Televisie kijken, waarom nog?

Door CodeCaster op maandag 15 november 2010 08:30 - Reacties (28)
Categorie: Media, Views: 6.526

Hele volksstammen hangen 's avonds voor de buis om lekker lui te genieten van het vele beschikbare bewegend beeldmateriaal. In deze blog wil ik uiteenzetten wat ik van de verschillende vormen van mediaconsumptie vind en hoe ik hun toekomst zie.

Allereerst wil ik de volgende vraag duidelijk krijgen: "wat willen we kijken"? Ik ben zelf niet geïnteresseerd in het nieuws of verslagen van sportwedstrijden op televisie, maar kijk dit liever online in tekstvorm omdat je dan zelf de verdieping en verbreding kunt bepalen. Als je op het achtuurjournaal een interessant stuk ziet is het alweer voorbij, terwijl mij minder boeiende onderwerpen soms tot in den treure worden uitgemolken. Want serieus, wie kan er nu wakker blijven tijdens een zes uur durende marathonuitzending van skischansspringen? ;) Nee, er zijn qua bewegend beeldmateriaal slechts twee genres die mij kunnen bekoren: films en series.
Films en series
House M.D.Laat ik over deze classificaties nog enigszins uitweiden: met films bedoel ik niet alleen de bij de massa populaire Hollywoodpulp, maar ook films die in ons eigen landje zijn bedacht en eventueel geschoten.

Dit is geen harde eis, dus niet in de Nederlandse taal opererende VoD-aanbieders zijn ook een optie. Qua series ben ik voornamelijk geïnteresseerd in de door de grote partijen voorgeschotelde beelden. Denk hierbij aan series van HBO, Fox, ABC en Comedy Central.
Waar kijk je dat?
Al dit materiaal zal op de een of andere manier op je beeldscherm moeten komen. Ik zal als volgt refereren aan de drie bronnen die grofweg zijn te onderscheiden:
  • Voorgeprogrammeerd: televisie, analoog via de kabel of digitaal met een van de DVB-vormen
  • Fysiek: een VHS, DVD of Blu-ray met daarop de video kopen of huren
  • On-demand: huren of kopen van films en series bij een online aanbieder
Wat zijn nu de verschillende voor- en nadelen aan deze drie genoemde alternatieven?
Voorgeprogrammeerd
Bankhangen en zappenHét voordeel van deze categorie is dat je na een dag lang werken met je magnetronprakje op de bank kan ploffen, de afstandsbediening ter hand kan nemen en eindeloos kan zappen tussen de tientallen films, talkshows, series, en ga zo maar door. Er is altijd wel iets te zien. Dat is ook direct het nadeel: door het relatief "beperkte" aantal zenders, "slechts" een stuk of vijfentwintig in het standaardpakket dat zo'n vijftien euro per maand moet kosten, zit je vast aan een beperkt scala aan programma's. Voor de wat minder populaire films en series zul je moeten uitwijken naar extra (dure) zenderpakketten, die alsnog veel in herhaling vallen, en ook documentaires die niet mainstream genoeg zijn zul je zonder het bijbetalen voor meer zenders niet op televisie zien verschijnen.

Daarnaast worden series zelden op de juiste volgorde uitgezonden. Een rode draad zoals bijvoorbeeld een relatie tussen verschillende spelers van een serie raak je volledig kwijt omdat op dinsdag een aflevering midden uit seizoen drie wordt uitgezonden, terwijl de donderdag erop een aflevering uit seizoen vijf wordt vertoond.

Een voordeel van deze vorm van televisie is dat het altijd en overal werkt. Zelfs in de verre uithoeken van ons land is digitale televisie door Digitenne te ontvangen, en anders is met het ophangen van een satellietschotel het gebrek aan televisie te verhelpen. Decoders zijn zelfs werkend op twaalf volt verkrijgbaar zodat je in de auto kunt kijken!

Voor sommige mensen is de beeld- en geluidskwaliteit geen punt, maar waar in de US of A vrijwel alles in 720 pixels hoog wordt uitgezonden en het geluid je uit zes kanalen om de oren blaast zitten we in Nederland nog steeds vast aan het gros van de zenders op PAL-resolutie met stereogeluid. Ja, er is een HD-pakket, maar ga jij zes euro per maand betalen voor het journaal in HD?

Tenslotte is daar het door velen meest gehekelde fenomeen van televisie: de soms eindeloos lijkende stroom reclame. Je kunt er de klok op gelijkzetten: tijdens het uitzenden van een populaire film of serie zal iedere twintig minuten een tien minuten durend blok commercials worden uitgezonden. Nu denk ik sowieso dat de huidige vormen van reclamemaken de laatste stuiptrekkingen zijn van een volledig opgeblazen markt, maar daarover wellicht in een later blog eens meer.

Al met al is televisie kijken niet de meest ideale vorm van mediaconsumptie.
Fysiek
VideolandWelke voor- en nadelen heeft het fysiek in bezit hebben van videomateriaal? In ieder geval kun je, in tegenstelling tot voorgeprogrammeerde beelden, zelf kiezen wat je kijkt, wanneer je dat kijkt, en op welke tijdstippen een vers glas Coca Cola moet worden ingeschonken. Er is daarnaast een enorm aanbod, materiaal wat nooit in de bioscoop of op televisie zal verschijnen is op schijf zo gekocht. Niet alleen de ruigere vormen van porno, maar ook bijvoorbeeld artistieke films die op televisie nooit genoeg kijkers zouden trekken zijn in de videotheek of schijfjeswinkel in een vloek en een zucht aangeschaft.

Hoewel dat bij het opnemen van op televisie uitgezonden materiaal ook het geval is, is dat bij het kopen van video op schijf ook een groot voordeel: het recht om het aangeschafte materiaal te kijken is en blijft bij de aanschaf van de schijf in je bezit. Je kunt een film, eenmaal gekocht, zo vaak kijken als je wil. Ook daarin schuilt echter een nadeel: het materiaal moet wel uitgezocht en aangeschaft worden. Een fysieke handeling waar je na de eerder genoemde dag werken niet altijd zin in hebt. En bij het huren van schijfjes komt ook nog eens het nadeel dat de schijven binnen enkele dagen terug worden gebracht. Daarnaast is het kopen of huren van een film op schijf niet bepaald goedkoop: nieuwe films kosten al snel driemaal zo veel als een bioscoopkaartje voor dezelfde film, huren is even duur, en ook duurt het soms maanden tot ze überhaupt aan te schaffen zijn nadat ze in Amerika zijn uitgekomen. Verder zijn series zelden binnen een redelijke termijn op schijf verkrijgbaar.

Ook dit is dus niet de meest sublieme vorm van het op je beeldbuis laten verschijnen van bewegende beelden.
Video On Demand
MeJaneAlle bovengenoemde problemen zouden moeten zijn opgelost met de komst van Video on Demand (VoD). Je kunt vrijwel alle video die ooit door een studio is opgenomen voor een redelijk bedrag op hoge kwaliteit huren of kopen, je hoeft er de deur niet meer voor uit en van maanden wachten om een film of serie legaal te kunnen kijken is ook geen sprake meer.

Het grootste nadeel dat, althans op dit moment, nog kleeft aan VoD: op uitzonderingen na wordt (het recht om) de media (te kijken) niet van jou. De meeste aanbieders beveiligen hun materiaal zodat het na betaling nog 24 tot 48 uur lang is te bekijken. Een andere vorm van digitale rechtenbeperking is dat de film of serie in kwestie slechts één- of tweemaal gestart kan worden. Dit zou geen probleem zijn als de beelden goedkoop in huis te halen zouden zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Een recente film huren kost, exclusief de abonnementskosten en de kosten voor de betaling (die vaak ook nog richting een euro lopen) bij de meeste aanbieders maar liefst vijf euro. Voor dat geld heb je 'm ook bij de videotheek. Wellicht dat dit wordt veroorzaakt doordat er slechts een handvol grote spelers op de Nederlandse markt zijn zoals de Entertainment Retail Group (eigenaar van MeJane.com, MovieMaxOnline.eu en Videoland On Demand). Wie zin heeft om kartelvorming op dit gebied te onderzoeken: be my guest. ;)

Daarnaast is voor de gemiddelde consument een initiële aanschaf nodig voor het kijken van VoD. Ik noem hier expliciet die consument omdat die de PC meestal niet naast de TV heeft staan en dus de keuze heeft om extra kabels danwel apparatuur aan te schaffen, of de PC naar de woonkamer te verhuizen. En daarmee is dan alleen nog het via websites verspreide aanbod te bekijken. Hoewel de televisieaanbieders de apparatuur tegen steeds schappelijker prijzen wegzetten kost een "interactieve decoder" nog steeds rond de vierhonderd euro. Voor dat geld alleen kun je al tachtig recente films huren, en dan betaal je wanneer deze decoder naast de flatscreen staat voor films nog steeds de eerder genoemde hoofdprijs. En series zijn nog steeds nergens te vinden. Behalve als je al op televisie uitgezonden (dus oud) materiaal wil bekijken, en ook dat kost nog eens een tientje per maand.
Conclusie
Free Record ShopGaat Video on Demand de Videoland en de Free Record Shop uit het straatbeeld laten verdwijnen? Zullen Ziggo en UPC straks enkel nog een doorgeefluik zijn van een grote database met films en series? Krijgen we straks iedere maand een rekening met daarop de gekeken films en series en onder de streep een automatisch te incasseren totaalbedrag, zodat we niet meer betalen voor wat we niet kijken? Ongetwijfeld. De techniek is er, en de alternatieven zullen behoorlijk moeten innoveren om nog te kunnen concurreren. Maar met name de huidige prijsstellingen vormen voor velen nog een te groot obstakel, en zal VoD naar mijn bescheiden mening niet binnen enkele jaren in iedere huiskamer beschikbaar zijn.


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Woord van het jaar 2010 11-'10 Woord van het jaar 2010
Volgende: Gezelligheid kent geen tijd 11-'10 Gezelligheid kent geen tijd

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 november 2010 08:28

En voordat de aloude discussie weer oplaait: ja, downloaden is nog legaal in Nederland, maar iedereen die over ook maar het kleinste beetje verstand beschikt weet dat het not done is om van het werk van een ander te genieten zonder ervoor te betalen, behalve wanneer diegene aangeeft daar geen problemen mee te hebben. Niet dat ik Roomser wil zijn dan de paus, maar ik praat mijn downloadgedrag in ieder geval niet goed over de rug van een gebrek aan sluitende regelgeving.

Door Tweakers user Aapje, maandag 15 november 2010 08:51

Ik zou best willen betalen om van bijv. CBS z'n series te kijken dmv. downloads vanaf usenet. Alleen is er geen optie ervoor in NL omdat CBS e.d. liever hun programma's doorverkopen aan SBS6 en Andere ranzige commerciële zenders met TE veel reclames.

Dat is mijn reden om te downloaden en niet te betalen... (niet dat ik 't doe hoor... :P)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 08:52]


Door Tweakers user daanski82, maandag 15 november 2010 08:57

Als ik nu naar de beeldbuis kijk zie ik GEEN innoverende tv, het is enkel herhaling (wat al standaard was in Nederland) of een bepaald concept in een ander jasje gieten (starmaker .... so you can dance). en het kinderlijk gevecht om kijkcijfers. Ik vind het zelf eigenlijk triest wat er nu op de beeldbuis getoond word wat er voor zorgt dat ik dingen ga downloaden of 5 euro ga betalen voor een VPN in Amerika om ABC of Netfix te kunnen kijken. Dus ja ik ben het met CodeCaster eens dat VoD een vogelvlucht zal nemen als Apple TV in Nederland op een goedkope manier aangeboden word (of 1 van de andere VoD diensten uiteraard).

Door Tweakers user ps3player, maandag 15 november 2010 08:58

Nou ik denk dat er een paar winkels in het straatbeeld zullen blijven bestaan.
Al is het maar omdat de vergrijzing van Nederland steeds groter wordt.

Deze mensen hebben niet de ervaring en/of skills om on demand te kijken of weet ik wat.
En de mensen willen iets fysiek in de handen hebben (net als ik overigens).

Een ander simpel voorbeeld is Steam, COD Black Ops is daar 59.99.
Ik heb mijn versie voor 45 euro op de kop getikt.
Scheelt toch mooi 25% in prijs, en heb nog een fysiek boekje, dvd en hoesje in mn handen.


On demand is leuk voor erbij, ik wil en velen met mij denk ik een fysiek product in mijn handen hebben, ik heb er immers voor betaald....

Anders word het net als belasting, je betaald het, je krijgt er "iets" voor terug , en ze kunnen het allemaal makkelijker maken..... maarja...

On demand, niet voor mij.

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 08:59]


Door Tweakers user phizzie, maandag 15 november 2010 09:48

Hoe zit het eigenlijk met uitgezonden materiaal dat je hebt opgenomen?
Stel: Dexter is in NL op TV. Je kunt dit opnemen zodat je dit later kunt kijken, je hoeft dan niet wakker / thuis te zijn tijdens de uitzending.
In mijn optiek kan ik dan net zo goed een download halen en kijken, daarna wegdoen. Wat is het verschil? Ik heb er voor betaald via de belastingen in de vorm van kijk en luistergeld...

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 november 2010 10:04

@phizzie: die vlieger gaat niet op. Ten eerste bestaat kijk- en luistergeld allang niet meer en heet 'ie nu omroepbijdrage. Ten tweede betaal je dat voor de programma's die door de publieke omroepen worden uitgezonden, en niet voor de commerciële zenders die series als Dexter uitzenden.

Daarnaast heb je wel gelijk, maar dan nog blijven de nadelen die ik noem: het duurt alsnog weken tot maanden voordat de nieuwste aflevering in Nederland op televisie wordt uitgezonden, en dan heb je nog steeds een SD-versie met stereogeluid.

Door Tweakers user YopY, maandag 15 november 2010 10:47

en niet voor de commerciële zenders die series als Dexter uitzenden.
Dexter wordt uitgezonden door Nederland 3, ter info. één van de weinige 'populaire' series die op de publieke TV uitgezonden wordt overigens, veel van de andere series op de publieken netten zijn Britse detectives die hoogstwaarschijnlijk niet al te duur zijn. Ze hebben wel een publiek natuurlijk.

@de rest, HD versies van TV stations zijn tegen meerprijs te ontvangen, die meerprijs is erbij omdat ze nog steeds hetzelfde kanaal tweemaal moeten uitzenden - daar zit enige overhead in, ben ik bang. En dat zal voorlopig ook niet veranderen, aangezien er nog genoeg mensen zijn zonder HD televisie.

Ik zou het niet erg vinden als er HD-only aanbieders komen, mits alle bestaande zenders al in HD uitzenden. Tegen een normale prijs, natuurlijk.

De kabelaanbieders hebben weinig te klagen op dit moment geloof ik. Niet alleen verkopen ze quadruple-play abonnementen (of hoe het maar heet), maar leveren ze daar ook VoD-diensten aan, waar mensen nog eens extra uit gaan geven voor extracurriculaire programma's en films á een paar euro per stuk. Een paar keer per maand een serie bekijken via VoD en ze verdienen er al evenveel aan dan een kabelabonnement van vroegâh.

Zelf kijk ik nog nauwelijks TV - ik bekijk 's ochtends het nieuws en voor de rest Discovery channel, de rest van de zenders kan me eerlijk gezegd gestolen worden.

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 10:47]


Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 november 2010 10:51

Hm, slecht, dat wist ik dan weer niet. Bedankt voor de correctie :)

Door Tweakers user 108886, maandag 15 november 2010 11:00

Als ik in SD-kwaliteit kookprogramma's, huisrenovaties, herhalingen van FC de Kampioenen, films uit eind jaren 90 of bekende Vlamingen wil zien, zet ik mijn "HD" digicorder van Telenet aan.

Zelden dus ;-)
enkel voor het nieuws durf ik nogeens naar één of Canvas (HD) te zappen. Al de rest gaat via een USB-HDD of een mooie HDMI-kabel naar m'n 47"... in HD weliswaar.

Conclusie: je betaalt kijk en luistergeld, zowel op tv-aansluiting als op je harde schijven (auteursheffing) en bent verlost van de eindeloze reclamestroom. Man man man want dat is toch geen TV kijken meer?

Vooral het luide volume van reclame stoort me mateloos. En het feit dat de gemiddelde Amerikaan x aantal volle dagen tot zelfs weken (X*24u*7) reclame kijkt per jaar vond ik ronduit choquerend!

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 11:08]


Door Tweakers user i-chat, maandag 15 november 2010 11:13

dat kan en zal allemaal zo zijn, maar er is ook een reden waarom er geen politieke draagvlak is voor het totaal verbod op downloaden.

we leven in een democratie kortom het volk beslist, en zolang het volk bepaalt wat moreel en immoreel is kunnen 'recht hebbenden' huilen wat ze willen, - je geeft bovendien zelf al aan, dat het te bizar is voor woorden: als een film niet mainstream genoeg is, zul je zeer diep in de buidel moeten tasten, terweil het meest platte vermaak natuurlijk gewoon gratis te massa-cosnumeren is.

het beste wat ons zou kunnen overkomen is, een tv systeem waarbij je op een LastFM achtige manier films, series en ander materiaal kunt binnenhengelen. al dan niet tegen betalling per maand, per aflevering, of adds-supported.

ik hoop dan ook dat het aanbod in tv zenders om midde-lange termiijn flink zal inkrimpen ten gunste van VoD / Youtube / Spotify en lastFM achtige systemen. waarbij alle dus via digitale distirbutie in ten minste 720p (5.1) kwaliteit kan worden aangeboden.

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 november 2010 11:20

i-chat schreef op maandag 15 november 2010 @ 11:13:
dat kan en zal allemaal zo zijn, maar er is ook een reden waarom er geen politieke draagvlak is voor het totaal verbod op downloaden.

we leven in een democratie kortom het volk beslist, en zolang het volk bepaalt wat moreel en immoreel is kunnen 'recht hebbenden' huilen wat ze willen
Als "het volk" volgende week beslist niet meer te gaan betalen voor benzine, hebben de pomphouders dan massaal pech of het volk?
als een film niet mainstream genoeg is, zul je zeer diep in de buidel moeten tasten, terweil het meest platte vermaak natuurlijk gewoon gratis te massa-cosnumeren is.
Nee, je moet voor iedere film betalen. Alleen op televisie doe je dat indirect door het kijken van reclame. Films waarvan men van tevoren al weet dat ze amper kijkers zullen trekken zullen niet genoeg opbrengen uit reclame-inkomsten dus zullen niet worden uitgezonden. Wat denk je wat een reclame oplevert als er anderhalf miljoen mensen aan het kijken zijn?
het beste wat ons zou kunnen overkomen is, een tv systeem waarbij je op een LastFM achtige manier films, series en ander materiaal kunt binnenhengelen. al dan niet tegen betalling per maand, per aflevering, of adds-supported.
Dat is dus precies wat Video on Demand is :)

Door Tweakers user sinner2stroke, maandag 15 november 2010 11:30

Stemmingmakend stuk voor het plebs. Good job.

Door Tweakers user analog_, maandag 15 november 2010 11:36

De grote vraag komende jaren is wie er als eerste een flatfee vod abo aanbied voor alle grote netwerken (FOX,ABC, NBC, CW, SHO en HBO) ongeacht de kijker z'n locatie. Wat je nu ziet is dat de netwerken internet distributie in eigen beheer (of tenminste, exclusief) maken en enkel in VS (exclu. militairen). Vermoedelijk zien de lokale tv boeren het niet zitten om hun geografische alleen recht op te geven dus zie ik nog niet binnenkort online VOD diensten tenzij we landelijk gaan aankloten maar dat lijkt mij niet rendabel genoeg. Aangezien landelijke aanbieders hun content zullen afstemmen verdwijnt net het voordeel wat dan ook vrij zeker gaat eindigen in nog meer versplintering van content over distributie netwerken.

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 11:38]


Door Tweakers user Wortelsoep, maandag 15 november 2010 12:06

sinner2stroke schreef op maandag 15 november 2010 @ 11:30:
Stemmingmakend stuk voor het plebs. Good job.
Bedankt voor deze verhelderende bijdrage met goede argumenten. Erg nuttig, chapeau :/

Door Tweakers user Hahn, maandag 15 november 2010 13:19

Weet je al dat je vote-gedoe kapot is (of iig niet werkt zoals het zou moeten)? Bij elke blog van je staat nu een 4.3 met 10 stemmen.

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 november 2010 13:25

Mute schreef op maandag 15 november 2010 @ 13:19:
Weet je al dat je vote-gedoe kapot is (of iig niet werkt zoals het zou moeten)? Bij elke blog van je staat nu een 4.3 met 10 stemmen.
Dat is denk ik een caching-issue aan jouw kant (via je mobiel aan het kijken toevallig? ;) ), want de score wordt per blog opgeslagen. Er is een score.gif die doorverwijst naar het ID van de blog, gebaseerd op de referrer.

Zie: http://codecaster.nl/got/rmb/stats/4743.gif

Door Tweakers user fotografie999, maandag 15 november 2010 14:14

Ik kijk alleen uitzending gemist (bijna geen reclames) en films download ik O-)

Door Tweakers user ari, maandag 15 november 2010 14:40

CodeCaster schreef op maandag 15 november 2010 @ 11:20:
[...]

Als "het volk" volgende week beslist niet meer te gaan betalen voor benzine, hebben de pomphouders dan massaal pech of het volk?
De rest van het volk, die minder benzine gebruikt. Het grootste deel van de prijs bestaat uit accijnzen, en als het volk beslist dat zij die niet meer willen betalen dan zal de politiek dat uitvoeren. Dus gaan ze minder betalen. Dat het even duurt voor het zo ver is en dat er dan een begrotingstekort ontstaat waar je u tegen zegt is dan weer een ander verhaal...

Door Tweakers user Yokidrink, maandag 15 november 2010 15:06

Ok ik woon niet in Nederland dat ten eerste.
Ik woon in Frankrijk op het platteland en mijn frans is belabberd dus Franse TV is eigenlijk een no go voor mij. Komt daarbij dat de series 90% van de tijd gedubt zijn in het frans en ik vind ongeacht of ik de taal machtig ben, een serie moet je in zijn oorspronkelijke taal kunnen zien, met of zonder subs. Ditzelfde geldt voor films btw.

Ik vind het ook not done dat wanneer je voor content betaald (via download, digitv of anders), dat je dan nog steeds geconfronteerd wordt met reclame.

Ik kijk dan ook geen TV op het BBC news na via dvb-s op mijn pc (engelse freeview).
Wat doe ik dan wel? ok, zeer illegaal, ik download werkelijk elke serie of film die ik wil zien en dat zijn er behoorlijk wat.
Nu kan men zeggen, this is not done ivm auteurs rechten etc en daar ben ik het mee eens maar Series kopen is relatief duur en duurt lang voor je de laatste seizoenen hebt. En ik zie geen ander alternatief behalve abstinatie ;)

Indien er volwaardige download alternatieven komen waar ik voor zeg 50ct een aflevering kan downloaden in volwaardige 1080p etc, zonder beperkingen, dan ben ik direct over en koop ik het. Tot die tijd voel ik me niet bezwaard. Het Medialand loopt achter de feiten aan en nieuwe mogelijkheden komen maar langzaam op gang (kijk maar eens hoe moeilijk het is om MLB te bekijken als je niet in Amerika woont.)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 15:07]


Door Tweakers user Snuffel, maandag 15 november 2010 15:35

Je vooringenomenheid omtrent downloaden (" maar iedereen die over ook maar het kleinste beetje verstand beschikt weet dat het not done is om van het werk van een ander te genieten zonder ervoor te betalen") maakt je betoog in mijn ogen zwak.

Zolang het in Nederland niet verboden is, zullen velen, om welke reden dan ook, hun toevlucht zoeken in het downloaden. En het is tevens de meest goedkope manier om welk materiaal dan ook te bekijken.

Door Tweakers user natasdiamon, maandag 15 november 2010 15:42

Fijn blog, dit is het spul wat ik wil lezen :)

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 november 2010 15:49

@Snuffel: als de mening me zo hard zou zijn toebedeeld als hij daar staat zou hij niet genuanceerd in een reactie staan, maar in de blog zelf. ;)

Ik begrijp ook wel dat het voor velen de makkelijkste en goedkoopste manier is om films en series te kijken. Maar je maakt zonder te betalen gebruik van iets waar een ander geld aan wil verdienen, en dat vind ik in geen geval goed te praten. En een blog blijft toch een opiniestuk.

Maar zoals ik al zei: ik ben niet Roomser dan de paus. Ik download ook. Want ik wil Stargate 's daags na het uitzenden kijken, en niet een half jaar later op SciFi channel. Maar ik ga het downloaden in geen geval goedpraten. Dáár gaat het me om, niet om het downloaden zelf.

@natasdiamon: bedankt. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 15:49]


Door Tweakers user Snuffel, maandag 15 november 2010 15:55

CodeCaster schreef op maandag 15 november 2010 @ 15:49:
@Snuffel: als de mening me zo hard zou zijn toebedeeld als hij daar staat zou hij niet genuanceerd in een reactie staan, maar in de blog zelf. ;)

Ik begrijp ook wel dat het voor velen de makkelijkste en goedkoopste manier is om films en series te kijken. Maar je maakt zonder te betalen gebruik van iets waar een ander geld aan wil verdienen, en dat vind ik in geen geval goed te praten. En een blog blijft toch een opiniestuk.

Maar zoals ik al zei: ik ben niet Roomser dan de paus. Ik download ook. Want ik wil Stargate 's daags na het uitzenden kijken, en niet een half jaar later op SciFi channel. Maar ik ga het downloaden in geen geval goedpraten. Dáár gaat het me om, niet om het downloaden zelf.

@natasdiamon: bedankt. :)
Ik zie het toch anders. Ik betaal een omroepbijdrage, terwijl ik geen TV kijk (echt nooit).
Ik betaal ook extra geld voor DVD's/CD's, terwijl ik ze nooit gebruik voor het branden van films/series of ander 'illegaal' materiaal.
Dus download ik datgene waar ik wél interesse in heb. En aangezien het gewoon legaal is in Nederland voel ik me er absoluut niet schuldig om. Het kan én het mag, dus wat is het probleem?

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 november 2010 15:58

Snuffel schreef op maandag 15 november 2010 @ 15:55:
Ik zie het toch anders. Ik betaal een omroepbijdrage, terwijl ik geen TV kijk (echt nooit).
Ik betaal ook extra geld voor DVD's/CD's, terwijl ik ze nooit gebruik voor het branden van films/series of ander 'illegaal' materiaal.
Dus download ik datgene waar ik wél interesse in heb. En aangezien het gewoon legaal is in Nederland voel ik me er absoluut niet schuldig om. Het kan én het mag, dus wat is het probleem?
Die omroepbijdrage gaat niet naar de makers van films en series die jij en ik kijken, en de heffingen op lege dvd's verdwijnen voor de helft in de zakken van Buma/Stemra.

Daarom voel ik me er wel "schuldig" om. :)

Door Tweakers user Snuffel, maandag 15 november 2010 16:04

Dat is dus een verschil van mening, en dat is gezond :)

ik zou zelf zeggen: verdeel die inkomsten eens op een fatsoenlijke manier. Maar da's natuurlijk een totaal andere discussie :)

Door Tweakers user Spesh, maandag 15 november 2010 18:31

Hele volksstammen hangen 's avonds voor de buis om lekker lui te genieten van het vele beschikbare bewegend beeldmateriaal.
Dit is ook waar het voor de meeste kijkbuis kijkertjes om draait, bewegend beeldmateriaal, shownieuws, dwdd, reclame, het geeft allemaal niet meer dan bewegend beeld en dat is goed genoeg voor de meeste mensen. Ikzelf pak liever gewoon een boek, leer je tenminste nog wat.

[Reactie gewijzigd op maandag 15 november 2010 18:33]


Door Tweakers user Bonez0r, maandag 15 november 2010 23:37

CodeCaster schreef op maandag 15 november 2010 @ 11:20:[...]

Als "het volk" volgende week beslist niet meer te gaan betalen voor benzine, hebben de pomphouders dan massaal pech of het volk?
Beide hebben dan pech lijkt me. Alleen het volk heeft nog een (niet ideaal) alternatief in de vorm van het openbaar vervoer (of de fiets voor korte afstanden). De pomphouders hebben echter geen alternatief en zijn geheel afhankelijk van "het volk", de eindgebruikers van hun product. In zo'n scenario zouden ze misschien toch onder de druk bezwijken en de prijzen verlagen.

Door Tweakers user Supermario16, woensdag 17 november 2010 01:54

Ik kan me 100% vinden in je blog en zit met hetzelfde probleem. Had laatst nog een discussie met collega's over muziek en films. Ik heb best 15 euro per maand over voor een TV / Film abbonement (vergelijkbaar met wat ik nu voor Ziggo betaal?) maar dat wil ik wel kunnen kijken wat ik wil, en niet beperkt zijn tot het aanbod wat Ziggo me voorschotelt. Ook ik wil alle series die ik volg de dag na uitkomst in de USA kunnen kijken om zo gewoon lekker wekelijks te kunnen volgen, ben zelfs bereid daar een *redelijke* prijs voor te betalen (redelijk als in 1 euro per aflevering, of iets van 30 euro per seizoen / jaar vind ik opzich ook nog wel te doen) maar dan moet ik het wel kunnen kijken op het moment dat ik het wil en in de volgorde die mij aanstaat!

Reageren is niet meer mogelijk