

Ik ben het helemaal met je eens dat het een absurde regeling is. Ik vermoed echter dat allemaal bezwaarschriften en procedures je niet gaan helpen. Het gaat je veel energie kosten, frustratie opleveren en het slot van het liedje is dat je gewoon moet dokken. Zo zijn de regels namelijk en voor een echte bureaucraat zijn de regels heilig. Schoppen tegen deze uitvoerders gaat je echt niet helpen.

Je enige hoop kan zijn dat je via de politiek wat bereikt. Mail naar de juiste personen (woordvoerder onderwijs vermoed ik) bij de politieke partijen die in de tweede kamer vertegenwoordigd zijn. Zoek "lotgenoten" en stuur namens jullie allen. Dat is de enige kans die je m.i. hebt. En die is klein, erg klein.

Doe in de tussentijd gewoon wat DUO vraagt en start (zoals hierboven al gesteld is) de procedure voor het (maandelijks) terugbetalen. Dat kan je straks wellicht weer een aantal kopzorgen schelen.

offtopic:
je post is wel goed geschreven en hopelijk lucht het uiten van je frustratie wat op ;)

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 5 mei 2011 11:25

wizzkizz schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 11:20:
Je enige hoop kan zijn dat je via de politiek wat bereikt. Mail naar de juiste personen (woordvoerder onderwijs vermoed ik) bij de politieke partijen die in de tweede kamer vertegenwoordigd zijn. Zoek "lotgenoten" en stuur namens jullie allen. Dat is de enige kans die je m.i. hebt. En die is klein, erg klein.
Ik vrees dat je gelijk hebt, en ik heb het ook al wel een soort van geaccepteerd. Desalniettemin is 7000 euro een flinke hap uit m'n spaarrekening, en het lullige is dat ik om die boete opgelegd te krijgen netto 4000 euro heb verdiend. Dát zuigt gewoon het hardst.

In het gelinkte FOK!-topic zijn onder andere vooral YoshiBigNose en Oksel hard bezig de nodige instanties aan te schrijven. Denk aan Tweede Kamerleden, Ombudsman en studentenrechtenorganisaties.

Wie weet haalt het wat uit, maar waarschijnlijk niet.
offtopic:
je post is wel goed geschreven en hopelijk lucht het uiten van je frustratie wat op ;)
Dank je. :) En ja, het lucht erg op om het eens netjes uit te schrijven. Ik kon vannacht in ieder geval weer goed slapen. :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 11:35]


Door Tweakers user DarkKnight, donderdag 5 mei 2011 11:48

i-chat schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 11:06:
[...]
bah - rijke lui's zoontje zeker? - er zijn ook mensen die AL Hun schoolgeld zelf moeten betalen vanaf dat ze 16 zijn, - werkte ten tijde van mijn stufie (mbo) tijd ook gewoon 20 uur per week... (10 op zaterdag en 10 op zondag), en daar mocht ik 100% van aan studie, kleding en andere zut besteden, - mijn (en velen met mijn) ouders weigerde een lening te nemen om mijn studie te betalen, dus de keuze was simpel, - of je de pleuris werken, of tot je nek in de schulden.
Waar slaat dat nou weer op. Omdat zijn ouders bereid zijn om zijn studie te betalen is hij gelijk een rijkeluis zoon? Nou, heb ik weer wat geleerd over mijzelf. Tipje: Als je ouders gewoon modaal verdienen, dan zijn ze volgens IBG/DUO verplicht om een bijdrage van meerdere honderden euro te doen in de studie van zoon/dochter. Indien de ouders dit weigeren (met een goede reden...) dan kan je dit doorgeven aan DUO en wordt je stufi verhoogd. En voor de duidelijkheid MBO is wel een stuk anders dan HBO/Uni qua kosten/huisvesting/etc, dus sowieso gelden totaal andere regels.
ik mis nog wat zaken: inboedel / brand / schade / etc verzekering bijv. of je wilt als student onverzekerd rond lopen?
Al die verzekeringen zitten vaak in de huur van een studentenkamer. En sowieso zijn die verzekeringen een stuk lager dan de ziektekostenverzekering.
maar zelfs als 1000 euro een hoog bedrag is, wat geeft hen 't recht om hardwerkende mensen zo lomp en ongenuanceerd hard aan te pakken, terwijl er aan de andere kant uitkerings trekkers zijn met een dikke plasma tv (ahum m'n schoonmoeder bijv).
Omdat je geld krijgt waar je geen recht op hebt, doordat je al een fiks bedrag verdient. Voor de duidelijkheid is 1000 euro in maand gewoon veel en vervalt je recht op stufi.
Of zou jij willen dat iedereen die werkt en x bedrag per maand verdient, ook maar een bijstand moeten geven?
Nee de reden dat je uberhaupt stufi krijgt, is omdat niemand verwacht van studenten dat ze verplicht x uur in de week gaan werken om te kunnen leven.
dit zijn gewoon regel-homo's (nofi), zonder eigen herseninhoud.
Het feit dat je je post zo eindigt, zegt eigenlijk al genoeg, maar goed, bij deze heb ik toch maar serieus gereageerd.

@CodeCaster: Zoals je zelf al hebt aangegeven zat je in beginsel fout, dus kan je ze dat niet echt verwijten. Maar ja, dat ze langzaam zijn is algemeen bekend. Dit is trouwens niet helemaal hun eigen schuld, want ze zijn volledig afhankelijk van de Belastingdienst en omliggende diensten en deze zijn nu eenmaal niet al te snel. Zo ontving ik vorige week opeens een blauwe envelop met betrekking tot 2009.
In ieder geval succes met het uitzoeken en regelen van alles.

Door Tweakers user Jaap-Jan, donderdag 5 mei 2011 11:55

Ach DUO, Volgens hun volg ik geen onderwijs meer. Zullen ze op hun neus kijken als ze de brief krijgen van Windesheim dat ondergetekende zijn diploma heeft gehaald. :P

Ik sta gewoon netjes ingeschreven bij Studielink, dus DUO zoekt zelf maar uit wat er bij hun fout is gegaan. :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 mei 2011 11:56]


Door Tweakers user Aganim, donderdag 5 mei 2011 12:12

Blij om te horen dat de overgang van IB-Groep naar DUO in ieder geval de werkwijzes en het competentieniveau van de werknemers van deze instantie geen schade heeft toegebracht.

De IB-groep kwam bij mij destijds vanuit het niets met het bericht dat ik gedurende een bepaalde periode niet ingeschreven zou zijn geweest bij een opleiding. Ik stond in die periode wel degelijk ingeschreven, maar ben gestopt met die opleiding. Blijkbaar hebben ze bij IBG toen maar meteen iedere verwijzing naar het volgen van die opleiding verwijderd uit hun systeem?

Dat bericht kwam inderdaad ook aan met de welbekende dagtekening van 2 weken geleden. Je dient een bezwaarschrift in, waar je vervolgens niets op hoort. Dus maar bellen: 'ja, maar meneer.. Onze reactietermijn van 3 maanden is nog niet verlopen.' Dit uiteraard met een ondertoon die niet verbergt dat men je eigenlijk maar een zeikerd vindt.

Ondertussen mag je echter wel honderden euro's ophoesten, voor een foutje van hun kant. Bezwaar maken schort je betalingverplichting immers niet op.

Uiteindelijk antwoord (en gelijk) gekregen, bijna 4,5 maand* nadat ze het bezwaarschrift hebben ontvangen. Maar het geld dat je onterecht hebt terugbetaald ben je mooi kwijt.
*Let wel: dagtekening wederom 2 weken geleden, dus 4 maanden om te reageren en weer 2 weken om een brief uit hun ivoren toren te krijgen? Ze nemen de term 'snailmail' wel erg letterlijk.

Ik twijfel nog over wat me het meeste dwarszit:
1. Te laat reageren op bezwaarschriften, maar ondertussen wel betalingen verlangen en dreigen met incassobureau's.

2. Als hun briefverkeer komt steevast 2 weken na dagtekening aan. Met uitzondering van betalingsverzoeken en aanmaningen. :(

Door Tweakers user Wiebbe, donderdag 5 mei 2011 13:01

Ja, ik heb er hier ook eentje liggen. Ik heb in 2008 van Januari tot Juni niet gewerkt en mijn opleiding afgemaakt, eind Juni netjes mijn OV ingeleverd en toen meteen een hele mooie baan gekregen..

Met de rest van de helft van het jaar heb ik nu de bovengrens bereikt en mag ik oppeens mijn OV kaart terug gaan betalen..

Terwijl ik hem het eerste half jaar echt nodig had!

zucht.. eerst maar bezwaar aantekenen en kijken wat daar uit komt..

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 5 mei 2011 13:03

@Wiebbe: dan moet je alle loonstroken van 2008 opsturen om te bewijzen dat je geen studiefinanciering meer ontving op het moment dat je over de bijverdiengrens ging.

Het bezwaar met betrekking tot de inkomensperiode moest echter binnen vier weken na 19 februari 5 februari worden verstuurd...

Door Tweakers user bakvis, donderdag 5 mei 2011 16:07

i-chat schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 11:06:
[...]
bah - rijke lui's zoontje zeker? - er zijn ook mensen die AL Hun schoolgeld zelf moeten betalen vanaf dat ze 16 zijn, - werkte ten tijde van mijn stufie (mbo) tijd ook gewoon 20 uur per week... (10 op zaterdag en 10 op zondag), en daar mocht ik 100% van aan studie, kleding en andere zut besteden, - mijn (en velen met mijn) ouders weigerde een lening te nemen om mijn studie te betalen, dus de keuze was simpel, - of je de pleuris werken, of tot je nek in de schulden.
Rijk zijn mijn ouders zeker niet, maar mijn vader heeft vroeger niet voor niets HTS gedaan. Buiten dat heb ik nog een broertje en een zusje, daar wordt ook alles voor betaald. Studenten die ouders hebben die minder verdienen krijgen niet voor niets een aanvullende beurs, wat ik niet krijg. Van die aanvullende beurs kunnen ze deze zaken dan ook (mogelijk niet helemaal, eens) betalen.

Studente hebben het zeker niet slecht in nederland, mijn punt was: als je 1000 euro per maand aan inkomen hebt, en je kunt daar niet van rond komen dan is er misschien iets mis met je levensstijl?
CodeCaster schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:42:
[...]

Dan moeten ze meer werken.

Je vergeet voor het gemak even zaken als tandarts, kleding, inrichting, rijbewijs, onvoorziene uitgaven voor apparaten die kapot gaan, vervoer (een fiets is niet bepaald gratis en als je wekelijks 50 kilometer fietst wil je wel enig comfort), overige verzekeringen, sparen, telefoon, en ... voor mij werd totaal niets betaald.
Als je alles zelf moet betalen dan dan zoek je toch een studenten zorgverzekering uit waar een tandartspakket bij zit? Dit is vaak goedkoper. Inrichting van mijn kamer had ik ook, ik heb maar liefst 300 euro uitgegeven aan mijn inrichting waarvan 200 euro voor een nieuw matras, de rest bijna allemaal gratis gekregen van vrienden en familie!

Ik ben het trouwens wel helemaal met je eens over het verhaal over DUO, wat daar soms gebeurt klopt geen zak van! Ik geef je één tip, ga niet lopen klooten met brieven en telefoontjes, daarmee krijg je het niet opgelost. Ga gewoon naar een van de kantoren toe, daar kunnen ze je vaak veel beter helpen!

Door Tweakers user GeenAngst, donderdag 5 mei 2011 16:45

Gewoon zwart werken mensen ;) Als je de grens dreigt over te gaan

Door Tweakers user Spetsnaz, donderdag 5 mei 2011 17:23

In Nederland mag je ook niet hard werken, hard werken en een bijdrage leveren aan de maatschappij is namelijk strafbaar als student. Doe je dat toch, tja eigen schuld dan zul je de consequenties moeten aanvaarden. Toevallig ben ik bijzonder succesvol in het niet hard werken, het resultaat is dat ik allemaal gratis geld krijg en nu vanachter mijn royale 27 inch iMac 2011 mijn tijd zit te verdoen op tweakers.net, op de achtergrond mijn 40 inch plasma tv aanstaat voor het gezellige achtergrond geluid en net een paar pizza's heb besteld op mijn nieuwe iPhone 4. Met deze levenswijze heb ik vanavond namelijk nog genoeg energie over om naar de kroeg te gaan.

Door Tweakers user TD-er, donderdag 5 mei 2011 19:59

Hierboven is ook aangegeven dat je maar gewoon moet lenen, wat je makkelijk later terug kunt betalen omdat je dan veel gaat verdienen.

Zoals de blogger hier laat zien, zit je zo op 7000 euro en als je hier en daar niet alle peildata haalt, zit je zo over de 10'000 euro en als het echt tegen zit een veelvoud ervan.
Ik ken meerdere mensen die op zo'n 300+ euro per maand aan aflossing vast zitten.
Dat kan een best wel grote belasting zijn op de financien.

Je gaat werken, wilt een huis kopen, misschien een kind erbij. Dan is dat salaris al snel op en dan is aflossen ineens wel een last.

Let hier dus ook op als je een hypotheek gaat nemen, dat de studieschuld niet meegenomen wordt in de bepaling van de hoogte van de hypotheek, maar 300 euro is al snel 30 - 50% van een hypotheek van 2 ton. (afhankelijk van de mate van aflossing)

De hoogte van de aflossing wordt zover ik weet bepaald aan de hand van je inkomen, niet zozeer door de hoogte van je schuld.

Klinkt allemaal wel leuk, 1.5% rente (wist niet eens dat het zo laag was), maar dan nog kan het aflossen wel lastig zijn.
Als je gaat werken zul je niet snel boven de 2500 euro bruto per maand uitkomen en dan heb je zo'n 1700 euro netto over en wanneer je dan dus 2 inkomens hebt, zit je dus kennelijk al snel op zo'n 300 euro aflossing per maand.

Door Tweakers user Spetsnaz, donderdag 5 mei 2011 21:22

Dat is onzin, aflossen mag je op eigen tempo doen zolang het maar afbetaald is binnen 20 jaar, als je meteen 10k wilt aflossen bijvoorbeeld kan dat gewoon.

Door Tweakers user Pascal Saul, vrijdag 6 mei 2011 00:24

De inhoud van alles klinkt me bekend in de oren. Echter staat DUO in zijn recht ondanks dat wij graag anders willen horen. Het probleem is dat de regeling krom is. Als het aan mij ligt moet iedere student gelijk behandeld worden en basisbedrag + OV ontvangen. Zodoende is geen sprake van financiële discriminatie. Dat ze een bijverdiengrens willen stellen op de lening, kan ik wel mee leven. Als je teveel werkt, heb je geen recht op een lening. Die kan je namelijk betalen van je inkomsten uit werk. Werk je niet, kan je meer lening krijgen. De keuze is aan de student of deze tijdens zijn studie wel of niet wil werken en in welke mate of later de lening wil terugbetalen. De OV moet hier gewoon buitenstaan of i.c.m. de lening maar dan wel volgens rekenmodel zoals met de zorg/woon toeslag. Ik denk dat iedereen daar wel mee kan leven :)

Verder heb ik trouwens al mijn prestatiebeurs/OV/lening/boetes al terug betaald ondanks dat mijn studie nog niet helemaal is afgerond. Dit geld staat nu te wachten op mij bij de DUO-bank met een veel aantrekkelijker rente ;) Alleen de studie nog even afronden en ik krijg mijn geld weer terug.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, vrijdag 6 mei 2011 10:50

CodeCaster schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 09:42:
[...]

Dan moeten ze meer werken.

Je vergeet voor het gemak even zaken als tandarts, kleding, inrichting, rijbewijs, onvoorziene uitgaven voor apparaten die kapot gaan, vervoer (een fiets is niet bepaald gratis en als je wekelijks 50 kilometer fietst wil je wel enig comfort), overige verzekeringen, sparen, telefoon, en ... voor mij werd totaal niets betaald.

Achteraf had ik dat extra geld beter kunnen lenen, dan had ik het ook terug moeten betalen, maar dan zonder achterlijke verhoging van 80 euro per maand voor m'n OV. Dus inderdaad:

[...]


[...]

3500 euro voor 2008 (2600 te veel verdiend, 900 OV) en voor 2009 hetzelfde verhaal.

[...]

Nee, dat kan maar tot een half jaar nadat het betreffende jaar is verstreken. Daarom ben ik ook zo pissig dat ze er nu pas mee komen, want voor 2009 kan ik het ook niet meer corrigeren.
Ik weet niet, maar ik betaal alleen mijn verzekeringen niet, maar kan van 4500 euro + uitwonende stufi rondkomen, dus zo'n 7650 euro per jaar. Neem voor zorg en dergelijke verzekeringen 200 euro per maand dan kom je op nog eens 2400 euro extra dus 10.050 euro.
Naar mijn weten mag je 10.000 euro per jaar (of daaromstreeks) bijverdienen. Iets zegt mij dat je best minder had kunnen werken om rond te komen, zeker als ik zie dat ik over het algemeen nog wel wat geld overhoudt en leuke dingen doe.

Eigen schuld dikke bult, duidelijk iets wat je had kunnen weten. Wees blij dat het nu gebeurt en niet met je "echte" werk, dan was je nog veel harder de sjaak geweest. niet bij DUO, maar bij de belastingdienst.

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 6 mei 2011 13:37

Ja leuk voor jou kerel, dat jij wel rond kan komen van dat geld. Ken je mijn hele situatie? Dacht het niet nee. Nogmaals, ik ga me hier niet verantwoorden over mijn inkomsten en uitgaven. Neem maar gewoon aan dat ik van duizend euro netto destijds net aan kon rondkomen volgens mijn levensstandaard, en daarom meer werkte om nog wat te kunnen sparen.

Ik heb hierboven al een paar keer aangegeven dat het niet om het te veel verdienen gaat, want dat heb ik inderdaad helemaal zelf gedaan, maar om het wanstaltige gedrag van de DUO en de kromme regels.

Maar steek je kop maar in het zand en ga maar als een kleuter "eigen schuld dikke bult" roepen, als jij je daar beter door voelt. :) En inderdaad, ik hoor alleen wat ik wil horen, want zeg nou zelf, heeft iemand wat aan jouw reactie?

Wat Pascal Saul boven jou zegt klinkt toch een stuk reëler?
bakvis schreef op donderdag 05 mei 2011 @ 16:07:
Ik ben het trouwens wel helemaal met je eens over het verhaal over DUO, wat daar soms gebeurt klopt geen zak van! Ik geef je één tip, ga niet lopen klooten met brieven en telefoontjes, daarmee krijg je het niet opgelost. Ga gewoon naar een van de kantoren toe, daar kunnen ze je vaak veel beter helpen!
Het is de enige weg die de DUO aanraadt. Je moet bezwaar aantekenen, anders moet je sowieso betalen en hoor je nooit meer wat van ze.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 mei 2011 13:45]


Door Tweakers user WeeJeWel, zaterdag 7 mei 2011 11:25

Joh, als je meer dan 13.000 verdient heb je je StuFi ook niet echt nodig hè.

Door 3DDude, zondag 8 mei 2011 01:25

WeeJeWel schreef op zaterdag 07 mei 2011 @ 11:25:
Joh, als je meer dan 13.000 verdient heb je je StuFi ook niet echt nodig hè.
Wat is dat nou voor gare reden?
Als hij ervoor kiest om gewoon normala te werken en geld te verdienen en niet 24/7 te fluimen zoals andere studenten. Dan mag je vind ik best wat geld verdienen.
Je weet helemaal niets van zijn situatie (afziende dat hij dus studeerd) dus misschien heeft hij het geld wel juist nodig..

Maar nee in dit mooie Nederland wordt je al gestraft als je meer dan 20.800 euro o.i.d. hebt gespaard (vermogensrendementheffing he..)

DUO is ook gewoon een faalbedrijf ik heb ook gezeik gehad met mijn OV je kan bellen wat je wilt maar het beste is gewoon langsgaan.
Bellen = oncompetente mensen aan de telefoon krijgen, = gelijk aan faal :P
mailen = misschien ooit worden gelezen.

Brief versturen: aangetekend, bezwaar enz aangetekend.
Verder gewoon langsgaan dat is het enige wat werkt. (ok en dan duurt het nog een tijd voor ze het fixen en / of snappen haha)

Door Tweakers user Dutchmania, zondag 8 mei 2011 17:12

Zelf door toedoen van DUO veel problemen met mijn vader gekregen.

Omdat mijn vader meer is gaan verdienen heeft DUO doodleuk gezegd dat ik daardoor alleen nog maar de basisbeurs krijg en dat mijn vader kan bij dragen aan de kosten van mijn studie (ouders gescheiden).
Op deze brief staat alleen doodleuk dat deze bijdrage NIET verplicht is.
Nou zegt mijn vader dat dit komt door een fout ingevulde belastingaangifte maar ik ben nu wel de klos.
DUO wil van niets weten aangezien de fout niet bij hun ligt.

Dit was al meer dan een jaar geleden en nu heb ik al twee keer tegen over hem gestaan in de rechtszaal om de alimentatie te verhogen .

Dus tegen mijn vader natuurlijk een grote "up yours!" maar ook deels tegen de DUO !

Door Tweakers user lemming_nl, maandag 9 mei 2011 09:28

@Dutchmanic, de DUO heeft daar gewoon regelingen voor. Als je ouders niet willen betalen kan je je aanvullende beurs terugkrijgen. Kost wat moeite en je wordt misschien niet al te populair bij je vader maar het kan wel.

[Reactie gewijzigd op maandag 9 mei 2011 09:28]


Door Tweakers user Scott, maandag 9 mei 2011 09:43

Het gaat al fout bij die hele bijverdiengrens, belachelijke regel. Als jij opgroeit in een gezin waarin luxe hoog in het vaandel staat, dan ben je gewend aan een bepaalde leefstijl, en als je bereid bent hard te werken om die leefstijl voort te zetten en niet opgevouwen in een kamer met een zwartwit-tv wil zitten, is dat jouw keuze. Het is niet aan hen te beslissen hoe jij leeft.

Maar goed, zo is de regel nou eenmaal en DUO voert die regel alleen uit, dus voor 2008 zeg ik: helaas, maar het is je eigen fout, en gelukkig zie je dat zelf ook in. Voor 2009 is het een lastiger verhaal. Het is immers nog altijd je eigen verantwoordelijkheid te zorgen dat je cijfers kloppen, maar het is ook niet in de haak dat je je eigen fout niet kunt corrigeren omdat zij zo traag zijn...

Door Tweakers user yohan, zondag 15 mei 2011 11:27

Wat een logge club is het ook. Nog geen reactie op je bezwaar zeker?

Door Tweakers user CodeCaster, zondag 15 mei 2011 19:28

Ja, ik heb van beide bezwaarschriften een ontvangstbevestiging ontvangen. Nu hebben ze nog een week of twaalf om erop te reageren, ondertussen mag ik gaan betalen.

Door Han, dinsdag 24 mei 2011 22:47

Hoe herkenbaar is dit stuk!

Net te horen gekregen dat ik, omdat ik volgens DUO niet een brief van 3 A'4tjes heb gestuurd om bezwaar te maken, nog even 3000 euro mag betalen over 2008! 2008! Hoe langzaam werk je dan als instantie? Heb je dan je onbekwaamheid al niet bewezen?!

Ik ben toch van mening dat er iets moet gebeuren tegen deze instantie. Het is te gek voor woorden. In tijde van crisis gaat de overheid niets te ver om mensen een poot uit te draaien. En dan het liefst mensen die hard werken, want die hebben geen tijd om te demonstreren.

Als je hard werkt in dit land betaal je meer! Zo is het en velen weten dan ook wat hen te doen staat: je hand ophouden en achterover leunen. Onrechtvaardig is nog zacht uitgedrukt. Ik vind het eerder misdadig!

Door pieter, donderdag 26 mei 2011 00:08

Helemaal eens met Han, Pascal en CodeCaster,

Heb hetzelfde gezeik met DUO over 2008.

Duidelijk stuk van Pascal:
De inhoud van alles klinkt me bekend in de oren. Echter staat DUO in zijn recht ondanks dat wij graag anders willen horen. Het probleem is dat de regeling krom is. Als het aan mij ligt moet iedere student gelijk behandeld worden en basisbedrag + OV ontvangen. Zodoende is geen sprake van financiële discriminatie. Dat ze een bijverdiengrens willen stellen op de lening, kan ik wel mee leven. Als je teveel werkt, heb je geen recht op een lening. Die kan je namelijk betalen van je inkomsten uit werk. Werk je niet, kan je meer lening krijgen. De keuze is aan de student of deze tijdens zijn studie wel of niet wil werken en in welke mate of later de lening wil terugbetalen.

helemaal mee eens

Door Tweakers user Radeoxx, zondag 5 juni 2011 16:55

Han schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 22:47:
Hoe herkenbaar is dit stuk!

Net te horen gekregen dat ik, omdat ik volgens DUO niet een brief van 3 A'4tjes heb gestuurd om bezwaar te maken, nog even 3000 euro mag betalen over 2008! 2008! Hoe langzaam werk je dan als instantie? Heb je dan je onbekwaamheid al niet bewezen?!

Ik ben toch van mening dat er iets moet gebeuren tegen deze instantie. Het is te gek voor woorden. In tijde van crisis gaat de overheid niets te ver om mensen een poot uit te draaien. En dan het liefst mensen die hard werken, want die hebben geen tijd om te demonstreren.

Als je hard werkt in dit land betaal je meer! Zo is het en velen weten dan ook wat hen te doen staat: je hand ophouden en achterover leunen. Onrechtvaardig is nog zacht uitgedrukt. Ik vind het eerder misdadig!
Het is helemaal niet onrechtvaardig en al helemaal niet misdadig. Regels zijn regels. De DUO krijgt de inkomstengegevens van 2008 pas in 2009, en de definitieve gegevens in 2010. Daarna gaan zij aan de slag en krijg je dus in 2011 bericht over 2008. Regels zijn regels.

Reageren is niet meer mogelijk