Communicatie deel 2: warm water

Door CodeCaster op donderdag 1 juli 2010 12:00 - Reacties (13)
Categorie: Een eigen huis, Views: 4.584

Wij delen met zeven man één centraleverwarmingscombinatieketel, in sommige streken ook wel simpelweg combiketel genoemd, die ons niet alleen onder de douche maar ook in onze kamers tracht warm te houden. Om een of andere vreemde reden lukt het onze cv-ketel ’s zomers beter dan in de winter om water te verwarmen: hartje juni staan de radiatoren roodgloeiend, terwijl we er in de winter ons bier op kunnen leggen om ze lekker koel te houden.

Hoe dan ook, we hebben in huis twee badkamers en uiteraard nog een kraan in de keuken, die allen naar wens warm water kunnen laten lopen. Maar niet tegelijk.


De indianenstam die de tamtam heeft uitgevonden moeten wel zijn ontstaan uit nakomelingen van mensen die bij ons in huis hebben gewoond. Er wordt namelijk wat afgetrommeld in huis. Deuren, muren, tafels, niets is veilig voor een flink potje trommelen.

Niet alleen de toch wel vrij essentieel te noemen waterverwarmende functionaliteit van de zich op de bovenste verdieping bevindende witte ketel is op z’n minst bedroevend te noemen, maar ook de capaciteit van dit wonderbaarlijke staaltje techniek stelt ons teleur. Wie het durft om in de keuken warm water te pakken terwijl er iemand staat te douchen kan een merg en been doorklievende kreet verwachten, gevolgd door het geluid van een stel vuisten dat op de muur of in sommige gevallen zelfs de deur van de badkamer roffelt. Alsof die er iets aan kan doen dat je een mietje bent.

Dit noodsignaal is kennelijk bedoeld om te laten weten dat de volle straal van de niet zo zuinige douchekop is veranderd in een miezerig gedrup van enkel koud water. De schreeuw die steevast volgt op het openen van de keukenkraan wanneer iemand staat te douchen is nog om aan te horen, maar om te vernemen dat het hout van de arme douchedeur het moet ontgelden dwingt mensen er vaak al snel toe om de kraan weer dicht te draaien. Waar die affiniëteit met deuren vandaan komt weet ik verder ook niet.

Behalve de keukenkraan is het ook wel eens een douche die roet in het eten gooit van mensen die willen douchen. Hoewel dit wellicht wat vreemd en tegenstrijdig klinkt is het eenvoudig te verklaren: de twee douches kunnen niet tegelijk gevoed worden met warm water.

Ergens in een ver, ver verleden hebben we met alle huisgenoten een waterdicht plan, pun intended, opgemaakt dat bij correcte uitvoering zou zorgen dat niemand een koude douche zou kunnen krijgen. Regel één: niet douchen onder etenstijd, zodat er niet iemand per ongeluk kan gaan afwassen terwijl jij je shampoo staat uit te spoelen. Regel twee: als je gaat douchen luister je even bij de andere badkamer of iemand toevallig al op hetzelfde idee is gekomen. Dit geniale plan dat uitblinkt in eenvoud wordt alleen, net als zo ongeveer alle andere snode plannen die bij ons worden gesmeed, nooit in uitvoering gebracht.

Sommige huisgenoten vinden het veel eenvoudiger om met je voeten in de douchebak op de bovenste verdieping te gaan staan springen, in de hoop dat degene die beneden onder de douche staat het hoort en besluit de kraan weer dicht te draaien, in plaats van dat ze niet gaan douchen wanneer een ander daar al mee bezig is. Het besluit om een douche te beëindigen wordt echter zelden genomen, dus het gestamp houdt vaak minutenlang aan. Op een dag, ik durf er geld op te zetten, komt de douchebak met douchende persoon en al door het plafond naar beneden.

Vervelender is het natuurlijk wanneer het mij overkomt. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel naar voor de douchedeur en -bak dat ze zo mishandeld worden, maar als het dan toch moet gebeuren dan het liefst door mijzelf. Iedere ochtend om kwart over zeven duik ik een kleine tien minuutjes onder de douche zodat ik lekker wakker kan worden, om vijf minuten later de trein in te stappen. Wat dat betreft ligt mijn kamer echt heerlijk in het centrum. Het komt dus alleen nogal eens voor dat ik, wanneer ik dromerig voor me uit sta te staren terwijl ik zonder handen in het doucheputje probeer te mikken (in de badkamer mag het wel, ja!) verschrikt opspring wanneer de straal verslapt. De douchestraal welteverstaan. Plots is deze dan steenkoud, wat natuurlijk wel als gevolg heeft dat ik direct klaarwakker ben, dus wat dat betreft missie geslaagd, maar prettig is anders.

Deze introductie, hoewel wellicht wat lang, gaat gepaard met slechts één incident. Eénmaal werd ook ik bevangen door het trommelvirus. Mijn vriendin en ik stonden gezamenlijk te genieten van een flinke douchepartij tot een goochem op de verdieping boven ons het nodig vond de kraan open te draaien. Nu zijn we het wanneer we staan te koken uiteraard al vaak roerend eens, maar tijdens deze douchebeurt was er geen speld tussen ons te krijgen: het water werd door beiden ondouchebaar koud bevonden. Ruiterlijk als ik ben heb ik mij na enige meditatie voorbereid op een drumsolo, die ik dan ook ten gehore bracht op de douchedeur. De shampoo liep ondertussen al in mijn bilnaad. Even gloorde gelijk de avondzon tussen twee bergen door een sprankje hoop, maar twee seconden na de scheet die ik liet won het sop wederom. Had ik al verteld dat ik niet zo van shampoo houd op andere plekken dan in mijn hoofdhaar?

Het geklop, of de niet zo onluidruchtige ontsnapping van gas, was gehoord in de andere badkamer. Terwijl mijn vriendin haar uiterste best deed haar ontbijt binnenboord te houden en ondertussen groen aanliep werd de straal water weer voller en warmer. Enkele tellen later, nu gelukkig zonder shampoo, begon het hele riedeltje overnieuw. Water koud, trommelen, water weer warm. Na een herhaling of vijf ging ik aan het kortetermijngeheugen van de gezellige huisgenoot twijfelen, en ondertussen was het doucheproces amper gevorderd. Ik ben niet zo van het opgeven, dus heb als een ware ridder mijn handdoek omgeslagen en ben, natte voetstappen achterlatend, de trap opgestormd.

Wéér moest een douchedeur het ontgelden, ditmaal van de buitenkant. Wellicht dat het compenseert. “Mwjoah?”, klonk er van de andere zijde. “Wat ben je in Godsnaam aan het doen?”, was mijn iets uitgebreidere antwoord. De respons luidde, kort maar krachtig, “scheren”. “Zou je dat misschien niet meer willen doen als wij staan te douchen?”, vroeg ik, en om vervolgvragen uit te sluiten attendeerde ik de scheerder erop dat zoals de oplettende lezer ondertussen wellicht al had vernomen (maar hij blijkbaar nog niet) het water daar koud van werd. “Mwoh”, was zijn laatste antwoord.

Al met al blijkt al dat trommelen op deuren al net zo’n effectieve vorm van communicatie als het ophangen van briefjes. Wellicht moeten we het eens met rooksignalen proberen …


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Snooze 07-'10 Snooze
Volgende: Communicatie deel 1: stofzuiger 06-'10 Communicatie deel 1: stofzuiger

Reacties


Door Tweakers user siddler, donderdag 1 juli 2010 12:06

Geweldig geschreven, ik heb me hier echt kapot gelachen :)

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 1 juli 2010 12:15

Wij delen met zeven man één centraleverwarmingscombinatieketel
Leuk stuk om te lezen maar waarom geen andere CV ketel met wat meer capaciteit. Met 7 mensen is dat wel te doen. Je zou zelfs kunnen overwegen om een nieuwe ketel niet te kopen maar te huren. Het zou een goed bestede 10 euro per maand zijn ;)
edit: die 10 euro is gebaseerd op het delen van de kosten bij een huurketel.

edit 2
http://www.delta.nl/thuis/cv-ketels/huren/huurprijzen/
http://www.nefit.nl/consu...erplus/Pages/Default.aspx

Liters per minuut van 60C: 13
Liters per minuut van 40C: 22

en dat voor 44 euro per maand (gedeeld door 7 = 6.30 pp)

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 juli 2010 12:38]


Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 1 juli 2010 12:57

@siddler: bedankt :)
@-RetroX-: 't is ons huis niet. We gaan toch zeker niet de verhuurder met een betere ketel opzadelen en zelf meer betalen, dat mag 'ie zelf doen...

Door Tweakers user Robinski, donderdag 1 juli 2010 12:58

-RetroX- schreef op donderdag 01 juli 2010 @ 12:15:
[...]


Leuk stuk om te lezen maar waarom geen andere CV ketel met wat meer capaciteit. Met 7 mensen is dat wel te doen. Je zou zelfs kunnen overwegen om een nieuwe ketel niet te kopen maar te huren. Het zou een goed bestede 10 euro per maand zijn ;)
edit: die 10 euro is gebaseerd op het delen van de kosten bij een huurketel.

edit 2
http://www.delta.nl/thuis/cv-ketels/huren/huurprijzen/
http://www.nefit.nl/consu...erplus/Pages/Default.aspx

Liters per minuut van 60C: 13
Liters per minuut van 40C: 22

en dat voor 44 euro per maand (gedeeld door 7 = 6.30 pp)
Letop:
* Na 10 minuten: 9,5 l/min.
** Na 10 minuten: 16 l/min.

Door Tweakers user Wirf, donderdag 1 juli 2010 13:04

Anders is een Thermostaatkraan misschien een goed idee? Kost niet zo duurbest goedkoop, en zou je ook weer mee kunnen nemen naar een ander huis. (moet je wel de orginele kraan bewaren)

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 juli 2010 13:55]


Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 1 juli 2010 13:06

't is ons huis niet. We gaan toch zeker niet de verhuurder met een betere ketel opzadelen en zelf meer betalen, dat mag 'ie zelf doen...
Toch tof dat ie dat wil doen. Ik kreeg mijn huisbaas niet zover tot dit soort aanpassingen.

@Wirf: "kost niet zo duur"? -> [i]edit
edit: beter maar nog steeds fout ;)
Het is "kost veel/weinig" óf "is duur/goedkoop"

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 juli 2010 14:23]


Door Tweakers user ReLexEd, donderdag 1 juli 2010 13:26

As usual.... lag m'n lunch al weer halverwege je stuk(je) op m'n bord van het lachen....
Wederom bedankt!

Door Tweakers user woekele, donderdag 1 juli 2010 14:04

Wirf schreef op donderdag 01 juli 2010 @ 13:04:
Anders is een Thermostaatkraan misschien een goed idee? Kost niet zo duurbest goedkoop, en zou je ook weer mee kunnen nemen naar een ander huis. (moet je wel de orginele kraan bewaren)
En wat heeft zo'n kraan voor nut als er gewoon niet genoeg warm water wordt aangemaakt door de cv?

Door Tweakers user Wirf, donderdag 1 juli 2010 14:17

woekele schreef op donderdag 01 juli 2010 @ 14:04:
En wat heeft zo'n kraan voor nut als er gewoon niet genoeg warm water wordt aangemaakt door de cv?
Dan krijg je in plaats van een volle straal koud water over je heen, alleen een miezerig straaltje redelijk-warm water. Nog steeds niet geweldig om mee te douchen, maar wel een hele verbetering.

Sowieso is een thermostaatkraan erg fijn; geen gepiel om de juiste temperatuur te krijgen.

Door Tweakers user MuddyMagical, donderdag 1 juli 2010 14:40

Mogelijke oplossing: 2 sloten. 1 sleutel.

Beide douches gewoon op slot met maar 1 sleutel. Dan kan er maar 1 open en kan het niet meer gebeuren dat iemand anders gaat douchen.
Natuurlijk kan er dan iemand een sleutel bij laten maken of gewoon de keukenkraan open zetten.

Maar ik denk dat je met zulke huisgenoten geen enkele waterdichte oplossing gaat vinden.

Door Tweakers user Steffannnn, donderdag 1 juli 2010 15:31

Wirf schreef op donderdag 01 juli 2010 @ 14:17:
[...]
Sowieso is een thermostaatkraan erg fijn; geen gepiel om de juiste temperatuur te krijgen.
Nergens goed voor! Mijn automatische piloot zet de temperatuur altijd precies goed :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 juli 2010 15:32]


Door Tweakers user 247pro, zaterdag 17 juli 2010 17:11

Je hebt er nog nooit over nagedacht om een afsluiter te monteren waarmee je de kraan én andere douche uit kan sluiten van warmwatertoevoer ? Vergeet niet om het geheim te houden eh ? :)

Door 34miles, vrijdag 27 januari 2012 21:34

Echt geweldig :) Kan niet veel beter!

Reageren is niet meer mogelijk