Telefoonterreur namens telecomproviders en energieleveranciers (of: Stel, je kunt niks deel twee)

Door CodeCaster op vrijdag 11 juni 2021 13:00 - Reacties (32)
Categorie: Online, Views: 8.623

Heb je wel eens gehoord van "Consument Connect BV"? Of de "Energie Bond". Of de Prijsmelder. Garantiemelder. Servicemelder. Service Beheer. Contractgarantie. Vaste Lasten Adviesbond. Telecom Servicepunt. Nationale Adviesgroep. MKB Collectief. Tariefchecker. Totaal Energie Collectief. En zo zijn er nog tientallen varianten.

Al deze namen komen uit de koker van in ieder geval één, hooguit een handvol oplichters, en deze personen en diens callcenters terroriseren al jarenlang alle zzp'ers.

Neem eens een kijkje op deze sites:Als je iets opvalt, dan ben je minstens zo scherp als de medewerkers van deze bedrijven: ze jatten de kleuren, teksten en logo's van KPN, en doen zich aan de telefoon ook voor als 's lands oudste telecombedrijf. Of als Ziggo. Of ze claimen een onafhankelijk adviesbureau te zijn dat jou helpt het goedkoopste energiecontract af te sluiten.

Begin van het gesprek

Een gemiddeld gesprek tussen telemarketeer (TM) en nietsvermoedende klant (NK) verloopt als volgt:
TM: Goededagdeel, met servicebeheernamens KPN, wat fijn dat ik u tref! Ik zal het kort houden, want we zijn allemaal druk hè: als uw internet- en televisieabonnement goedkoper zouden kunnen, zou u daar dan interesse in hebben?
NK: Eh, jazeker!
TM: (Gegniffel, weer zo'n zuinige Hollander, beet!) Uitstekend! Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft, zijn we bij u in de buurt bezig met het aanleggen van ons supersnelle glasvezelnetwerk.
NK: Euh, ja, ik heb wel wat graafwerkzaamheden gezien.
TM: Precies! En daar willen we u graag op aansluiten. Met hoeveel apparaten gaat u online? Vast geen twintig, toch?
NK: Nee, een stuk of [2-15].
TM: Dan is 50 Mbit voor u meer dan genoeg! Dat kost u de eerste zes maanden dan slechts 30 euro per maand, en daarna 41,32.
NK: Nou, dat klinkt goed! (Dat doet het helemaal niet, want ik betaal 25 euro voor 1000 Mbit bij mijn huidige aanbieder).
Of, als het tuig belt voor een energiecontract:
TM: Goededagdeel, met vastelastenadviesbondnamens uw energieleverancier, wat fijn dat ik u tref! Ik zal het kort houden, want we zijn allemaal druk hè: uw energierekening kan goedkoper! Dat is goed nieuws, toch?
NK: Eh, jazeker!
TM: (Gegniffel, weer zo'n zuinige Hollander, beet!) Uitstekend! Wij hebben namelijk tijdens het runnen van onze checks gedetecteerd dat u te veel betaalt. Bij welke aanbieder zit u nu en wat is uw verbruik?
NK: (Wait, what, daar bel je toch vandaan?) Euh, bij [willekeurig], en ik gebruik 3000 kWh en 900 m3 (nope).
TM: Ah, ja, da's een bekende veel te dure. U heeft geluk; het kan goedkoper! Namelijk bij [willekeurige energieleverancier die misschien een lagere unitprijs heeft].
NK: Okay, en hoe zit dat dan met leveringskosten, of als mijn verbruik toch lager of hoger uitvalt?
TM: Nee geen probleem meneer, het is gegarandeerd goedkoper!

Bullshitbingo

Laat dit duidelijk zijn: ze verkopen bullshitverhaal op bullshitverhaal. Ze claimen dat T-Mobile Thuis over de coaxkabel gaat, en dat dat gegarandeerd meer storingen geeft dan glasvezel. Of dat SuperWifi beter is dan glasvezel. Dat 50 Mbit genoeg is voor een heel gezin met tig tablets tegelijk. Of dat de netbeheerder een korting geeft voor mijn wijk, en dat het absurd is dat mijn energieleverancier me dat nog niet verteld heeft, dus dat ik wel móet overstappen. Dat de glasvezel die in mijn wijk ligt echt wel door KPN is aangelegd (nee, dat is het niet) en dus zeker wel goedkoper kan dan mijn huidige aanbieder (dat kan niet, want die is eigenaar van het netwerk).

En dan gaat het gesprek verder:
TM: Mooi, zullen we dat voor u in orde gaan maken dan?
NK: Nou, ik heb nog wel wat vragen over de tarieven...
TM: Weet u wat, ik geef u de korting niet voor zes, maar voor negen maanden. Akkoord? (Of: de cashback van 50 euro wordt ineens 100 euro).
NK: Ik denk dat dat wel goed klinkt...
Dan begint de poppenkast al helemaal:
TM: (Geveinsd verbaasd): Wist u dat er een onderneming op uw adres staat ingeschreven?
NK: (Surprised Pikachu): Goh, nu je het zegt... Ja, ik ben zzp'er!
TM: Oh wat goed, wat doet u voor werk?
NK: [Bullshitantwoord, gaat je niks aan.]
TM: Ah, nou, weet u, omdat we tegenwoordig allemaal thuiswerken, is de volledige btw van uw [stroom- en gasaansluiting|internetaansluiting] aftrekbaar van de belasting (red.: NO IT'S NOT)! Elk voordeeltje pakken wat er te pakken valt, dat hoort ook bij ondernemen, toch? Heheheh.
NK: Ah, ok, dus alle prijzen die je hiervoor noemde, waren ook exclusief btw?
TM: Ehh, ja, uiteraard, ik bel u zakelijk.

Afkappen

Laat dit duidelijk zijn: op dit punt komt het gesprek zelden. Meestal heb ik heel snel opgehangen. Niet opnemen is geen optie, want ze blijven iedere dag of paar dagen bellen, tot je opneemt of het nummer blokkeert. Daarom ben ik een aantal keren het gesprek aangegaan, om een melding te kunnen maken bij de ACM en bij WieHeeftGebeld.nl, en om hun script uit te horen om te kijken hoe ver ze zouden gaan. En dat is echt héél ver.

Daarnaast is het telefoonnummer waarop dit gebeurt zowel privé als zakelijk al járen in gebruik, en word ik nog wel eens legitiem gebeld vanaf een mij onbekend nummer, of zelfs anoniem (bijvoorbeeld voor medische aangelegenheden), en dit tuig schroomt er niet voor om af en toe nog steeds anoniem te bellen. Dus nogmaals: ik moet ieder telefoontje aannemen. Voel je dus vooral niet geroepen in de comments te zeggen dat jij onbekende nummers niet opneemt: jij bent mij niet.

Enfin, op dit punt vraag ik hoe men aan m'n gegevens komt. De antwoorden:
  • "U vult vast wel eens een online enquête in!"
  • "Surft u met cookies aan?"
  • "Er staat in uw energiecontract dat wij contact met u mogen opnemen."
  • "U heeft uw telefoonnummer zeker opgegeven bij een prijsvraag?"
  • "U bent klant geweest van [namens]." (nope)

Kamer van Koophandel

Excuses, rokdragers, maar daar zakt je broek toch van af? Wat al deze boeven gemeen hebben, is dat ze hier keihard liegen. Ze hebben namelijk een oude KvK-dump opgekocht, waarin ik ook sta, met het bij het jaren geleden aanmelden van mijn eenmanszaak zo naïef opgegeven mobiele privénummer. Deze dump, samen met allerlei andere databronnen tot aan Excel-sheets met de gegevens van makkelijk beïnvloedbare ouderen aan toe, circuleert al jaren tussen verschillende callcenters.

Het feit wil echter dat ik al jaren de flikker op met je spam "non-mailing indicator" aan heb staan bij de KvK. En dat ik mijn mobiele nummer al even heb verwijderd uit mijn registratie aldaar. En dat ik, samen met tien miljoen andere nummers in het Bel-me-niet Register sta.

Daar heeft men echter collectief schijt aan. Een greep uit mijn verweren en hun reacties:
  • (Aan het begin van het gesprek) Nee bedankt, ik heb geen interesse - TM: Waarom betaalt u graag te veel?
  • Ik sta in het Bel-me-niet Register - TM: (Gelach) Nee meneer, zo werkt dat niet. Wij mogen u bellen omdat u "onder het collectief valt".
  • Ik beroep me op m'n recht van verzet, wil graag dat jullie mijn gegevens verwijderen en me niet meer bellen - TM: Een week of twee later bellen ze met een andere naam vanaf een ander nummer
  • (Ik hou ze een half uur aan de lijn, laat ze werkelijk alle prijslijsten, varianten en voorwaarden oplezen, en zeg dán dat ik al tig keer heb gezegd geen interesse te hebben) - TM: (Wordt boos)

Wassen neus

Voor de energiemarkt is er "CIRE" - Centraal Intermediair Register Energiemarkt. Dat is de slager die z'n eigen vlees keurt. Klachten gaan naar het callcenter in kwestie, en de reactie krijg je niet te zien.

Dan is er de ACM, die na ettelijke meldingen telkens belooft ernaar te kijken, maar er niets aan kan doen.

En dan hebben we nog de aanstaande nieuwe opt-inwet die op 1 juli in werking treedt. Zouden ze zicht eraan houden? Ik denk dat ik het antwoord al weet.

ACM, KPN, Ziggo, Tim, doe er wat aan!

Ik ben dus boos. Boos dat mijn gegevens na jaren nog steeds worden verhandeld. Boos dat callcentermedewerkers keer op keer leugens verkopen. Nee, het kán niet goedkoper, en nee, de btw is níet aftrekbaar op mijn huisadres. En nee, ik heb mijn gegevens niet aan jullie gegeven, die hebben jullie op een schimmige manier verkregen, en je gebruikt ze zoals niet mag.

Mijn vraag aan KPN, Ziggo en de energieleveranciers: waarom accepteren jullie contracten van deze tenten? De klachten zijn niet van de lucht. Zoek maar eens naar enkele van de namen bovenaan deze post. Of tik zo'n telefoonnummer in op je favoriete websearchengine. Of kijk naar je telefoonscherm wanneer ze bellen: "Possible Fraud".

Waarom steekt iedereen z'n kop in het zand? Makkelijk verdienen en doen alsof je neus bloedt? Wat kunnen wij als zzp'ers doen? Een petite starten? Kamervragen laten stellen? KPN of die callcenters zelf platbellen?

Volgende: Stel, je kunt niks... 03-'21 Stel, je kunt niks...

Reacties


Door Tweakers user woekele, vrijdag 11 juni 2021 13:25

Kassa of Radar (weet ik even niet meer) is wel eens bij die lui langsgeweest... Kun je zien wat voor volk het is...

Door Tweakers user Ramon 73, vrijdag 11 juni 2021 13:42

Doorverbinden met 085 303 3033, succes gegarandeerd.

Adres in Amsterdam staat er gewoon op de website, gewoon een volkswijk met woonhuizen. Kunt er nog eens op bezoek gaan met wat "klanten".

[Reactie gewijzigd op vrijdag 11 juni 2021 13:46]


Door Tweakers user AW_Bos, vrijdag 11 juni 2021 15:04

TM: Goededagdeel, met servicebeheernamens van KPN, wat fijn dat ik u tref! Ik zal het kort houden, want we zijn allemaal druk hè: als uw internet- en televisieabonnement goedkoper zouden kunnen, zou u daar dan interesse in hebben?
Ik: Haha...
TM: Pardon?
Ik: Vraag je dat nou serieus aan een van mensen uit de Raad van Bestuur van Vodafone-Ziggo?

Klaar :)

(werkt ook goed aan de deur)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 11 juni 2021 15:12]


Door Tweakers user onok, vrijdag 11 juni 2021 15:20

echt verschrikkelijk he deze terreur. Ik was ook ooit zo dom om mijn telefoonnummer in mn kvk profiel te zetten. Tegenwoordig krijg ik steeds vaker op mn mobiele telefoon te zien dat het een spambeller is. Scheelt weer.
Na 1 juli is het ook gewoon meteen ophangen en telefoonnummer+zogenaamde bedrijfsnaam registreren en klacht indienen bij ACM. Klagen helpt echt, maar alleen als voldoende mensen het doen.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 11 juni 2021 19:52

AW_Bos schreef op vrijdag 11 juni 2021 @ 15:04:
TM: Goededagdeel, met servicebeheernamens van KPN, wat fijn dat ik u tref! Ik zal het kort houden, want we zijn allemaal druk hè: als uw internet- en televisieabonnement goedkoper zouden kunnen, zou u daar dan interesse in hebben?
Ik: Haha...
TM: Pardon?
Ik: Vraag je dat nou serieus aan een van mensen uit de Raad van Bestuur van Vodafone-Ziggo?

Klaar :)

(werkt ook goed aan de deur)
Vraag me af hoe ze reageren als je zou antwoorden met iets van: Nee, geen interesse. Betaal graag te veel.

Door Tweakers user Mattie112, vrijdag 11 juni 2021 23:34

Laats bij zo'n toko "namens" AVG gegevens opgevraagd. Kreeg ik bericht terug "ja oops door een fout hebben we onterecht uw jegens. We hebben ze verwijder hoor!" Ok ik vraag ze op niet om.verwijdering naja... Paar wk later wordt mn moeder gebeld door toko. Wederom de AVG tour en t zelfde antwoord... Tja wat moet je daar nou weer mee he . Geloof dat ik zelfs melding bij ACM heb gedaan maar of dat zin heeft.

Was geloof ik "Contractadviespunt" ofzo

Door Tweakers user Mattie112, zaterdag 12 juni 2021 11:36

Ah:

Dat was 'denationaleadviesgroep' zowel voor mezelf als mijn vader toen gedaan (zelfde antwoord). Voor mijn moeder is het nu contractadviespunt.nl en zojuist maar een herinnering gestuurd dat de wettelijke 30 dagen inmiddels verstreken zijn....

Door Tweakers user torretje2012, zaterdag 12 juni 2021 12:42

Pas maar op dat ze je niet een leuke pen sturen en daar iets van 100 euro voor in rekening brengen ;) (die scam was vorig jaar helemaal hot)

Door Tweakers user Lednov, zondag 13 juni 2021 10:54

Ik ken de energiemarkt vrij goed. En zijn er oplichters in actief? Zeker! Zijn er cowboys in actief die het minder nauw nemen? Zeker!
Zijn er die echt wel het beste voor hebben en je echt een besparing weten te geven? Ja, wel in heel kleine mate.
Alleen, het grootste probleem zijn de ondernemers en consumenten zelf. Je bent namelijk niet verplicht om de boel af te nemen vanwege koop op afstand wet. Je hebt altijd 14 dagen respijt. En dáár laten de mensen het liggen. En vooral de ondernemers. Daar wordt ook ehh 'gebruik' van gemaakt. Dat men er op gokt dat het 'vergeten' wordt.
Aan de andere kant wordt er ook héél duidelijk gemaakt over hoe en wat de rechten zijn. Is alles op tijd verstuurd en ruim de mogelijkheid geboden om te reageren en/of te annuleren. Kost nog geen minuut. En de boel wordt toch op zijn beloop gelaten en 'opeens' zitten ze vast aan een ander contract. Overigens, vaak inderdaad goedkoper! Alleen zitten ze met een overstapboete.

'Ja ik ben ondernemer, ik ben druk.' Is het dan. Ja dat kan wel wezen, Jij bent zelf de overeenkomst telefonisch aangegaan, daar had je blijkbaar wél tijd voor.

En dan hebben de callcenters en telemarketeers het opeens gedaan. En dat is dus niet altijd terecht.

Mensen die in het Bel-mij-niet register staan vergeten dat als zij zelf ergens hun telefoonnummer achterlaten, dat ze dan gebeld kunnen worden. Dit wordt ook wel hot leads genoemd, want de klant geeft zelf aan gebeld te willen worden. En ja, ook dit staat vaak heel duidelijk aangegeven.
sterker, je moet een vinkje zetten dat je er mee akkoord gaat. Dat men dan niet verder leest, kan zo een organisatie niet verweten worden.
Wel de kanttekening, ook wordt hier natuurlijk bij sommige bedrijven schimmig over gedaan en staat het ergens in de algemene voorwaarden. Toch, feit blijft, jij was er zelf bij toen jij je gegevens achterliet.

Neem ik het nou op voor die bedrijven? Nee, helemaal niet. Wel wil ik duidelijk maken dat je als consument wat bedachtzamer moet zijn. Je kan altijd gewoon ophangen.
Maar goed, als je ziet wat de gemiddelde Nederlander liked en shared op Facebook om maar niets te winnen (gratis iPad!) dan hebben we nog een lange weg te gaan. Want dit soort bedrijven bestaan alleen maar omdat ze er geld aan verdienen, en grof ook.

Door Tweakers user CodeCaster, zondag 13 juni 2021 11:19

Bedankt voor je reactie, @Lednov, maar gewoon: nee. Ik heb hem hieronder een beetje opgekipt om te reageren.
Lednov schreef op zondag 13 juni 2021 @ 10:54:
Ik ken de energiemarkt vrij goed. En zijn er oplichters in actief? Zeker! Zijn er cowboys in actief die het minder nauw nemen? Zeker!
Zijn er die echt wel het beste voor hebben en je echt een besparing weten te geven? Ja, wel in heel kleine mate.
Zelfs de bedrijven die legitiem bellen op telefoonnummers die mensen zelf hebben achtergelaten bij een enquête of prijsvraag, hebben niet het beste met de consument voor: die willen gewoon geld verdienen. Aanbrengbonussen van 30 tot 190 euro heb ik voorbij zien komen.
Overigens, vaak inderdaad goedkoper! Alleen zitten ze met een overstapboete.
8)7 Het is nogal makkelijk om als goedkoopste energieleverancier uit de bus te komen, als deze in tegenstelling tot anderen de overstapboete van 250 euro niet betaalt hè? En nog erger: voorheen hadden deze contracten dan ook nog zakelijke voorwaarden, zoals een contractduur van 5 jaar en een opzegboete van 500 euro! En dan durf jij de woorden "het beste voorhebben" in de mond te nemen?
Mensen die in het Bel-mij-niet register staan vergeten dat als zij zelf ergens hun telefoonnummer achterlaten, dat ze dan gebeld kunnen worden. Dit wordt ook wel hot leads genoemd, want de klant geeft zelf aan gebeld te willen worden. En ja, ook dit staat vaak heel duidelijk aangegeven.
sterker, je moet een vinkje zetten dat je er mee akkoord gaat. Dat men dan niet verder leest, kan zo een organisatie niet verweten worden.
Wel de kanttekening, ook wordt hier natuurlijk bij sommige bedrijven schimmig over gedaan en staat het ergens in de algemene voorwaarden. Toch, feit blijft, jij was er zelf bij toen jij je gegevens achterliet.

Neem ik het nou op voor die bedrijven? Nee, helemaal niet. Wel wil ik duidelijk maken dat je als consument wat bedachtzamer moet zijn.
Maar goed, als je ziet wat de gemiddelde Nederlander liked en shared op Facebook om maar niets te winnen (gratis iPad!) dan hebben we nog een lange weg te gaan. Want dit soort bedrijven bestaan alleen maar omdat ze er geld aan verdienen, en grof ook.
Dat absurde excuus van dat telefoonnummer achterlaten wordt jou ook in de mond gelegd door je supervisor of trainer, of staat in je script. Rot toch een eind op zeg. Nee, ik heb mijn nummer nergens achtergelaten. Als ik al een enquête invul, bijvoorbeeld voor de NS, dan lees ik heel goed de voorwaarden door om te kijken wat ze met mijn gegevens doen. Net als bijvoorbeeld de Gamma, die wel eens winacties heeft: ja, die geven je nummer door aan de Nederlandse Loterij. En het leuke? Het invullen van je telefoonnummer is daar niet verplicht, je moet alleen twee keer op OK klikken. Is het ergens anders wel verplicht, maar vertrouw ik de partij niet maar wil ik wél meedoen aan wat ze dan ook aanbieden, dan hebben de mensen met het nummer 0611112222 heel veel pech.

Dus nee, ik heb nooit mijn telefoonnummer gegeven aan zo'n partij, niet direct noch indirect, enkel via de Kamer van Koophandel, die een paar jaar geleden is leeggetrokken door een boevenpartij die die dataset nog steeds doorverkoopt.

En dat is geen "hot lead". Een "hot lead" is iemand die zijn telefoonnummer invult bij een specifieke leverancier op het contactformulier, en daarmee zegt "Bel me terug, ik heb interesse in jullie diensten!". Dat is hier geenszins het geval.
Alleen, het grootste probleem zijn de ondernemers en consumenten zelf. Je bent namelijk niet verplicht om de boel af te nemen vanwege koop op afstand wet. Je hebt altijd 14 dagen respijt. En dáár laten de mensen het liggen. En vooral de ondernemers. Daar wordt ook ehh 'gebruik' van gemaakt. Dat men er op gokt dat het 'vergeten' wordt.
Aan de andere kant wordt er ook héél duidelijk gemaakt over hoe en wat de rechten zijn. Is alles op tijd verstuurd en ruim de mogelijkheid geboden om te reageren en/of te annuleren. Kost nog geen minuut. En de boel wordt toch op zijn beloop gelaten en 'opeens' zitten ze vast aan een ander contract.

'Ja ik ben ondernemer, ik ben druk.' Is het dan. Ja dat kan wel wezen, Jij bent zelf de overeenkomst telefonisch aangegaan, daar had je blijkbaar wél tijd voor.

En dan hebben de callcenters en telemarketeers het opeens gedaan. En dat is dus niet altijd terecht.
Hahahahahahaha. Ha.

De mensen die telefonisch lastiggevallen worden, en zeggen "Nou vooruit, ik wil er wel even naar kijken, stuur die offerte maar op", zijn het grootste probleem? Spoor je wel helemaal, vriend? Nogmaals, ga eens wat ervaringen van anderen lezen over de partijen.

Er wordt aan de telefoon gedaan alsof het een offerte is, maar dat is het niet. Het is een contract dat je binnen veertien dagen moet opzeggen. Of, in sommige gevallen, is het daadwerkelijk een offerte, maar dan zal de agent je zeer dringend pushen om de groene knop in je mail in te drukken, om "de actuele prijzen te zien te krijgen" of een of ander bullshitadvies waardoor de gebelde akkoord gaat met de offerte.

Begrijp me niet verkeerd: zulke praktijken zijn al verboden, maar er zijn dus legio bedrijven die hier schijt aan hebben, en er álles aan zullen doen om maar die aanbrengbonus te bemachtigen. En ik heb na zo'n twee jaar telefoonterreur van deze eikels er een beetje schoon genoeg van.
Je kan altijd gewoon ophangen.
Nee, dat kan dus niet, want dan bellen ze binnen twee weken weer.

Ik kan uit jouw verhaal maar één conclusie trekken: je werkt ook voor zo'n callcenter. Ik heb dan maar één tip voor je: zoek voor 1 juli een andere baan.

Door Tweakers user Andros, zondag 13 juni 2021 12:29

Lednov schreef op zondag 13 juni 2021 @ 10:54:
Ik ken de energiemarkt vrij goed. En zijn er oplichters in actief? Zeker! Zijn er cowboys in actief die het minder nauw nemen? Zeker!
Zijn er die echt wel het beste voor hebben en je echt een besparing weten te geven? Ja, wel in heel kleine mate.
Alleen, het grootste probleem zijn de ondernemers en consumenten zelf. Je bent namelijk niet verplicht om de boel af te nemen vanwege koop op afstand wet. Je hebt altijd 14 dagen respijt. En dáár laten de mensen het liggen. En vooral de ondernemers. Daar wordt ook ehh 'gebruik' van gemaakt. Dat men er op gokt dat het 'vergeten' wordt.
Aan de andere kant wordt er ook héél duidelijk gemaakt over hoe en wat de rechten zijn. Is alles op tijd verstuurd en ruim de mogelijkheid geboden om te reageren en/of te annuleren. Kost nog geen minuut. En de boel wordt toch op zijn beloop gelaten en 'opeens' zitten ze vast aan een ander contract. Overigens, vaak inderdaad goedkoper! Alleen zitten ze met een overstapboete.

'Ja ik ben ondernemer, ik ben druk.' Is het dan. Ja dat kan wel wezen, Jij bent zelf de overeenkomst telefonisch aangegaan, daar had je blijkbaar wél tijd voor.

En dan hebben de callcenters en telemarketeers het opeens gedaan. En dat is dus niet altijd terecht.

Mensen die in het Bel-mij-niet register staan vergeten dat als zij zelf ergens hun telefoonnummer achterlaten, dat ze dan gebeld kunnen worden. Dit wordt ook wel hot leads genoemd, want de klant geeft zelf aan gebeld te willen worden. En ja, ook dit staat vaak heel duidelijk aangegeven.
sterker, je moet een vinkje zetten dat je er mee akkoord gaat. Dat men dan niet verder leest, kan zo een organisatie niet verweten worden.
Wel de kanttekening, ook wordt hier natuurlijk bij sommige bedrijven schimmig over gedaan en staat het ergens in de algemene voorwaarden. Toch, feit blijft, jij was er zelf bij toen jij je gegevens achterliet.

Neem ik het nou op voor die bedrijven? Nee, helemaal niet. Wel wil ik duidelijk maken dat je als consument wat bedachtzamer moet zijn. Je kan altijd gewoon ophangen.
Maar goed, als je ziet wat de gemiddelde Nederlander liked en shared op Facebook om maar niets te winnen (gratis iPad!) dan hebben we nog een lange weg te gaan. Want dit soort bedrijven bestaan alleen maar omdat ze er geld aan verdienen, en grof ook.
Jij werkt in die handel zeker? NIEMAND zit op ongevraagde verkoop te wachten, ze maken gewoon misbruik van het onverwachte telefoontje waardoor de "klant" al meteen achter staat aangezien de telemarketeer het gesprek leidt en de mensen overvalt. Dit is al jarenlang een groot probleem wat sinds enige tijd wetgeving heeft opgeleverd en consumenten beter beschermd worden. B2B wordt dat nog niet en gezien de jarenlange klachten snap ik niet dat de politiek hier gewoon werk van maakt. Zij zitten er immers voor het volk en laten het volk met deze ellende zitten.

Door Tweakers user Lednov, zondag 13 juni 2021 12:42

CodeCaster schreef op zondag 13 juni 2021 @ 11:19:
Bedankt voor je reactie, @Lednov, maar gewoon: nee. Ik heb hem hieronder een beetje opgekipt om te reageren.
[...]
Duh, tuurlijk willen ze er aan verdienen. Dat maakt alleen niet dat ze de consument minder goed voorlichten, dat ze de klant eerlijk vertellen waar, hoe en op welke manier ze daadwerkelijk geld kunnen besparen. Want dat ik de markt vrij goed ken is één. De overweldigende meerderheid (ook hier op tweakers!) heeft echt geen flauw benul waar op te letten, want de kWh prijs is toch overal nagenoeg gelijk? Want er valt heus wel te besparen. Als je weet waar en hoe.

[quote}
8)7 Het is nogal makkelijk om als goedkoopste energieleverancier uit de bus te komen, als deze in tegenstelling tot anderen de overstapboete van 250 euro niet betaalt hè? En nog erger: voorheen hadden deze contracten dan ook nog zakelijke voorwaarden, zoals een contractduur van 5 jaar en een opzegboete van 500 euro! En dan durf jij de woorden "het beste voorhebben" in de mond te nemen?
Nee, dat een aanbieder daadwerkelijk goedkoper is, is één ding. dat de tarieven lager liggen is leuk. Alleen als jij nog 2.5 jaar te gaan hebt, dan is het écht jouw risico dat je loopt om een nieuw contract aan te gaan. Daar heeft in feite een nieuwe aanbieder niets mee te schoffelen. Die wil inderdaad je een nieuw contract aansmeren. Dat jij dan de boete pakt, wiens probleem is dat?
Ter zijde, weet ik dat er bedrijven zijn die dan inderdaad niet tot afsluiten overgaan, omdat de klant dan inderdaad een boete pakt. De consument daar dan ook actief op wijst. De bedrijven zijn zwaar in de minderheid, ze zijn er wél.
Verder goed lezen, want je haalt nu twee dingen die ik niet gekoppeld heb. Ik stel duidelijk dat de bedrijven er actief op hopen dat mensen die boel laten verlopen en dan 'opeens' aan een nieuw contract zitten. Dat zijn dus niet bedrijven die het beste voor hebben met de consument, me dunkt
Dat absurde excuus van dat telefoonnummer achterlaten wordt jou ook in de mond gelegd door je supervisor of trainer, of staat in je script.
Trainer? Supervisor? Script? ik zie dat ik de energiemarkt goed ken, niet dat ik als telemarketeerwerk.
Rot toch een eind op zeg. Nee, ik heb mijn nummer nergens achtergelaten. Als ik al een enquête invul, bijvoorbeeld voor de NS, dan lees ik heel goed de voorwaarden door om te kijken wat ze met mijn gegevens doen. Net als bijvoorbeeld de Gamma, die wel eens winacties heeft: ja, die geven je nummer door aan de Nederlandse Loterij. En het leuke? Het invullen van je telefoonnummer is daar niet verplicht, je moet alleen twee keer op OK klikken. Is het ergens anders wel verplicht, maar vertrouw ik de partij niet maar wil ik wél meedoen aan wat ze dan ook aanbieden, dan hebben de mensen met het nummer 0611112222 heel veel pech.
Ten eerste, rot een eind op? Is dat je beste argument?
Ten tweede, het staat letterlijk op de site van Bel-Me-Niet,

Gevraagd om te bellen
U heeft zelf gevraagd om door het betreffende bedrijf of organisatie gebeld te worden.


Dat sommige mensen alles maar lukraak invullen...
En zoals ik al zei, bij sommige bedrijven staat het expliciet aangegeven of wordt het expliciet vermeld dat je terug gebeld (kan) worden. Je kan dan nog 100x keer in het register staan, de consument is toch diegene die er toestemming voor geeft.
Want dat jij (en ik) niet alles zomaar invullen n=2
Dus nee, ik heb nooit mijn telefoonnummer gegeven aan zo'n partij, niet direct noch indirect, enkel via de Kamer van Koophandel, die een paar jaar geleden is leeggetrokken door een boevenpartij die die dataset nog steeds doorverkoopt.

En dat is geen "hot lead".
Nogmaals goed lezen, want ik noemde dat géén hot lead! En je maakt het veel romantischer dan het is. Boevenbende? Deze 'Cold Leads' worden gewoon ingekocht bij de KvK. Met duizenden tegelijkertijd en worden ook weer doorverkocht ja. Kost een paar Euro per lead.
Een "hot lead" is iemand die zijn telefoonnummer invult bij een specifieke leverancier op het contactformulier, en daarmee zegt "Bel me terug, ik heb interesse in jullie diensten!". Dat is hier geenszins het geval.
Dit is wel een hotlead, en iemand die zijn gegevens achterlaat op de een of andere vergelijkingssite ís een hotlead. En nogmaals, iemand kan nog 100x keer in het register staan, als diegene de gegevens achterlaat, kan je gebeld worden. iemand doet dat dan toch écht zelf.
De mensen die telefonisch lastiggevallen worden, en zeggen "Nou vooruit, ik wil er wel even naar kijken, stuur die offerte maar op", zijn het grootste probleem? Spoor je wel helemaal, vriend? Nogmaals, ga eens wat ervaringen van anderen lezen over de partijen.

Er wordt aan de telefoon gedaan alsof het een offerte is, maar dat is het niet. Het is een contract dat je binnen veertien dagen moet opzeggen. Of, in sommige gevallen, is het daadwerkelijk een offerte, maar dan zal de agent je zeer dringend pushen om de groene knop in je mail in te drukken, om "de actuele prijzen te zien te krijgen" of een of ander bullshitadvies waardoor de gebelde akkoord gaat met de offerte.

Begrijp me niet verkeerd: zulke praktijken zijn al verboden, maar er zijn dus legio bedrijven die hier schijt aan hebben, en er álles aan zullen doen om maar die aanbrengbonus te bemachtigen. En ik heb na zo'n twee jaar telefoonterreur van deze eikels er een beetje schoon genoeg van.
En hier ga je mis, want dat de gebelde het een offerte noemt, is leuk voor de gebelde, de ondernemer dus. De marketeer heeft het altijd over een contract, waar je actief op moet antwoorden dat je het hebt begrepen, dat je actief moet aangeven dat je er mee akkoord gaat. Dat jij binnen 14 dagen er inderdaad vanaf kan zien. Je bent zó vijf tot 10 minuten verder en de boel wordt ook nog eens opgenomen. En in die tijd heb jij minstens vijf keer met ja geantwoord.
Zeggen dat de groene knop in de mail de nieuwste blabla geeft is ook onzin, want er wordt duidelijk gezegd dat je met knop indrukken akkoord gaat en zelfs dat je daarná nog steeds 14 dagen respijt hebt.
Alles wordt duidelijk verteld. alles is terug te beluisteren want opgenomen. Sterker, indien niet opgenomen of niet goed of volledig wordt het niet gebruikt (je moet echt een cowboy zijn wil je dat wél doen, want het gedoe daarna is hoop trammelant voor de bedrijven die het aanbieden). Je gaat dus een woordelijke overeenkomst aan, waarvan duidelijk wordt gemeld dat het wordt opgenomen. Want de opname dient als bewijs.

Dat men dan later gaat klagen en roepen dat ze het niet wisten, is aantoonbaar onjuist. Men had het kunnen weten, want alles werd duidelijk uitgelegd. Men geeft actief aan dat ze het begrepen en geven actief aan dat ze akkoord gaan.

Dat veel van deze pratkijken niet fris zijn, is eigenlijk al het eerste wat ik zei. Alleen dat ontslaat je als consument of ondernemer je echt niet van je eigen verantwoordelijkheid. Als jij dan de boel op tijd binnenkrijgt en er vervolgens 14 dagen niets mee doet... Tja... Zelf weten. En ja, er zijn bedrijven die daar op aansturen!

En nog een keer, tuurlijk willen ze die aanbrengbonus. Zo een callcenter is niet goedkoop om te laten draaien. En NOG wordt er grof geld er meeverdient. En dat hebben wij als consument of als ondernemer aan onszelf te danken. Want er zijn er genoeg die er in meegaan. Want als men dat niet zou doen, was het allang breed ten einde.
Nee, dat kan dus niet, want dan bellen ze binnen twee weken weer.
en hang je weer op, want belletjes zoals dit kosten tijd en leveren dus geen geld op.
Ik kan uit jouw verhaal maar één conclusie trekken: je werkt ook voor zo'n callcenter. Ik heb dan maar één tip voor je: zoek voor 1 juli een andere baan.
Nope, nooit gedaan ook. Wel weet ik hoe het werkt bij een callcenter. Ik werk niet eens voor of heb niet eens zo een 'advies bureautje'.
Ik zei dat ik de energiemarkt vrij goed ken, niet wat mijn baan is. En dat laat ik ook graag in het midden

Door Tweakers user Andros, zondag 13 juni 2021 12:54

Lednov, je werkt duidelijk in die business. Het wil niet zeggen dat je zelf telemarketeer bent maar wellicht supervisor, planner, iets in die richting. Feit blijft dat mensen en bedrijven ongevraagd en ongelegen gebeld worden om producten of diensten af te nemen die ze op dat moment niet willen. Mensen verleiden met reclame is één ding, mensen direct koud benaderen of het nu telefonisch is of met een klembordje op straat is en blijft iemand overvallen.

De hele handelsrelatie is scheef. Normaal gezien zit een aanbieder/verkoper klaar om iets te verkopen en jij als consument/bedrijf neemt contact op met de aanbieder. Je belt ze, je mailt ze, je loopt de winkel in maar beide partijen zijn op dat moment bezig met de keuze, de aankoop of een eventueel contract. Het actief koud benaderen van mensen is al jarenlang een enorme bron van ergernis, deze blog noemt het zelfs "terreur" en zoals eerder gezegd, niemand zit erop te wachten en slechts zeer weinigen zeggen achteraf "wat fijn dat x gebeld heeft, dat had ik nou net nodig". Ook ik heb ooit dergelijk werk gedaan, niet lang, maar wij deden 80 telefoontjes per dag met een target dat er twee moesten happen. Als je het target haalde had je dus 78 mensen lastig gevallen met zaken die ze niet willen. Efficiënt is het allerminst maar die twee leads leverden genoeg op om mij van te betalen blijkbaar.

De redenen om dergelijk werk te doen zijn uiteenlopend maar vaak is het een baan die je tijdelijk doet, het betaalt wel aardig en sommigen zijn geboren verkopers die het ook heel goed brengen. Vrienden maak je er niet mee en op een gegeven moment krijg je vanzelf een houding zoals jij die brengt van "mensen kiezen er zelf voor" terwijl het gewoon niet zo is. Als je er elke dag mee bezig bent ga je het vanzelf geloven, beroepsmisvorming heet dat. Dat geldt voor heel veel beroepen overigens, een metselaar zal het direct zien als een gebouw slecht gebouwd is, een agent in burger ziet ook veel sneller wie er een potentiële tasjesdief is. Dat geeft niet, dat is normaal maar outbound telemarketing is wel een sector die aan elkaar hangt van leugens en irritatie. De vraag is of we dat moeten blijven willen en op termijn gaat het ongetwijfeld een keer verboden worden. Als de politiek er eens aandacht aan gaat besteden...

Door Tweakers user ybos, zondag 13 juni 2021 12:55

Wat ik een grof schandaal vind is dat ze vaak starten met:
Ik zou u nog even terugbellen...

Hier breng je een hoop mensen mee aan het twijfelen.
Mijn zwager heeft 2 jaar geleden zakelijk in 1 maand 3 contracten afgesloten. Met alle respect, niet de slimste, geen verstand van energie.
5500 euro (!!!) aan overstapboetes, verdeeld over 2 aanbieders.
Contact gezocht, 1 was niet zo happig op coulance, de andere wel. Toen de andere coulance had verleent had de eerste het gevoel dat ze dan niet konden achterblijven dus het is nog goed gekomen, maar het is niet best gesteld met deze markt...

Door Tweakers user CodeCaster, zondag 13 juni 2021 13:25

Lednov schreef op zondag 13 juni 2021 @ 12:42:
Nee, dat een aanbieder daadwerkelijk goedkoper is, is één ding. dat de tarieven lager liggen is leuk. Alleen als jij nog 2.5 jaar te gaan hebt, dan is het écht jouw risico dat je loopt om een nieuw contract aan te gaan. Daar heeft in feite een nieuwe aanbieder niets mee te schoffelen. Die wil inderdaad je een nieuw contract aansmeren. Dat jij dan de boete pakt, wiens probleem is dat?
Pure onzin. Legitieme leveranciers betalen maar graag de overstapboete voor nieuwe klanten, en rekenen dat door in hun prijzen. Tuig dat aan telefoonterreur doet, weet heel fijntjes te vertellen dat men veulsteveul betaalt en dat men wel gek zou zijn als ze níet zouden overstappen, dondersgoed wetend dat ze de klant opzadelen met de overstapboete en dat dáárdoor de prijzen een halve cent onder die van de concurrent kunnen liggen.

Die boete zal ze aan hun reet roesten, want zíj hebben de sale en commissie in de pocket. Het lot van de klant doet ze niets.
Ten eerste, rot een eind op? Is dat je beste argument?
Ten tweede, het staat letterlijk op de site van Bel-Me-Niet,

Gevraagd om te bellen
U heeft zelf gevraagd om door het betreffende bedrijf of organisatie gebeld te worden.


Dat sommige mensen alles maar lukraak invullen...
En zoals ik al zei, bij sommige bedrijven staat het expliciet aangegeven of wordt het expliciet vermeld dat je terug gebeld (kan) worden. Je kan dan nog 100x keer in het register staan, de consument is toch diegene die er toestemming voor geeft.
Want dat jij (en ik) niet alles zomaar invullen n=2
Ja, ik zeg dat je kan oprotten met het verwijt dat ik of een andere gebelde hun nummer wel bij een enquête ingevuld zullen hebben. Dat is het meest hardnekkige kutexcuus dat deze teringbranche de wereld in slingert om hun wanpraktijken recht te lullen.

Lees mijn blog en mijn reactie nog eens, zou ik zeggen. Ik heb het voornamelijk over mijn situatie: er is één malafide eikel ergens in Amsterdam, die vanuit twee BV's zzp'ers belt voor telecom en energie, onder minstens dertig verschillende namen. Elke week of twee weer. Houdt zich niet aan Bel-me-niet, negeert "recht van verzet". Liegt. Bedriegt.

Dat heeft nul komma nada te maken met prijsvragen of telefoonnummers ergens invullen. Nogmaals, mijn tegenvoorbeeld waar het wél geldt, bijvoorbeeld als iemand zijn nummer achterlaat op een website over kunststof kozijnen, en dan door een kozijnenboer of drie gebeld wordt: dát is een hot lead, een klant die actief op zoek is, een klant die mag worden gebeld door bedrijven waar 'ie nog nooit contact mee heeft gehad.

Hier totaal niet aan de orde.
En hier ga je mis, want dat de gebelde het een offerte noemt, is leuk voor de gebelde, de ondernemer dus. De marketeer heeft het altijd over een contract [...] Men geeft actief aan dat ze het begrepen en geven actief aan dat ze akkoord gaan.

Dat veel van deze pratkijken niet fris zijn, is eigenlijk al het eerste wat ik zei.
Je hebt het erover dat ik de boel te romantisch bekijk, maar jij moet je roze bril eens afzetten. Niemand, geen enkele ondernemer in dit hele land, zit te wachten op tuig dat belt over energie of telecom, al helemaal niet als dat eigenlijk met te dure prijzen is of met niet-kloppende verhalen, of gewoon keiharde leugens, laat staan iedere fucking twee weken door dezelfde toko.

Ze hebben het wél over een offerte. Ze doen wél alsof je de link in de sms of mail moet aanklikken om de prijzen te kunnen zien. Je wordt als gebelde keihard genaaid. Dat de opnames bij navraag ineens niet beschikbaar zijn, en dat het contract dan ineens heel vlotjes wel geannuleerd kan worden, is ook echt geen uitzondering.

Deze branche is door en door rot, en kan beter gisteren dan vandaag ophouden met bestaan.
Alleen dat ontslaat je als consument of ondernemer je echt niet van je eigen verantwoordelijkheid. Als jij dan de boel op tijd binnenkrijgt en er vervolgens 14 dagen niets mee doet... Tja... Zelf weten. En ja, er zijn bedrijven die daar op aansturen!

En nog een keer, tuurlijk willen ze die aanbrengbonus. Zo een callcenter is niet goedkoop om te laten draaien. En NOG wordt er grof geld er meeverdient. En dat hebben wij als consument of als ondernemer aan onszelf te danken. Want er zijn er genoeg die er in meegaan. Want als men dat niet zou doen, was het allang breed ten einde.
Hoe kun je nou met droge ogen beweren dat het allemaal de verantwoordeijkheid is van de geterroriseerde? En nou moeten we nog medelijden krijgen met het dure callcenter ook? Je zit er écht diep in hè?

Al sinds mensen voordeuren en telefoons hebben, is de wetgever bezig met burgers beschermen tegen deze opdringerige terroristen.

Inderdaad, niet iedereen is mans genoeg om iemand die er specifiek op getraind is om mensen omver te lullen, te blijven tegenspreken, dus er gaan er legio mee in zee. Is dat een excuus om dit gezwel van een beroep in stand te houden?

Ik dacht het ook niet.
en hang je weer op, want belletjes zoals dit kosten tijd en leveren dus geen geld op.
En dan bellen ze over twee weken weer. Stop met de wereld om te draaien. Ze moeten gewoon stoppen met bellen, liefst stoppen met bestaan.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 juni 2021 13:41]


Door Tweakers user Lednov, zondag 13 juni 2021 13:50

Andros schreef op zondag 13 juni 2021 @ 12:54:
Lednov, je werkt duidelijk in die business. Het wil niet zeggen dat je zelf telemarketeer bent maar wellicht supervisor, planner, iets in die richting.
Ik laat het bij het feit dat ik de markt goed ken. Nee, ben ook niet werkzaam als telemarketeer of heb een call center
Feit blijft dat mensen en bedrijven ongevraagd en ongelegen gebeld worden om producten of diensten af te nemen die ze op dat moment niet willen. Mensen verleiden met reclame is één ding, mensen direct koud benaderen of het nu telefonisch is of met een klembordje op straat is en blijft iemand overvallen.
Helemaal mee eens, ik heb ook niet anders beweerd, kleine aantekening dat ondernemers worden gebeld. Consument niet of nauwelijks meer koud.
De hele handelsrelatie is scheef. Normaal gezien zit een aanbieder/verkoper klaar om iets te verkopen en jij als consument/bedrijf neemt contact op met de aanbieder. Je belt ze, je mailt ze, je loopt de winkel in maar beide partijen zijn op dat moment bezig met de keuze, de aankoop of een eventueel contract.
Dat is het sowieos in relatie met een consument, een verkoper in de winkel heeft ook training gehad om te verkopen, te crossverkopen en te upsalen. En weet ik het wat niet meer. En niet alleen daarin, ook de productkennis van een verkoper is vele male hoger over het algemeen.
De eerlijke verkoper wil nog steeds verkopen en aan je verdienen.
Het actief koud benaderen van mensen is al jarenlang een enorme bron van ergernis, deze blog noemt het zelfs "terreur" en zoals eerder gezegd, niemand zit erop te wachten en slechts zeer weinigen zeggen achteraf "wat fijn dat x gebeld heeft, dat had ik nou net nodig".
Je hoort dit minder, en vaak is het net of je een verkoop praatje aan het lezen bent. Feit is wel, zoals ik zei dat er weldegelijk valt te besparen op energie. Je moet dan wel als consument weten hoe en wat. En dat laatste weten heel veel mensen niet. Want 22 cent per kWh bij de een of bij de ander, ach waarom zou ik overstappen?
Ook ik heb ooit dergelijk werk gedaan, niet lang, maar wij deden 80 telefoontjes per dag met een target dat er twee moesten happen. Als je het target haalde had je dus 78 mensen lastig gevallen met zaken die ze niet willen. Efficiënt is het allerminst maar die twee leads leverden genoeg op om mij van te betalen blijkbaar.
And then some! Want je zit met tientallen op zo een zaal voor een tientje in het uur. Alleen al aan loonkosten is een callcenter behoorlijk wat kwijt. Dan nog cold leads inkopen, alle PCs met software en de ICT infrastructuur. De dagelijkse kosten zijn niet goedkoop! En er zijn weet ik het hoeveel callcenters (ik weet bij mij in de buurt al twee te zitten), en weet ik het hoeveel van die organisaties. Dus ga maar na hoeveel er in deze branche wordt verdient, het is echt grof geld!
De redenen om dergelijk werk te doen zijn uiteenlopend maar vaak is het een baan die je tijdelijk doet, het betaalt wel aardig en sommigen zijn geboren verkopers die het ook heel goed brengen.
Studenten, in betweens, huisvrouwen, gepensioneerden... Bonte verzameling, en toch hoor nooit iemand op een verjaardag zeggen dat ze telemarketeer zijn....
Vrienden maak je er niet mee en op een gegeven moment krijg je vanzelf een houding zoals jij die brengt van "mensen kiezen er zelf voor" terwijl het gewoon niet zo is. Als je er elke dag mee bezig bent ga je het vanzelf geloven, beroepsmisvorming heet dat. Dat geldt voor heel veel beroepen overigens, een metselaar zal het direct zien als een gebouw slecht gebouwd is, een agent in burger ziet ook veel sneller wie er een potentiële tasjesdief is. Dat geeft niet, dat is normaal maar outbound telemarketing is wel een sector die aan elkaar hangt van leugens en irritatie. De vraag is of we dat moeten blijven willen en op termijn gaat het ongetwijfeld een keer verboden worden. Als de politiek er eens aandacht aan gaat besteden...
Wellicht breng ik het verkeerd naar voren. Punt is dat men hun eigen verantwoordelijkheid bagatelliseert en de vinger naar de call centers wijst, terwijl ze alle kansen en gelegenheid hebben gehad om er van af te zien. En hier dus ook op actief worden gewezen. Als je niet binnen 14 dagen de moeite kan nemen om er van af te zien, heb je echt geen recht van spreken.

Nogmaals, ik neem het niet op voor die bedrijven, absoluut niet! Er zit een hoop tuig tussen, zeker naar ondernemers toe. Want voornamelijk de ondernemer wordt nog steeds koud gebeld. Consumenten niet of nauwelijks meer. Zoals ik al zei zijn Hot leads meer waard. Want dat zijn mensen die zélf op zoek zijn gegaan naar een vergelijking en hebben dus hun gegevens achtergelaten. En de kans dat die overstappen of een nieuw contract afsluiten is hoger, en levert dus meer op.

Door Tweakers user Lednov, zondag 13 juni 2021 14:16

CodeCaster schreef op zondag 13 juni 2021 @ 13:25:
[...]
lees nou eerst eens goed en minder vanuit emotie. Want voor consumenten is het allemaal veel minder heftig. Er zijn bedrijven die oprecht vertellen dat een consument goed zit. En dan tegen de tijd dat ze moeten overstappen weer een afspraak maken. Want daar verdienen ze véél meer aan. Er zijn wel heel weinig die dat doen. Ik wilde eigenlijk wel een voorbeeld geven, alleen met gevaar dat ik dan verweten wordt daarvoor te werken doe ik dat niet.

Bij bedrijven is alles anders, want zakelijk en andere contracten en weet ik het wat nog meer. Daar is het écht een cowboymarkt en dat onderscheidt maak ik steeds.
[...]
Wederom, goed lezen en minder emotie. Ik benoem toch echt dat JIJ wellicht niet alles zomaar invult, hele volksstammen doen dat wél. En dat is wat ik benoem en waar ik het over heb. En blokkeer dat nummer gewoon eens, 15 seconden werk een boel gezeur armer. En indien anoniem, laat je provider eens dat nummer blokkeren.

verander kozijnenboer voor energie vergelijkingssites, wat is het verschil?
[...]
Zoals ik ook al zei, je moet echt een cowboy zijn wil je zo te werk gaan, want je haalt meer ellende op de hals dan dat het oplevert. En wellicht voor deze cowboy levert het wel genoeg op. Als het aantoonbaar over offerte hebben, is dat hun fout want heb jij (jij in het algemeen dus) geen contract afgesloten. Die cowboy kan naar zijn centen fluiten.

[quote}Deze branche is door en door rot, en kan beter gisteren dan vandaag ophouden met bestaan.
Hoe kun je nou met droge ogen beweren dat het allemaal de verantwoordeijkheid is van de geterroriseerde? En nou moeten we nog medelijden krijgen met het dure callcenter ook? Je zit er écht diep in hè?
waarom zou je medelijden moet hebben? Omdat het duur is om zoiets te runnen? WEER eerst goed lezen en niet met emotie, want dat ze duur zijn om te runnen maakt alleen maar meer duidelijk hoe grof veel geld er mee wordt verdient. Want niemand zit er op te wachten, en toch zijn er dagelijks tientallen ondernemers die tóch een nieuw contract aangaan. Die tóch 15 tot 30 minuten de tijd hebben om het gesprek te voeren. Alleen op moment dat de 14 dagen afgelopen zijn opeens niet een minuutje de tijd hadden om er van af te zien.
Is die branche rot? Zonder twijfel, en stopt alleen als de consument en de ondernemer er niet meer op in gaan.
Al sinds mensen voordeuren en telefoons hebben, is de wetgever bezig met burgers beschermen tegen deze opdringerige terroristen.

Inderdaad, niet iedereen is mans genoeg om iemand die er specifiek op getraind is om mensen omver te lullen, te blijven tegenspreken, dus er gaan er legio mee in zee. Is dat een excuus om dit gezwel van een beroep in stand te houden?

Ik dacht het ook niet.

En dan bellen ze over twee weken weer. Stop met de wereld om te draaien. Ze moeten gewoon stoppen met bellen, liefst stoppen met bestaan.
Je hoeft ook helemaal niet een getrainde verkoper omver te lullen, hang gewoon op. bellen ze weer, hang je weer op. en weer en weer en weer. Zeg niet eens bel later maar terug, gewoon op hangen. Eén seconde werk en een zee van rust.

Door Tweakers user Andros, zondag 13 juni 2021 14:21

Lednov, lees nou eens wat er gezegd wordt. Je blijft goedlullen dat dit soort bedrijven dagelijks iedereen lastig vallen terwijl er zo goed als geen draagvlak voor is. Dit moet gewoon de wereld uit, punt, klaar, uit. Dat kan op twee manieren, of zoals jij aan geeft dat we er collectief niet meer op in gaan wat dus nooit gaat gebeuren, of door de politiek. Je blijft erover spreken alsof het normaal is dat je direct koud benaderd wordt en dat is het dus niet. Niemand wil dit, buiten de opdrachtgevers van de callcenters.

Of de energie bij een andere aanbieder goedkoper is doet totaal niet ter zake. Het is een vrije markt, het is de keus van de klant bij welke maatschappij hij/zij zit en daar hoeft een callcenter niet voor te bellen als er niet om gevraagd wordt. Tevens blijf jij schermen dat die callcenters duur zijn, dat is bot gezegd hun eigen probleem. Niemand heeft gevraagd om ze op te tuigen en te laten bellen buiten hun opdrachtgevers dus als consument/bedrijf die gebeld wordt zal het mij een grote rotzorg zijn welke kosten die lui hebben. Om terug te komen op je goedkopere energie, ik ga dan nog veel liever in zee met een bedrijf die dit soort callcenters niet gebruiken, het geld dat ze immers niet uitgeven aan nutteloze ergerlijke telefoontjes kan immers op mijn energierekening bespaard worden!

[Reactie gewijzigd op zondag 13 juni 2021 14:28]


Door Tweakers user CodeCaster, zondag 13 juni 2021 14:24

Ik begrijp heel goed wat je zegt, namelijk dat er mensen zijn die wél hun telefoonnummer overal achterlaten, en dat het voor die callcenters (malafide of niet) lucratief is om mensen te blijven bellen, omdat er altijd wel een paar suckers happen.

Dat betekent wat mij betreft níet dat deze tak van sport mag blijven bestaan.

En nee, als de callcenters van één en dezelfde eigenaar mij in een jaar tijd letterlijk dertig keer bellen, dan ben ik klaar met ophangen wanneer ze dat weer doen.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 juni 2021 14:25]


Door Tweakers user sbmuc, maandag 14 juni 2021 09:27

Wat wij(ondernemers) kunnen doen? Voor 5 euro een 06 nummer halen bij de lokale GSM boer en die opgeven bij de KVK. Dat heb ik destijds gedaan toen ik mijn onderneming ben gestart. Ik ben nog nooit gebeld. Mijn vriendin is een maand geleden begonnen als ondernemer en heeft haar eigen nummer opgegeven. Ze wordt dagelijks gebeld..

Door Tweakers user Luctia, maandag 14 juni 2021 14:02

Je kan ook met een paar vrienden een wedstrijd beginnen wie er het langst zo'n beller aan de lijn kan houden, het liefst terwijl je nog gewoon aan het werk bent en dus totaal niet oplet. Als je geen zin meer hebt hang je gewoon op. Bonuspunten als ze dan terugbellen? En dan misschien maandelijks een soort stemming wie de leukste afsluiter had e.g.: "mijn beltegoed is op (je wordt gebeld)", "ik wandel een tunnel in", "sorry, ik word aangehouden voor bellen achter het stuur", etc.

Door Tweakers user GekkePrutser, maandag 14 juni 2021 14:34

Het is inderdaad van de zotte dat bedrijven geen recht hebben om in het belmeniet register opgenomen te worden. Ik krijg op mijn werk telefoon ook altijd veel ongewenste telefoontjes en ik kap ze ook altijd af. Maar het blijft vervelend dat ze dan blijven bellen en je steeds te pas en te onpas uit je ritme gehaald wordt (concentratie is belangrijk met IT werk).

Als ik naar een beurs ga dan maak ik ook altijd een 'typfoutje' in mijn nummer want overal willen ze je pas scannen. En de KvK moet inderdaad ook ophouden met die gegevens te verkopen.

Door Tweakers user hackerhater, maandag 14 juni 2021 15:32

Ik zou liever hebben dat de KVK-inschrijving like 50 euro per jaar kost om actief te houden dan ze mijn gegevens zitten te verkopen om geld te genereren -_-'

Door Tweakers user rmenkveld, maandag 14 juni 2021 20:58

Hoe het hier meestal gaat is als volgt en werkt wel aardig goed:

telefoon rinkelt
NK: Met [vul willekeurige valse naam in]
TM: Goededagdeel, met servicebeheer namens KPN, spreek ik met [naam volgens TM]?
NK: Nee, u spreekt met [willekeurige naam]
TM: Dus u bent niet van [naam bedrijf]?
NK: Nee, dat zegt mij niks, ik heb dit telefoon nummer pas net 2 weken.
TM: Vreemd
NK: Jazeker, waarschijnlijk verkeerd nummer. Wordt al vaker gebeld.
TM: Oke, excuses voor het storen. fijne dag verder.
NK: Tot ziens

Je kan ze negeren maar denk dat dit de meest snelle manier is om er onderuit te komen.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 juni 2021 21:36]


Door Tweakers user noidea_2, dinsdag 15 juni 2021 09:40

"Ik mag geen contracten afsluiten van mijn bewindvoerder"

Ook een leuke

Door Tweakers user YourMom, dinsdag 15 juni 2021 09:47

Het is idd. een plaag met tijden...

Hieronder hoe ik ermee omging, dat tot nu toe toch lijkt te werken;


Tot ongeveer medio 2020 werd ik ook ontzettend vaak gebeld door telemarketeers en oplichters, idd. heel vaak in een context van telecom of energie, vaak ook andere bedrijven die duidelijk mijn gegevens die érgens gestolen zijn geweest, hadden overgekocht.

Er is niet één waterdichte oplossing, bvb. die 'belmenietmeer lijst' is een lijst die wettelijk gezien dient geraadpleegd te worden door bedrijven, maar als het oplichters zijn die zich tóch al niet aan de wet houden, zullen ze zich daar uiteraard ook niet aan houden.

Dus heb ik een combinatie van oplossingen die ondertussen toch vrij goed blijkt te werken;

- sowieso ingeschreven op de belmenietmeer-lijst om er i.i.g. al de legitieme commercial calls uit te houden

- een principiële gewoonte om m'n telefoon NOOIT meer te beantwoorden wanneer ik gebeld word door: nummer dat ik niet herken, privé, onbekend. Yep, heel af en toe heb ik een legitieme beller die met privé belt, soms m'n vrouw vanop haar werk-toestel :) ...maar legitieme bellers zullen vaak iets inspreken op je voicemail en indien ik het de moeite waard vind zal ik in zo'n geval wel 'ns terug bellen àls ze hun gegevens hebben gemeld.

Spreekt men niks in = pech gehad, blijft men terugbellen zonder iets in te spreken = blijven ze pech hebben tot ze het beu worden, en mijn geduld is groter; de tijd dat ze aan mij spenderen halen ze niks binnen maar mij kost het 0,0 moeite om m'n telefoon te negeren.

Ondervinding toont me dat oplichters nooit iets op voicemail zullen inspreken én, als je lang genoeg niét antwoordt, vermindert het uiteindelijk vanzelf, vroeg of laat weet heel hun ""dispatch"" dat mijn nummer een doodlopend straatje is.

De nummers die wél zichtbaar waren, maar duidelijk telemarketing zijn (als je het nummer ziet, kan je het online opzoeken), blokkeer ik gewoon, op den duur hebben ze geen nummers meer over die niet in m'n blacklist zitten. :D

Schade is gedaan op gebied van m'n gegevens, want die waren buit van minstens één of ander datalek, wellicht FB want het is het enige social media dat ik gebruik en naïef als ik was bij het maken van m'n profiel, stond daar ook m'n GSM nummer en m'n e-mail in. Daar kan ik nog weinig aan beginnen, maar heb er nu wel alles privé uitgehaald.

Begin 2021 heb ik wel nog eens een handjevol phishing SMS'sen ontvangen (niet toevallig) nét na online-bestellingen bij Bol.com, Zogezegd van de koerierdienst (Bpost, PostNL, DHL,...) , dat m'n pakketje onderweg is, maar ik nog iets van een 3 tot 6 euro portkosten moest betalen, soms nadat ik al m'n bestellingen al ontvangen had 8)7 Die nummers ook meteen geblokkeerd, sindsdien niks meer, en telefoonoproepen van zowel oplichters als telemarketing zijn echt makkelijk een jaar geleden gestopt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 juni 2021 10:17]


Door Tweakers user Lednov, woensdag 16 juni 2021 09:51

Andros schreef op zondag 13 juni 2021 @ 14:21:
Lednov, lees nou eens wat er gezegd wordt. Je blijft goedlullen dat dit soort bedrijven dagelijks iedereen lastig vallen terwijl er zo goed als geen draagvlak voor is. Dit moet gewoon de wereld uit, punt, klaar, uit. Dat kan op twee manieren, of zoals jij aan geeft dat we er collectief niet meer op in gaan wat dus nooit gaat gebeuren, of door de politiek. Je blijft erover spreken alsof het normaal is dat je direct koud benaderd wordt en dat is het dus niet. Niemand wil dit, buiten de opdrachtgevers van de callcenters.
Wil je mij even precies aanwijzen waar ik iets probeer goed te lullen?
Want ik noem toch echt drie keer dat ik het echt niet voor die bedrijven opneem.

Wat ik wél doe, is de andere kant belichten. Een nuance aan bregen. Hierboven wordt ook alweer populair over oplichters gesproken. En ja, die zitten er ook écht tussen. Feit is wel, in bijna alle gevallen zijn de call centers legitiem te werk gegaan. Wellicht tegen het randje aan, en totaal niet fraai, niettemin legitiem.
Ik herhaal mijzelf, 'iedereen' vind het storend en 'iedereen' vind dat het moet stoppen. En toch gaan er dagelijks honderden ondernemers een nieuw contract aan via zo een telefoontje.
'Iedereen' wordt elke keer gebeld als ze geen tijd hebben en het storend vinden. En tóch gaan er dus dagelijks duizenden het gesprek aan. Een gesprek waar zij soms zó 15 minuten verder mee zijn. En van die duizenden gaan er dus honderden over. Dagelijks.

En als er dan bedacht wordt dat ze het eigenlijk niet willen, hebben zij in veertien dagen tijd, geen één minuutje over om de boel te annuleren. Wél blijkbaar de tijd om 30 minuten in een telefoongesprek te hangen... Kortom, men moet toch echt eens kijken naar hun eigen verantwoordelijkheid.

Geen draagvlak? Die call centers zien dat toch echt anders!!
Of de energie bij een andere aanbieder goedkoper is doet totaal niet ter zake. Het is een vrije markt, het is de keus van de klant bij welke maatschappij hij/zij zit en daar hoeft een callcenter niet voor te bellen als er niet om gevraagd wordt. Tevens blijf jij schermen dat die callcenters duur zijn, dat is bot gezegd hun eigen probleem. Niemand heeft gevraagd om ze op te tuigen en te laten bellen buiten hun opdrachtgevers dus als consument/bedrijf die gebeld wordt zal het mij een grote rotzorg zijn welke kosten die lui hebben.
Het ís ook het probleem van een call center welke kosten zij hebben. Het is alleen ter illustratie dat zelfs met die hoge kosten er nog steeds grof geld er mee wordt verdiend.
Om terug te komen op je goedkopere energie, ik ga dan nog veel liever in zee met een bedrijf die dit soort callcenters niet gebruiken, het geld dat ze immers niet uitgeven aan nutteloze ergerlijke telefoontjes kan immers op mijn energierekening bespaard worden!
Ik kan zo 1-2-3 niet even op een energieboer komen die er niet gebuik van maakt. Zal er vast wel zijn, Alleen álle grote bedrijven en de irritant aggresieve maken er gebruik van. Allemaal. Want het is gewoon effectief. En is het niet en call center dan komen ze wel aan je deur of spreken ze je op straat aan.

Dus nee, collectief niet meer beantwoorden gaat inderdaad niet gebeuren. Dat de politiek ingegrepen heeft, is per 1 juli duidelijk. Dan moet er een specifieke opt-in gegeven zijn om gebeld te mogen worden. Dit geld voor juridische natuurlijke personen, dus eenmanszaken en maatschappen mogen niet meer zomaar gebeld worden. Een BV is géén natuurlijke persoon en mag dus wél gebeld blijven worden.
Opt-in moet expliciet gegeven worden, dus bij het invullen van een formulier waar dan ook, moet je aanvinken dat je gebeld wilt worden (en de beller moet ook duidelijk kunnen maken wáár jij je toestemming hebt gegeven). Echter, een vink mag alvast gezet zijn. Naar mijn mening haalt dit het expliciete wel weg. Een vinkje over het hoofd zien en je zit in een bellijst. Een voorbeeld dus van iets wat niet fraai is, wel legitiem. (en daarmee lul ik dus niets goed, voor de goede orde!)

En wil je ervan af, hang op.
"Hallo, ik bel namens energieboe.... *tuut* *tuut* *tuut*"

Door Tweakers user Arrogant, woensdag 16 juni 2021 10:26

Tip: geef bij een kvk-registratie het telefoonnummer van een energiebedrijf of callcenter op. :+

Door Tweakers user Midas.e, woensdag 16 juni 2021 18:28

Two can play this game, ik zoek vrijwel altijd even de gegevens op van %bedrijf% en ga dan maar de betreffende eigenaren bellen. vinden ze altijd leuk.

Door Tweakers user Raphaelo, donderdag 17 juni 2021 15:03

Lednov schreef op woensdag 16 juni 2021 @ 09:51:
[...]

Wil je mij even precies aanwijzen waar ik iets probeer goed te lullen?
Want ik noem toch echt drie keer dat ik het echt niet voor die bedrijven opneem.

Wat ik wél doe, is de andere kant belichten. Een nuance aan bregen. Hierboven wordt ook alweer populair over oplichters gesproken. En ja, die zitten er ook écht tussen. Feit is wel, in bijna alle gevallen zijn de call centers legitiem te werk gegaan. Wellicht tegen het randje aan, en totaal niet fraai, niettemin legitiem.
Ik herhaal mijzelf, 'iedereen' vind het storend en 'iedereen' vind dat het moet stoppen. En toch gaan er dagelijks honderden ondernemers een nieuw contract aan via zo een telefoontje.
'Iedereen' wordt elke keer gebeld als ze geen tijd hebben en het storend vinden. En tóch gaan er dus dagelijks duizenden het gesprek aan. Een gesprek waar zij soms zó 15 minuten verder mee zijn. En van die duizenden gaan er dus honderden over. Dagelijks.

En als er dan bedacht wordt dat ze het eigenlijk niet willen, hebben zij in veertien dagen tijd, geen één minuutje over om de boel te annuleren. Wél blijkbaar de tijd om 30 minuten in een telefoongesprek te hangen... Kortom, men moet toch echt eens kijken naar hun eigen verantwoordelijkheid.

Geen draagvlak? Die call centers zien dat toch echt anders!!


[...]


Het ís ook het probleem van een call center welke kosten zij hebben. Het is alleen ter illustratie dat zelfs met die hoge kosten er nog steeds grof geld er mee wordt verdiend.

[...]


Ik kan zo 1-2-3 niet even op een energieboer komen die er niet gebuik van maakt. Zal er vast wel zijn, Alleen álle grote bedrijven en de irritant aggresieve maken er gebruik van. Allemaal. Want het is gewoon effectief. En is het niet en call center dan komen ze wel aan je deur of spreken ze je op straat aan.

Dus nee, collectief niet meer beantwoorden gaat inderdaad niet gebeuren. Dat de politiek ingegrepen heeft, is per 1 juli duidelijk. Dan moet er een specifieke opt-in gegeven zijn om gebeld te mogen worden. Dit geld voor juridische natuurlijke personen, dus eenmanszaken en maatschappen mogen niet meer zomaar gebeld worden. Een BV is géén natuurlijke persoon en mag dus wél gebeld blijven worden.
Opt-in moet expliciet gegeven worden, dus bij het invullen van een formulier waar dan ook, moet je aanvinken dat je gebeld wilt worden (en de beller moet ook duidelijk kunnen maken wáár jij je toestemming hebt gegeven). Echter, een vink mag alvast gezet zijn. Naar mijn mening haalt dit het expliciete wel weg. Een vinkje over het hoofd zien en je zit in een bellijst. Een voorbeeld dus van iets wat niet fraai is, wel legitiem. (en daarmee lul ik dus niets goed, voor de goede orde!)

En wil je ervan af, hang op.
"Hallo, ik bel namens energieboe.... *tuut* *tuut* *tuut*"
Weet je wat nog meer niet fraai, maar wel legitiem was?

Door Tweakers user mr_evil08, donderdag 17 juni 2021 18:35

Het is vrij simpel om hier mee om te gaan als je een onbekend nr ziet opnemen en niet je naam zeggen, vragen ze naar persoon X dan gewoon zeggen dat je deze nr nog maar pas hebt en persoon Y bent, dan ben je er ook vrij vlot vanaf.

En bij je kvk registratie niet je echte nr opgeven.

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 juni 2021 18:36]


Door Tweakers user heuveltje, dinsdag 22 juni 2021 14:40

(Dat doet het helemaal niet, want ik betaal 25 euro voor 1000 Mbit bij mijn huidige aanbieder).

Waar krijg je dat dan ?
Me betaalt bijna het dubbele :(

Reageren is niet meer mogelijk