Reclame is dood, leve de reclame. En vaarwel privacy.

Door CodeCaster op woensdag 13 juli 2011 15:00 - Reacties (17)
Categorie: Media, Views: 5.827

Afgelopen week zag ik, tegen alle trends die kaalheid propageren in, reclame voor een tandenborstel met 37% meer haren. Echte mannen gebruiken natuurlijk alleen kale tandenborstels, want geef toe: hoe minder haar hoe sneller je het in je mond steekt, toch?

Of kauwgom met microgranulen? Ja, die moet ik hebben! Cola in de kroeg heet geen cola meer maar postmix, een doos is een collo en als een virus niet in z'n eentje is heten ze virii. Wait, what? Ja, zie mij eens vol van reclame-educatie potjeslatijn uitkramen zodat je wil kopen wat ik aanprijs!

Op een gegeven moment zijn we allemaal slaven van 's werelds grootste fabrikanten. De hele wereld is één grote consumptiemaatschappij en iedereen loopt achter de producenten aan. Ieder merk wil je doen geloven dat je niet zonder hen kan. Dit werkte in de achtergestelde jaren vijftig misschien nog, toen de kerk de baas was en je je geld iedere maand braaf naar de overheid bracht, maar tegenwoordig kan dat echt niet meer. Je wil exact betalen voor wat je gebruikt en geen cent meer, en als het goedkoper kan kom je daar zelf wel achter. Of stel ik me de doorsnee consument toch te mondig voor?

Het web draait echter op reclame. Als je als website niet ten onder wil gaan aan je eigen populariteit (hosting en dataverkeer kost nu eenmaal geld) zul je toch op een of andere manier geld moeten zien te verdienen aan je bezoekers. Op dit punt loop ik echter tegen een enorm groot probleem aan:
Massareclame is dood.
Je kunt dit al zien op televisie. Ik hoef na het tekenen voor een nieuwe leasewagen de komende paar jaar geen reclames te zien voor de nieuwste Golf en ik stink niet tussen m'n benen dus die Lactacyd mag je ook houden. Cholesterol geloof ik niet in dus de light-boter die naar roomboter ruikt mag je ook rectaal inbrengen bij een ander en nee! Ik ben niet de beheerder van het pand dus het zal me aan m'n reet roesten dat de stroom misschien goedkoper kan en dat jij het zeker zou doen - ik huur toch all-in. Niet alleen ik stoor me gruwelijk aan dergelijke reclames (voor zover ik nog televisie kijk), maar een steeds grotere groep mensen slaat, uit pure noodzaak omdat ze immers geen drie uur willen kijken naar een film die anderhalf uur duurt, aan het opnemen en timeshiften met een harddiskrecorder. Met als gevolg dat de reclameblokken die toch al door een afnemende groep gebruikers worden bekeken steeds langer worden om hetzelfde bedrag op te brengen. Zoals een wijs man al eerder verkondigde: er zitten verdomme stukken film tussen m'n reclame!

Websites doen dit in sommige gevallen niet veel beter. Waar veel reclame erg lijkt op televisiereclame (newsflash voor reclamemakers: het web staat niet gelijk aan televisie) zijn echter een handvol sites hier gehaaider in: zij leveren persoonlijke reclame.

Deze vorm van adverteren is wel booming business. Als jij net op Hyves je status in 'vrijgezel' hebt veranderd en er komt een popup met een handvol wulpse dames in beeld die je vertellen dat het vanavond Ladies' Night is in de kroeg bij jou om de hoek en dat je welkom bent dan weet ik wel zeker dat je drie keer op de ad klikt. Ik wel in ieder geval.

Sommige sites maken hier al gebruik van. Ik noem een Bol.com: als ik op hun site artikelen aan het bekijken ben geweest en vervolgens op een andere website een advertentie zie van Bol, dan zie ik daar de producten die ik het laatst heb bekeken. Dat is slim, want dan word ik nog even herinnerd aan wat ik misschien toch wel nodig denk te hebben.

Het probleem dat hierbij optreedt is natuurlijk dat alle adverteerders die op deze manier reclame willen maken wel wat van je moeten weten. Niet alleen welke producten je bekijkt, anders zou je alleen reclame zien van sites waar je al op geweest bent, maar verder moeten ze dus ook weten hoe oud je ongeveer bent bijvoorbeeld, wat je geslacht is, waar je woont en verder allerlei andere persoonlijke informatie zoals je hobby's, je inkomen en je burgerlijke staat. Op basis van deze informatie wordt een profiel van jou gemaakt, waardoor er enkel voor jou relevante reclame getoond kan worden.

Of stel je bijvoorbeeld voor dat een On Demand-film niet vijf maar één euro kost, omdat de site via je IMDB-profiel weet welk soort films je leuk vindt, die je dan ook direct te zien krijgt wanneer ze uit zijn. Bijvoorbeeld de trailer, voordat de door jou uitgezochte film begint. Daarna wil je die nieuwe film toch ook zien?
Social media, evil or genius?
Maar sites moeten deze koppeling van gegevens dus onderling regelen. Facebook is hier enorm hard mee bezig en de adverteerders staan in de rij. Nu hoef ik hopelijk niet uit te leggen dat het onverstandig is om privégegevens op te slaan bij een instantie die geen ander doel heeft dan hiermee geld te verdienen, maar laat mensen spelletjes spelen en ze vullen nog hun bankrekeningnummer in ook.

Ook Google kon hier natuurlijk niet in achterblijven en is dan ook briljant hard bezig door met Google+ al hun diensten te koppelen. Ik denk echter dat men na de Facebook-hausse een beetje sociaal oververmoeid gaat raken. We willen niet al onze gegevens en foto's nógmaals op een site gaan zitten invoeren, zeker niet als die foto's en blogteksten daarna gewoon van Google worden. Oh, weet je nu pas waarom het vinkje bij "Upload all pictures I take to Google+" standaard aan staat wanneer je de Android-client voor Google+ voor het eerst opstart?
(On)mogelijkheden
Maar wat is dan het alternatief? Moet er één grote, door de overheid beheerde profielenbank komen, om neutraliteit te waarborgen? Dat je eenmalig je profiel invult, wat mij betreft via DigiD, en dat je vervolgens bij je internetprovider inlogt met je bsn om zo op alle (in ieder geval Nederlandstalige) websites persoonlijke reclame te zien? En ook nog eens gekoppeld aan je smartcard voor digitale televisie zodat je een gepersonaliseerd reclameblok te zien krijgt? Alsjeblieft niet, zeg.

En ook wordt de eerder genoemde reclame van derden straks flink beperkt? Volgens de Tweede Kamer mag er straks (als de wijziging de Eerste Kamer al passeert) geen third-party informatie meer worden opgeslagen. Maar als jij tussen de boeken doorbladert op Bol.com, plaatst Bol toch een first-party cookie met de door jou bekeken boeken, of een ID wat naar jouw boodschappenmandje linkt? In de advertentieruimte die Bol vervolgens op een andere site huurt, hoeft 'ie alleen maar dat (zelf gezette) cookie weer uit te lezen, en voilá: hij weet weer wie jij bent. Omgekeerd moet er dan alleen eerst gevraagd worden óf hij een cookie mag opslaan (of data mag terugsturen naar Bol), dus er wordt alleen geblokkeerd dat Bol in dit geval ook weet welke producten jij op de externe site hebt bekeken.
Conclusie
Is er wel een conclusie aan dit (toegegeven, wellicht wat warrige) verhaal? Ik kan niet in de toekomst kijken. Ik weet wel dat reclame nodig is, maar ik denk ook dat het in z'n huidige vorm niet lang meer houdbaar is. Anderzijds wil ik absoluut geen privacy opgeven om zo minder te hoeven te betalen voor het gebruik van het web, noch televisie.

Moet er wellicht een vinkje komen op de sites die jouw informatie verkopen aan adverteerders, waarmee je per categorie kunt aangeven welke gegevens ze mogen gebruiken? Een soort Ja/Nee-sticker?

"Ja, wel advertenties voor reizen, computerhardware en bier"
"Nee, geen advertenties voor verzekeringen, auto's en producten voor vrouwen"http://codecaster.nl/got/rmb/star1.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.pnghttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Windows Communication Foundation 09-'11 Windows Communication Foundation
Volgende: Netneutraliteit 06-'11 Netneutraliteit

ReactiesDoor Tweakers user zkiwi, woensdag 13 juli 2011 15:22

Ik wil ook zo een stikker.

Door Tweakers user John_Glenn, woensdag 13 juli 2011 15:26

Moet er wellicht een vinkje komen op de sites die jouw informatie verkopen aan adverteerders, waarmee je per categorie kunt aangeven welke gegevens ze mogen gebruiken? Een soort Ja/Nee-sticker?
Nee, daar zou ik weinig vertrouwen in hebben. En het werkt natuurlijk ook heel anders dan een ja/nee-sticker: als de krantenjongen mijn nee/nee-sticker negeert, dan weet ik dat meteen want dan ligt er spam in de bus. Maar hoe weet ik of de ad-server zich aan mijn voorkeuren houdt? Een betrouwbare oplossing voor het probleem moet dus bijna per definitie client-side draaien.

Ik ben een beetje aan het klooien geweest met NoScript's Application Boundary Enforcer, waarmee een deel van het probleem aan te pakken is: je kan er bijvoorbeeld mee voorkomen dat zo'n Bol-cookie uitleesbaar is als je op een bepaalde andere site bent (een site waarvan je niet wil dat ze weten wat jij voor boeken leest?). Het is een vreselijk gedoe om bruikbare regels op te zetten, en er moet nog een hoop gebeuren voor het mainstream bruikbaar is, maar ik denk wel dat het in principe de beste insteek heeft.

Tot slot een aardig linkje: http://donttrack.us/

Door Tweakers user densoN, woensdag 13 juli 2011 15:29

Toen ik 2 jaar geleden in Amerika was moest ik zeggen dat het reclame model wat ik daar zag me veel meer aan sprak (ieder kwartier een micropauze). Of dit kwam doordat dit voor mij vernieuwend was weet ik niet, wel weet ik dat ik me een stuk minder stoorde en ook niet de neiging had om te gaan zappen.

Ik ben het met je eens dat de huidige commerciele Nederlandse zenders hun klanten in de handen van de 'piraten' jagen door films uit te strijken over 3-4 uur om vervolgens op te kunnen vullen met programma vooruitzichten, reclames en het nieuws (misschien nog wel het meest vervelend).

Maar ik betwijfel dat het haalbaar om voor iedere gebruiker een eigen 'profiel' te creëren binnen live tv, veel media apparaten worden daarnaast ook gedeeld met anderen.

Je geeft zelf overigens al het antwoord op het probleem m.b.t. internet advertisement. Centralisering neemt een te groot risico met zich mee en decentrale opslag gebeurd nu al.

Door Tweakers user Patriot, woensdag 13 juli 2011 15:52

Ja, die moet ik hebben! Cola in de kroeg heet geen cola meer maar postmix, een doos is een collo en als een virus niet in z'n eentje is heten ze virii. Wait, what? Ja, zie mij eens vol van reclame-educatie potjeslatijn uitkramen zodat je wil kopen wat ik aanprijs!
Ok, ik kijk al een tijdje geen TV meer dus ik zou het niet zeker weten, maar die termen hebben toch niks met reclame te maken? Postmix is gewoon het principe van siroop en koolzuurhoudend water mengen bij het tappen van een drankje (en dat gaat niet alleen op voor cola), dus als ze nog uit de fles schenken dan is het geen postmix hoor :+ En een collo is iets waar vooral de vakkenvullers mee te maken hebben.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 13 juli 2011 16:54

Wat te denken van die bakken met (veelal gedoogde) sluikreclame. Soms volledig met merknaam in beeld maar vaak alleen zeer herkenbare kenmerken. Eigenlijk mag het niet maar we doen het lekker toch in tv-land.

Er zijn ook regels voor reclamezendtijd. Maximaal een x aantal minuten per uur. De zenders zijn echter van mening dat programmainformatie (hun eigen reclame) hier niet onder valt. En "dit programma is mede mogelijk gemaakt door...." is natuurlijk ook geen reclame maar een informatieve mededeling.

Beroepsmatig adverteer ik veel (ik weet het, veel is relatief maar het gaat toch om een paar duizend euro per maand). Het lokale krantje (oplage 30.000) vraagt voor een kleine advertentie al snel 100 euro.... en dan heb ik het niet over een volle pagina maar een groot uitgevallen postzegel. Maar het kan nog erger: adverteer eens in de telefoongids. Volledig achterhaald concept (althans in mijn branche) maar het kost me wel een half maandsalaris voor een landelijke advertentie.

Uitgevers en netbeheerders zijn erg slecht in het bedienen van hun abonees. Ze zien adverteerders als klanten en juist daar gaat het fout.... pas als de kijkcijfers serieus in gevaar komen sturen ze bij. En zolang de kijkcijfers (mede) bepaald worden door corrupte programmaraden en zenderdirecteuren veranderd er voorlopig weinig.

Door Tweakers user Sissors, woensdag 13 juli 2011 16:54

Ook Google kon hier natuurlijk niet in achterblijven en is dan ook briljant hard bezig door met Google+ al hun diensten te koppelen.
Deze vond ik daar wel goed over:
http://cheezfailbooking.f...ok-fails-playing-dumb.jpg


@RetroX, je hebt op TV ook het omgekeerde, het compleet doorslaan in het blokkeren van iets dat met reclame te maken heeft.
Laatst een keer bij mythbusters iets met een stuntvliegtuig, en die dingen staan nogal vaak vol met reclame, ook in dit geval. Dus waren continue als er een shot van de bovenkant van het vliegtuig was (of onderkant, half vergeten) de vleugels compleet geblurred zodat je maar geen reclame kon zien.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 juli 2011 16:56]


Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 13 juli 2011 17:05

furby-killer schreef op woensdag 13 juli 2011 @ 16:54:
[...]
Laatst een keer bij mythbusters iets met een stuntvliegtuig, en die dingen staan nogal vaak vol met reclame, ook in dit geval. Dus waren continue als er een shot van de bovenkant van het vliegtuig was (of onderkant, half vergeten) de vleugels compleet geblurred zodat je maar geen reclame kon zien.
Inderdaad, volledig irritant. Wat dacht je trouwens van "alternatieve logo's". In bijna elke kinderserie heeft een computer een fel gekleur logo van een peer. En dat zou geen reclame zijn?

Door Tweakers user Neo_TGP, woensdag 13 juli 2011 17:32

ik heb geen abonnement meer op TV, de coax hangt ook gewoon los achter de TV.. Met de huidige hoeveelheid reclame kunnen ze de pot op. De series die ik wil zien download ik wel gewoon (wil er best voor betalen, maar helaas is daar in NL nog geen fatsoenlijke aanbieder voor).

En wat mij dan vooral opvalt is dat in een poging zichzelf te redden maken de media bedrijven het zichzelf alleen maar lastiger door het probleem waardoor mensen bij ze wegrennen alleen maar groter te maken :S

Door Tweakers user Morphogenesis, woensdag 13 juli 2011 18:36

Briljant stukje tekst, complimenten.
Ik kan me er helemaal in vinden :)

Je mag wmb wat frequenter schrijven. Ik vind je blog erg interessant :)

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 13 juli 2011 20:35

Leest lekker weg. Herkenbaar ook. Alle privacy-issues mbt persoonlijke/getrackte reclame op websites zijn al op te lossen door geen thirdparty-cookies toe te staan. Ik draai zelf een cookieblocker, en bij hoge uitzondering laat ik cookies staan (alleen frequent bezochte sites die inlognaam nodig hebben). Alleen firstparty word dus toegestaan, en dan nog alleen als ik dat wil.

Toen ik een jaar geleden op zoek was naar een ereader in een 'cleane' firefox-install zonder de cookiesafe addon werd ik ineens van de ene op de andere site (ook die niets met ereaders te maken hadden) gevolgd door reclame voor ereaders. Dat gevoel vergeet ik niet weer, paranoia word ik daarvan...

Er moet een abonneerfunctie op bloggers komen, sommige blogs wil ik blijven volgen, maar ik vergeet altijd de namen van de schrijvers en dan moet ik er met toeval weer tegenaan lopen. Ik wil bookmarkfunctie zoals voor topics!

Door Tweakers user X-DraGoN, donderdag 14 juli 2011 09:29

Geen sociale media gebruiken = geen profiel = geen targeted ads
Maar dat is natuurlijk veel te kort door de spreekwoordelijke bocht, ik merk zelf ook wel dat er nog steeds targeted ads gestuurd worden naar mij zelfs al heb ik geen profiel op een sociale netwerk site. 't is allemaal niet te vermijden buiten door cookies/javascript/... te disablen en via een anon proxy te surfen. Maar wie garandeert dat die anon proxy ook niets opslaat?

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 14 juli 2011 10:53

X-DraGoN schreef op donderdag 14 juli 2011 @ 09:29:
Geen sociale media gebruiken = geen profiel = geen targeted ads
Maar dat is natuurlijk veel te kort door de spreekwoordelijke bocht, ik merk zelf ook wel dat er nog steeds targeted ads gestuurd worden naar mij zelfs al heb ik geen profiel op een sociale netwerk site.
Google Analytics draait op iets van 70-80% van de sites die ik bezoek. Heel veel sites laden natuurlijk ook iets van Doubleclick (ook al Google!) of een ander groot ad-netwerk. Die bedrijven kunnen (tenminste in theorie) een veel beter inzicht in je interesses krijgen dan je ooit zelf in een profiel zou zetten...
't is allemaal niet te vermijden buiten door cookies/javascript/... te disablen en via een anon proxy te surfen. Maar wie garandeert dat die anon proxy ook niets opslaat?
Da's inderdaad ingewikkeld. Je komt een heel eind met Tor, maar praktisch is natuurlijk anders...

Door Tweakers user H!GHGuY, donderdag 14 juli 2011 13:04

Wat is er mis met gewoon _GEEN_ reclame?

Als ik een nieuwe tandenborstel wil, om bij je voorbeeld te blijven, dan ga ik wel naar de winkel.
Of als ik een boek wil, dan zoek ik het zelf wel op.

We leven in "the age of information". Als ik iets wil dan zoek ik het wel. Ik heb lak aan het opdringen van al hun "innovatieve" gerecycleerde producten. Ik beslis zelf wel. Geef me gewoon een manier om te vergelijken.

Mochten ze nu eens beginnen met het semantische web verder te ontwikkelen dan kon ik het boek dat ik zo graag las invullen en zoeken naar boeken met overeenkomsten.

Bottom line: blijf gewoon van mijn privé-gegevens. Ze heten niet voor niets "PRIVE"-gegevens.

Door Tweakers user densoN, donderdag 14 juli 2011 14:25

Wat is er mis met gewoon _GEEN_ reclame?

Bottom line: blijf gewoon van mijn privé-gegevens. Ze heten niet voor niets "PRIVE"-gegevens.
Dus alle websites die geen betaalde producten/diensten aanbieden moeten maar gewoon ophouden met bestaan? Of wil je liever gewoon een abonnement afsluiten bij iedere informatieve webpagina die je bezoekt?

Wees gewoon een realist en leg je erbij neer dat alleen de zon voor niets op gaat.

Je hebt nog altijd de keuze om geen gebruik te maken van internet als je zo bezorgt bent om je privé gegevens.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juli 2011 14:26]


Door Tweakers user Stoney3K, maandag 18 juli 2011 16:25

Om eerlijk te zijn heb ik liever reclame die nog een beetje gericht is dan alleen maar blinde advertenties die 'hopen' dat ik er maar op in ga.

Nee, ik hoef geen nieuwe autoverzekering, vers maandverband, nieuw wasmiddel of Gucci-geurtjes. Dat zou verder prima te negeren zijn als het een beetje subtiele reclame is (een stilstaande ad-banner kijk ik gewoon overheen), maar het zijn juist die ongerichte advertenties die maar per sé denken dat je ernaar moet willen kijken. Wat uiteindelijk resulteert in snoeiharde reclamespots op TV en advertenties die een hele website onbereikbaar maken.

Dan heb ik liever dat er iets van profiling over me wordt bijgehouden en dat daar wel controle over is. Dus niet dat iedere gek bij mij mag data-minen, maar dat een aantal dingen die ik bewust openbaar wil maken, ook gewoon in een profiel kunnen worden opgeslagen. Dan ben ik in ieder geval van de L'Oreal en Always-reclames af.

Door Tweakers user MsG, vrijdag 29 juli 2011 12:22

Ik wil juist geen gepersonaliseerde reclame. Dat zet mij aan tot mogelijke aanschaf van dingen die ik uit mezelf helemaal niet had gehoeven of gewild. Leve de statische niet-aansluitende reclame.

Reageren is niet meer mogelijk