Een gegeven paard

Door CodeCaster op maandag 6 april 2020 13:00 - Reacties (13)
Categorie: Random thoughts, Views: 3.900


Stel, je drinkt graag koffie. Dat doe ik best graag, schreef ik zo'n tien jaar geleden al. Ik schaar mezelf absoluut niet onder de conaisseurs, want ik haal mijn bonen, poeders en vloeibare varianten zelden tot nooit bij winkels die uitsluitend dealen in caffeïne; ik ben en blijf een supermarktganger en thuispruttelaar.

Toen ik enkele jaren geleden de geneugten van de latte en cappuccino leerde kennen, heb ik naast mijn twee tientjes dure filterpot een ongeveer evenveel kostende melkopschuimer neergezet. Met deze combinatie van apparaten zet ik graag een enorm sterke bak snelfiltermaling, en blus die af met opgeklopte en opgewarmde melk. Heerlijk. Sommige mensen schijnen deze handelingen echter vermoeiend te vinden, of verwachten meer, of in ieder geval een andere smaak van een apparaat dat de bereiding combineert, dus schaffen ze een volautomaat aan. Zo kan het dat er op mijn aanrecht plots een volautomatische cappuccinomachine verscheen, omdat de vorige eigenaar moeite had met de bediening ervan.

"Hoe moeilijk kan het zijn?", dacht ik, naïef. Sta mij toe uit te leggen wat er mankeert aan de Philips 2100 Series HD8652/51. Wie probeert om reviews van het apparaat te vinden, leest alleen verhalen van mensen die het ding duidelijk niet daadwerkelijk hebben gebruikt maar alleen de specificaties iets uitgebreider herhalen, of mensen die iets aan hun verstand of gehoor mankeren.

Beschouw deze rantblog dan ook als een postume (de machine is gelukkig niet meer op de markt) review.

Om te beginnen heeft het appraat twee uitvoermogelijkheden: espresso en melkschuim. Er bestaat zelfs een combinatie van deze twee, waarbij je kopje daadwerkelijk wordt gevuld met een cappuccino. Deze situaties behoren echter bij het happy path, terwijl de bediening van dit gedrocht kan leiden tot diverse paden met een minder vrolijke uitkomst. Het ding bestaat, voor zover de gebruiker aangaat, uit een flink aantal onderdelen: de "zetgroep" (maalt bonen en voert koffie uit wanneer er water wordt ingevoerd), een bonenreservoir, een waterreservoir, een droesbak (wat een verschrikkelijk woord is), een lekbak, een melkreservoir en een stoompijpje.

Eén van de grootste ergernissen is dat de reservoirs niet op elkaar zijn afgestemd, waardoor het niet mogelijk is om meer dan drie bakjes koffie achter elkaar te zetten zonder het apparaat deels te moeten demonteren. Er kunnen bonen in voor ongeveer tien bakjes, water voor drie, de droesbak kan de prut van vier bakjes aan, de lekbak is (afhankelijk van het aantal aan/uitcycli) na vier tot zes bakjes vol, en het melkreservoir kan melk voor zeven cappuccino's bevatten. Men moet zich dus de gewoonte aanleren om het apparaat na drie bakjes volledig te ledigen en weer bij te vullen, omdat anders de kans op een foutmelding, overstroming of overgekookte melk met ieder opvolgend bakje astronomisch toeneemt. Ik vind het vrij bijzonder dat een "volautomaat" me harder laat werken dan wanneer ik de stappen zelf handmatig doe, wat nog minder rommel oplevert ook.

Het ontkalken en schoonmaken van de diverse onderdelen, wat met regelmatige interval dient te gebeuren, zal ik even buiten beschouwing laten, omdat álle koffiemachines dit nodig hebben. Wat wel een vermelding verdient, is het reinigen van het melksysteem. Om dit te doen, dien je de keuzeknop helemaal naar links te draaien. Dit mag echter niet direct na het inschakelen van het apparaat, want dan springt 'ie in foutmodus. Wacht hiervoor dus eerst tot alle geluidjes zijn gestopt en de lampjes zijn gestopt met knipperen. Vervolgens heb je vijf seconden de tijd om de ruimte te verlaten, want het stomen van het systeem maakt een bak geluid waardoor zelfs mijn dove buurman appt of mijn muziek misschien wat zachter kan. Als ik alle ramen en deuren sluit en naar buiten ga, maakt het sissen van het apparaat meer herrie dan een gesprek op normaal niveau. Serieus: in de buurt van het apparaat blijven terwijl het melksysteem wordt doorgespoeld, leidt, net als motorrijden en het bezoeken van festivals zonder oordoppen, tot blijvende gehoorschade.

Ook na deze reiniging zal het rode foutlampje weer gaan branden. Dit lampje brengt me sowieso terug naar de begintijd van de zelfbouwcomputer: luister naar het aantal piepjes dat uit de pc-speaker komt en de frequentie daarvan, en je weet wat er mis is. Zo ook het foutsysteem van de Philips: naast het zeldzame geval wanneer er niets aan de hand is, brandt er een rood lampje, of datzelfde lampje knippert. In het geval van het branden na het schoonmaken, volstaat het terugdraaien van de keuzeknop naar het plaatje met één of twee boontjes. Want het moet wel simpel blijven. Wat er in de overige gevallen aan de hand is, leert men uit ervaring.

Afgezien van een gebrek aan water of bonen, het laatste zijnde een situatie die het apparaat pas detecteert ná het opschuimen van een kop melk en het malen van niet-bestaande bonen, kan het branden van het lampje aanduiden dat er een onderdeel is losgetrild. Er wordt hoe dan ook veel getrild; te lichte espressokopjes wandelen onder de uitvoer vandaan tijdens het doorlopen van de koffie, waardoor de helft van de vloeistof langs het kopje sijpelt. Frappanter is het wanneer het lampje halverwege het vullen van een kopje gaat branden; in dit geval is doorgaans de droesbak losgetrild. Een tik tegen deze bak zorgt dat er verder wordt gegaan met het vullen van je kopje.

Als laatste wilde ik nog vermelden dat de lekbak niet alleen wordt gevuld door de koffie-uitvoerende kant; het doorspoelen van een en ander zorgt ook via een interne uitgang, verstopt aan de onderkant van het apparaat, voor afvalwater. Probeer dus niet de lekbak te vervangen door een makkelijker hanteerbaar kommetje; dit resulteert in een lichtbruin gekleurde plas op het aanrecht.

Al met al is dit een apparaat waar ík geen vierhonderd euro aan zou spenderen. Maar goed, een gegeven paard...

Volgende: Doet Spotify überhaupt aan regressietests? 12-'20 Doet Spotify überhaupt aan regressietests?
Volgende: Bankmail: spam van je bank 07-'13 Bankmail: spam van je bank

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, maandag 6 april 2020 12:59

Deze zeikblog is gesponsord door een gebrek aan koffie. Daarnaast is het zo'n zeven jaar sinds ik voor het laatst heb geblogd; excuses als mijn schrijfstijl wat roestig aanvoelt.

En voor de Belgen en Duitsers: een bak is een tas.

Door Tweakers user pclinde, maandag 6 april 2020 13:12

Ik heb dit apparaat eerder in actie gezien bij mijn oude buren. Op verjaardagen was het een drama. :P

Door Tweakers user azerty, maandag 6 april 2020 13:19

Goh, een bak verstaan wij ook wel hoor :+

Vind er niet echt iets roestigs aan, is een leuke blog in deze tijden :)

Door Tweakers user Deurges, maandag 6 april 2020 15:22

Super leuke zeikblog.. Moet ook kunnen, zeker als het terecht is als ik het zo lees hahahaha

Ik heb een nespresso en een losse melkschuimer van what else.. Werkt allemaal prima. Ook hier geldt, vooral geduld hebben..

Door Tweakers user elleP, dinsdag 7 april 2020 09:46

Heerlijke blog, perfect genieten onder het genot van een straffe espresso gezet met vers gemalen bonen. Het kost wat meer ruimte op je aanrecht, maar losse apparaten zijn echt zo veel makkelijker dan een "volautomaat".

Door Tweakers user Plainside, dinsdag 7 april 2020 11:46

Haha lekker blogje, en ja een volautomaat lost lang niet altijd alles op hé ;)

Door Tweakers user sdekker, woensdag 8 april 2020 08:09

Het enige wat je niet noemt is - als het is gelukt - of de koffie smaakt.

Door Tweakers user Joey117, woensdag 8 april 2020 09:28

Ik heb ook een volautomaat en het enige wat je daarmee doet, zijn je problemen naar de toekomst verschuiven. Als ik deze na 1,5 / 2 weken gebruik grondig moet schoonmaken ben ik ook langer bezig dan wanneer ik mijn koffiepot iedere dag na gebruik moet afspoelen.

Maar mijn ochtendhatende hoofd is toch weer blij dat ik zonder veel moeite iedere ochtend 2 lekkere tassen, bakken of koppen koffie krijg zonder al te veel gedoe.

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 8 april 2020 10:03

sdekker schreef op woensdag 8 april 2020 @ 08:09:
Het enige wat je niet noemt is - als het is gelukt - of de koffie smaakt.
Dat dan weer wel! Anders was het ding allang het raam uit gevlogen.

Door Tweakers user wizai, woensdag 8 april 2020 12:20

Is een filter koffiezetapparaat niet wat voor jou? :)

Door Tweakers user Blasterxp, donderdag 9 april 2020 11:46

PicoBaristo van SAECO, dikke prima.

Wel zoek ik een partij die hem eens wil nakijken en smeren.

Door Tweakers user nickko, donderdag 9 april 2020 18:45

Philips koffiezet apparaten... breek me de bek niet open :+ zelf ook ééns zo’n grind & brew variant gehad. Nadat het ding voor de vierde keer terug moest voor reparatie heb ik het volledige aankoop bedrag terug gehad van Coolblue.

Inmiddels een delonghi, waar ik in eerste instantie ook niet op zou komen.. echter deze kan ik je van harte aanbevelen.

https://www.coolblue.nl/p...fica-s-ecam-21-117-b.html

Lekker grote bak met water. Koffie prut pas na zo’n 10 kopjes weg gooien. Prima grootte bonen reservoir. En het “onderhoud” stelt echt geen reet voor.

Mogelijk dat je wel €329,- voor een degelijk apparaat wil spenderen dan.. ipv 400 :+
En kun je zelf, naar wens, je eigen melk opschuimer gebruiken .. :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 april 2020 18:47]


Door Tweakers user koppie, zaterdag 11 april 2020 20:51

Laten we voorop stellen dat ik het in mijn hoofd altijd vergelijk met een vrouw: "Doe dit, doe dat"
Onze volautomaat van Miele heeft als enig voordeel dat ie duidelijk aangeeft wat er moet gebeuren, maar de lijst van mogelijke acties is eigenlijk oneindig:
- Water op
- Melk op
- Koffiebonen leeg
- Afvalbak vol
- Opvang water vol
- Melkleidingen moeten gereinigd worden
- Kalkreiniging
- ontvetting

Dan nog de dingen die je zelf moet doen:
- Schoonmaken zetgroep
- Reinigen afvalbak en opvangbak
- Schoonmaken afvakbakjes

Zeker nu we constant thuis zijn, ben ik elk weekend wel iets aan het schoonmaken. En niet te vergeten dat melkleidingen, kalk en ontvetter schofterig duur zijn.

Maar inderdaad, 's ochtends met wat herrie een goede bak koffie.

Oh ja, dit apparaat maakt niet zoveel lawaai.

Reageren is niet meer mogelijk