Ray Ozzie verlaat Microsoft

Door CodeCaster op dinsdag 26 oktober 2010 09:15 - Reacties (16)
Categorie: Tech, Views: 3.649

Ray Ozzie, bekend als Chief Software Architect van Microsoft en daarvoor als bedenker van Lotus Notes, heeft te kennen gegeven dat hij zijn werkgever vaarwel gaat zeggen. In een afscheidsmail op zijn blog stipt hij een aantal punten aan, die ik hier wil samenvatten.

Vijfjaarlijkse cyclus
Ten eerste noemt hij dat volgens hem ongeveer iedere vijf jaar een keerpunt in de informatietechnologie wordt bereikt waarna de hele markt verandert. Zo schreef hij vijf jaar geleden The Internet Services Disruption, waarin de releases van Visual Studio 2005, SQL Server 2005 en de Xbox 360 werden genoemd. Stuk voor stuk briljante producten van Microsoft, en dat zeg ik, niet hij. Lees het artikel voor de sprongen die iedere vijf jaar voorafgaand aan 2005 zijn gemaakt. Stuk voor stuk baanbrekend.

De Cloud
Verder hint hij naar het "naar de cloud gaan" van OS en applicaties, onder andere Office 365 (schrijf je in voor de bèta!) en Azure. Ook roemt hij Microsoft vanwege het steeds opener wordende karakter, wat zich vertaalt in formaten het Open Font Format en Open XML Format, maar ook in Port 25 en Codeplex.

Dankzij het steeds breder beschikbaar worden van mobiele breedbandnetwerken (3G/4G) komt de "fat client-loze wereld" steeds dichterbij. Met het naar de cloud verplaatsen van applicaties en diensten zullen we teruggaan naar een terminal-achtige verbinding waarbij de client weer klein, goedkoop en bovenal mobiel zal worden.

Het einde van Windows in zicht?
Halverwege november 2010 bestaat Windows als besturingssysteem alweer 25 jaar, een belangrijke mijlpaal. Volgens Ozzie zijn we (te?) gewend geraakt aan het "besturen" van een computer met programma's, door deze te installeren en te gebruiken, waardoor we te verweven zijn met de computer zelf.

Het voordeel van deze verwevenheid is het kunnen garanderen van langdurige ondersteuning doordat de programma's langdurig door veel mensen zullen worden gebruikt. Door echter laag op laag op laag te bouwen wordt op een gegeven moment een glazen plafond bereikt.

Altijd en overal bereikbaar
Dankzij de cloud en spreiding van verantwoordelijkheden en complexiteit hebben we straks niet alleen geen PC's meer nodig, maar ook kunnen installatie-media de deur uit. Toegegeven, Steam is van 2003 en MSDN bestaat ook al even, maar straks hoeven we helemaal niets meer te installeren. Twee klikken en het wordt opgestart vanuit de cloud. Ook compatibiliteitsproblemen behoren hiermee tot het verleden en we hoeven ons nooit meer af te vragen waar onze documenten ook alweer staan, want ook die staan in de cloud.

Behalve met een PC met een browser kunnen we straks met een telefoon met (bijvoorbeeld) Windows Phone 7 ook met de cloud verbinden. Documenten en e-mail lees je met het grootste gemak onderweg of op het toilet of waar dan ook, want het apparaat is ervoor gemaakt om met de cloud te verbinden. En niet alleen telefoons, maar ook reclamedisplays, schermen die het actuele weer tonen (je zal eens naar buiten moeten kijken!) en verschillende vormen van informatie-streaming zal met een willekeurig apparaat kunnen gebeuren omdat alle apparaten op basis van gebruik met de cloud zullen worden ontworpen.

What's next?
Wat kunnen we de komende vijf jaar dan verwachten, volgens Ray, als we de afgelopen 25 jaar in ons achterhoofd houden? Niemand kan het voorspellen, maar als je het kan bedenken, moet je het ook zeker doen. Kijken naar en dromen van de toekomst heeft de mensheid al vaker gered uit crises...

Lees zijn volledige verhaal hier.


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Gezelligheid kent geen tijd 11-'10 Gezelligheid kent geen tijd
Volgende: Satire 10-'10 Satire

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 26 oktober 2010 09:15

Zo kan het dus ook. ;)

Door Tweakers user Rhapsody, dinsdag 26 oktober 2010 09:16

Het is eigenlijk wel grappig dat we door de jaren heen van thin-client naar fat-client naar thin-client gaan :P

Door Tweakers user Elephtera, dinsdag 26 oktober 2010 09:25

Dankje voor het samenvatten. Een stuk prettiger dan het hele artikel lezen zo s ochtends vroeg.
Door Tweakers user Comp_Lex, dinsdag 26 oktober 2010 10:24

Kijken naar en dromen van de toekomst heeft de mensheid al vaker gered uit crises...
Helaas kijkt bijna niemand naar de toekomst.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 26 oktober 2010 10:33

maar ja dat is een Only Horror euhh. een bobwarley-post

bobwarley post(s) (de ~) weblog item waarin een eenzijdige mening als feit wordt gepresenteerd waarbij vooral het gebrek aan reactiemogelijkheid en de trollfactor moeten moeten zorgen voor de overtuiging bij de lezer dat juist ZIJN posts DE waarheid verkondigen.

synoniemen: troll-post, firstpost,

Door Tweakers user mgizmo, dinsdag 26 oktober 2010 10:37

Leven ze in de USA twee dagen verder? Ik dacht zo'n 6 uur eerder.

Door Tweakers user Gish, dinsdag 26 oktober 2010 10:41

Hahahahahahaha! Leuk :)

Door Tweakers user YopY, dinsdag 26 oktober 2010 10:49

i-chat schreef op dinsdag 26 oktober 2010 @ 10:33:
[...]
maar ja dat is een Only Horror euhh. een bobwarley-post

bobwarley post(s) (de ~) weblog item waarin een eenzijdige mening als feit wordt gepresenteerd waarbij vooral het gebrek aan reactiemogelijkheid en de trollfactor moeten moeten zorgen voor de overtuiging bij de lezer dat juist ZIJN posts DE waarheid verkondigen.

synoniemen: troll-post, firstpost,
Met die laatste post van hem moet je toch je definitie aanpassen naar zoiets als "Synoniem voor linkje" oid, :+.

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 26 oktober 2010 10:57

mgizmo schreef op dinsdag 26 oktober 2010 @ 10:37:
Leven ze in de USA twee dagen verder? Ik dacht zo'n 6 uur eerder.
Mis ik iets? Ah, de datum in zijn e-mail :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 oktober 2010 11:18]


Door Tweakers user Spesh, dinsdag 26 oktober 2010 11:31

Ik kon me de afscheidsblog van only.horris nog herinneren, waar hij ff duidelijk wilde maken hoe verschrikkelijk belangrijk hij voor de community was, was hij maar weggebleven.. Hij is niks meer dan een ordinaire troll.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 oktober 2010 11:33]


Door Tweakers user Barleone, dinsdag 26 oktober 2010 11:51

Nou, laat ik ook ff de toekomst in kijken:
Door de vele video die over het web gaat maakt men zich nu al zorgen over de capaciteit van glasvezel. (http://www.automatisering...-glasvezel-loopt-vol.aspx)
En Ozzie's verhaal heeft het over de cloud als een terminal-client ding? :|

Ik geloof zo 1-2-3 niet dat het internet dat gaat trekken, en ik geloof ook niet dat dat een goede ontwikkeling is.
Alles wat een client kan doen moet de client ook vooral doen, om de overige infrastructuur te ontlasten. Bovendien kun je dan ook nog uit de voeten als één of andere cybercrimineel het net plat legt.
Echt, van elk stukje software SaaS maken is en blijft (de komende 10-15 jaar) een sprookje. (En W7 Branch-Cache gaat dat ook nog niet verhelpen).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 oktober 2010 11:53]


Door Tweakers user himlims_, dinsdag 26 oktober 2010 12:24

muahahahah klein verschil tussen een blogger en een spammer :X

you win (again)

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 26 oktober 2010 14:39

Barleone schreef op dinsdag 26 oktober 2010 @ 11:51:
Nou, laat ik ook ff de toekomst in kijken [...]
Dat is zeker waar, ik ben ook nog niet zo overtuigd van SaaS op de korte termijn.

Reageren is niet meer mogelijk