Communicatie deel 1: stofzuiger

Door CodeCaster op vrijdag 25 juni 2010 09:00 - Reacties (25)
Categorie: Een eigen huis, Views: 4.868

Hoewel ik alweer een tijdje student-af ben (voor zover je een hbo'er student wil noemen natuurlijk) wil ik nog wel even in het huis blijven wonen waar ik nu zit. Niet alleen omdat ik sowieso al de laatste der Mohikanen was, de rest heeft net als ik een fulltime-baan of zit de hele dag te WoW-en omdat ze in september pas aan een opleiding beginnen, maar ook omdat je hier in de groenste "stad" van Europa al snel vijf jaar ingeschreven moet staan bij de woningbouwvereniging om een appartement te mogen huren op de elfde verdieping van een niet nader te noemen met schotels behangen flat, en het kopen van een huis is hier voor een starter al helemaal een no-go.

Dus ik zit hier nog wel even. De komende twee jaar betrek ik vanwege een huisgenoot die helaas vertrekt wel een grotere kamer dan de afgelopen drieënhalf jaar, dus heb ik iets meer leefruimte. Hierdoor is het nog wel even vol te houden totdat ik eindelijk een plekje voor mezelf kan inrichten. In deze blogcategorie kun je om een hoekje meegluren hoe het er in ons net-niet-studentenhuis in de randstad, op loopafstand van station en winkelcentrum, aan toe gaat. Hier is deel één, binnenkort waarschijnlijk meer.


De communicatie tussen de mensen die hier wonen verloopt doorgaans grotendeels in de keuken wanneer we elkaar daar tijdens het koken treffen, bij gebrek aan een gemeenschappelijke ruimte. Verder spreek ik mijn zes huisgenoten amper. Wanneer er iets te plannen is, zoals een vergadering, hangt degene die dat nodig vindt een rooster op aan het prikbord in de gang, dat door iedereen dan vier weken lang wordt genegeerd waarna we na verloop van tijd weer een poging doen door een nieuw schema op te hangen. Zo zijn dit jaar al drie vergaderingen voorbij gegaan zonder deelnemers.

Incidenten worden, om meerdere redenen, gemeld op briefjes, met daarbij het verzoek het gepleegde feit niet weer te laten plaatsvinden. Hoewel dit in eerste instantie voor een buitenstaander wellicht wat laf en indirect overkomt hebben we vaak geen keus: iedereen werkt op andere tijden, en we zijn dus zelden tegelijk thuis. Daarnaast heeft heel clichématig "nooit iemand het gedaan", dus zijn we tot de conclusie gekomen dat dit de meest efficiënte en effectieve wijze is om elkaar op zaken te wijzen die echt niet kunnen.

Van de huishoudpot, waaraan iedere bewoner geacht wordt maandelijks vijf euro te doneren, kopen we huishoudelijke zaken. Hierbij moet je niet alleen aan vuilniszakken en schoonmaakmiddel denken, maar ook grotere zaken die kwijt of defect raken worden hiervan vervangen.

Zo hoor ik, als ik 's avonds in bed lig, nog wel eens een bepaalde huisgenoot naar het toilet gaan. Deze jongen schijnt 's avonds zijn handen niet te kunnen gebruiken. Wanneer hij namelijk voor een kleine boodschap gaat hoor je eerst de bril met een noodgang naar beneden klapperen, alsof hij hem vanuit rechtopstaande stand naar beneden trapt met zijn grote teen, en vervolgens sproeit hij staand (en ik vermoed dat 'ie ondertussen met z'n kont schudt) de hele toiletbril onder.

Dankzij deze bijzonder ingenieuze plaswijze, waarvan de dieperliggende gedachte mij na maanden filosoferen nog steeds ontgaat, is twee weken geleden de bril afgebroken van zijn scharnieren en lag deze vervolgens los op het toilet. Ik had het klapperen van de bril de vorige avond al wat luid gevonden, maar heb er half slapend geen aandacht meer aan besteed. Toen ik de volgende ochtend al zittend mijn shoarma naar buiten wilde werken lag ik haast met bril en al naast de pot, en van schrik heb ik de hele stapel toiletrollen bruin gekleurd terwijl ik me nog net kon vastgrijpen aan de pleeborstel.

Dagen later lag de bril nog steeds los en heb ik zelf maar een nieuwe gehaald bij de Gamma, wat overigens ook een hele ervaring is. Samen met mijn vriendin stond ik voor de immense wand met potdeksels, en de ene pleebril is zowaar nog lelijker dan de ander. Na enig twijfelen hebben we de kitsche brillen met visjes en met prikkeldraad maar laten hangen en besloten we een eenvoudig houten exemplaar mee te nemen. Het aankoopbedrag, dat ik heb voorgeschoten, heb ik van de beheerder van de huishoudpot teruggekregen. Fijne vent is dat, enorm knap ook en welbespraakt. Ik ben het overigens zelf.

Maar dit was slechts een zijstap, het toiletbrilincident had immers geen zware gesprekken, ellenlange briefjes of gemene vergeldingsmaatregelen tot gevolg, ik wilde hem enkel even noemen om een voorbeeld te stellen wat er zoal van de huishoudpot wordt gekocht. Een ander voorwerp, ongeveer een jaar geleden door ondergetekende aangeschaft, was een stofzuiger. De vorige liet bij gebruik een spoor van kotslucht na, ook na herhaaldelijk vervangen van stofzak en -filters, en was net als een dildo met weerhaken niet bepaald bijzonder prettig in gebruik te noemen. Vol goede moed dook ik in de huishoudpot om het budget te bepalen en kwam tot de schrikbarende conclusie dat het te besteden bedrag om en nabij de zeven euro lag. Het was toevallig nèt Koninginnedag geweest, dus een oud beestje zien te veroveren op de rommelmarkt was ook geen optie: de pot had een kapitaalinjectie nodig.

Toen ik zes weken later een briefje met "Leuk geprobeerd" terugkreeg van Wouter Bos, gelukkig nog wel met vriendelijke groet, heb ik toch maar aangeklopt bij m'n huisgenoten en met z'n allen hebben we een gloedjenieuwe Miele gesponsord. Er is immers geen betere. Deze stofzuiger heeft ongeveer een jaar lang dienst gedaan. Tot een week of zes geleden ineens twee huisgenoten in dezelfde maand verhuisden. Het valt natuurlijk niet op wanneer de stofzuiger even niet op zijn plek in de gang staat, zeker niet wanneer twee man hun kamer aan het leeghalen is, maar toen de kamers verlaten waren bleek dat de stofzuiger net als de bewoners van die kamers met de noorderzon was vertrokken. Negentig euro pleite.

Gelukkig hebben we via-via een oud beestje weten te regelen, echter is dat ding op sterven na dood. Iets te enthousiast heen en weer bewegen betekent dat de stang uit elkaar lazert, en de zuigkracht is net als die van m'n ex niet bijzonder te noemen. Kort geleden echter besloot een huisgenoot, waarschijnlijk dezelfde als die van de toiletbril maar wederom geen bewijs, dat het wellicht handig was om de asbak leeg te zuigen met de stofzuiger. In eerste instantie was dit een geniaal idee, zijn asbak was in ieder geval leeg, maar toen een andere huisgenoot de dag erna de stekker in het stopcontact stak en het apparaat kickstartte kon hij dankzij de aswolk die hierdoor ontstond niet eens meer landen in zijn eigen kamer.

Het briefje dat hij direct hierna op de stofzuiger plakte was dan ook to-the-point en verzocht in niet mis te verstane taal om geen asbakken meer uit te zuigen maar deze gewoon te legen in een prullenbak. En het werkt: hierna is dit niet meer voorgekomen en wanneer je je kamer hebt gestofzuigd ruikt deze niet bijzonder onprettig. Eind goed, al goed?

Gisteren ging ik koken, en zoals altijd had ik wat afval waar ik vanaf moest. Ik deed de prullenbak open die in de keuken staat, en kon met een katachtige ninja-sprong nog net de sigarettenwalm ontwijken die op me af kwam...


http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Communicatie deel 2: warm water 07-'10 Communicatie deel 2: warm water
Volgende: Spijt 06-'10 Spijt

Reacties


Door Tweakers user damonk, vrijdag 25 juni 2010 09:09

wat een geweldig stuk hulde _/-\o_

Door Tweakers user Lenny77, vrijdag 25 juni 2010 09:12

Gezellig hè, je huis delen met anderen... ;)

Door Tweakers user TheMOD, vrijdag 25 juni 2010 09:15

Haha, leuk verhaal! :) Dit is weer een van je betere. ;)

Door Tweakers user Steffannnn, vrijdag 25 juni 2010 09:24

Deel 2 gaat over het doucheputje, of wil je het daar liever niet over hebben?

Door Tweakers user ReLexEd, vrijdag 25 juni 2010 09:29

Iedere keer na het lezen van je stukjes vraag ik me harder af......

Wanneer kunnen we een pocket met CodeCasters ervaringen gaan scoren bij de bruna/ako/whatever!

Aan de andere kant... nu blijft het beperkt tot een keer of 2 a 3 per week een koffie-spray over m'n bureau heen... Met een pocket in m'n hand denk ik dat er geen druppel koffie meer m'n huig weet te bereiken.....

Wederom bedankt voor een vette grijns van oor tot oor....

Door Tweakers user MKoole, vrijdag 25 juni 2010 10:02

Leuk verhaal CodeCaster! Zo kom ik de (saaie) kantoor uren wel door haha :)

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 25 juni 2010 10:23

haha - ben ik eff blij dat ik dat nooit heb hoeven meemaken -
ik had in m'n school tijd, een kamertje van 3 bij 5 meter, en een toilet ruimte van +/- 1 bij 3 meter. waar ik dan een douche (met nauwelijks water), een toilet, en een waschmachine had. - m'n keuken bestond uit 2 beneden-kastjes met een spoelbak en koelkastje met een kookplaat 2 bovenkastjes, en een afzuigkap.

maar het was iig allemaal voor mij :P

Door Tweakers user Jeoh, vrijdag 25 juni 2010 10:25

CodeCaster en Coltrui, goden van Tweakblogs.net.

Door Tweakers user Blasterxp, vrijdag 25 juni 2010 10:55

prima leesvoer! Ha, jaren lang in een studentenhuis gewoond... je krijgt er een harde huid van ...

Door Tweakers user S401, vrijdag 25 juni 2010 10:57

Jeoh schreef op vrijdag 25 juni 2010 @ 10:25:
CodeCaster en Coltrui, goden van Tweakblogs.net.
Helemaal mee eens :D

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 25 juni 2010 11:09

* CodeCaster wijst naar de ondertitel van z'n blog :$

Door Tweakers user mykene, vrijdag 25 juni 2010 11:10

Leuk geschreven, als een echte column

Door Tweakers user MazeMouse, vrijdag 25 juni 2010 11:18

Ik heb hardop zitten lachen vanwege de heerlijke herkenbare punten :D

Door Tweakers user Wortelsoep, vrijdag 25 juni 2010 11:26

Leuk. Klinkt erg herkenbaar allemaal, sommige mensen lijken werkelijk niet te beseffen dat ze ook met andere mensen in een huis wonen :/
Ik kijk uit naar het volgende deel (goh, zouden er dan toch nog interessante blogs op Tblogs komen?)

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 25 juni 2010 11:45

Ahja, de prullenbak die eerst bij mij in de keuken stond, heb ik ook maar buiten gezet. Wordt mij toch iets te gezellig met die vliegjes. Ik gebruik die vuilnisbak overigens zelf niet, maar mn huisgenote die dat wel doet, verdomd het om dat kreng leeg te gooien. Dan is een tuin van misschien 100 m2 geen overbodige luxe.

En idd, zoals Wilko ook al zegt denken sommige mensen er echt niet aan dat er nog andere mensen in huis wonen.

Ook wel leuk is dat mijn huisgenote een krukje nodig heeft om in de oven te kijken. Dat krukje staat dan altijd voor de de deur, tegen de muur. Dus, niet erg handig. Zeker niet, aangezien ondertekende al bijna 2 keer over dat ding heen gemieterd is. Als je echt vol op je bek zou gaan, mieter je dus met je kop op het aanrecht. Dus, dat ding heb ik in de gangkast geflikkerd. Betekent dat mijn huisgenote dat ding doodleuk weer op die zelfde plek liet staan, toen ze mij vroeg waar ie was en ik dus met het verhaal kwam. Sjesus, dan ben je dom. Ik heb het ding maar zelf weer aan de kant gezet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 25 juni 2010 11:51]


Door Tweakers user himlims_, vrijdag 25 juni 2010 11:53

muhahahah leuk man! en veel sterkte!!

Door Tweakers user BdK9001, vrijdag 25 juni 2010 13:20

Klinkt inderdaad bekend :P Hoewel wij het met zn 15en toch wel iets beter geregeld lijken te hebben :)
Maar inderdaad, als er dingen kwijt of kapot of op (toiletpapier!) zijn heeft niemand het gedaan...

Gelukkig zijn er altijd wel een aantal huisgenoten die 1x in de zoveel tijd de behoeft voelen om de woonkamer/keuken een beetje aan kant te maken (ondergetekende incluis).

Ook leuk is het om zowel werkenden als studenten in hetzelfde huis te hebben (vuvuzela @ midnight anyone?)


Door Tweakers user danielmolenaar, vrijdag 25 juni 2010 14:28

"... en de zuigkracht was net als die van mijn ex, niet bijzonder te noemen."
Geniaal _/-\o_

Leuk verhaal CodeCaster.
Succes met die sigarettenwalm :D

Door Tweakers user mlowijs, vrijdag 25 juni 2010 15:22

Wanneer hij namelijk voor een kleine boodschap gaat hoor je eerst de bril met een noodgang naar beneden klapperen, alsof hij hem vanuit rechtopstaande stand naar beneden trapt met zijn grote teen, en vervolgens sproeit hij staand (en ik vermoed dat 'ie ondertussen met z'n kont schudt) de hele toiletbril onder.
_/-\o_

Door Tweakers user Cave_Boy, vrijdag 25 juni 2010 17:33

¨Toen ik de volgende ochtend al zittend mijn shoarma naar buiten wilde werken lag ik haast met bril en al naast de pot, en van schrik heb ik de hele stapel toiletrollen bruin gekleurd terwijl ik me nog net kon vastgrijpen aan de pleeborstel.¨

Op de basisschool komt het nogw el eens voor datz e de bril vastzetten ofzo... Dan kun je dus die bril niet omhoog zetten.. Vind zelf ook best dom je kan makkelijk goed zeiken in die pot zoń bril haalt echt niet zoveel mikruimte weg hoor.... :)

Door Tweakers user 327097, vrijdag 25 juni 2010 19:20

Zoals altijd weer met veel plezier gelezen!

Door Tweakers user Eylradius, zaterdag 26 juni 2010 13:01

heerlijk stuk om te lezen :)

Door Tweakers user Spesh, dinsdag 29 juni 2010 13:49

Cave_Boy schreef op vrijdag 25 juni 2010 @ 17:33:
¨Toen ik de volgende ochtend al zittend mijn shoarma naar buiten wilde werken lag ik haast met bril en al naast de pot, en van schrik heb ik de hele stapel toiletrollen bruin gekleurd terwijl ik me nog net kon vastgrijpen aan de pleeborstel.¨

Op de basisschool komt het nogw el eens voor datz e de bril vastzetten ofzo... Dan kun je dus die bril niet omhoog zetten.. Vind zelf ook best dom je kan makkelijk goed zeiken in die pot zoń bril haalt echt niet zoveel mikruimte weg hoor.... :)
Ga eens met blote benen pissen, daarna snap je waarom je de bril omhoog moet doen.

Door Tweakers user CodeCaster Jr., woensdag 30 juni 2010 13:24

Ode aan mijn geniale broer _/-\o_

Reageren is niet meer mogelijk