De lol van studentenverenigingen

Door CodeCaster op woensdag 26 augustus 2009 12:45 - Reacties (15)
Categorie: Student, Views: 4.320

Het loopt alweer tegen september, wat zoals ieder jaar inhoudt dat weer een massale groep havo'ers en vwo'ers de hogescholen en universiteiten gaan bestormen. Je gaat colleges volgen in een stad die je waarschijnlijk onbekend is, dus iedere kans die zich voordoet om mensen en kroegen te leren kennen grijp je met beide handen aan.

Om je studiegenoten te leren kennen worden er introductiekampen georganiseerd door verenigingen. En de werkwijze van deze verenigingen staat mij niet aan. Ieder jaar zijn er weer voorvallen in het nieuws van hogerejaars die de eerstejaars flink in het spreekwoordelijke stof laten bijten. Ik heb bijvoorbeeld uit eerste hand verhalen gehoord van mensen die hun telefoon bij aankomst moesten inleveren, en vervolgens vijf dagen geen contact met de buitenwereld mochten hebben. Ook werd wassen en douchen hen geweigerd, terwijl "wangedrag" ('s nachts naar de wc moeten bijvoorbeeld) bestraft werd met bekogelingen met eieren en bloem.

Ook las ik zojuist een topic waarin iemand die niet kwam werken tijdens zijn introductieweek gewoon geld moest betalen per dag die hij thuisbleef. Op zich valt daar wat voor te zeggen - maar niet als de vereniging je naar huis stuurt omdat ze geen werk hèbben.

Waar heeft dat mee te maken? Stijgt de macht deze mensen naar het hoofd? Zijn het gewoon verschrikkelijk antisociale mensen? Vinden ze het grappig om andere mensen te treiteren? Zijn het de geëvolueerde versies van de brugklassers die in hun eerste jaar zó gepest werden dat ze, toen ze zelf eindelijk het tweede jaar hadden bereikt, net zo hard de brugpiepers gingen terroriseren?

Ik kan er met m'n pet niet bij.

Volgende: Nee bedankt. 08-'09 Nee bedankt.
Volgende: Vakantie 08-'09 Vakantie

Reacties


Door Tweakers user Rhapsody, woensdag 26 augustus 2009 13:01

Ben blij dat ik nooit mee heb gedaan aan die onzin. (studentenverenigingen dus) Een introductiegeintje is leuk, maar je moet het niet overdrijven.

Door Tweakers user Tsurany, woensdag 26 augustus 2009 13:03

Ik zit zelf ook bij een studentenvereniging en daar gaat het gewoon totaal anders. Ontgroening is verboden, ook in jaarclubs. Wil je mee doen dan doe je mee, doe je het niet dan kom je niet. Paar grappige regels om het leuk en sociaal te maken (niet met je rug naar de bar, geen witte sokken dragen,...) en verder gezellig dingen doen.
Zelf kom ik er niet vaak maar als ik er kom is het gewoon gezellig en zo hoort het ook.

Dat ontgroenen snap ik echt niet. Oke, ontgroenen kan leuk zijn maar doe het dan door middel van ludieke en grappige acties, niet door vernedering.

Door Tweakers user Swelson, woensdag 26 augustus 2009 13:04

Tja, ik weet ook niet waarom veel studentenverenigingen zo ver gaan. Ontgroening is wel lache(hoewel vooral voor de ouderejaars). Je mist wat mij betreft echt wat als je niet op een studentenvereniging hebt gezeten. Het is gewoon super gezellig en je maakt vrienden voor het leven.

Door Tweakers user dxta, woensdag 26 augustus 2009 13:04

Je mist een aantal dingen:

Studieverenigingen organiseren weekenden waarbij je je studievrienden leert kennen. Dit soort weekenden zijn meer vergelijkbaar met een middelbare school kamp, waar vooral veel gefeest wordt ergens op een locatie in Brabant. (en vinden meestal plaats in het weekend vóór de introductieweek)

Studentenverenigingen organiseren een Kennis Makings Tijd (KMT) om je verenigingsgenoten te leren kennen (van allerlei verschillende studies afkomstig). Deze perikelen zijn over het algemeen iets zuurder opgezet. Per vereniging verschilt het echter wat er tijdens deze KMT gebeurd. Over het algemeen zijn de grotere verenigingen meer van de hogerejaars > jongerejaars en de kleinere verenigingen doen dit minder.

De reden dat telefoons ingeleverd worden tijdens zowel de eerstejaarsweekenden als de KMT's is om ervoor te zorgen dat mensen met elkaar gaan praten ipv bellen en smsen met vrienden thuis. Zowel in de KMT's als tijdens de eerstejaarsweekenden wordt er natuurlijk op gelet dat bij belangrijke zaken (problemen thuis, zieke opa/oma) er gewoon contact kan worden gehouden.

Het is af en toe jammer dat dit soort berichten online worden gezet, omdat het de beeldvorming van de introductieweken, KMT's en eerstejaarsweekenden niet ten goede komt, terwijl een groot deel van deze vooroordelen toch echt weggenomen kunnen worden als mensen zich iets meer inlezen in dit soort onderwerpen.

Door Tweakers user Forsith, woensdag 26 augustus 2009 13:09

Ja maar ja, als eerstejaars (ik ben nu tweedejaars) er zo graag bij willen horen dat ze aan die debiele activiteiten meedoen om "erbij" te horen is dat hun eigen keus. Zelf vind ik het
a) Zielig dat je andere mensen zo door het stof wilt zien bijten
b) Net zo zielig dat mensen er aan mee doen om "erbij" te horen.

En ja, de leiders van het zootje zijn of over het algemeen niet al te slimme mensen (mensen die economie en management enzo studeren) dus misschien heeft dat er ook wat mee te maken ;)

Zoals je wel uit mn post kan lezen doe ik niet mee aan die onzin, en heb ik liever ook dat het stopt. Ik heb een vriendenclub die mij trouw zijn en accepteren zoals ik ben zonder dat ik daarvoor #input_stupid_humiliating_act_here# hoef te doen.

Door Tweakers user Janssen, woensdag 26 augustus 2009 13:13

Ik ken iemand die jaren terug tijdens een ontgroening met zijn blote billen op een brandende kachel is gezet. Deze jongen heeft daardoor flinke brandwonden en psychische schade opgelopen.

Als iemand mij zoiets zou flikken, zou ik hem achteraf gaan opzoeken en al zijn tanden uit zijn muil schoppen. Stelletje losers!

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 augustus 2009 13:13]


Door Tweakers user Adames, woensdag 26 augustus 2009 13:15

Ik heb bijvoorbeeld uit eerste hand verhalen gehoord van mensen die hun telefoon bij aankomst moesten inleveren, en vervolgens vijf dagen geen contact met de buitenwereld mochten hebben.

Dat is wel heel erg .. !?

Als je daar samen bent kan ik me voorstellen dat ze het een beetje a-relax vinden als je constant naar huis gaat bellen om te vertellen dat je tandpastetube bijna leeg is en dat het 's nachts in je tentje toch een beetje koud kan zijn..

Door Tweakers user himlims_, woensdag 26 augustus 2009 13:23

ik voel mij te goed voor zo'n studenten vereniging :Y) , sociale kloof die altijd botst :)
zo'n ontgroening .... triest hoor, zouden die mensen van oz'n vereniging vroeger niet gewoon heel veel gepest zijn? en zichzelf nu opnieuw kunnen profilieren? :r

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 augustus 2009 13:24]


Door Tweakers user Mr.Qips, woensdag 26 augustus 2009 13:30

Volgens mij komt het inderdaad doordat het effect zichzelf versterkt: als eerstejaars wordt je 'getreiterd' en daar ben je natuurlijk niet bijzonder blij mee. Als je dan zelf eindelijk de kans krijgt om te treiteren, grijp je die kans direct aan. Maar je hebt ondertussen een jaar lang zitten broeden op een plan om die nieuwe eerstejaars nóg harder aan te pakken. Als dit recursief doorgaat worden de ontgroeningen steeds zwaarder.

Overigens zijn er veel (vooral minder corporale) verenigingen die gewoon een gezellige KMT kennen. Je hoort natuurlijk altijd de ergste verhalen; nooit de positieve.


Door Tweakers user Rian, woensdag 26 augustus 2009 13:38

"Ik heb bijvoorbeeld uit eerste hand verhalen gehoord van mensen die hun telefoon bij aankomst moesten inleveren, en vervolgens vijf dagen geen contact met de buitenwereld mochten hebben."

^^dit. Als dat al niet kan. Lijkt me nogal logisch dat je tijdens een kamp waar je met elkaar leuke dingen hoort te doen niet naar de buitenwereld gaat zitten bellen. In noodgevallen kun je uiteraard via de crew nog met iemand bellen, maar nodeloos bellen/smsen met jan en alleman is volstrekt onnoodzakelijk.

Trouwens, ik ben zelf ook student en heb ook de ontgroening gehad.
De ontgroening van de studentenroeivereniging was ontzettend leuk. Hele week hebben we lol gehad en leuke dingen gedaan, en het belangrijkste was dat we elkaar goed leerden kennen. Ging allemaal perfect. Wat afzien betreft viel het heel erg mee, bij ons bleef het bij opstaan op 7:30, geloof ik, terwijl Tetris van 2pm uit de gigantische luidspeakers schalde, bij wijze van wekker.
Bij de ontgroening van de studievereniging (meer een kenningsmakingsweekend), bleef het bij een dropping en op zaterdag kregen wij een prive-airshow geserveerd.
M.a.w, het kan dus ook leuk zijn! :)

Er zijn altijd wel een paar verenigingen waar de ontgroening ontzettend zuur is. Dit is van zover ik begrepen heb, vanuit het oogpunt dat men als feut moet leren voor zichzelf en zijn groep op te komen. Echter, ik ben het ook absoluut niet eens met hoe hard dat gaat, en zo'n vereniging zou ik ook lekker links laten liggen. Maar alas, je wilt erbij horen of niet.

Wat ik wel jammer vind is dat het hier het idee geschept wordt dat *alle* verenigingen zo slecht zijn. Dat is echt onzin, bij 80% van de verenigingen is de ontgroening gezellig, niet afzien.

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 augustus 2009 13:40]


Door Tweakers user bulle bas, woensdag 26 augustus 2009 13:43

Ik heb nooit op een studentenvereniging-met-ontgroening gezeten, maar wat ik ervan begrepen heb is dat het de groentjes samenbindt; immers zij vormen samen een groep tov de ouderejaars en ondergaan de zelfde behandeling. Dat zou een band moeten smeden.

Of het een heel goede manier is om een band te smeden weet ik niet :D.

Ontgroeningsactiviteiten zoals het schoonmaken van een studentenhuis is min of meer ok denk ik, maar veel absurder mag het van mij niet worden.

Het russische leger is wereldwijd berucht bijvoorbeeld, dat is een grote heteroseksuele hel. Er zijn behoorlijk veel jonge rekruten die uit pure wanhoop gewoon zelfmoord plegen of op een andere manier aan hun levenseinde gebracht worden.
Rekruten die het wel overleven zijn pschologisch totaal gecorrumpeerd, en dus zet de hele riedel door.

Door Tweakers user TerraGuy, woensdag 26 augustus 2009 14:32

Persoonlijk kijk ik altijd met een scheef oog naar ontgroeningen (heb ook gekozen voor een vereniging zonder ontgroening), maar ik kan me voorstellen dat er ook positieve kanten aan zitten:

a. Groepsbinding. Je zit als groep in hetzelfde schuitje, en doordat de stress behoorlijk hoog kan worden, klamp je meer aan elkaar vast. Resultaat: erg sterke vriendenbanden, je gaat voor elkaar door dik en dun. Dit soort dingen zijn wetenschappelijk onderzocht, het werkt uitstekend. Inderdaad heb ik minder goede banden met mijn jaargroep, in ieder geval met veel minder mensen. Gewoonweg omdat je niet hetzelfde hebt meegemaakt.

b. Omgaan met autoriteit. Je leert dat er er autoriteiten zijn waarnaar je moet luisteren. Als je wars bent van autoriteit, ben je het bokje. Ouderejaars leren ook omgaan met macht, op dat moment misschien niet altijd even constructief, maar ze leren er wel van.

c. Zelfontdekking. Je leert in hoog tempo van alles en nogwat over jezelf, wat je aankunt, wat je leuk vindt, en je doet dingen die je uit jezelf niet zo snel zou doen: jezelf voor schut moeten zetten bijvoorbeeld. Daardoor leer je dat je af en toe gek moet/kunt doen, en dat het zelfs gewaardeerd wordt door de omgeving. Een afzetting tegen de 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'-mentaliteit.

Alleen gaat er wel eens wat mis, waarvan we genoeg in het nieuws horen. Maar de positieve kanten zijn ook zeker niet te onderschatten.

Door Tweakers user haneev, woensdag 26 augustus 2009 15:08

Er bestaan ook ontgroeningen zonder rare acties. Ik heb er net eentje achter de rug en we hebben fysiek niets gedaan, maar mentaal zijn we helemaal aangepakt. Ze hebben ons vastgepraat en doordat we zo in discussie gingen leerden we onszelf kennen. Waar sta ik, wat doe ik, waarom doe ik zo e.d. Zoals TerraGuy hierboven ook zegt bij punt C is zelfontdekking een zeer goede actie. Een ontgroening was hier om jezelf te ontdekken, meer niet. Er zijn ook gewone/normale ontgroeningen zonder rare acties waar ouderejaars hun macht laten zien. Dat moet het doel niet zijn van een ontgroening.

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 augustus 2009 15:08]


Door Tweakers user kipusoep, woensdag 26 augustus 2009 23:31

Ik heb bijvoorbeeld uit eerste hand verhalen gehoord van mensen die hun telefoon bij aankomst moesten inleveren, en vervolgens vijf dagen geen contact met de buitenwereld mochten hebben. Ook werd wassen en douchen hen geweigerd, terwijl "wangedrag" ('s nachts naar de wc moeten bijvoorbeeld) bestraft werd met bekogelingen met eieren en bloem.
Haha vet, zo doen wij het ook. Ik ben dan één van de personen die inderdaad de telefoon afpakt en douchen/wassen verbied :*) }>

Reageren is niet meer mogelijk