Kansloze kutkrant

Door CodeCaster op vrijdag 14 mei 2010 09:10 - Reacties (46)
Categorie: Media, Views: 6.658

Aan: Redactie Spits
Onderwerp: Voorpagina Spits 14 mei 2010
Bericht:
Geachte Redactie,

Zoals iedere ochtend pakte ik vanmorgen op het treinstation vanwaar ik naar mijn werk reis een exemplaar van de Spits aan van de aardige meneer die uw dagblad aldaar uitdeelt, en bedankte hem daar vriendelijk voor. Zoals ook iedere ochtend wierp ik snel een blik op de voorpagina om middels "koppensnellen" te zien welk belangrijk nieuws de gewone burger vandaag weer bereikt. Van andere kranten ben ik gewend dat er wel eens een advertorial om het dagblad is gevouwen, waardoor de voor- en achterpagina overgenomen lijken te zijn door de adverteerder. Dat kan ik nog accepteren - voor niets gaat immers de zon op.

Wat ik vanmorgen echter zag schokte mij zeer. In de eerste plaats omwille van het beeld dat mijn netvlies trof, maar vooral vanwege het gebrek aan fatsoen van de redactie. Wat heeft het voor praktisch nut om een paginagrote foto van de onlangs wees geworden Ruben die in een ziekenhuisbed ligt de voorpagina over te laten nemen? Wat bezielde de hoofdredacteur dat hij dergelijke stemmingmakerij toestaat? Ik kan me nu niet bepaald voorstellen dat meneer Schouten gisteren kennis nam van het feit dat Ruben in het ziekenhuis lag en het naar omstandigheden goed maakte, en terwijl hij zijn bakje slappe automatenkoffie naar binnen slobberde iets dacht als: "Goh, laat ik daar nou eens iemand op af sturen, om een foto van die jongen te maken die ik fullsize op de cover kan zetten", om vervolgens handenwrijvend te bedenken in welke zielige houding liggend de jongen het meeste aandacht zou trekken.

Ik dacht dat campingkrant Telegraaf het kansloos-niveau grondig naar beneden had bijgesteld door de nauwelijks aanspreekbare Ruben op te bellen, maar nee, jullie gaan hier met het op deze manier plaatsen van een dergelijke foto nog eens ruimschoots overheen. Hulde.

Met vriendelijke groeten,
* CodeCaster .
:r

De stijlloze voorpagina in kwestie, voor wie niet weet waar ik het over heb, is te vinden onder deze link.

Volgende: Eén kaart voor al het openbaar vervoer 05-'10 Eén kaart voor al het openbaar vervoer
Volgende: Haal de Duitsers terug, voor het te laat is! 05-'10 Haal de Duitsers terug, voor het te laat is!

Reacties


Door Tweakers user lubbertkramer, vrijdag 14 mei 2010 09:16

Ik vind het inderdaad ook absurd, het media geil rondom dit, zal mij benieuwen hoeveel foto's en nieuws er van de zomer gedaan word met al die bus ongelukken richting spanje, we wachten het af...

Door Tweakers user ChristianK, vrijdag 14 mei 2010 09:16

Ik kan niet anders dan het met je eens zijn...
Al vind ik dat de Telegraaf echt een gedeelde 1ste plaats heeft met het opbellen van die knaap.

Door Tweakers user CaDje, vrijdag 14 mei 2010 09:18

Ik dacht vanochtend op het rtl4 nieuws zelfs te horen dat de journalist ter plekke zei: "hij is van het feestelijke feit nog niet op de hoogte gesteld", toen met vroeg of hij als wist dat z'n ouders en broer zijn omgekomen... Ik zal het wel verkeerd gehoord hebben.

Ik vind trouwens dat je als ziekenhuis alle journalisten / fotografen er gewoon uit moet schoppen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 09:21]


Door Tweakers user lgrijsen, vrijdag 14 mei 2010 09:19

Ook ik ben verontwaardigd over de kansloze buitengewoon lage privacy-standaard die er wordt gehanteerd door de media.

En trouwens: Spits & Telegraaf zijn vrij nauw aan elkaar verwant: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sp!ts

Door Tweakers user Winkey, vrijdag 14 mei 2010 09:23

Mee eens, hij mag dan wel "The Magic boy" worden genoemt, rust is belangrijk na een operatie. En om dan ook nog foto's te maken en hem op te bellen gaat inderdaad te ver. Hopelijk krijgt hij meer rust als hij weer in Nederland is.

Door Tweakers user ZpAz, vrijdag 14 mei 2010 09:28

De telegraag heeft zelfs die jongen gebeld om wat nieuws los te krijgen :r

http://www.nu.nl/binnenla...verlevende-vliegramp.html

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 14 mei 2010 09:29

ZpAz schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 09:28:
De telegraag heeft zelfs die jongen gebeld om wat nieuws los te krijgen :r

http://www.nu.nl/binnenla...verlevende-vliegramp.html
*kuch* derde alinea.

@CaDje, ik neem toch aan dat 'ie "vreselijk" zei in plaat van "feestelijk" :P

Door Tweakers user Hahn, vrijdag 14 mei 2010 09:36

Hopelijk is er iemand zo slim om ze voor de rechter te slepen vanwege portretrecht, niet om er geld uit te slaan, maar om ze duidelijk te maken dat je zoiets niet doet.

Door Tweakers user woekele, vrijdag 14 mei 2010 09:36

Ze filmen de nabestaanden, zoeken ze op bij hun huizen. Halen foto's van de doden van Hyves. en publiceren ze. Nog voordat de familie uberhaupt weet dat het om hun familie gaat.

Ze laten een 'documentaire' zien over 2 mensen die een week eerder hetzelfde traject hebbben gevlogen en zo blij zijn dat ze niet dood zijn.

WAT IS DE NERDERLANDSE PERS KUT

PS: en waarom mag ffs iedereen rondlopen op die rampenplek of verslag te doen van eigendommen van slachtoffers die daar nog overal liggen? Dat is ten eerste privé, ten tweede: wie weet wat er allemaal gejat wordt. Ten derde verstoort het onderzoek naar de oorzaak lijkt me. En ten vierde is het gewoon nog steeds een vliegveld, daar moet je niet rondsjouwen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 09:39]


Door Tweakers user michaelmou, vrijdag 14 mei 2010 09:37

Sp!ts is van de Telegraaf Media Groep, dus vind je het gek.
De telegraaf heeft nog nooit iets van niveau uitgebracht.
Net zoals dat het 'Jan Smit - Yolanthe Kabouter' verhaal voorpagina nieuws was.

Door Tweakers user gvdh, vrijdag 14 mei 2010 10:01

Je moest eens weten welke foto er op de voorpagina van de Belgische krant Het Nieuwsblad van vandaag staat...
Zie tweede foto bij dit artikel: http://www.nieuwsblad.be/...articleid=DMF20100514_004

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 14 mei 2010 10:02

like DUH - is de spits=telegraaf=prive=sbs6

ofwel sensatie nieuws, maar je eigen selectie/voorkeur. ik negeer 't standaard

Door Tweakers user E.r.w.i.n, vrijdag 14 mei 2010 10:10

Mjah, aan de andere kant kun je je afvragen of de Telegraaf (hoe niveauloos dan ook) niet gewoon hun werk doen en hoe het in godesnaam mogelijk is dat die arme jongen niet afgeschermd is van de pers.

Door Tweakers user naam, vrijdag 14 mei 2010 10:14

Een zelfde foto (misschien exact dezelfde, maar in ieder geval soortgelijke) foto stond vannochtend ook bij mij thuis op de voorpagina van de krant (IJmuider Courant), mijn eerste reactie was ook wtf :/ Die jongen heeft al genoeg meegemaakt lijkt mij, zo help je hem niet bepaald.. :r

* eensch is met titel.

Door Tweakers user plankton123, vrijdag 14 mei 2010 10:16

Kansloos is inderdaad het beste woord hiervoor.

Door Tweakers user lolcode, vrijdag 14 mei 2010 10:22

Ik was gister 3 seconden in de huiskamer en 1x raden wat je op Hart van Nederland ziet... :r
Al dat sensatienieuws... achja ik kijk slechts sporadisch TV, maar ik moet zeggen dat ik het nieuws de laatste tijd ook steeds minder interessant begin te vinden. 90% van t nieuws bestaat toch uit OF politieke onzin waar niemand in geinteresseerd is OF sensatienieuws wat ook niemand boeit. Echt belangrijke dingen krijg ik toch wel op een manier mee.
Dat er met dat vliegtuig iets mis was gegaan wist ik ook al sochtends, waarom mensen niet gewoon ff t NOS lezen/kijken ipv commerciele-sensatie-nieuws is mij ook een raadsel.
Als dan nu al die journalisten zo vriendelijk willen zijn op te donderen van dat vliegveld, zodat men een normaal onderzoek kan doen en zo meer ongelukken (en dus sensatienieuws :r ) kan voorkomen.

Door Tweakers user YopY, vrijdag 14 mei 2010 10:25

Duurt niet zolang voordat deze gozert (het jochie) 'Zijn Verhaal' doet op SBS6 (Exclusief!11), gevolgd door Zijn Verhaal: Het Boek over wat jaren later. Nee, dit wordt weer flink uitgebuit door de media, en dan vooral de commerciële zenders, en dan vooral SBS 6. De Telegraaf reken ik natuurlijk in hetzelfde straatje.

Door Tweakers user Tazzios, vrijdag 14 mei 2010 10:29

op de NOS site kunnen ze er ook wat van.
Artikelen over het ongeluk:
12 mei 5 artikelen
13 mei 7 artikelen

met als diepte punt:
"Een overzicht van vliegtuigrampen in de afgelopen 50 jaar waarbij meer dan 30 Nederlandse doden vielen." ;(

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 10:29]


Door Tweakers user himlims_, vrijdag 14 mei 2010 10:29

lolcode schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 10:22: waarom mensen niet gewoon ff t NOS lezen/kijken ipv commerciele-sensatie-nieuws is mij ook een raadsel.
ik kijk ook geen NOS nieuws; onbetrouwbaar en onvolledig. Voor relatief objectieve beeldvorming moet je nog altijd zelf opzoek. de NOS geeft vaak net een bepaalde draai aan het nieuws, of verzwijgt dingen die wel relevant zijn. het nieuws lees je op internet, zie je niet op televisie.

Toppunt vind ik nog wel rtl4 nieuws; die afsluiting met de verwijzing naar hyves :N

Wel interresant vind ik het 'Editie NL' hoewel dit ook nieuws is met een korreltje zout, proberen zij wel vaak volledig te zijn. Netjes

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 10:31]


Door Tweakers user lolcode, vrijdag 14 mei 2010 10:42

himlims_ schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 10:29:
[...]
ik kijk ook geen NOS nieuws; onbetrouwbaar en onvolledig.
ik kijk zelf ook geen NOS, maar kom soms nog langs mn iGoogle pagina waar wat nieuws op staat (heb t hele nieuwsbericht ook niet gelezen, alleen de kop daar). Ik kijk eigenlijk uberhaupt geen nieuws, maar volgens mij is alles geloven wat de NOS zegt nog altijd beter dan de SBS6/Spites/Telegraaf/Prive geloven (en ik ken mensen die dat laatste doen... ;( )

Door Henk, vrijdag 14 mei 2010 10:54

Ik ben het niet met je eens, dit is een normaal verschijnsel. Wij kennen allemaal het gezicht van Kim Phuc en Omayra Sanchez en we zagen de man die in China op het plein stond. Ze zijn allemaal het gezicht geworden van een ramp. Moet je zulke beelden wegstoppen? Of gewoon onder ogen zien?

http://en.wikipedia.org/wiki/Omayra_Sanchez

Door Tweakers user Gammro, vrijdag 14 mei 2010 10:56

Hier ook al in de Ijmuider Courant, een halve pagina grote foto :X

Ik vindt het heel erg wat met deze jongen is gebeurt, maar ik vindt het gewoonweg schofterig om dit te plaatsen of überhaupt zoveel achter Ruben aan te gaan. Die jongen heeft echt wel wat anders aan zijn hoofd dan al die sensatiegeile journalisten. :(

In plaats van het bijbehorend artikel te lezen, ben ik doorgegaan met het andere nieuws te lezen en de foto professioneel te negeren.

Door Tweakers user JackPoint, vrijdag 14 mei 2010 10:58

Er is al een twitter account voor Telegraaf boycot :+ https://twitter.com/telegraafboycot

Door Tweakers user h264, vrijdag 14 mei 2010 11:13

Op zich is het een gewoonte van De Telegraaf in het algemeen om zo brutaal te zijn (mediageilheid) en op zich is het inderdaad schandalig dat ze zoiets hebben gedaan. Het jongetje heeft z'n ouders verloren, zijn broer en zal nog jaren, zo niet decennia lang een trauma overhouden aan het geheel al dan niet of hij bij de crash bij bewustzijn was. De Telegraaf en met name de media in het algemeen moeten in zo'n geval een verbod opgelegd krijgen (contactverbod, publiceerverbod, van mij part censuur als het om het belang van het kind gaat!) om deze praktijken te verbieden en met name te voorkomen.

En wat ik op z'n allerminst gezegd nog kwalijker vind, is dat de desbetreffende man (dokter) aan het bed van het kind de telefoon aan het jongetje gaf. Een dokter heeft toch de ethiek in zich om zoiets te weigeren? De beroepsmatige verplichting om de patiënt zo goed mogelijk te verzorgen en daarmee ook gewoon media buiten de deur te houden. Waar is de plicht gebleven om de Eed van Hippocrates na te leven?!
Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 11:22]


Door Tweakers user woekele, vrijdag 14 mei 2010 11:32

E.r.w.i.n schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 10:10:
Mjah, aan de andere kant kun je je afvragen of de Telegraaf (hoe niveauloos dan ook) niet gewoon hun werk doen
"Gewoon je werk doen"... Dé slogan waaronder 90% van al het kwaad op de wereld wordt uitgevoerd... Aub: zélf denken, niet je werk laten bepalen wat wel en niet correct is.
Henk schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 10:54:
Ik ben het niet met je eens, dit is een normaal verschijnsel. Wij kennen allemaal het gezicht van Kim Phuc en Omayra Sanchez en we zagen de man die in China op het plein stond. Ze zijn allemaal het gezicht geworden van een ramp. Moet je zulke beelden wegstoppen? Of gewoon onder ogen zien?
Beelden van de ramp zelf zijn prima. Beelden waarin een specifiek slachtoffer ongevraagd centraal staat niet. Eventueel na een paar weken wel. Maar niet voordat de familie uberhaupt weet dat dat kind daar ligt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 11:36]


Door Tweakers user Peekster, vrijdag 14 mei 2010 11:56

Spits = Spitsnieuws = GeenStijl = Telegraaf

Ook grappig dat veel mensen zeggen hun abo te beeindigen. Ik zou nooit een abo nemen, maargoed wie ben ik.
Nu staat er doorgaans al niets van waarde in gedrukte media.

Door Tweakers user Sigurdar, vrijdag 14 mei 2010 12:03

In onze krant (PZC) vond ik het nog vrij netjes. Kleine foto, en er werd duidelijk gezegd dat het jongetje 'geen wonderboy is, maar een 9-jarige zonder ouders en zonder grotere broer'. Vervolgens stond er wel een misselijkmakend stuk in wat beschreef waar mensen dood aan gingen bij een vliegtuigcrash. Na de helft ging ik maar even door omdat ik nog zat te ontbijten. :/

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 14 mei 2010 12:12

Peekster schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 11:56:
Spits = Spitsnieuws = GeenStijl = Telegraaf

Ook grappig dat veel mensen zeggen hun abo te beeindigen. Ik zou nooit een abo nemen, maargoed wie ben ik.
Nu staat er doorgaans al niets van waarde in gedrukte media.
wel leuk hoe GS altijd zo enthousiast kan flame tegen de televaag

http://www.telegraaf.nl/b...?sn=binnenland,buitenland
AMSTERDAM - In de afgelopen uren zijn er veel vragen gesteld over de berichtgeving rond de ramp in Tripoli in De Telegraaf van vanochtend.

Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld. Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben.

De hoofdredactie van De Telegraaf hecht eraan te benadrukken dat verslaggeefster Van der Graaf in het onverwacht ontstane telefoongesprek met Ruben niets heeft gezegd over het ongeval en de ernstige familieomstandigheden van het slachtoffer.

De Telegraaf heeft tot publicatie besloten omdat Ruben symbool van leven is in deze enorme tragedie.

De hoofdredactie respecteert de oproep van het kabinet om terughoudendheid te betrachten in de contacten met nabestaanden.

Hoofdredactie De Telegraaf

vrijdag 14 mei 2010

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 12:21]


Door Tweakers user BooS, vrijdag 14 mei 2010 12:24

Gezien het feit dat betreffende foto ook op http://www.nu.nl/binnenla...belt-ruben-vliegramp.html staat vermoed ik dat deze foto door Nu en Spits gekocht is van een persfotobureau, en dus niet dat spits iemand naar Ruben zijn bed gestuurd heeft.

(Wat niet wegneemt dat het belachelijk is dat de pers zo op deze jongen duikt, waar in mijn ogen juist terughoudendheid geboden is).

Door Karin, vrijdag 14 mei 2010 12:36

Nieuws=nieuws. Op ziekenbezoek zie je ook andere mensen. Wat een bekrompenheid. En de meeste van jullie zullen wel eens een spannend filmpje hebben gekeken. Ben je dan ook zon`n moraalridder?
Hier zie je niets enkel het gezicht van een jongen die het gezicht is geworden van een ongeluk.

Door Tweakers user dev10, vrijdag 14 mei 2010 12:56

Karin schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 12:36:
Nieuws=nieuws. Op ziekenbezoek zie je ook andere mensen. Wat een bekrompenheid. En de meeste van jullie zullen wel eens een spannend filmpje hebben gekeken. Ben je dan ook zon`n moraalridder?
Hier zie je niets enkel het gezicht van een jongen die het gezicht is geworden van een ongeluk.
Maar de meeste mensen die jij op ziekenbezoek ziet, zijn geen mensen die in een klap hun ouders en broers en zussen kwijt zijn geraakt.

Verder is de Televaag veel verder gegaan dan ethisch verantwoord is met het telefoontje. :r

Door Tweakers user Toolskyn, vrijdag 14 mei 2010 13:35

Karin schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 12:36:
Nieuws=nieuws. Op ziekenbezoek zie je ook andere mensen. Wat een bekrompenheid. En de meeste van jullie zullen wel eens een spannend filmpje hebben gekeken. Ben je dan ook zon`n moraalridder?
Hier zie je niets enkel het gezicht van een jongen die het gezicht is geworden van een ongeluk.
Als jij op ziekenbezoek gaat dan loop je ook alle zalen langs om bij iedereen een kruisverhoor af te nemen? En maak je er dan gelijk een foto bij? Die zet je vervolgens natuurlijk op internet (inclusief antwoorden op alle vragen die je gesteld hebt), zodat iedereen het kan lezen?

Persoonlijk had mij de naam van het kind al helemaal niet bekend hoeven worden. Er is nu familie bij het kind en het krijgt (mag ik aannemen) goede zorg. Meer hoeft er wat mij betreft niet bekend te zijn, en het is allemaal ook helemaal niet van belang dat dat soort dingen bekend zijn. Ga als journalist liever achter het waarom aan. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, etc. Dat zijn dingen waar je als journalist achteraan hoort te gaan. In een ziekenhuis heeft een journalist niets te zoeken.


Door Tweakers user FlowinG, vrijdag 14 mei 2010 13:45

Ik ben het met je eens, maar waarom in vredesnaam dan nog een plaatje met een link naar de betreffende voorpagina? Imho maak je jezelf nu net zo schuldig...

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 14 mei 2010 13:47

FlowinG schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 13:45:
Ik ben het met je eens, maar waarom in vredesnaam dan nog een plaatje met een link naar de betreffende voorpagina? Imho maak je jezelf nu net zo schuldig...
Zodat mensen die de krant niet hebben gezien weten waar ik het over heb.

Door Tweakers user TIGER79, vrijdag 14 mei 2010 13:53

lol

"De hoofdredactie van De Telegraaf hecht eraan te benadrukken dat verslaggeefster Van der Graaf in het onverwacht ontstane telefoongesprek met Ruben niets heeft gezegd over het ongeval en de ernstige familieomstandigheden van het slachtoffer. "

najah, daarmee wordt het wel weer goedgepraat lijkt me toch ?
serieus, waar ik me aan stoorde is dat ze zo'n kind gebruiken (of is het misbruiken?) om extra mediapubliciteit te generen en als eerste en enige direct contact hebben kunnen leggen met de enige overlevende van een ramp... het gaat mij er niet eens om wat zij vertelt hebben aan het kind, het gaat me erom dat ze een van een serie operaties recupererende kind met mogelijkerwijze verschillende emotionele trauma's hiermee "lastigvallen", alleen maar om meer kranten te verkopen, want dit is echt niet in het belang van het desbetreffende kind en/of de lezers...
oftewel snappen ze dit niet of ze divergeren de aandacht naar de door hun genoemde punten, die natuurlijk een stuk minder erg klinken... in hun declaratie geven ze aan dat het bellen van zo'n kind op zo'n moment acceptabel is, mits hem geen slecht niews verteld wordt... serieus, wat een smerige actie en wat een nog smerigere vervolg-toelichting...
owh jah, en tuurlijk was het een onverwachte gesprek, ze toetste natuurlijk per ongeluk het telefoonnummer van een van die artsen daar in, waarna deze per ongeluk zijn mobiel liet vallen naast het gezicht van het kind, waarna onze heldin Van der Graaf (of van der telegraaf?) toevallig vroeg "hey ruben, ben jij dat toevallig?"

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2010 13:56]


Door Tweakers user postbus51, vrijdag 14 mei 2010 14:31

doet me denken aan die vrouw in iran

media geil iedereen ff kijken hoe iemand sterft

heb notie genomen van het ongeluk tragisch

Door Tweakers user FlowinG, vrijdag 14 mei 2010 15:18

@CodeCaster: je hebt het toch goed beschreven? Dan weten de mensen waar je het over hebt...

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 14 mei 2010 15:21

Ik heb 'r een linkje van gemaakt :*

Door Dennis Mons, vrijdag 14 mei 2010 16:57

Sp!ts heeft er expres niet voor gekozen om er een kop bij te plaatsen, juist omdat Ruben inderdaad symbool staat voor de ramp, maar ook de hoop. Met de foto (die ondertussen al eerder was gepubliceerd) hoopten we medeleven op te roepen en alles wat er gebeurd is samen te vatten, maar daarnaast mensen ook zelf invulling te laten geven aan het gebeuren. Het is in ieder geval goed om te zien dat mensen erop reageren (overigens meer positief als negatief) en Nederland nog niet zo laf en harteloos is dat het ze geen reet interesseert.
Dat het gaat om een Nederlandse jongen is blijkbaar genoeg reden om hypocriet te zijn. Al eerder plaatsten menig krant een foto van Afghaanse kinderen die ernstig getroffen waren, of andere zaken waarbij een foto van een persoon een ernstige situatie samenvatte, maar dan hoor je niemand. De privacy van een kind moet gewaarborgd worden door de mensen om hem heen, niet door de media, wiens enige objectieve taak is nieuws te vergaren. Beveiliging is hun taak, nieuws is de onze (waarmee ik niet wel zeggen dat ik wel of niet achter de actie van de Telegraaf sta)
Maar belangrijker nog als het gaat om journalisten: nieuws is nieuws en Ruben IS nu eenmaal nieuws. Daar kunnen we niet omheen en ontkennen dat hij het meest opmerkzame feit is van deze hele ramp is naïef. Met halfbakken berichten dat hij misschien wel of niet thuiskomt en dat hij misschien wel of niet uit Nederland komt en misschien wel of niet herstelt en misschien wel of niet familie heeft is NOG slechtere journalistiek. Feiten zijn feiten, menselijk leed of niet, die moeten boven tafel.

(P.S. Sp!ts mag dan onderdeel van de Telegraaf zijn, het is een geheel onafhankelijk redactie, evenals GeenStijl en Sp!tsnieuws.nl. Al deze bedrijfsonderdelen staan los van elkaar. Er wordt geen nieuws uitgewisseld, want anders had Sp!ts ook het interview gehad. Dus als je dan toch met Wikipedia-links gaat gooien, check dan even de feiten, zoals wij wel trachten te doen)

Door Tweakers user woekele, vrijdag 14 mei 2010 20:28

Foto's van Afghaanse kinderen is toch wel even iets anders hè. Je hebt dan te maken met anonieme slachtoffers die niemand kent. Familieleden van die kinderen lezen niet de Nederlandse kranten. Overigens ben ik er ook op tegen deze kinderen herkenbaar en centraal op een foto te zetten.

Als je deze beelden nodig hebt om medeleven te voelen en je anders niet begrijpt wat er gebeurd is, ben je gewoon een vreemd persoon.

Door Tweakers user In Search of Sunrise, vrijdag 14 mei 2010 21:23

Karin schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 12:36:
Nieuws=nieuws. Op ziekenbezoek zie je ook andere mensen. Wat een bekrompenheid. En de meeste van jullie zullen wel eens een spannend filmpje hebben gekeken. Ben je dan ook zon`n moraalridder?
Hier zie je niets enkel het gezicht van een jongen die het gezicht is geworden van een ongeluk.
Zo te zien weet je het verschil niet tussen gewoon nieuws en roddeljournalistiek (ook wel de paparazzi genoemd) Je bent zelf zeker zo'n roddelfiguur die naar foute campingzenders kijkt, blaadjes als prive leest en dit doorbrieft met mede roddeltantes. Nieuws is zeker geen nieuws en dit is geen nieuws meer. Dit noem je sensatie. Een slachtoffer van een ramp misbruiken voor kijkcijfers is gewoon misselijk. Dat behoor je niet te doen. Er zijn ook normen en waarden en met dit soort sensatie worden die schromelijk overschreden. De vergelijking met een film slaat ook al nergens op. Het geeft aan dat je zelf dus net zo sensatie belust bent. Ik walg van zulke sensatie figuren.
Geen greintje fatsoen.

Door Tweakers user TD-er, vrijdag 14 mei 2010 23:15

Dennis Mons schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 16:57:
Sp!ts heeft er expres niet voor gekozen om er een kop bij te plaatsen, juist omdat Ruben inderdaad symbool staat voor de ramp, maar ook de hoop. Met de foto (die ondertussen al eerder was gepubliceerd) hoopten we medeleven op te roepen en alles wat er gebeurd is samen te vatten, maar daarnaast mensen ook zelf invulling te laten geven aan het gebeuren. Het is in ieder geval goed om te zien dat mensen erop reageren (overigens meer positief als negatief) en Nederland nog niet zo laf en harteloos is dat het ze geen reet interesseert.
Dus omdat er anderen zijn die zo lomp zijn om die foto (die al nooit genomen had mogen worden, laat staan het ziekenhuis had mogen verlaten) te plaatsen, moet men maar niet zeuren als jullie het ook plaatsen.
Hoezo een bekrompen kijk op de wereld...
Dit kind wordt met naam en achternaam genoemd en pagina groot op de voorpagina geplaatst. Daarnaast ook nog eens met een foto van een situatie waarin een mens op z'n kwetsbaarst is en in een ziekenhuis.
In een ziekenhuis hoor je onbezorgd te kunnen verblijven en anoniem te kunnen zijn.

Vergeet niet dat de Spits ook in ziekenhuizen ligt.

Maar goed, criminelen worden netjes afgekort qua naam en voorzien van een balkje, maar wanneer men je tot nieuws gebombardeerd heeft heb je ineens geen enkel recht op enige menselijke behandeling.
Dennis Mons schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 16:57:

Dat het gaat om een Nederlandse jongen is blijkbaar genoeg reden om hypocriet te zijn. Al eerder plaatsten menig krant een foto van Afghaanse kinderen die ernstig getroffen waren, of andere zaken waarbij een foto van een persoon een ernstige situatie samenvatte, maar dan hoor je niemand. De privacy van een kind moet gewaarborgd worden door de mensen om hem heen, niet door de media, wiens enige objectieve taak is nieuws te vergaren. Beveiliging is hun taak, nieuws is de onze (waarmee ik niet wel zeggen dat ik wel of niet achter de actie van de Telegraaf sta)
Zo he, lees je wel wat je hier schrijft?
Als je ouders en grote broer overleden zijn en je zelf vecht voor je leven en je oom/tante zijn nog niet aanwezig dan ben je dus overgeleverd aan de aasgieren van het journaille.
Hadden ze maar moeten ingrijpen.
Echt te achterbaks voor woorden!
Hoezo hypocriet en achterbaks?

Je probeert hier nu de boel schoon te praten maar zo kom je er niet mee weg.
Gatver wat een bekrompen visie.
"dit is onze taak en als jullie er niets tegen doen kunnen wij er ook niets aan doen"
Gatverdamme!!!!
Dennis Mons schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 16:57:
Maar belangrijker nog als het gaat om journalisten: nieuws is nieuws en Ruben IS nu eenmaal nieuws. Daar kunnen we niet omheen en ontkennen dat hij het meest opmerkzame feit is van deze hele ramp is naïef. Met halfbakken berichten dat hij misschien wel of niet thuiskomt en dat hij misschien wel of niet uit Nederland komt en misschien wel of niet herstelt en misschien wel of niet familie heeft is NOG slechtere journalistiek. Feiten zijn feiten, menselijk leed of niet, die moeten boven tafel.
Het is een feit dat hij in het ziekenhuis ligt, maar is het dan percee noodzakelijk om hem met naam en toenaam en foto pontificaal in beeld te brengen?
Welk onbekende feit haal je boven water door het tonen van die foto?
Welk algemene belang weegt zwaarder dan de rust en privacy van die jongen?
Je loopt je nu achter allerlei nonsense te verschuilen, maar neem aub nu eens een seconde of wat afstand en probeer objectief te kijken naar wat jullie doen.
Probeer aub eens een paar seconden zelf na te denken en niet klakkeloos jezelf in te dekken met allerlei mantra's die feitelijk kant nog wal raken.
Dennis Mons schreef op vrijdag 14 mei 2010 @ 16:57:

(P.S. Sp!ts mag dan onderdeel van de Telegraaf zijn, het is een geheel onafhankelijk redactie, evenals GeenStijl en Sp!tsnieuws.nl. Al deze bedrijfsonderdelen staan los van elkaar. Er wordt geen nieuws uitgewisseld, want anders had Sp!ts ook het interview gehad. Dus als je dan toch met Wikipedia-links gaat gooien, check dan even de feiten, zoals wij wel trachten te doen)
Als je werkelijk de feiten tracht te checken, check dan ook eens wat voor impact het plaatsen van een foto kan hebben en weeg dat objectief af tegen het algemeen nut.

Er is namelijk totaal geen nut om die foto te tonen en al helemaal niet pagina groot op de frontpage.
Die jongen kan nu totaal niet meer anoniem verder gaan met zijn leven.
Altijd en overal zal die naam bij mensen een belletje doen rinkelen en zien mensen die foto voor zich.
Hoe is men daarbij gebaat en hoe is die jongen daarbij gebaat?


Echt dit is te fout voor woorden en ga aub eens bij jezelf te rade of je dit wel moet willen.

Door Tweakers user CodeCaster, zaterdag 15 mei 2010 00:21

@TD-er: ik dénk er niet aan om de reacties te sluiten, maar als ik het zou doen zou jouw reactie een sublieme finale zijn. Je verwoordt letterlijk het gevoel dat ik bij deze actie kreeg.

Door Tweakers user gp500, zaterdag 15 mei 2010 06:27

Ik reageer alleen even op de wet = wet, nieuws = nieuws reactie van die 'journalist'/'krant'.

Ga een na wat je bereikt, nieuws verzamelen/archieveren voorde toekomst.
Een algemeen nut dienen.

Of is het die krant en mss ook wel je ego/prestatie verkopen.

Elkaar zo banaal volgen in het plaatsen van allerlei nieuwtjes, maar ik zie in de media weinig lerend en algeheel verruimend nieuws.
Die de samenleving een loep geven of een nieuw bladzijde in de wereld.

Alhoewel de handeling van deze gebeurtenis wel weer toont hoe de samenleving maar beperkt nog haar diepere waarden kan laten horen boven al dat geraas van de schreeuwende elleboogduwers.

Zo kan ik mss toch nog heel wat woorden typen, maar mijn punt is hopelijk duidelijk overgekomen.

Door Tweakers user k4kl44s, zaterdag 15 mei 2010 09:41

Soms denk ik er wel eens over, laten we het schavot weer instellen..
Je weet wel die lekker middeleeuwse straf waarbij iemand wordt vastgezet op een blok, en dat iedereen dan eieren en rotte tomaten naar hem/haar mag gooien.
Dit mogen ze wat mij betreft ook bij de hoofdredacteur van Spits doen, wat een belachelijkheid zeg....

Reageren is niet meer mogelijk