Kritiek

Door CodeCaster op maandag 8 maart 2010 00:10 - Reacties (22)
Categorie: FML, Views: 3.815

"Jij luistert echt kutmuziek".

Neem die zin eens in je op. Stel je een vriend, familielid, collega of bekende voor, of voor mijn part je vriendin, terwijl je weet dat diegene een band of deejay waardeert die jij kunt luchten noch zien. Beeld je eens in dat je die zin ook daadwerkelijk in het bijzijn van die ander uitspreekt. Zou je het durven?

Denk eens aan hoe je die collega waardeert. Het is een prima vent, hij is nooit te laat, je kan met 'm lachen en ook al gaan de gesprekken met hem meestal over voetbal, hij doet z'n werk goed en je kunt het prima met hem vinden. Alleen die verschrik-ke-lij-ke rap die hij luistert. Waarom zeg je nou niet gewoon dat je er geen bal aan vindt als hij vraagt hoe je erover denkt, ben je bang om afgewezen te worden?

Hetzelfde gaat op voor zoveel dingen. Diverse personen in jouw directe omgeving hebben een andere smaak dan jij hebt. De één houdt ervan om dag in, dag uit in pak naar z'n werk te gaan, de ander zal er hooguit op z'n bruiloft in gezien willen worden en misschien zelfs dan nog liever dood dan levend.

Waarom wordt iedereen maar geacht sociaal te doen? Heb gewoon het gore lef om eens je bek open te trekken als je iets niet leuk vindt. Natúúrlijk moet je iemand niet af gaan staan zeiken omdat je het niet met z'n smaak eens bent, maar dat smerige geveins wat je tegenwoordig overal tegenkomt komt me onderhand de strot uit. Alles moet maar kunnen, en je moet alles maar leuk vinden, en wáág het eens ergens iets van te zeggen als je ergens anders over denkt.

Als je dochter voor geen meter kan zingen en de valse klinkers trillen de glazen haast kapot, of je kleinzoon is net bent begonnen met trompetspelen en de eerste tot op het bot doordringende tonen komen je oren binnen, waarom verwachten mensen dan toch van jou te horen dat het mooi is, dat je braaf opzit en pootjes geeft?

Van opbouwende kritiek kun je meer leren dan van ongemeende complimenten.

Volgende: Leedvermaak 03-'10 Leedvermaak
Volgende: Het schoolbord de klas uit 02-'10 Het schoolbord de klas uit

Reacties


Door Tweakers user Jeoh, maandag 8 maart 2010 00:13

Jij schrijft echt kutposts.

Door Tweakers user Leftblank, maandag 8 maart 2010 00:16

Wat een kutcomment.

Door Tweakers user Darkstone, maandag 8 maart 2010 00:16

@ Jeoh

dat is dus geen opbouwende kritiek...

mooie blog trouwens ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 8 maart 2010 00:17]Door Tweakers user wheez50, maandag 8 maart 2010 00:26

Een paar dingetjes om in je achterhoofd te houden:
- Eerlijkheid is belangrijk, maar sociaal gezien vaak onacceptabel.
- Opbouwende kritiek is kritiek en wordt dus al snel gezien als negatief.
- Humor werkt eigenlijk altijd beter. Ik mis een 'smiley' in jeoh's reactie. Zal ook wel niet bedoeld zijn.

Iets wat erg belangrijk is om je te realiseren dat mensen zichzelf en hun prestaties als een ding zien. Mensen spiegelen hun eigenwaarde aan hun prestaties. Dus als je daar in enige mate kritiek op geeft...
Daarnaast dien je ook aan jezelf te denken. Als je al te genuanceerd bent, raak je op een gegeven moment misschien je eigen mening een beetje kwijt?

Door Tweakers user BdK9001, maandag 8 maart 2010 00:40

Ben het erg met codecaster eens... niks kutters dan dat mensen over alles wat je doet zeggen dat het leuk en goed is, om er vervolgens achter te komen dat het totaal niet zo is. Nu is het miss wel een beter idee om 'kutmuziek' te vervangen door 'totaal niet mijn smaak', dan komt de boodschap ook wel over denk ik.

Ben ook altijd erg eerljk als bekenden mij om kritiek vragen, ik geef namelijk altijd een eerlijk antwoord (soms ben ik zelfs degene die mensen aanpreekt op iets wat niet klopt bijvoorbeeld: "zeg [naam huisgenootje weggepiept] je schijnt door. Beter maar geen zwarte BH onder een licht shirt aandoen")

Anyway, ik heb liever dat mensen eerlijk tegen me zijn dan dat ze aardig zijn...

Door madmaxnl, maandag 8 maart 2010 01:07

Ik denk niet dat het probleem is dat men zijn mening niet durft uit te spreken, nee eerder het tegen gestelde iedereen trekt altijd over al zijn bek open ook als hen niet naar een mening wordt gevraagd.
Daarbij komt dan ook nog eens dat de meesten mensen helemaal geen kritiek kunnen incasseren op dat punt heb je wellicht gelijk.

Tja wat boeit het eigenlijk, laat iedereen gewoon in zijn waarden zoals hij is wat boeit jou het wat voorn smaak iemand heeft.

Door Tim, maandag 8 maart 2010 01:22

Wat een éééénige blogposting, zeg! Ach, gut. Had ik zélf maar zoiets kunnen bedenken... Nu zal ik in de schaduw van mijn beste CodeCaster blijven staan!

...En nu serieus. Ik veins waarschijnlijk genoeg. Kritiek wordt doorgaans simpelweg niet verwelkomd. Zelfs bij de mensen die het claimen te verwelkomen leidt het doorgaans niet tot verbetering (en ik heb het hier niet over zaken die met name subjectief zijn, want met die zaken kom je in een cirkel terecht, in geval van kritiek).

Dus als ik niet denk er iets mee te kunnen bereiken, hou ik mijn kritiek waarschijnlijk voor me, tenzij er direct en duidelijk naar gevraagd wordt, of als er een hele goede reden voor is om deze uit eigen initiatief te geven.

Andersom probeer ik kritiek die ook maar enigszins opbouwend is meer dan te verwelkomen. Laatst nog gedaan bij een docent: die heb ik uitvoerig bedankt voor feedback op een geschreven document, ook al was ik het eigenlijk slechts ten dele eens met de feedback. Beter dan gesteggel heen en weer, in ieder geval.

Het moge duidelijk zijn dat ik standaard hypercorrigeer, bewust, en daar ben ik prima tevreden mee. Maar reken maar dat je eerlijk antwoord krijgt op een directe vraag.

Interessante blog, overigens. En dat meen ik oprecht. Het is tenminste iets waar je niet al te vaak over leest. Geeft tenminste een goede reden om je eigen handelen nog eens te bekijken.

Door Tweakers user Mentalist, maandag 8 maart 2010 07:09

Ik ben meestal wel eerlijk in zulke situaties. Ik zeg dan gewoon dat het niet mijn smaak/stijl/ding is. Afhankelijk van de relatie met de betreffende persoon blijkt in meer of mindere mate uit mijn uitspraak wat de exacte omvang van mijn walging ten aanzien van het betreffende onderwerp is.

Als ik weet dat iemand ergens echt keihard zijn best op heeft gedaan zal ik soms misschien wel zeggen dat het goed is, al is dat dan misschien niet zo naar mijn professionele mening. Of selectief de goede punten eruit lichten, dat is gewoon niet het moment om met uitspraken als "wat een KUTzooi" aan te komen.

Door Tweakers user hyptonize, maandag 8 maart 2010 08:21

(Opbouwende) kritiek is mooi, mits het subtiel word gedaan. Ik ken genoeg mensen die er van alles uitfloepen wat in hun hoofd op komt, en dat kan behoorlijk kwetsend overkomen, zelfs al bedoelen ze dit niet zo. Mijn moeder heeft ook wel 's gezegd dat ik die 'rotmuziek' van me is wat zachter moet zeggen, maar iemand die mij in de trein zit en die ik niet ken zal waarschijnlijk wat beleefder vragen of ik mijn muziek wat zachter kan zetten, waar niet eens een vorm van kritiek in voor komt.

Door Tweakers user i-chat, maandag 8 maart 2010 08:28

dit komt me zo bekend voor,

om eerlijk te zijn ben ik er het type naar om altijd de waarheid te zeggen (of beter genuanceerd; mijn versie daarvan), ik sterf doorgans liever 12 doden voor ik dingen inslik die gezegd hadden moeten worden.

in mijn kennissenkring is mijn zwijgen dan ook een teken dat je maar better direct kunt stoppen omdat er echt geen hoop meer is, maar eerlijk is eerlijk, even zo spreek ik graag bewondering uit, zoals over deze blog, hij mag dan misschien van weinig creative voorbeelden zijn voorzien waardoor sommige mensen sneller ophouden met lezen (wat ik overigens jammer zou vinden), het staat er, en het staat er nog eens duidelijk ook,

echt zo'n blogpost die ik ook wel op mijn naam had willen hebben, (maar je bent me blijkbaar voor ;) )

---

als een van die mensen die uitzonderlijk goed tegen kritiek kunnnen, (mede misschien omdat ik er van overtuigd ben dat ik altijd meer en beter kan), denk ik dat het doorgaans eerder ligt aan de aard van de critiek, mensen willen immers altijd iets te zeiken hebben,

dit is niet goed en dat is te duur, maar een alternatief??? -

om een voorbeeld te geven,

pas kwam ik voor het eerst eens in de voorbereidings topic van de BBG, en daar zag ik een setup die echt waardeloos was, met naar mijn gevoel alle foute keuzes, toch heb ik er geenpost over geschrijven, en dat had alles te maken met het feit dat ik toen (net een dag na de intro van de wenslijstjes) weg nog steg had in die nieuwe opzit van 'een winkelmandje' dat en het gebrek aan tijd om een hele setup bij elkaar te zoeken.

kritiek is iets dat je zuiver op de graad moet kunnen geven, en je moet in staat zijn het van een hoog onderbouwings-gehalte te voorzien, als je dat niet doet is het oeveloos gezeik, en geloof het of niet, maar er zijn meer mensen die daar een hekel aan hebben dan aan een beetje kritiek.

Door Tweakers user YopY, maandag 8 maart 2010 09:07

Ik heb (nog 3 weken) een huisgenoot die het leuk vindt om tijdens zijn eten keiharde gospelmuzak aan te zetten. Ik vertel hem dat het kutmuziek is en dat 'ie het zachter moet zetten.

Ik heb op het werk een vent die op mannen valt die van die eentonige housemuziek draait. Ik zegt dat 'ie kutmuziek draait en dat 'ie opbokken kan. Helaas werkt dat bij hem niet, :+.

Maar vooral in dat laatste geval ben ik waarschijnlijk te genuanceerd. Opbouwende kritiek ben ik niet goed in, en dan is het nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk effect heeft.

Ik ontkom zelf aan dat soort zaken door mijn kutmuziek gewoon lekker privé te houden (want dat is nog kutter dan alles wat ik tot nu toe opgesomd heb, :+ ). Goeie oordopjes, en als ze erom vragen wat voor muziek ik leuk vind ga ik lekker vaag blijven of om de vraag heen. Gaat ze niks aan, want als iemand weet wat voor muziek je luistert gaan ze je in een stereotyp drukken, zeker als het wat sociaal minder acceptabele muzak is.

Door Tweakers user sinner2stroke, maandag 8 maart 2010 10:25

Ik zal zelf niet snel een mening geven (ooit een gedaan op een blog van iemand hier, was schijnbaar niet ok), maar als mensen het vragen, geef ik wel mijn mening, zonder gezeik er omheen. Maar dat valt ook niet vaak goed.

Voorbeeld: Van het weekend zat ik op een verjaardag en iemand begon op te scheppen dat ze zo veel wist van schizofrenie, dat ze er een literatuurstudie naar had gedaan en bla bla. Vraag ze recht is mijn gezicht iets over de mechanismes er achter en ik leg die uit. Ik weet er immers ook iets van. Is ze eerst al gepikeerd dat ik überhaupt antwoord kan geven, maar ze denkt me op een foutje te kunnen betrappen en gaat daar dan ook uitgebreid op in, waarop ik de comment maak, dat ik hoop dat dat niet in haar verslag staat, daar het complete BS is. Dat wijf begon me een partij te bitchen, niet normaal. Mijn opmerking "je vraagt er toch zelf naar?" wordt met een arrogant handgebaar richting de hemel gewuifd, terwijl ze nog even fijntjes opmerkt, dat ik toch wel een erg lelijk colbert aan heb. Tja..

Point being: iedereen reageert anders op commentaar, of ze het nou zelf vragen of niet.

Door Tweakers user sinner2stroke, maandag 8 maart 2010 10:25

YopY:

Wat voor muziek is het dan? :P

Door Tweakers user RobIII, maandag 8 maart 2010 12:27

waardeert die jij kunt luchten nog zien
NOCH

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 8 maart 2010 12:43

Sorry, ik had bier op. Bedankt voor de correctie :P

[Reactie gewijzigd op maandag 8 maart 2010 12:47]


Door Tweakers user DaanvdValk, maandag 8 maart 2010 15:15

Van opbouwende kritiek kun je meer leren dan van ongemeende complimenten.
Ach ja, smaken verschillen en "jij luistert kutmuziek" is geen opbouwende kritiek.

Door Tweakers user Precision, maandag 8 maart 2010 15:16

Neem die zin eens in je op. Stel je een vriend, familielid, collega of bekende voor, of voor mijn part je vriendin, terwijl je weet dat diegene een band of deejay waardeert die jij kunt luchten noch zien. Beeld je eens in dat je die zin ook daadwerkelijk in het bijzijn van die ander uitspreekt. Zou je het durven?
Als light jockey tijdens een drum & bass feestje m'n eigen pop muziek bovengehaald en geluisterd, tot ze kwamen vragen of het stilder kon (ivm mijn muziek luider dan de monitors, duuh anders hoorde ik m'n eigen muziek niet). Heb ik ook gewoon gezegd dat ze kutmuziek speelden :+ Het kan altijd directer :Y)

Door Tweakers user NjitsSs, maandag 8 maart 2010 15:42

Ik heb ook zo'n instelling om mijn eerste gedacht te zeggen. Het laatste wat ik zou doen is mijn mond houden als ik goed weet hoe iets beter gedaan kan worden. Spijtig genoeg wordt dat zeer vaak niet op prijs gesteld... Maar daar komt m'n "je m'en fous" standpunt dan weer om de hoek... :)

[Reactie gewijzigd op maandag 8 maart 2010 15:42]


Door Tweakers user Nas T, dinsdag 9 maart 2010 21:34

3 letters, èn onderbouwd:
Dûh.

Door Tweakers user Seroo, woensdag 10 maart 2010 20:12

Dit heb ik ergens eerder gelezen. Bijna precies zo....

Door Tweakers user jediah, vrijdag 26 maart 2010 21:20

Nette blog, dit gaat tenminste nog ergens over. -do bookmark:D

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 maart 2010 21:20]


Reageren is niet meer mogelijk