Doet Spotify überhaupt aan regressietests?

Door CodeCaster op woensdag 16 december 2020 12:10 - Reacties (12)
Categorie: Media, Views: 5.396

Al jaren doneer ik een tientje per maand aan Spotify om een breed scala aan muziek legaal, reclamevrij en op verschillende apparaten te kunnen luisteren. Ik gebruik voornamelijk de Windows-app, afgewisseld door het luisteren op m'n Denon-receiver (zonder HEOS) waarbij ik de Spotify-app op Android als afstandsbediening gebruik.

Deze app en de achterliggende API's worden met enige regelmaat geüpdatet, en met ongeveer dezelfde regelmaat gesloopt. In het vak van softwareontwikkeling is regressietesten onmisbaar, waarbij je controleert of je nieuwste aanpassingen bestaande functionaliteit niet om zeep helpen. Spotify lijkt hier niet aan te doen.

Wat er nu weer stuk is
Oftewel de motivatie voor het tikken van deze blog: vandaag zijn de terugspoel- en skipfunctionaliteit overleden. De receiver speelt muziek af, en in de Android-app tik ik op de pijl naar links om het huidige nummer opnieuw te beginnen, en nogmaals om het nummer dat daarvoor speelde weer af te spelen. De app reset inderdaad de tijdlijn naar 0:00, en toont na de volgende tik op de knop ook het vorige nummer, maar de receiver speelt vrolijk door waar 'ie was. Ook tikken op de tijdlijn in de app zorgt er niet meer voor dat het afspelen op de receiver skipt naar dat moment in het nummer. Lichtelijk irritant.

Song Radio
Ook maak ik graag gebruik van de "Song Radio"-feature: er zit een nummer in je hoofd en je hebt meer zin in dat soort muziek. Dan zoek je het nummer op, opent het contextmenu (rechtsklikken in Windows, [...]-knop in Android) en kies voor "Go to Song Radio". Daar presenteert Spotify een afspeellijst, beginnend met het gezochte nummer, gevolgd door allemaal daarop lijkende muziek. Daarnaast heb ik de functie "Autoplay" aan staan, omschreven als "Autoplay similar songs when your music ends".

Sinds een week of twee werkt dat autoplay echter niet meer; de Song Radio-playlist begint wanneer alle gegenereerde nummers zijn afgespeeld weer doodleuk bovenaan de lijst.

Twee maanden geleden hebben ze Song Radio ook al gesloopt; toen stond het opgezochte nummer niet meer in de lijst, maar een willekeurig ander nummer van dezelfde band. Dít hebben ze snel daarna weer gefixt.

Casting
Omstreeks begin september hebben ze de app dusdanig geüpdatet dat 'ie, tijdens het gebruik als afstandsbediening voor de receiver of ander afspeelapparaat, aan Android meldt dat 'ie aan het casten is. Gevolg: je kunt ein-de-lijk het volume bedienen vanaf je lockscreen. Handig.

Dit casten zorgt er echter ook voor dat, wanneer je tijdens het afspelen op de receiver een headset in je telefoon prikt om een telefoontje te gaan plegen, Spotify stopt met casten en verder doorspeelt over je headset. Weer zo'n halfbakken geïmplementeerde feature.

Verbinding met receiver
Normaal gesproken zet zet ik m'n receiver aan, wacht een minuut, open Spotify op m'n telefoon, start in de app een nummer, tik op het speaker-icoon waar voorheen "Devices Available" stond, en tik de naam van m'n receiver aan, zodat er daarop verder wordt afgespeeld. Als ik het op exact die volgorde doe, werkt het fantastisch. Wanneer de app echter al actief was vóór ik de receiver inschakelde, vindt de app hem niet. Dan moet ik Spotify killen, weer openen, het nummer weer starten en dán verschijnt de receiver als afspeelapparaat. Als ik geluk heb.

Ook wil de app nogal eens de verbinding met de receiver verliezen, zodat de receiver verder speelt, maar niet meer reageert op de app voor veranderingen in volume of nummer.

Conclusie
Nee, dit is een rant. Spotify, is het nou echt zo moeilijk?

Volgende: Stel, je kunt niks... 03-'21 Stel, je kunt niks...
Volgende: Een gegeven paard 04-'20 Een gegeven paard

Reacties


Door Tweakers user mhaket, woensdag 16 december 2020 13:25

Spotify was toch het schoolvoorbeeld van agile WoW? Hoewel ik voorstander ben van de onderliggende principes van Agile, heb ik nu al zoveel agile implementaties gezien waarbij iedereen dacht dat 'alle ' problemen dan opgelost zouden zijn maar in de praktijk er nauwelijks iets veranderd omdat er niet goed is nagedacht of a) agile wel de juiste oplossing is en b) men vaak geen idee heeft waar nu het echte probleem ligt. Daarnaast is Agile de laatste jaren zo gehyped dat ik het vaak niet meer serieus kan nemen.


Door Tweakers user Kiswum, woensdag 16 december 2020 17:20

Als er een app is die je vooraal zo min mogelijk moet updaten, dan is het wel die van Spotify.
Via XS4ALL hebben we een abonnement bij deze club lopen, maar het is een app die zo uit de hoge houd van Facebook kan komen. Net als Facebook gaat een update 1 stap naar voren en 2 stappen naar achteren.

Op de Android autoradio hebben we Spotify staan met offline muziek. Bij een update, ergens vorig jaar, vonden ze het nodig om Widgets uit te schakelen, waardoor Spotify niet meer vanaf het startscherm op play te zetten was. Je moest hem eerst openen, wachten, daarna kon je het nummer op play zetten.

Even later hadden ze dat gelukkig weer teruggedraaid en kon je het weer op die manier gebruiken, maar vonden ze die korte filmpjes wel geinig om uit te voeren als je Spotify in landschapstand gebruikt (zoals bij een autoradio). Daarnaast kon je niet meer naar links en rechts swipen voor een ander nummer.

Dit resulteerde dus weer in het gebruik van een oudere .APK, zodat Spotify in de auto weer goed werkt.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 december 2020 17:23]


Door Tweakers user Theo, donderdag 17 december 2020 08:08

Met het updaten van software vervang je toch al decennia lang bekende bugs voor nieuwe bugs?

Door Tweakers user Bas170, donderdag 17 december 2020 16:56

CodeCaster die problemen heeft met casten, ik vind het mooi :+

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 december 2020 17:07]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 17 december 2020 20:28

Ook grappig,

vroeger had je een spotify linux app, werkte (meestal) geweldig, afain het werkte, Toen ging ik weer studeren en kreeg ik de mogelijkheid om mijn systeem (gratis) van windows te voorzien en dat was handig want bepaalde software nodig voor studie werkte niet heel fijn onder wine.

Anyway, na ongeveer 2 jaar hield windows update er mee op, de 20.04 update kan niet op het systeem geinstalleerd worden door een mij onbekende fout en ik moest 'min of meer noodgedwongen terug naar linux' voordat MS zou stoppen met overige updates. Plotsklaps is er alleen nog maar een snap-pakket van spotify en die is 'traag' 'buggy' loopt niet gelijk met de DPI en HighDPI settings van het systeem, en zelfs als je een force-scale variable meegeeft dan werkt dat 'wel' voor de plaatjes en de tekst maar bijvoorbeeld niet voor je muiscursor. voor je het weet kun je gaan proberen (en hopen op) een alternatieve spotify client of wordt je veroordeeld tot de webplayer

Door Tweakers user wkleunen, donderdag 17 december 2020 21:12

FT

Meer is niet nodig

Door Tweakers user BramV, vrijdag 18 december 2020 09:27

Regressietest kun je vaak ook op jezelf toepassen, zoiets van: zouden 100 miljoen gebruikers er ook last van hebben of is het misschien toch iets lokaal. Ik weet het, dat is onmogelijk, maar toch?

Door Tweakers user JJ Le Funk, zaterdag 19 december 2020 05:08

ik ben van Spotify naar YTMusic overgestapt, wat niet meer is dan een bannervrije youtube app (mits premium abo) met een spotify sausje erover. werkt wel aardig omdat ik hem ook op m'n android TV draai, smartphone en windows laptop.

Door Tweakers user WhiteDog, dinsdag 22 december 2020 02:05

Ik ben ook over op YouTube Premium. Even grote rommel maar slechts 3€ per maand voor een familie-abonnement een geen reclame meer op YouTube.

Door Tweakers user Patriot, zondag 27 december 2020 04:36

mhaket schreef op woensdag 16 december 2020 @ 13:25:
Spotify was toch het schoolvoorbeeld van agile WoW? Hoewel ik voorstander ben van de onderliggende principes van Agile, heb ik nu al zoveel agile implementaties gezien waarbij iedereen dacht dat 'alle ' problemen dan opgelost zouden zijn maar in de praktijk er nauwelijks iets veranderd omdat er niet goed is nagedacht of a) agile wel de juiste oplossing is en b) men vaak geen idee heeft waar nu het echte probleem ligt. Daarnaast is Agile de laatste jaren zo gehyped dat ik het vaak niet meer serieus kan nemen.
Maar kun je dit - ongeacht welke er gekozen is - nou echt toeschrijven aan de manier van werken? Ik bedoel, bij welke werkmethode gaat het wel goed als je niet (voldoende) test?

Door Tweakers user jwarmer, maandag 28 december 2020 13:28

Een van de essentiele randvoorwaarden voor agile ontwikkelen is juist dat de regressietests op orde zijn. Dat is de enige manier om snel zaken te kunnen wijzigen of toevoegen (een van de voordelen van agile) en er toch zeker van te zijn dat er niets omvalt.

Reageren is niet meer mogelijk