Vaderlandsliefde

Door CodeCaster op dinsdag 14 juli 2009 13:24 - Reacties (22)
Categorie: Vervoer, Views: 4.054

Beste buschauffeur,

Het gebeurt niet vaak dat ik met de bus reis, maar de zeldzame keren waarop het voorkomt dat ik mij in de bus bevind weet ik wel waar ik uit moet stappen.

Dit was helaas niet het geval bij de getinte man die na mij de bus instapte. Zoals u kon zien had de beste man een keurig pak aan, een koffertje bij zich en dus waarschijnlijk op weg naar zijn werk. Hij probeerde in zelfs voor mij redelijk verstaanbaar Nederlands te vragen of u hem wilde waarschuwen wanneer de bus zich vlakbij zijn halte zou bevinden.

Waarom rechtte u dan op dat moment uw rug, keek de man aan en zei hem dat hij Nederlands moest leren? Dat had toch volledig niets met de vraag van die heer te maken?

Met vriendelijke groeten,

Een verwarde klant.

Volgende: Vakantie 08-'09 Vakantie
Volgende: Onvermijdelijk 07-'09 Onvermijdelijk

Reacties


Door Tweakers user Floort, dinsdag 14 juli 2009 13:27

Verwar vaderlandsliefde en vreemdelingenhaat niet met elkaar.

Door Tweakers user xtremespeed, dinsdag 14 juli 2009 13:32

Wat dude boven me zegt, paupers die PVV stemmen gaan tegenwoordig iedereen aanvallen, zelfs als het volk zijn best doet. :X
Begint drama worden dit land, eerst pauper links, nu dom rechts...

Door Tweakers user dev10, dinsdag 14 juli 2009 13:32

@Floort: over het algemeen gaan die twee wel vaak (te vaak) samen.

Door Tweakers user xtremespeed, dinsdag 14 juli 2009 13:36

Maar dat is mijn gedachtevorming nu, we zien wel wat er gebeurd. Ik bedoel in Duitsland gebeurd nu precies hetzelfde, alleen met polen.

Door Tweakers user GrooV, dinsdag 14 juli 2009 13:40

Wanneer is het vreemdelingen haat wanneer je tegen iemand zegt dat hij Nederlands moet leren?

Door Tweakers user magiel, dinsdag 14 juli 2009 13:40

Aggressie tegen busschauffeurs is fout, laat daar geen misverstand over bestaan, maar ze roepen het soms ook wel over zichzelf af hoor ...

Naar mijn weten moet een busschauffeur richting aangeven bij het verlaten van de bushalte, het gebeurd mij maar wat vaak dat ik keurig kijk, oh knippertje naar rechts, dus ik kan er nog voorbij, en dan gaat hij toch rijden, terwijl ik er al naast zit.

Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 14 juli 2009 13:44

Als je gewoon (met iets van moeite) kan verstaan wat ie zegt en je wel weet dat hij er moeite voor doet? Als CodeCaster het gewoon kon verstaan moet het voor een buschauffeur die vast tonnen dialecten tegenkomt in zijn werk het wel kunnen verstaan.

Of zou ie tegen de ras-achterhoeker ook zeggen dat ie abn moet kunnen?

Door Tweakers user Floort, dinsdag 14 juli 2009 13:52

@dev10: Daar twijfel ik over.

Ik heb het idee dat veel mensen (zoals Wilders) ervoor willen zorgen dat begrippen zoals vaderlandsliefde en vreemdelingenhaat of vrijheid en "tevredenheid van een klein groepje mensen" met elkaar verward worden. Dit geeft ze namelijk een ongeloofelijk voordeel in een debat omdat de meeste mensen afhaken als je als tegenstander het verschil moet gaan uitleggen tussen de vrijheid die jij bedoeld en de vrijheid die Wilders bedoeld.

Door Tweakers user coyote1980, dinsdag 14 juli 2009 13:57

@GrooV: het is dan wellicht geen vreemdelingenhaat, maar je weet niets van de betreffende persoon. Je weet niet of hij hier een week of 10 jaar is. Je weet niet of hij over een maand vertrekt of zich hier definitief wil vestigen. Waarom zou je een vraag die je kunt verstaan dan afdoen met een opmerking "je moet Nederlands leren" en de man verder negeren.

Ik ben en blijf van mening dat alles van twee kanten moet komen. Mensen die zich hier langer willen ophouden horen gewoon uit goed fatsoen onze taal te leren. Het eeuwige zondebok-zoeken moet eens doorbroken worden. Het probleem is namelijk niet dat iemand onze taal niet of slecht spreekt, de problemen die wij in Nederland hebben zijn in mijn ogen:
* ouders die hier verwachten dat 'de straat' hun kids wel zal opvoeden
* ouders die een niet Nederlandse rolverdeling proberen in stand te houden (jongen is heerser, vrouw moet mond houden)

Het blijft lastige materie. Hoe maak je die ouders duidelijk dat ze zelf hun kinderen moeten opvoeden? En dat dat bovendien moet gebeuren op een manier die in dit land als acceptabel wordt gezien? En wiens taak is het om ze dat duidelijk te maken?

Ik ben tamelijk vaderlandslievend, alleen als ik zie hoe een deel van mijn medelanders kijkt/denkt over allochtonen dan schaam ik mij diep, heel diep. Zo zullen er vast ook zat geďntegreerde allochtonen zijn die zich diep schamen voor allochtonen die na zoveel jaar nog geen fatsoenlijk gesprek in het Nederlands kunnen voeren.

Door Tweakers user robin5210, dinsdag 14 juli 2009 14:38

Ik vind persoonlijk als ze hier komen om op onze kosten te leven dat ze dan maar thuis blijven... Maar als ze moeite doen om de taal te leren en gewoon werk zoeken als iedereen mogen ze prima blijven. Natuurlijk als ze zitten roepen dat de islam beter is als het christendom vind ik het niet meer dan normaal dat we hun moskees maar gewoon moeten afbreken.

ps ik ben zelf vrijzinnig, dus een mening van een buitenstaander gedeeltelijk

Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 14 juli 2009 14:45

Ik zou een klacht indienen bij het busbedrijf.
Dit is gewoon onbeschoft gedrag van de chauffeur.

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 14 juli 2009 14:52

lastig te beoordelen, bij mijn vorige werkgeven had ik veel te maken met persoonbewijzen (rijbewijs/idkaart/verblijfsdocument etc.)
Vervolgens kom er een client die sinds 1970 in nederlands woont (af te leiden aan zijn legitimatie), en amper verstaanbaar was.
Waarop mijn reactie ook was; "Ga toch nederlands leren, je woont hier meer dan 25jr." Man zwaar over de zeik (al dan niet terrecht) ik attendeerde hem erop om met een nederlands sprekend famili lid langs te komen ... wat hij later ook deed
Maar dat vind ik ronduit belachelijk; 25jr in een land wonen en verreken om de taal te spreken.

Door Tweakers user 90710, dinsdag 14 juli 2009 15:22

Inderdaad emigreren/vluchten/etc naar een land waar ze een andere taal spreken is oké, maar dan moet je wel die taal leren.

Door Tweakers user daanvanbeek, dinsdag 14 juli 2009 16:06

- Het begint met taal. -

Door Tweakers user Sebas1979, dinsdag 14 juli 2009 16:50

interessant hoe één voorbeel onmiddellijk leidt tot een 'ja maar al die Wilders-stemmers' en 'ja maar al die buitenlanders' discussie.

Door Tweakers user R3M1, dinsdag 14 juli 2009 18:29

@daanvanbeek

- Het begint met respect -

Door Tweakers user QuiCk01, dinsdag 14 juli 2009 18:47

@R3M1
Respect moet je verdienen in mijn ogen en dit kan zijn door het beheersen van de taal. Ben het eens met daanvanbeek.

Door Tweakers user R3M1, dinsdag 14 juli 2009 18:59

@QuiCk01

Dat is een vaag beginsel - dus een toerist wordt bij voorbaat niet op een respectvolle manier behandelt? Zou die buschauffeur toeristen of buitenlandse zakenmensen op dezelfde manier behandelen?

Ik blijf erbij het begint met respect voor elkaar, iets wat die chauffeur duidelijk ontbreekt.

Door Tweakers user Emiel1984, dinsdag 14 juli 2009 19:00

De Nederlandse taal is een van de moeilijkste om te leren. In het verhaal heeft de persoon een koffertje en een pak aan. Hij doet dus al moeite om zich fatsoenlijk te kleden voor zijn werk en de blogger 'codecaster' weet het verhaal van verderop in de bus nog te volgen. En dan klagen zoveel Nederlanders altijd zo over dat de Fransen geen engels kunnen of willen spreken. Ik vind daarnaast dat je tegen een klant altijd vriendelijk moet zijn. Op het werk is het tuurlijk een anders verhaal maar de 'getinte man' was eigenlijk gewoon een klant.

Op het werk begint het met taal maar daarbuiten begint het met respect.

Door Tweakers user MAZZA, dinsdag 14 juli 2009 21:14

Het begint met de persoon die iets zegt van zulk gedrag. En dan heb ik het niet over een anonieme weblogpost op het internet, maar tegen de betreffende buschauffeur.

Ik snap je frustratie maar niemand schiet er wat mee op als elke persoon in de omgeving van zo'n situatie zijn klep houdt en thuis op internet gaat roepen dat 'die situatie van daarnet toch eigenlijk niet door de beugel kon'.

Ja het risico is dat je je wat agressie op de nek haalt, maar in de praktijk heb ik gemerkt dat de mensen om je heen zich gesterkt voelen in het uiten van jouw mening. Mits ze het met je eens zijn uiteraard.

Afijn, hiermee ga ik ervanuit dat je niets hebt gezegd tegen die chauffeur. Deed je dat wel: Heel goed en ga zo door. Een maatschappij waar men bang is om zich te uiten, is weinig sociaal.

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 15 juli 2009 09:27

Ik snap je frustratie maar niemand schiet er wat mee op als elke persoon in de omgeving van zo'n situatie zijn klep houdt en thuis op internet gaat roepen dat 'die situatie van daarnet toch eigenlijk niet door de beugel kon'.
Uiteraard heb ik delen van wat in de bus gebeurde weggelaten om het relaas niet te lang te maken, maar zoals ik al meldde kon de buitenlander prima Nederlands. Hij heeft de chauffeur dan ook keurig van repliek gediend, en mijn optreden was niet gewenst.
Ik snap je frustratie maar niemand schiet er wat mee op als elke persoon in de omgeving van zo'n situatie zijn klep houdt en thuis op internet gaat roepen dat 'die situatie van daarnet toch eigenlijk niet door de beugel kon'.
Ik kan prima inschatten wanneer het wenselijk is dat ik me ergens mee bemoei, en dat was in dit geval absoluut niet noodzakelijk. Weet je wáár niemand iets mee opschiet? Met moraalridders die prima schijnen te weten hoe alles moet :)
Ja het risico is dat je je wat agressie op de nek haalt, maar in de praktijk heb ik gemerkt dat de mensen om je heen zich gesterkt voelen in het uiten van jouw mening. Mits ze het met je eens zijn uiteraard.
Ik ga me niet bemoeien met iets wat mij niet aangaat. De persoon in de bus kon zichzelf prima weren. En, algemener, het ongevraagd ventileren van je mening wordt sowieso niet gewaardeerd.

Door Tweakers user MAZZA, woensdag 15 juli 2009 20:27

Ik ga me niet bemoeien met iets wat mij niet aangaat.
Juist, en precies daarom worden mensen op straat inelkaar gemept zonder dat omstanders ingrijpen. In mijn ogen minstens zo asociaal als de besproken buschauffeur.

Noem me gerust een moraalridder, dat doet niets af aan mijn verhaal denk ik :)

Reageren is niet meer mogelijk