Slootwatercultuur

Door CodeCaster op maandag 31 mei 2010 16:05 - Reacties (19)
Categorie: Random thoughts, Views: 6.473

Rare uitvinding is het eigenlijk, dat koffiedrinken. Heel kantorend Nederland begint bijvoorbeeld pas met werken als ze ze zo rond half elf uur ’s ochtends al driemaal de dagelijks aanbevolen maximale hoeveelheid cafeïne naar binnen hebben gegoten. Deze verslaving wordt er al van kinds af aan ingeramd, wat zelfs is te merken aan onze taal: je gaat bij elkaar op de koffie, onzuivere koffie is niet te vertrouwen, we houden geen pauze maar doen een bakkie en als we ergens de ballen van snappen is het andere koffie. Alles draait om koffie, of om preciezer te zijn om cafeïne. Met een ontwenningsperiode van ruim tien dagen is dat ook niet bepaald kattenpis te noemen: eigenlijk is grofweg driekwart van de Westerse mensen dankzij de geroosterde groene boon verslaafd aan drugs. Onlangs is er in Kameroen wel een cafeïnevrije koffieboon gevonden. Ze hebben ‘m “Coffea Charrieriana” genoemd, wat niet verwonderlijk is: je wordt er inderdaad spontaan chagrijnig van.

Koffiedrinken is een ware religie. Mensen die in de ban zijn willen hoe dan ook het zwarte goud verorberen, koste wat kost. Of eigenlijk - koste wat niet kost. Als er íets is wat bij veel mensen niets mag kosten is het wel een bakje koffie. Nu wil ik niet zeggen dat ik de fijnproever onder de koffiedrinkers ben, ik kan namelijk best wel genieten van een bakje Senseo (met Extra Dark als minimaal smaakniveau, de overige soorten ruiken alleen naar koffie en smaken naar oude thee), maar sommige mensen besparen als eerste op de koffie die ze drinken. Die drinken dan bijvoorbeeld met z’n tweeën een volle pot bruine smurrie leeg waarbij het hete water langs twee afgestreken schepjes gemalen huismerkkoffie is geraced. “Nog een bakkie?”. Bah. Drie mokken slootwater moeten drinken om nog een béétje koffiesmaak in je mond over te houden, wie is er zo gek? Koop dan, als het toch niks mag kosten, meteen een pot oploskoffie en strooi wat Buisman over de zo ontstane derrie. Hou die Mariakaakjes ook maar bij je, en stik voorzichtig.

“Smaken verschillen”, zul je zeggen. Klopt, helemaal mee eens. Maar als ik koffie krijg voorgeschoteld waarbij ik halverwege het inschenken nog steeds de bodem van m’n mok kan zien dan giet ik die toch echt in de dichtstbijzijnde bloempot leeg en bedank vriendelijk voor een refill.

Volgende: Spotprijs 06-'10 Spotprijs
Volgende: Gechipte charlatan 05-'10 Gechipte charlatan

Reacties


Door Tweakers user DanielG, maandag 31 mei 2010 16:08

Het is maar koffie.

Door Tweakers user Neverwinterx, maandag 31 mei 2010 16:11

Kunnen ze op het werk bij aankomst niet iedereen zo'n caffeïne energy shot aanbieden? De productiviteit zal er wel bij varen :p (de gezondheid daarentegen...) Hoef je tenminste niet de gore koffie te drinken :p

[Reactie gewijzigd op maandag 31 mei 2010 16:11]


Door Tweakers user Tsurany, maandag 31 mei 2010 16:12

Drink zelf geen koffie meer, vind het hele idee er achter niks. Niet fatsoenlijk kunnen werken omdat je zonder koffie nog half slaapt? Dan doe je echt iets verkeerd en moet je echt eens naar je levensstijl gaan kijken.

Hoewel we hier op werk (stage) wel een goeie koffieautomaat hebben met verse koffie bonen waar een lekkere machiato, cappuchino, caffe latte of espresso uit komt. Maar nee, ik merk dat die koffie gewoon niet gezond voor me is. Drink liever water.

Door Tweakers user mvh, maandag 31 mei 2010 16:13

Alcohol is ook een harddrug!

(eerste reactie van een ontkenner ;)). Van mij krijg je wel 4 sterren, een pakkende titel heeft me binnen gesleept, en het is een goed verhaal.

Bij nader inzien ben ik het er wel mee eens, ik heb namelijk geen Senseo-ervaring buiten de gewone pads, en dat is geen koffie te noemen.

[Reactie gewijzigd op maandag 31 mei 2010 16:15]


Door Tweakers user Sjoerdos, maandag 31 mei 2010 16:14

Als we gaan lannen kan ik best een stapeltje energy's achterover slaan.....maar dan blijf ik toch zin hebben in koffie...dus energy shotjes gaat niet zomaar helpen :P

Door Tweakers user we_are_borg, maandag 31 mei 2010 17:15

Alleen al van de geur word ik al niet lekker, laat staan als ik het moet drinken.

Door Tweakers user Rossi, maandag 31 mei 2010 18:38

Oei oei, dit onderwerp kan leiden tot verhitte discussies! Benieuwd of dat hier ook gaat gebeuren ;)

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat tweakers vinden van Nespresso. Wordt dit lekker gevonden, is dit een iets sterkere variant van Senseo, is dit ultiem?
Ik vind het zelf namelijk erg lekker. Of vloek ik nu in de kerk ;)

Door Bob, maandag 31 mei 2010 18:57

IT'ers die geen koffie drinken?

Koffiezetapparaat is een van de eerste dingen die aan een UPS gehangen wordt als er stroomstoring is :)

Door Tweakers user Wortelsoep, maandag 31 mei 2010 19:15

Nederlanders zijn nou eenmaal één van de minst kritische volken als het om eten en drinken gaat, het moet vooral goeiekoop en makkelijk zijn.
Nog een gratis tipje van mij: voor goede koffie heb je geen >1000eu espressomachine nodig, met een moka express (http://nl.wikipedia.org/wiki/Moka_express) is geniale koffie te zetten. Wel enig geduld vereist, dus niet "makkelijk".

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 31 mei 2010 19:17

Rossi schreef op maandag 31 mei 2010 @ 18:38:
Oei oei, dit onderwerp kan leiden tot verhitte discussies! Benieuwd of dat hier ook gaat gebeuren ;)

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat tweakers vinden van Nespresso. Wordt dit lekker gevonden, is dit een iets sterkere variant van Senseo, is dit ultiem?
Ik vind het zelf namelijk erg lekker. Of vloek ik nu in de kerk ;)
Discussiëren onder een blog gaat IMHO erg lastig, daar is het forum beter voor geschikt. Posts zijn overzichtelijker, gebruikers herkenbaarder, quoten gaat makkelijker, en je vindt je eigen posts nog eens terug :P

Maar Nespresso is geniaal, zeker de sterkere varianten.
Wilko schreef op maandag 31 mei 2010 @ 19:15:
Nederlanders zijn nou eenmaal één van de minst kritische volken als het om eten en drinken gaat, het moet vooral goeiekoop en makkelijk zijn.
Nog een gratis tipje van mij: voor goede koffie heb je geen >1000eu espressomachine nodig, met een moka express (http://nl.wikipedia.org/wiki/Moka_express) is geniale koffie te zetten. Wel enig geduld vereist, dus niet "makkelijk".
Waar anders staan standaard al peper, zout en een pot mayo op tafel? ;)

Maar die Moka express ziet er wel goed uit, zal eens kijken. In principe is dat dus gewoon een percolator?

[Reactie gewijzigd op maandag 31 mei 2010 19:18]


Door Tweakers user Wortelsoep, maandag 31 mei 2010 19:47

Ben niet zo heel bekend met percolatorkoffie, heb het idee dat je daarbij wat van de olieachtige structuur van moka mist (wat het juist zo masterlijk maakt).

Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 31 mei 2010 20:00

Zo! Straffe bak koffie schotel je ons voor!
Maarre... ging het nou om de smaak of om de sterkte? Want hetgeen jij slootwater noemt heet bij de meeste nederlanders toch wel koffie (al dan niet met afgefakkelde worteltjes er overheen)
Naar me dunkt belief je slechts espesso of aanverwanten, dat mag, maar om de rest dan derrie te noemen... Noem het dan simpelweg hollandsche koffie, zeg je het zelfde, maar komt minder neerbuigend over.

Ikzelf ben tijdelijk (2 maanden ofzo) gestopt met koffie toch ik begon te merken dat ik het alleen maar volhield in de TFT-tuin op een infuus met zwartinine. Sindsdien beperkt ik me wat meer, zeker nu m'n vrouw me een uur tegen de wind in vind stinken de eerste 4 uur na het nuttigen van een bakkie pleuâh.

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 31 mei 2010 20:02

Graag gedaan! :P

En met een (al dan niet Haags) bakkie pleuâh is ook niks mis, maar zoals ik al zei moet ik dan niet de bodem van m'n mok kunnen zien vóór ik 'm leeg heb :) Want er wordt echt te veel afbezuinigd op koffie, en dat komt de smaak allesbehalve ten goede :)

En ja, espressofan ben ik zeker.

Maareh, TFT-tuin? :P

[Reactie gewijzigd op maandag 31 mei 2010 20:02]


Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 31 mei 2010 20:07

Ja, het is meer een verzameling TFT's dan een verzaming van enig ander kantoorbenodigheid ;)

Het verschil tussen de hier genoemde moka express en de door jou aangehaalde percolator is dat de klassieke nederlandse percolator feitelijk hetzelfde werkt als een koffieapparaat: gooi heet water over je granulaat. Al is het zo dat het wat vaker er overheen gaat.
De moka express (of italiaanse percolator) wordt van origine gebruikt om espresso mee te maken. Het verschil is dat de twee reservoirs gescheiden zijn (onder water, boven koffie) en dat het granulaat niet in een los hangend filter zit waar de zwaartekracht het water doorheen trekt, maar in een in de buis ingesloten reservoir, waar het water door de stoomdruk doorheen geperst wordt. Zo kan er dus met espressomaling gewerkt worden zodat de "effectiviteit" van het granulaat beter tot zijn recht komt.

Door Tweakers user magiel, maandag 31 mei 2010 22:07

Als mij ook gevraagd wordt of ik suiker in de koffie drink, is mijn standaard antwoord 'dat hangt van de koffie af'.

Als het van dat slootwater is wat voldoet aan alle slechte dingen die hierboven genoemd worden, dan gaat er een fikse lading suiker doorheen of wordt het niet gedronken.

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 1 juni 2010 09:40

magiel schreef op maandag 31 mei 2010 @ 22:07:
Als mij ook gevraagd wordt of ik suiker in de koffie drink, is mijn standaard antwoord 'dat hangt van de koffie af'.

Als het van dat slootwater is wat voldoet aan alle slechte dingen die hierboven genoemd worden, dan gaat er een fikse lading suiker doorheen of wordt het niet gedronken.
He, ik wilde koffie, geen koffie-smaak-limonade!
Ik doe normaliter wel een scheutje melk door mijn kantoor-slootwater, als ik daarentegen een goed kopje voorgezet krijg (liefst van versgemalen bonen) dan vind ik het zonde van de koffie om er iets in te doen, dus die drink ik zonder iets erin.

Door Tweakers user Rossi, dinsdag 1 juni 2010 11:37

CodeCaster schreef op maandag 31 mei 2010 @ 19:17:
Discussiëren onder een blog gaat IMHO erg lastig, daar is het forum beter voor geschikt. Posts zijn overzichtelijker, gebruikers herkenbaarder, quoten gaat makkelijker, en je vindt je eigen posts nog eens terug :P

Maar Nespresso is geniaal, zeker de sterkere varianten.
Goed punt ;)

Maar inderdaad, en normaal bakje koffie is ook prima te doen, maar dan moet het niet water met een smaakje zijn. Gewoon goede koffie is niet transparant, daar moet je idd NIET de bodem kunnen zien.


Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 8 juni 2010 09:45

njah,
anders leer je het van diegenen die het wel kunnen en koop je gewoon een caffettiera en zet je je eigen espresso...
Het liefst haal je nog ff wat Lavazza ofzow op in Italie en ben je helemaal klaar...
Ikzelf ben daarmee opgegroeid en toch lust ik mijn Braziliaanse Senseo met een scheutje melk hoor ;)

Reageren is niet meer mogelijk