Het schoolbord de klas uit

Door CodeCaster op donderdag 18 februari 2010 14:46 - Reacties (22)
Categorie: Student, Views: 6.065

Vanmorgen werd in het dagblad De Pers SP'er Arda Gerkens aan het woord gelaten over de bezuinigingen die de overheid op ICT-gebied moet doen. Nu heb ik weinig met politiek, maar zodra het over technologie gaat begint men in Den Haag vaak als koploze kippen te kakelen zonder van klok noch klepel gehoord te hebben, en over één item daarvan wilde ik graag iets kwijt.

Volgens Arda kan het Smartboard, het interactieve schoolbord dat tegenwoordig in veel scholen het klassieke krijt- of whitebord vervangt, veel goedkoper:
Volgens Gerkens is er grote winst te halen op ICT-gebied door bijvoorbeeld slimmer te kijken naar investeringen. Neem de digitale schoolborden die scholen voor 5000 euro per stuk aanschaffen, terwijl je voor 800 euro met een whiteboard, beamer en een speciale variant van de Nintendo Wii precies hetzelfde hebt.
Nu zal ze door de journalist vast niet letterlijk zijn geciteerd, maar er bestaat inderdaad een project waarbij een Wii-controller kan worden gebruikt om een infraroodbron zoals bijvoorbeeld een infraroodpen te volgen. Dit project is opgepakt en tot een pakket van handleidingen en een applicatie ontwikkeld, die onder de naam Smoothboard wordt verkocht. De software is helaas niet in het Nederlands te verkrijgen, en de hardware moet zelf in elkaar geschroefd en opgehangen worden. Mevrouwe Gerkens denkt dat dit hobbyproject in zijn huidige staat gereed is om een professioneel ontwikkelde, ondersteunde oplossing te vervangen. Sta mij toe uit te leggen waarom dat niet zo is.

Smartboard (250px)Om te beginnen moet de computer die de invoer van de Wiimote gaat verwerken een applicatie draaien waarmee de controller via bluetooth verbonden moet worden. Na het verbinden dient de Wiimote gekalibreerd te worden. De controller moet voor een correcte werking over vrij zicht op het bord beschikken, dus zal op een creatieve manier ongeveer recht boven het bord moeten worden gehangen. Dit maakt het lastig om de batterijen te vervangen, die naar verluidt ongeveer dertig uur meegaan. Gelukkig kan 'ie ook via USB van stroom worden voorzien. Wel een cursus creatief solderen nodig, en de garantie van de Wiimote is pleite. Daarnaast moet je nog een infraroodpen zien te regelen, die eveneens op batterijen werkt. Afgezien van deze technische mankementen dient er bij een Smoothboard gebruik gemaakt te worden van een zelf aan te schaffen, monteren en onderhouden beamer. Iedereen die wel eens iets met een beamer presenteert weet dat het niet fijn is om met je giechel recht die schijnwerper in te kijken, en zeker niet in het gemiddelde klaslokaal waar de beamer toch vrij laag en dicht op het bord (en dus de leraar) hangt. Bij de 600i-uitvoering van het Smartboard is dit probleem verholpen door de beamer boven het bord te hangen. Ten slotte is het Smartboard aanraakgevoelig, wat een stuk prettiger schrijft dan een infraroodpen.

Ja, het Smartboard is relatief duur, maar het is een kant-en-klare, bruikbare oplossing waarbij de betalende gebruiker wordt voorzien van ondersteuning en trainingen, wat van de Wii-oplossing niet gezegd kan worden.

Mevrouw Gerkens, ga alstublieft niet beknibbelen op het onderwijs, maar maak u bijvoorbeeld eens hard tegen de JSF of een ander miljardenverslindend, onnodig project.

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Kritiek 03-'10 Kritiek
Volgende: "Care for some crap?" 02-'10 "Care for some crap?"

Reacties


Door Tweakers user Aelthar, donderdag 18 februari 2010 14:52

In mijn laatste jaar school werden die dingen net geplaatst, en ik vond het niks waard. Ik hoor echter van wat vrienden die een jaar lager zitten dat het nu wel vet handig is. Alle aantekeningen op het bord worden opgenomen, en ze kunnen het later (met audio!) online gewoon terugkijken, vet relax! Wel duur dus, maar het heeft ook wel voordelen, of het afweegt? (150 borden @ Avans Den Bosch * 5000 euro = 750.000 euro, tegen een normaal whiteboard, 150 * 200 euro = 30.000 euro)...

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 februari 2010 14:53]


Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 18 februari 2010 14:56

Scholen krijgen kortingen, en het is natuurlijk meer dan een veredeld whiteboard. Er zit immers ook een beamer bij, dus al het lesmateriaal moet idealiter op het bord verschijnen.

Door Tweakers user Gleighton, donderdag 18 februari 2010 14:58

Bij mij op school hangen ook vergelijkbare borden (een stuk of 10?) waarbij slechts 2 leraren er gebruik van maken. De rest weet niet hoe het werkt of gebruikt het alleen als beamer...

Door Tweakers user mvdnes, donderdag 18 februari 2010 14:58

Dat truukje met de Wii-mote heb ik ooit eens geprobeerd. Erg leuk in theorie, maar niet zo precies en je zit al snel in de weg met armen of lichamen.

Verder vind ik het wel grappig dat iedereen op smartboard over zou moeten, bij mijn studie wiskunde hebben we overal (expres) nog krijtbord.

Door Tweakers user Icyzer, donderdag 18 februari 2010 14:59

Ik moet zeggen dat ik niet zoń fan ben van die smart borden. Bij ons op school moet er elke les (soms meerdere malen) gekalibreert worden en als om wat voor reden de computer/beamer het niet doet moet er meteen een ander lokaal geregeld worden.

Ik zie het grote voordeel niet zo eerlijk gezegt...

Door Tweakers user jbdeiman, donderdag 18 februari 2010 15:01

Op zich is er niets mis met zo'n digitaal schoolbord, lijkt mij. Echter moet het niet zo zijn dat dan maar alles digitaal gaat gebeuren.

Overigens, de prijzen zitten toch (incl. beamer) wel onder de 5000 euro hoor, en inderdaad als je de "Wii uitvoering" met installatie en beamer aanschaft, kom je een heel eind in de richting. Alleen bij het echte bord heb je dan ook garantie. Ook staat bij het linkje (relatief duur) ook dat onderwijsinstellingen kortingen krijgen.
Zeker wanneer je het "groot inkoopt" kan je nog wel kortingen krijgen en dan valt de prijs eigenlijk best mee.

Het grootste probleem (staat ook wel in dat betreffende artikel) is eigenlijk dat ze ICT aanbestedignen doen bij de overheid, maar geen idee hebben van de tijdsduur en kosten die steeds weer tegenvallen. Maar dat is niet alleen in de ICT (getuige ook al die problemen en extra kosten met treinsporen en dergelijke).

Door Tweakers user swtimmer, donderdag 18 februari 2010 15:05

Die smartboards zijn fantastich. Eenmaal een presentatie op het AMC mogen geven waar deze borden hangen. Kan je gewoon tijdens je presentatie tekenen op je slides, wow! Echt super, wat lastige vragen, hup formule erbij schrijven, dingen omcirkelen, pijlen maken etc. En dan na de presentatie hup de hele ppt + aantekeningen op de mail naar iedereen die het wil!

Het is super mooi spul, alleen wordt het nog niet veel gebruikt, dat is jammer. Het heeft imo een behoorlijke potentie!

Door Tweakers user Fitz, donderdag 18 februari 2010 15:05

Ik zou het volgende voorstellen:
Vervang alle krijt / Whiteboarden voor digitale "smartboarden". Stuur al die krijt/whiteboarden naar de 3e wereldlanden ipv ze elk jaar een paar miljard handjecontantje te geven. Indien ze er teveel borden door krijgen kunnen ze desnoods van die schoolborden huizen of scholen bouwen. De miljarden die ze besparen kunnen ze weer doneren aan de scholen om digitale borden te kopen.

Door Tweakers user kaesve, donderdag 18 februari 2010 15:12

wat mij betreft zijn die smartboards een regelrechte ramp. het feit dat je maar weinig controle hebt over de dikte van de lijnen die je neerkalkt maakt dat sommige dingen tien keer moeilijker worden.. fatsoenlijk een tekening maken zit er bovendien al helemaal niet meer bij.
ik ben zelf een leerling in het 6e leerjaar (examenjaar vwo dus) en het enige voordeel dat ik me kan bedenken is dat je niet zelf je aantekeningen hoeft te maken, omdat de docent die voor je kan maken op het bord om naderhand rond te sturen. eigenlijk is dit geen goed argument, omdat je van zelf aantekeningen maken vaak beter leert. en als het je echt teveel moeite kost, kun je altijd nog even een foto maken van een normaal bord.

Door Tweakers user harmageddon, donderdag 18 februari 2010 15:40

Vorig jaar zomer op de school van mijn vader de software geinstalleerd voor 4 digitale schoolborden (promethean), het werkt erg prettig en je hebt een hoop mogelijkheden!

edit: om in te haken op het verhaal boven mij, met de software van promethean kan je prima de lijndikte en kleur instellen van wat je neerzet op het bord.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 februari 2010 15:41]


Door Tweakers user Ahrnuld, donderdag 18 februari 2010 16:12

Het project waar mevr. Gerkens aan refereert is OnsBord. Ze verkopen een pakket waarmee je de problemen die je opnoemt niet meer hebt.

Ik heb het ontstaan en de voortgang hiervan gevolgd en denk dat de intentie goed is. Helaas waren mijn suggesties om het geheel meer te 'productizen' (zodat ook de noobs onder ons het kunnen gebruiken) als tegen dovemansoren gezegd. Ik ben dan ook bang dat dit project niet boven het amateurniveau uit zal stijgen. (maar daarmee toch heel veel mensen blij kan maken!)

Verder kan ik echt onderschrijven wat Ghleighton zegt. 90% van de leerkrachten is niet in staat om dit soort apparatuur zodanig te benutten dat de aanschafwaarde gerechtvaardigd kan worden. Geef die mensen liever een tweedehands overheadprojector.

Daarnaast valt of staat zo'n bord toch met de software die je gebruikt, en ik krijg sterk de indruk dat je het beoordelen van de kwaliteit daarvan niet aan schoolbesturen over kunt laten.

Verder zegt 'speciale variant van de Wii' eigenlijk al dat ze niet weet waar ze het over heeft. Als iemand toch een concrete manier wil weten om VEEL geld aan ICT te besparen wil ik er wel een noemen:

Huur niet meer van die mega-bedrijven in zoals Logica en BT, maar doe zaken met het MKB en reken af op resultaat.

Maar dat staat misschien iets te ver van de leefwereld van mevr. Gerkens en haar kiezers?

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 februari 2010 16:13]


Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 18 februari 2010 16:19

@starwave: helder, bedankt. :)

Door Tweakers user Flying, donderdag 18 februari 2010 18:15

Ik ben momenteel een opleiding tot leraar aan het volgen en heb vorig jaar tijdens mijn stage gebruik gemaakt van een SmartBoard. Een gewoon bord met wat krijt werkt zoveel makkelijker. Mits je creatief en innovatief te werk gaat denk ik dat je misschien wat applicaties kunt ontwikkelen die nuttig zijn tijdens lessen aan 15-18 jarigen, maar dan nog heb ik zo mijn twijfels over het hele gebeuren.

Het lijkt me eerder iets om te gebruiken bij kinderen van 6-12 jaar. De meegeleverde toepassingen leunen eerder naar waardeloos bij kinderen ouder dan 12. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een toepassing waarbij je een woord in een bepaalde categorie kunt slepen. Is het de juiste categorie dan verdwijnt het woord, indien niet dan springt het woord terug naar zijn originele staat. Als je je daar mee bezig moet gaan houden tijdens lessen die je aan 16-jarigen geeft dan doe je iets fout denk ik.

Geef mij maar de vrijheid van een ouderwets krijtbord met eventueel een overheadprojector of beamer...

Door Tweakers user Colan, donderdag 18 februari 2010 19:25

ik heb nu bij een stuk of 5/6 scholen de implementatie van smartboards gezien/meegemaakt/gedaan (van basisschool mbo en hbo) en het was nooit echt een success, omdat niemand de potentie van het ding waarmaakt...zeker wanneer docenten elk eigen laptops gebruiken

ik had ook 1 docent die gewoon een whiteboard met een beamer had, en die had nooit gezeik met het bord :+

Door Tweakers user afraca, donderdag 18 februari 2010 21:46

Er zijn zowel voordelen als nadelen. Hoeveel van de prijs gerechtvaardigd is hangt natuurlijk af van hoeveel de docent ermee kan. Ik denk dat de mensen die niet zo positief zijn over het smartboard het niet in z'n volle potentie hebben meegemaakt. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is, zoals hierboven al eerder genoemd, dat je niet zelf meer de aantekeningen maakt. Van zelf aantekeningen maken leer je bijzonder veel, dus dat is in mijn ogen een van de weinige obstakels die nog overwonnen moeten worden.

Wel komisch dat ik een bijzonder vreemde wiskunde leraar had van in de 60 die uren met zo'n ding kon spelen. (Hij was overigens enige met smartboard in "zijn" lokaal).

Door Tweakers user Deurges, vrijdag 19 februari 2010 12:17

Jullie hebben gelijk als je zegt: Van aantekeningen maken, leer je meer. Maar uiteindelijk zijn aantekeningen van de leraar niet altijd compleet. Als je dus ook de audio erbij krijgt (is hier al vermeld geworden) dan heb je een totaal pakket.
Je kunt het dan alsnog beluisteren en extra aantekeningen kunnen maken, naast die van de leraar.

Wat ik heb gezien van de borden en vernomen heb van een directeur die er zelf 8 heeft ophangen in zijn school, is dat ze erg tevreden zijn. Ze kunnen veel sneller informatie op het scherm toveren en de kinderen heb veel meer interactie tijdens de les.
De IT op scholen wordt steeds belangrijker, dus is alleen maar goed voor de werkgelegenheid van de IT-er....

Door Martin de Fockert, zondag 21 februari 2010 14:48

Het grote probleem met het effectief invoeren en gebruik maken van digitale schoolborden is de docent/leerkracht. Zij kunnen/willen niet voldoen aan de ICT-vaardigheden die iedere docent die zijn vak serieus neemt, zou moeten beheersen. Thuis wordt door iedere werknemer in het onderwijs volop gebruikt gemaakt van internet voor bankzaken en reizen, eenmaal in de klas is technolgie onzin en niet bruikbaar. 4 in balans geeft duidelijk aan dat professionalisering van docenten dé hoogste prioriteit heeft. Verder valt op dat discussies over digiborden zich vooral op productniveau afspelen. Geen docent gaat aan de slag met zelf in elkaar geflanste oplossingen zoals de WII-remote. Dat was al niet het geval met de beamer, en gaat zeker niet lukken met dit soort geavanceerde technologie. Het werken met technologische hulpmiddelen zoals een digiborde vraagt om Oplossingen, dus naast goed kijken naar de kwaliteit van het product ook naar software, bronnen, trainingen, service en support/ En vooral dus naar de docent die zelf de handschoen zal moeten oppakken en aan de slag moet. Dat vraagt meer dan een uurtje proberen en dan concluderen dat de pen te dik is!

Martin de Fockert
SMART Education consultant

Door Marcel, zondag 21 februari 2010 15:06

Arda Gerkens,

Als je echt wilt weten waar je over praat, kom dan eens bij iemand in de klas meekijken die daadwerkelijk het SMART Board op een juiste manier inzet en zie de geweldige meerwaarde van het digibord.

Voel je welkom!

Marcel

Door arda gerkens, zondag 21 februari 2010 17:25

Beste Codecaster en reageerders,

Allereerst maak ik mij zeker hard voor alle geldverslindende ICTprojecten, waaronder de JSF. En inderdaad is het lastig om in een paar zinnen aan een journalist uit te leggen hoe bepaalde systemen werken. Ik wilde echter een voorbeeld noemen hoe met OS projecten veel geld bespaard kan worden. Ons Bord is ook gebruiksklaar te verkrijgen en dus geen gehobby nodig, maar zelf maken kan ook, bij een goede ICTafdeling van een school. En die zijn er zeker ook. Ik ben niet pro Ons Bord noch anti Smartboard. Ik ken beide oplossingen goed, mijn zoontje heeft op school een Smartboard en ik heb op diverse locaties Ons Bord zien draaien. Beide werken prima. Er is alleen een aanmerkelijk prijsverschil. In de moeilijke tijden die we hebben, moeten we kijken naar alle mogelijke werkbare besparingen. Als ik moet kiezen op het besparen op onderwijs door meer leerlingen in de klas of een goedkoper systeem op het gebied van ICT, kies ik toch echt voor het laatste, mits de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd blijft.

Groet Arda Gerkens

Door Leon Laagwater, zondag 21 februari 2010 18:41

Het mooie van SMARTBoards is dat het niet alleen op productniveau een ander product is als "onsbord". Mits dergelijke producten goed op de staart getrapt worden en er dus niet alleen geld neergelegd wordt voor een serie borden, maar er ook geïnvesteerd wordt in training en profesionele ontwikkeling. Dan kan er met professionele producten vaak veel meer dan bij zelf ontwikkelde tools. Het dure microsoft office is toch ook veel populairder dan "open office"?
Het gaat ook om integratie en compatibiliteit met andere veel gebruikte pakketten. In één van de reacties wordt gewezen op de mogelijheden om bijvoorbeeld over de sheets heen te schrijven. Wanneer het over powerpoint, word of excel gaat dan kan er niet alleen over de applicaties heen geschreven worden, maar de tekst/tekeningen kunnen ook ingevoegd worden in deze veel gebruikte applicaties. Hiermee heb je met het SMARTBoard dus ook toegevoegde interactieve waarde binnen andere pakketten. Verder is het ook belangrijk om te blijven kijken naar de toekomst. Wat gebeurt er binnen nu en 3 jaar met digital voting. Wil je daarmee een geïntegreerd systeem kunnen gebruiken of moet dat ook weer een ander pakket worden. Classroom management? afzonderlijke software, of software integreerbaar met het SMARTBoard.
Dit zijn allemaal lange termijn overwegingen die meegenomen moeten worden. Alles kan afzonderlijk aangeschaft worden en dan zal het absoluut goedkoper zijn, maar de ervaring leert dat het dan niet wordt gebruikt.
een voorbeeld hiervan is de geïntegreerde documenten camera. Nu een veel verkocht product, want direct in de software in te passen. Al zeker 8 jaar lang mogelijk met de intrede van de goedkope digitale camera's. Maar in al die tijd zelden tot nooit gebruikt, terwijl de wens er bij docenten echt al wel was. denk aan kopieer en scan ouders in het primair onderwijs om boeken te scannen, wat niet meer nodig is, en aan het tonen klein van practicum aan de hele klas.

Ik hoop overigens altijd nog steeds dat dit soort toekomstvisie ook meegenomen is bij miljardenverslindende projecten als de JSF. Wat het voor de "gewone burger" wel altijd lastig maakt om goed een mening te kunnen hebben over dergelijk aanschaffen.

Door Wim, maandag 22 februari 2010 08:46

Ik ben het als docent eens met de woorden van Martin de Fockert (smart) dat de docent het "probleem" of de "oplossing" is. Er zijn veel docenten en leerkrachten in het onderwijs die leven in de prehistorie wat betreft ICT. Die vinden elke ontwikkeling lastig en zien het nut er niet van in. De docenten die er mee aan de slag gaan geven letterlijk een nieuwe invulling aan het onderwijs en verbreden en verdiepen hiermee het onderwijs.

Wat ik een onzin argument vind van Arda Gerkens is dat de keuze zou liggen in grotere klassen of een goedkopere oplossing voor ICT. Volgens mij maken scholen zelf de keuze of ze krijt gebruiken, een smartboard of ons bord. Er moet volgens mij meer worden geïnvesteerd in ICT in het onderwijs. Nog steeds heb ik het idee dat het onderwijs leidend moet zijn en niet volgend (in de achterhoede). Laat je niet beperken maar kijk eens buiten de kaders en omarm de ICT mogelijkheden. Op deze manier zorg je ervoor dat je ook in de toekomst de kwaliteit van het onderwijs kan blijven waarborgen.

Door Tweakers user i-chat, maandag 8 maart 2010 08:52

Martin de Fockert - && arda gerkens -

het gaan en staan van dergelijke projecten hangt en staat voor een groot deel met de kwaliteiten van docenten, kijk bijv eens naar het mbo' draai eens een weekje mee,

het onderwijs is er helemaal niet bij gebaat om meer en meer te vertechnologieseren voordat het niveau van de docent zelf eerst eens op een acceptabel niveau is.

uitvallende lessen, het ontbreken van leermateriaal, en het eindeloos achterlopen van leerboeken op de werkelijkheid, toen ik een mbo opleiding informatica deed ergens in 2003 dachten we op school dat linux niet bestond, en dat je op je werk wel tegen win NT4 zou lopen.

update zelfs ubuntu bestond toen al, en win 2003 (zie de naam) had ik ook al eens wat van gezien. en met win2000 had ik al meer dan redelijke ervaring.

--

laten voorop stellen dat het digiboard of onsboard mogelijk best voordelen kan hebben (op een niveau waar het onderweis er ECHT toe doet, (HBO enzo), maar dat er op lagere scholen voorlopig eerst maar eens VEEL aandacht gestoken moet worden in de herscholing van docenten, en het bijwerken (updaten) van de bibliotheken binnen die scholen, opdat de kennis niet langer eindeloos achterhaald blijft, maar toch ten minste stamt uit het afgelopen decennium.

en als we dan toch bezig zijn met het opleiden van docenten mogen cursussen voor Office, Internet, en werken met het digiboard er zeker niet in ontbreken.

Reageren is niet meer mogelijk