Communicatie deel 3: afval

Door CodeCaster op zondag 8 augustus 2010 16:05 - Reacties (16)
Categorie: Een eigen huis, Views: 3.704

Toen ik twee weken geleden op vakantie ging (ja, het was fantastisch, dank u, eten en drinken in Duitsland is echt goedkoop) hield ik mijn hart al vast. Niet dat op vakantie gaan zo spannend is, maar tijdens mijn afwezigheid gebeuren hier in huis altijd de vreemdste dingen. Voor wie slecht van geheugen is: hier zijn mijn eerdere ervaringen met een stel randgevallen van de maatschappij te lezen.

Voordat ik veertien dagen geleden het huis verliet om van mijn welverdiende vakantie te gaan genieten heb ik de keuken nog eens een grondige schoonmaakbeurt gegeven. Ieder hoekje, elk kastje heb ik gesopt tot op het punt dat je een zonnebril nodig had om niet verblind te worden door de glans die over de kastdeurtjes lag. Alles, maar dan ook alles heb ik schoongemaakt, dat is immers ook de taak die ik heb toebedeeld gekregen. Anderen zijn verantwoordelijk voor het proper houden van de badkamer, een stofzuigt wekelijks de trappen en gangen en weer een ander moet de boodschappen voor het huis doen.

Bij dit schoonmaken hoort echter niet, en dat krijg ik anderen maar niet aan hun verstand gepeuterd, het opruimen van troep van anderen. Een enkeling snapt het wel: wanneer er bijvoorbeeld iemands wasmand op de gang staat wordt hier keurig omheen gestofzuigd, als er een pleerol op de grond van het toilet ligt laat men deze keurig liggen en wordt de vloer niet gedweild en als er toevallig iemand onder de douche staat wanneer Jantje besluit zijn wekelijkse schoonmaakbeurt van de badkamer te gaan doen dan vinkt hij dit keurig af, en geeft desgevraagd als excuus dat hij het niet kon doen omdat de deur op slot was. Men verwacht echter dat degene die het kuisen van de keuken als taak heeft, ondergetekende dus, wèl andermans troep opruimt.

Ik heb het een tijdje gedaan hoor. Als de vaatwasser uitgeruimd wordt zet men bijvoorbeeld alles wat niet van zichzelf is op de keukentafel, want dan is het na een dag of drie spontaan verdwenen. Scheelt toch weer een keer of twintig je arm uitstrekken om het in een keukenkastje te zetten, want die hangen er slechts als wandversiering. Dat ik het altijd was die na een paar dagen de spullen toch maar in de kasten plaatste is nooit in iemand opgekomen. Ik heb het dan ook nooit letterlijk verteld, maar altijd subtiel, in de vorm van "zou je het niet in de kastjes zetten?" wanneer een onverlaat de schone inhoud van de vaatwasser op de tafel aan het deponeren was. "Maar natuurlijk", was steevast het antwoord. Ik beeld me altijd in dat er op het moment dat ik me omdraai er twee middelvingers naar mijn rug worden opgestoken, maar heb nog nooit de moed bijeen kunnen rapen om me op zo'n moment weer om te draaien.

Afgezien daarvan wordt er nogal slordig omgegaan met afval. We hebben dozen staan voor oud papier en lege glazen flessen, en als ze vol zijn moet iemand, drie keer raden wie, ze even naar het eind van de straat brengen en ze in de zich aldaar bevindende ondergrondse containers te ledigen. In de doos voor het glas passen zo'n vijftien tot twintig lege potjes, en wanneer de keukendeur haast niet meer open kan omdat er een stuk of vijftig stuks glas over de vloer verspreid staat breng ik ze maar weer weg.

Enfin, behalve afval, servies en bestek wordt er nog meer afval in de keuken gedeponeerd waarvan men verwacht dat de kaboutertjes, ik dus, het opruimen. Heb je een pannetje satésaus laten aanbranden? Laat het gewoon een week op het aanrecht staan en het is spontaan verdwenen! U, trouwe lezer, weet ondertussen dat ik me dan weer een paar dagen groen en geel heb lopen ergeren en het uiteindelijk zelf maar heb afgewassen. Nu is ergeren overigens een groot woord, sterker nog, ik lig er totaal niet wakker van, maar ik vraag me iedere keer weer af hoe mensen zo slordig kunnen zijn. Ik word zelf bijzonder vrolijk van een schoon en opgeruimd huis, dus stiekem vind ik het niet eens zo heel erg dat ik af en toe wat extra op moet ruimen. Maar er zijn grenzen.

Die grens, excuses voor de lange introductie, werd bereikt toen ik gisteren terugkwam van vakantie. Bij het openen van de voordeur, een verdieping lager dan de keuken, kwam me een friszure walm en een wolk fruitvliegen tegemoet. Nu heb ik niks tegen huisdieren, maar een kat, cavia of hond kun je tenminste nog aaien. Bij de vierde vlieg heb ik de pogingen ze te aaien, wat trouwens nog een best leuke streep achterlaat op de witte muur, gestaakt en heb ik de stofzuiger gepakt. Na een uur poetsen en boenen in de keuken, het verwisselen van de uitpuilende vuilniszak en het weggooien van alle etenswaren die over datum waren bleek de bron van de vliegen nog niet weg. Toen ik besloot om het glas en karton weg te brengen moest ik uiteraard eerst een handvol pizzadozen uit alle hoeken van de keuken oprapen. Eén ervan, de doos van een bezorgpizza, voelde wat zwaar en ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en maakte de doos open. Had ik dat maar niet gedaan... een halve pizza, voorzien van een laag kaas die groen was uitgeslagen, lag daar op een stuk aluminiumfolie en zeker vijftig vliegen hadden er een waar lopend buffet van gemaakt. Letterlijk. Als je goed keek, waar een sterke maag voor nodig was, zag je de kaas bewegen. Voordat ik de doos kokhalzend in de vuilniszak deponeerde zag ik een briefje op de doos geplakt zitten, met daarop een 06-nummer. Nu werd het interessant.

Ik trok de stoute schoenen aan en belde het nummer. Uiteraard werd er niet opgenomen, maar even later kreeg ik een sms. Wie ik was, waarom ik dat nummer durfde te bellen en de groeten van de naam van een huisgenote. Crap. Ze was niet thuis, anders was ik wel langsgegaan, dus ik stuurde terug dat ik de bron van ons nieuwste ongedierte had gevonden en dat haar nummer erop stond. "Oh", sms'te ze terug, "maar ik moest mijn karton van een andere huisgenoot daar neerleggen". Dat klopt, maar ik stuurde terug: "Met de pizza er nog in?". "Dat wist ik niet, sorry hoor" was het uiteindelijke antwoord...


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Communicatie deel 4: kortetermijngeheugen 08-'10 Communicatie deel 4: kortetermijngeheugen
Volgende: Snooze 07-'10 Snooze

Reacties


Door Tweakers user Capacitor, zondag 8 augustus 2010 16:18

Stond bij de knieschijven bij het uitdelen van de hersens...

Door Tweakers user woekele, zondag 8 augustus 2010 16:21

Waarom gooi je de doos niet gewoon op haar kamer. Dan leert ze er nog wat van. Als jij telkens alles maar voor ze opruimt, blijven ze zich zo gedragen.

Door Tweakers user analog_, zondag 8 augustus 2010 16:22

Het begint meer en meer systematisch een rant over de kwestie. Als het je hoog zit doe er wat aan of schrijf door tot deeltje XXV want het is duidelijk dat er nu geen beweging in zit.

Door Tweakers user Cave_Boy, zondag 8 augustus 2010 16:24

Was al bang dat er wat overkomen was met jou.. Gelukkig weer een verhaal. En direct ook weer een smeuige... Heb je btw foto's ofzo?


Door Tweakers user diedazz, zondag 8 augustus 2010 16:44

langer op vakantie gaan :) een jaar langer

Door Tweakers user Powrskin, zondag 8 augustus 2010 16:50

twordt hoog tijd om te verhuizen :)

Door Tweakers user pjottum, zondag 8 augustus 2010 16:58

^- met Powrskin

Door Tweakers user CodeCaster, zondag 8 augustus 2010 16:59

Zie deel 1 waarom ik voorlopig helaas nog niet kan verhuizen.

Door Tweakers user Puch-Maxi, zondag 8 augustus 2010 17:33

Misschien moet je Rob Geus eens uitnodigen, misschien dat ze dan tot bezinning komen?

Door Tweakers user Apache, zondag 8 augustus 2010 18:19

Gewoon in haar bed gaan leggen?

Wat mij betreft heb je 2 opties, of je maakt het echt duidelijk door zo'n acties dat dat gewoon niet kan en ranzig is OF je doet niets meer, regel wat keuken gerei voor op je eigen kamer, klaar.

Ik zat in leuven op kot van de universiteit zelf ... redelijk groot gebouw en daar zaten soms ook asielzoekers bij, zo hadden we er één op onze gang, een afrikaan. Als die in de keuken bezig was rook het naar een slachthuis, toen heb ik wijselijk besloten dat ik die keuken zo min mogelijk moest gebruiken.

Door Tweakers user analog_, zondag 8 augustus 2010 18:22

Herlezen, maar je gebruikt het 'ik heb nu een grotere kamer' als tegenargument. Dat zou mij toch aanzetten om de grootte van je kamer af te wegen tegen de frustratie/troep/werk die je erdoor hebt. Je kan toch ook gewoon een andere kamer zoeken en dan wachten tot je saucer infected flat vrijkomt in ecostad.

[Reactie gewijzigd op zondag 8 augustus 2010 18:24]


Door Tweakers user engessa, maandag 9 augustus 2010 10:49

Denk dat iedereen die in een studentenhuis zit hier wel mee te maken krijg. Hier is het niet anders. Mensen er op aanspreken helpt helaas niet tenzij je echt grote conflicten wil riskeren (dan moet je de afweging 'totaal verpestte sfeer' <> 'troep in huis maken').

Door Tweakers user elmoxx, maandag 9 augustus 2010 15:18

Ik denk ook direct: Verhuizen.

Gezien dat niet kan zou ik voorstellen een veel langere vakantie te plannen dan zeg 2 weekjes. Na zo'n 3 maanden zullen de meeste van je huisgenoten misschien al wel doorhebben dat het niet echt een schone woonomgeving meer is.. Tijdens die vakantie wel je eigen deur goed op slot doen!

Anders idd gewoon niet meer schoonmaken totdat de mogelijkheid daar echt toe geboden wordt. (die andere mensen vegen ook om de rotzooi heen en doen de badkamer zodra diezelfde badkamer niet bereikbaar is). Ik weet het, het is kinderachtig om kwaad met kwaad te vergelden maar in dit soort zaken is het bijna altijd de aanhouder die wint.

Door Tweakers user Rowdy.nl, maandag 9 augustus 2010 15:50

analog_ schreef op zondag 08 augustus 2010 @ 16:22:
Het begint meer en meer systematisch een rant over de kwestie. Als het je hoog zit doe er wat aan of schrijf door tot deeltje XXV want het is duidelijk dat er nu geen beweging in zit.
Of niet, ik vind de stukjes zwaar amusant en goed geschreven! :)

Ik zou echter wel die pizza op die kamer hebben gemikt; dát zou pas een zwaar interessant vervolgdeel geworden zijn! :)

Door Tweakers user StarlightVideos, dinsdag 10 augustus 2010 08:05

En allemaal lopen jullie de essentie voorbij....

Het gaat hier dus over een vrouwmens die werkelijk niet snapt dat een half opgevreten pizza niet tussen het oud papier hoort.

Ik begrijp best dat: "Die sommige pisa bodem smake als kartonne"
Maar dit gedrag is echt van het niveau BLO!

Wat studeert ze eigenlijk? Of beter gezegd aan wat voor MBO is zij verbonden?
En trouwens haar ouders zijn schijnbaar tamelijk laat in het doorknippen van de navelstreng!

Goed leef jij in 1 huis met zulken?

Verhuizen!

Reageren is niet meer mogelijk